Verandele sau pridvoarele, terasele, grădinile şi balcoanele sunt elemente minunate care ar trebui exploatate la maximum. Chiar dacă vara este eminamente anotimpul relaxării şi al tolănitului la soare, nici celelalte sezoane nu ar trebui omise, întrucât, cu câteva idei şi mici proiecte de amenajare, verandele pot fi la fel de frumoase în orice lună a anului. Cel mai adesea aceste locuri sunt neglijate din punct de vedere al decorării, fiind nevoite să se mulţumească cu câteva scaune şi o masă aruncate la întâmplare. Şi când te gândeşti că pot oferi atât de mult!
Înainte de toate, verandele reprezintă un spaţiu adiacent al casei ce poate fi parţial închis sau deschis pe timp de vară şi închis total pe timp de iarnă, pentru a oferi confortul şi plăcerea de a petrece câteva momente în sânul naturii. Verandele ar trebui să încânte atât prin aspect, cât şi prin funcţionalitate, vara putând fi transformate într-o veritabilă cameră de zi, iar iarna într-un cuibuşor călduros.
În prezent există numeroase sisteme care permit fixarea geamurilor pe timp de iarnă pentru ca elementele aflate în acest spaţiu să nu sufere din cauza intemperiilor. Acest lucru ne dă posibilitatea ca, mai nou, să ne amenajăm verandele fără să mai ţinem cont de mterialele din care sunt confecţionate piesele sau decoraţiunile alese.
În primul rând, sfatul nostru este să profitaţi de faptul că sunteţi norocoşii deţinători ai unor astfel de spaţii şi să le amenajaţi folosindu-vă de fiecare centimetru de care dispuneţi. Decorarea pridvorului este o modalitate foarte bună de a adăuga caracter şi interes casei dvs. Nu este foarte costisitoare şi se poate rezuma la o simplă actualizare pe care o puteţi face lunar sau doar sezonier.
Cele mai utile sfaturi pentru o decorare eficientă
Alegeţi o măsuţă şi câteva scaune sau montaţi un leagăn
Cu toate că le-am renegat în introducere, haideţi să recunoaştem că fără aceste elemente veranda n-ar mai fi verandă. Renumită a fi spaţiul ideal în care vă puteţi savura cafeaua, acest loc are neapărată nevoie de o măsuţă pentru cafea , care poate fi folosită atât pentru a servi micul dejun, cât şi în scop decorativ. O piesă de mobilier de neînlocuit!
Şi cum orice măsuţă are nevoie şi de câteva scaune, folosiţi două exemplare inedite, cu perne confortabile, sau alegeţi o canapeluţă pufoasă pentru a vă relaxa. Dar, pentru ca relaxarea să fie deplină, mai lipseşte ceva – un leagăn sau chiar un şezlong, pe care să îl transformaţi în locul dvs. de refugiu. Puteţi împrumuta în proiectul dvs. de decorare câteva idei şi din stilul industrial, optând pentru mobilier gata turnat sau zidit.
De cele mai multe ori, cele mai potrivite obiecte de mobilier pentru verandă îmbină creativ lemnul cu materialul textil însă, în cazul în care abordaţi un stil mai elegant, puteţi opta pentru mobilierul din fier forjat. Metalul va adăuga un plus de modernitate, dar în acelaşi timp este ideal pentru a crea o atmosfera intimă, romantică şi misterioasă.
Tot pentru verandă puteţi alege şi un balansoar confortabil sau un hamac, dar şi mobilier din răchită, bambus sau rattan, elemente prin care puteţi aduce întregului decor un plus de exotism. Tare bine ar fi dacă, pe lângă măsuţă, scaune, balansoar, leagăn sau orice decideţi să folosiţi, veţi opta şi pentru nişte rafturi deschise.
Decoraţi, decoraţi şi iar decoraţi
Cum orice spaţiu, oricât de mic şi de neînsemnat ar fi, are nevoie de un strop de imaginaţie pentru a fi decorat, veranda nu face nici ea excepţie. Din punct de vedere arhitectural, veranda nu trebuie să se deosebească sub nicio formă de locuinţă întrucât impactul vizual ar fi unul destul de neplăcut.
De cele mai multe ori, structura verandelor este realizată din lemn, însă se poate opta şi pentru materiale precum oţelul sau aluminiul. Cât despre amenajarea interioară a verandei, specialiştii susţin că nu există reguli atâta timp cât principiul estetic se combină în mod creativ cu principiul funcţional. La fel ca decorul ales pentru întreaga locuinţă, şi elementele caracteristice verandei trebuie să reflecte personalitatea fiecăruia dintre dvs.
Ornaţi-o cu vaze cu flori, corpuri de iluminat practice şi diverse alte obiecte încântătoare. Spaţiul din aer liber ar trebui să fie multifuncţional, destinat atât adulţilor, cât şi copiilor, atât relaxării şi odihnei, cât şi activităţilor dinamice.
Instalaţiile de iluminat atent alese sau chiar lampioanele şi lumânările fac ca veranda să devină mai primitoare, dar şi mai relaxantă, mai plăcută şi mai atractivă. Lumina bine valorificată este secretul unor seri feerice. Puneţi în valoare, cu ajutorul unor lămpi, mai multe plante, un fragment de zidărie sau un obiect decorativ. Nu centraţi lumina pe scaune, balansoare sau banchete, ci dirijaţi privirile spre lucruri aflate în apropierea acestora.
Desigur că decoraţiunile vor fi alese în funcţie de fiecare sezon. Dacă în anotimpul cald culorile vii vor fi cele care vor predomina, toamna şi iarna ar fi cazul ca veranda să aibă şi ea nuanţe gălbui, ruginii, pământii, brune sau portocalii. Pernuţele decorative sunt cele care oferă personalitate unei canapele, unui scaun sau unui fotoliu, aşa că nu ezitaţi să le folosiţi din plin. Le puteţi pune chiar şi pe jos, nu există limite!
Plantele decorative şi aranajamentele florale sunt accesoriile care nu trebuie să lipsească de pe o verandă care se respectă, în niciun anotimp, acestea întregind colţul din natură. Lumânărelele parfumate sau accesoriile şi decoraţiunile care vă definesc sunt menite să completeze imaginea verandei pentru a crea un spaţiu prietenos şi cu adevărat plin de căldură.
Idei de decorare pentru fiecare lună a anului
Oriunde vă aflaţi pe scara decorării, iată 12 idei pentru decorarea verandei!Acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă actualizaţi veranda în fiecare lună sau în fiecare sezon! Alegeţi dintre propunerile noastre doar ceea ce vă place, acesta fiind doar un ghid pentru găsirea unei inspiraţii pentru orice anotimp.
Ianuarie
După ce s-au terminat sărbătorile, verandelele noastre pot părea puţin triste şi plictisitoare. Lăsaţi lumina să clipească puţin mai mult decât de obicei şi reactualizaţi uşa din faţă cu o coroniţă de iarnă.
Februarie
Având în vedere că februarie este Luna Îndrăgostiţilor, adăugaţi o coroniţă de cedru şi ţesături, precum pături, cuverturi, perne decorative, care să vă permită să vă cuibăriţi lângă persoana dragă, ori de câte ori simţiţi nevoia. Toate acestea adaugă un factor instantaneu confortabil unei verande a Zilei Îndrăgostiţilor. Câţiva stropi de culoare roz şi roşii sunt perfecţi pentru această perioadă a anului, pentru că adaugă viaţă şi interes verandei de iarnă!
Martie
Martie reprezintă începutul primăverii şi ce modalitate mai bună de a vă actualiza veranda credeţi că există decât cu ajutorul unor flori proaspete de sezon – zambile, lalele, brânduşe, frezii, ghiocei sau margarete, toate ar trebui să facă parte din decor. Florile se pot regăsi, de asemenea, pe textile! Atenţie, totuşi, să nu încărcaţi prea mult! Uneori, actualizarea pentru această lună este la fel de simplă ca şi eliminarea tuturor elementelor de peste iarnă.
Aprilie
Pe măsură ce se încălzeşte vremea, o modalitate uşoară de a vă actualiza decorul verandelor este cu unele flori proaspete suculente . Asiguraţi-vă că înainte de ”adoptarea” acestora citiţi şi câteva sfaturi despre creşterea şi întreţinerea unor suculente sănătoase şi fericite. Aceasta este cea mai uşoară idee de decorare a verandei în această lună. Suculentele vor dura toată vara fiind relativ uşor de îngrijit. Interesant este şi faptul că de multe ori acestea nu necesită lumina directă a soarelui, pe care verandele acoperite sau parţial închise nu o pot oferi. Aloe vera, Echeveria, Palmierul coadă de ponei sau Kalanchoe sunt doar câteva dintre suculentele cu care vă puteţi orna veranda.
Mai
Luna mai este echivalentă cu începutul timid al verii, adică momentul când începem să petrecem din ce în ce mai mult timp pe verandă pentru a ne bucura de soare şi de razele binevoitoare ale acestuia. Gata, deja e timpul pentru balansoare, scaune agăţaţe, şezlonguri şi hamace. Locurile perfecte pentru câteva ore fericite!
Iunie
Iunie înseamnă mai multe flori în pridvor dar şi o ghirlandă îndrăzneaţă roşie pentru ca decorul să strălucească. De asemenea, asiguraţi-vă că stratificarea accesoriilor îşi intră pe deplin în rol pentru a crea acel aspect la modă!
Iulie
Iulie este un moment minunat pentru a da o nouă faţă uşii de la intrare, adică să o vopsiţi într-o culoare inedită! Căldura din lunile de vară ajută vopseaua să se usuce mai repede.
August
În timpul lunilor de vară, ar arăta superb nişte ghirlande de lumini sau felinare agăţate din loc în loc. Întrucât serile sunt mai lungi şi putem sta mai mult afară, ar fi păcat să nu vă bucuraţi de strălucirea fără pereche a unor ghirlande luminoase de exterior.
Septembrie
Septembrie este începutul sezonului preferat al multora dintre noi: toamna! Nu mă număr printre ei, dar, ce să fac, trebuie să scriu şi despre ea. Terasele sau verandele decorate de toamnă amintesc adesea de stilul rustic al amenajărilor, atât prin faptul că sunt utilizate elemente naturale, cât şi prin nota caldă şi intimă pe care acestea o imprimă. Materialele folosite reprezintă un factor esenţial şi reţineţi că niciodată nu veţi putea da greş dacă veţi puncta amenajarea cu ajutorul lemnului, al paielor sau a răchitei.
Octombrie
Din octombrie puteţi începe să vă decoraţi veranda cu dovleci! Le amintesc celor care acceptă sărbătorile împrumutate că aceasta este şi luna Halloween-ului, deci decoraţiunile ar trebui să reflecte şi o amenajare în ton. Nu vă sfiiţi să optaţi pentru lilieci, pălării de vrăjitoare, şoareci, pisici negre, schelete, dar nu exageraţi, totuşi, pentru a nu vă speria vecinii! Puteţi alege, în schimb, să decoraţi veranda cu o mulţime de ornamente realizate din dovleci, flori şi frunze uscate. Frunzele îngălbenite, gutuile sau dovlecii vor fi mereu elemente asociate acestui anotimp, iar pentru amenajarea verandei acestea reprezintă adevărate surse de inspiraţie!
Tematica de toamnă se prezintă ca un stil natural de amenajare, un stil care, asemeni naturii, îşi va schimba înfăţişarea odată cu trecerea către noul sezon. Florile şi fructele toamnei, şi aici aveţi din ce alege, sunt foarte potrivite ca decoraţiuni ale spaţiului exterior, şi formeaza o reprezentare plăcută a culorilor sezonului autumnal. Puteţi utiliza oricât de multe elemente de toamnă doriţi, întrucât combinaţiile între acestea vor avea un efect spectaculos.
Noiembrie
Această lună nu necesită o decorare specifică, mai ales pentru că este luna dinaintea sărbătorilor de iarnă. Deci sfatul nostru ar fi să luaţi un moment de pauză pentur că vă aşteaptă un proiect destul de încărcat de Crăciun. Păstraţi stilul rustic, dovlecii şi frunzele uscate ca decor până spre mijlocul lunii decembrie, când ideile de amenajare vă vor năpădi spaţiul.
Decembrie
Există atât de multe idei uimitoare de decorare a verandei pentru sărbători, că nici nu ştiu cu să încep. Voi începe cu coroniţele, care sunt printre cele mai cunoscute decoraţiuni folosite pentru uşa de la intrare, pe care le puteţti face chiar dvs. cu puţină îndemânare. Brad, conuri, câteva fundiţe şi aveţi un decor simplu, dar de efect. Şi ghirlandele pot fi o variantă pentru acest fel de decoraţiuni. Puteţi face un om de zăpadă din trei coroniţe cu forme şi mărimi diferite pentru un aranjament mai special.
Veranda vă oferă un spaţiu generos pe care îl puteţi decora în felurite moduri. Puteţi aşeza câţiva brăduţi în ghiveci pe care să-i ornaţi discret cu luminiţe şi câteva panglici roşii, pentru a ieşi în evidenţă. Atârnaţi câteva globuleţe şi chiar acele şosete roşii specifice Crăciunului. Cel mai important este să nu uitaţi de luminiţe, cât mai multe luminiţe care vor îmbrăca într-o mantie de lumină feerică întregul decor de Crăciun.
Câteva sfaturi de final:
Alegeţi întotdeauna decoraţiuni care să vă reflecte personalitatea şi stilul
Schimbaţi, din timp în timp, culoarea uşii de la intrare
NU trebuie să vă lipsească de pe verandă o coroniţă din elemente specifice sezonului
Adăugaţi flori şi plante în ghivece, dar şi în vaze
Folosiţi covoraşe, inclusiv preşuri de intrare
Agăţaţi ghirlande luminoase sau felinare
Leave a Reply