Elegant, modern, dotat cu remarcabile însuşiri decorative, pavajul de tip beton amprentat reprezintă un important element de design şi amenajare a spaţiilor deschise pentru case şi vile dar şi pentru alte destinaţii. Având aplicabilitate atât pe suprafeţe orizontale cât şi pentru pereţi verticali, betonul amprentat este o alegere excelentă.
Varietatea aproape infinită de modele, culorile atractive şi posibilităţile multiple de ambientare deschid perspective nebănuite de design ale spaţiilor verzi, curţilor, grădinilor sau aleilor pe care le poţi amenaja, în ideea personalizării locuinţei tale cu decoruri cât mai încântătoare. În plus, durabilitatea sa în timp sau la temperaturi extreme este maximă.
Destinaţii:
Suprafeţe private: intrări pe proprietaţi private, terase, alei de grădină, piscine, curţi, garaje;
Suprafeţe urbane: grădini publice, trotuare, parcări, parcuri, zone de recreere, străzi pietonale;
Suprafeţe comerciale: centre comerciale, acces spre zone subterane, zone de trafic intens (gări, aeroporturi), parcări autovehicule.
Avantaje:
rezistent la variaţii de temperaturi, impermeabil la precipitaţii, ploi acide sau substanţe chimice;
foarte uşor de întreţinut (se spală simplu şi rapid cu jet de apă);
rigid, spre deosebire de asfalt sau pavaj din dale nu se scufundă şi nu se deformează (nu apar denivelări);
împiedică orice tentativă de apariţie a buruienilor;
adaptabil oricăror condiţii de mediu.
De ce beton amprentat?
Betonul amprentat se poate modela în forme şi texturi nelimitate. Este de două ori mai solid decât pavajele normale, rezistent la razele UV şi are preţuri de întreţinere zero.
Pavajul din beton amprentat poate reproduce orice alt gen de pavaj: piatră naturală (de munte, de râu), gresie, cărămidă, piatră cubică, granit, fiind capabil să imite foarte bine chiar şi textura diverselor esenţe de lemn.
Una dintre calităţile principale ale pavajului din beton amprentat este posibilitatea acestuia de a fi executat şi pe suprafeţe verticale: scări, socluri ale caselor şi orice alt categorie de arie verticală.
Ce este betonul amprentat?
Betonul amprentat este un sistem de pavare ce se realizează prin imprimarea unui strat crud de beton special (beton ce conţine fibre elastice pentru protecţia acestuia la apariţia fisurilor majore, plus aditivi speciali pentru mărirea rezistenţei la îngheţ sau caniculă), cu ajutorul unor matriţe ce pot reproduce orice model, culoare sau combinaţii ale acestora.
Culoarea dorită de client este obţinută cu ajutorul unui colorant special cu dublu rol: acela de a asigura culoarea aleasă dar şi rolul de a creşte duritatea betonului amprentat. Acesta se poate executa oriunde se poate turna beton obişnuit. Indiferent de condiţiile terenului suport, pot fi produse suprafeţe minunate, durabile, superioare altor forme de pavaj.
Tehnologie:
După delimitarea exactă a suprafeţei, se toarnă un strat de mixtură specială din beton cu textură fibroasă, după care se colorează întreaga suprafaţă cu un strat de colorant-întăritor.
Colorantul-întăritor aplicat pe suprafaţa betonului crud formează după uscare un strat foarte dur, rezistent 100% la acţiunea razelor UV. Acesta este un amestec uscat de ciment, agregate dure, aditivi şi pigmenţi stabili UV, fiind disponibil într-o gamă largă de culori.
De asemenea, decofrantul (praful antilipire) este disponibil într-o gamă variată de culori, având rolul de a crea un efect de modulare a culorii de bază.
Suprafaţa obţinută este acoperită apoi cu un strat de lac acrylic. Acesta, dupa uscare, produce o peliculă dură, incoloră, stabilă la rândul său la acţiunea razelor UV. Lacul are o rezistenţă ridicată la acţiunea apei, uleiurilor şi substanţelor acide, astfel încât tehnologia betonului amprentat poate fi folosită cu success în orice domeniu de activitate. Acest lac acrylic este soluţia optimă pentru obţinerea unui strat final protector.
Înainte de a se întări, betonul este ca o plastilină, fiind suficient de maleabil pentru a fi imprimat cu diverse reliefuri sau modele. Amprentarea se face cu ajutorul unor matriţe speciale, aplicate la câteva ore dupa turnarea betonului în cofraje. Prin această tehnică se pot crea o mulţime de modele, betonul astfel prelucrat fiind capabil să imite orice alte materiale utilizate pentru pavaj, de obicei mai scumpe şi mai puţin durabile.
Datorită rezistenţei ridicate în condiţii de umiditate crescută, betonul amprentat poate fi utilizat cu succes chiar şi în spaţii interioare, pentru finisarea bucătăriei, băii sau a balconului. Prin amprentare, suprafeţele respective capătă şi rol antiderapant, betonul de acest tip fiind potrivit pentru trepte exterioare sau rampe. Folosit la interior, permite instalarea sistemelor de încalzire prin pardoseală.
Dezavantaje:
Pentru continuitatea aspectului lucios şi rezistenţei în timp a modelului de beton amprentat ales, acesta are nevoie de o singură mentenanţă. Aceasta constă în aplicarea (anual) unui strat proaspăt de lac acrylic protector.
Un alt inconvenient este reprezentat de necesitatea apelării la specialişti, pentru execuţia unui pavaj de calitate din beton amprentat. Înainte de a apela la o astfel de echipă specializată în turnarea de beton amprentat, este recomandat să vezi lucrări anterioare realizate de aceştia, pentru a nu întâmpina eventuale probleme de execuţie ce pot apărea ulterior.
Chiar dacă betonul amprentat încă nu a devenit un competitor serios pentru finisajele interioare, pentru amenajările exteriore reprezintă una dintre soluţiile optime, ţinând cont de raportul calitate-preţ şi, mai ales, de impactul vizual unic.
Leave a Reply