Nume: Ramona S. aka Joyous Nest Oraș: Iași, zona Valea Lupului Tip de locuință: casă cu 4 camere Suprafață: 160 metri pătrați Împarte casa cu: viitorul ei soț, Răzvan Stă aici: de aproximativ un an, iar Răzvan de aproape 4 ani
Cu un buget de 9000 euro, Ramona și Răzvan și-au transformat casa într-una așa cum vezi prin paginile de reviste și-n conturile de home&deco de pe Pinterest sau Instagram . Așa am și ajuns la Ramona. De fapt, ea a ajuns la noi. Ne-a atras atenția pe Instagram și-am fost curioși să-i aflăm povestea.
Ea și partenerul său lucrează în IT, sunt pasionați de călătorii și plimbări pe munte și locuiesc împreună de aproximativ un an, într-o casă de 160 metri pătrați din Iași, construită de Răzvan cu mult timp înainte ca cei doi să fie împreună. Chiar dacă interiorul arăta bine și înainte, însă era un pic demodat și nu prea punea spațiul în valoare, cei doi au decis că e timpul pentru câteva retușuri.
Iar de la câteva mici modificări au ajuns să înlocuiască aproape tot mobilierul din living, dormitor și bucătărie, să schimbe parchetul din două din cele patru camere și să îmbrace doi pereți în cărămidă decorativă .
Nu și-au setat de la început un buget pentru reamenajare, însă pe parcursul mai multor luni au cheltuit aproximativ 9000 euro, din care cea mai costisitoare parte a fost schimbarea parchetului. O bucată din investiție au recuperat-o apoi din vânzarea mobilierului vechi. Au început amenajarea în ianuarie 2020 și au terminat-o aproape după un an. Asta și pentru că pandemia a contribuit mult la livrările întârziate ale noilor decorațiuni și finisaje.
Tot ce au făcut au făcut pe cont propriu, fără să apeleze la ajutorul vreunui designer, inspirația fiind luată din multele ore petrecute pe Pinterest. Fiecare modificare a fost gândită în detaliu de Ramona și, ulterior, agreată de Răzvan.
Un dormitor întunecat transformat într-o oază de liniște
Pentru dormitor, Ramona și-a dorit mult un perete de accent, însă pentru că nu se împăca prea bine cu pereții colorați, a optat pentru textură. Astfel, au găsit cărămida decorativă din ipsos la Leroy Merlin și au îmbrăcat peretele pe care este tăblia patului. Pentru că rezultatul a fost pe placul amândurora, Răzvan și-a dorit un perete asemănător și în zona de living.
Fiind integrat și un dressing foarte încăpător în dormitor, proprietarii nu au simțit nevoia altor corpuri de mobilier pentru depozitare. Însă, pentru a nu fi o încăpere prea goală, au cumpărat un ansamblu de depozitare minimalist, pe care l-au așezat pe toată lungimea unui perete. Au mai adăugat două noptiere cu decor în forme geometrice, un scaun din piele și câteva lumânări, cărți și accesorii decorative, iar spațiul s-a transformat într-unul cozy și unitar.
„Noptierele au fost găsite destul de greu și a fost dragoste la prima vedere cu ele. O singură noptieră a costat mai mult decât aș fi vrut să cheltuiesc pentru amândouă, dar ne plac foarte mult”, povestește Ramona.
Amenajare în stil scandinav cu pete de culoare și texturi
În living, amenajarea a pornit de la canapeaua albastră, cumpărată de la Mobila Dalin . Și-au dorit un model pe care l-au mai avut, știind cât de bine se păstrează în timp. Având dimensiuni mai mari față de fosta canapea, nu au putut să o poziționeze în același loc, așa că au așezat-o în fața ferestrelor.
În căutările lor după mobilier, pe Ramona au atras-o fotoliile galbene de la The Home , care se văd foarte bine alături de canapeaua albastră. Tot de la The Home au luat și restul elementelor de mobilier din living. Pentru noua amenajare în stil scanadinav, au dorit să folosească doar piese din lemn, durabile. Chiar dacă per total costurile finale au fost mai mari, și-au setat din timp gândul că vor să investească în mobilier de calitate și au profitat de reduceri ori de câte ori s-a putut.
Bucătărie aerisită și organizată într-o amenajare în stil scandinav
În bucătărie, Ramona nu a vrut să facă modificări majore, însă cele pe care le-a făcut au transformat complet spațiul. Fiindcă mobila de bucătărie era aproape nouă, s-au gândit că n-are rost să o înlocuiască, mai ales că știau costurile ridicate pentru un astfel de mobilier.
Pentru a nu fi doar frigiderul pe un perete, au integrat și o etajeră albă, cumpărată din IKEA , pe care să expună diverse lucruri drăguțe din bucătărie, precum borcane, cărți sau sticle de vin.
La scurt timp au decis totuși să vândă masa și scaunele, deoarece nu le foloseau niciodată și ocupau destul de mult spațiu. În locul mesei au ales să monteze o mică insulă, formată dintr-un cărucior cumpărat din IKEA , pe care au montat un blat mai mare, făcut pe comandă. Acum insula este folosită ca spațiu de lucru și loc pentru savurat cafeaua în fiecare dimineață.
Ramona a ales să dea jos draperiile pentru că nu erau tocmai pe placul ei, iar spațiul s-a mărit considerabil datorită luminii naturale care invadează încăperea.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Îmi place mult stilul scandinav. Știam că vreau un spațiu cu multă lumină, mult alb, lemn natur, piese de mobilier cu linii simple, plante. Poate am adăugat puțin cam multă culoare pentru un stil scandinav, dar nouă ne place, ne dă o stare bună.
Materialul preferat folosit: Mi-a plăcut mult să folosesc lemnul în amenajare și cred că se vede acest lucru.
Care este colțul preferat din casă: Canapeaua, unde petrecem foarte mult timp de când a început pandemia.
Cea mai mare provocare: Când m-am gândit prima dată la reamenajare, cea mai mare provocare era să includ ideile mele într-un spațiu care la bază avea alt stil și nu unul tocmai pe placul meu. Mobila era ușor de schimbat, dar cea nouă nu s-ar fi potrivit cu parchetul și tâmplăria. M-am gândit atunci că nu pot face nimic fără schimbări majore și costisitoare și am renunțat la plan. Răzvan a venit apoi cu opțiunea de a schimba parchetul și cam așa a început totul. Mi-am spus că voi putea trăi cu ușile existente, iar ferestrele pot fi acoperite cu perdele, așa că schimbarea parchetului mi s-a părut suficientă pentru a-mi pune în aplicare ideile. Am ales un parchet produs de Barlinek și l-am achiziționat de la un magazin local.
Ce spun prietenii atunci când vin în vizită: Din păcate, din cauza pandemiei nu prea avem vizite, dar familia și puținii prieteni care ne-au trecut pragul au părut încântați. Oricum, schimbarea asta am făcut-o pentru noi, iar noi ne simțim foarte bine aici după reamenajare.
Cel mai mare răsfăț: Cel mai costisitor a fost parchetul. Am înlocuit parchetul laminat cu unul triplustratificat cu lemn de stejar. Aveam de acoperit 57 metri pătrați pentru cele două camere și prețul total a fost destul de mare, dar ni se pare că a meritat. A schimbat foarte mult în bine aspectul camerelor.
Proiectul DIY preferat: Sunt destule mici proiecte DIY prin casă: desene înrămate, decorațiuni din pastă de modelaj, fețe de pernă tricotate și insula de bucătărie. Iar toată mobila pe care am cumpărat-o am montat-o singuri – se incadrează la DIY?
Leave a Reply