Nume : Ani Dima, educatoare la o grădiniță Montessori
Oraș : București, cartier Obor, zona Lizeanu
Tip de locuință : garsonieră
Suprafață : 45 de metri pătrați
Stă aici : de patru ani, chiriașă
Împarte casa cu : fiul ei, Lucas, în vârstă de șase ani
Viața cu copii este pe cât de minunată, pe atât de complicată când vine vorba despre amenajarea locuinței. Dacă în apartamentele cu mai multe camere poți amenaja o cameră specială pentru cel mic , într-o garsonieră lucrurile se complică exponențial.
Pentru Ani Dima, care locuiește într-o garsonieră de 45 de metri pătrați în București cu Lucas, fiul ei în vârstă de șase ani, optimizarea spațiului a fost cea mai mare provocare și proiectul ei de suflet, despre care zice că este în continuare în desfășurare.
Ani s-a mutat împreună cu Lucas în „cuibul”, așa cum îi place să-și alinte casa, din zona Lizeanu în 2017. Încă de la început, s-a apucat să reamenajeze spațiul: a zugrăvit singură garsoniera și a înlocuit treptat aproape tot ce era în ea când s-a mutat.
„Am început proiectul ăsta fiindcă este foarte important ca locuința mea să reflecte așa cum sunt eu și cum mă simt în interior. Când eram mică și mă întrebau oamenii ce super putere aș vrea să am, întotdeauna ziceam că aș vrea să pot să mă furișez invizibilă în casele oamenilor, ca să văd cum arată și cum se simt ei în ele. Nu reușeam să înțeleg cum de ce, în multe cazuri, casa nu se potrivea cu omul, nu-i reflecta personalitatea”, spune Ani.
Singurele lucruri rămase în garsonieră din amenajarea originală sunt mobila de bucătărie, frigiderul și biroul lui Lucas, care înainte era negru, iar Ani i-a schimbat culoarea.
A eliminat delimitarea dintre balcon și cameră și a amenajat acolo spațiu de luat masa, căci în bucătărie nu mai era loc pentru așa ceva. Apoi a împărțit camera pe zone, iar livingul este constituit din canapeaua de la Jysk, televizorul din fața ei, măsuța de cafea și decorațiunile de pe perete.
O etajeră Ikea desparte canapeaua de mini dormitorul lui Lucas, unde are pat, două rafturi în formă de avion avion, făcute de tatăl lui, noptiera. „Fiindcă etajera Ikea este în trepte, am putut să împart casa vizual fără să pară închisă”, spune Ani. Corpul a fost modificat de tatăl lui Lucas ca să nu se mai vadă cutiile din rafturi dinspre canapea și să ofere amenajării un aer ordonat.
Fiindcă lui Ani îi place să picteze, să bricoleze și să brodeze, iar Lucas e pasionat de orice ține de desen și de pictură, a fost nevoită să gândească și un spațiu de lucru pentru amândoi. Așa că a ales să aibă două birouri, fiecare cu al lui.
Viața cu un copil într-o garsonieră nu este ușoară, dar Ani și Lucas au învățat să facă compromisuri. Fiindcă lui Ani îi place ordinea și curățenia, a încercat să ajungă la o cale de mijloc pentru amândoi. „Știe că dacă, de exemplu, vrea să se joace cu lego, trebuie să o facă la biroul lui. Nu se întâmplă mereu, dar îi tot amintesc. Când se joacă cu lucruri cu care nu poate la biroul lui , o face fie în fața comodei de sub televizor sau lângă canapea, niciodată pe mijloc, pe unde trecem. În zonele alea poate să construiască, dar stabilim niște reguli: construcția poate sta acolo pe o perioadă fixă de timp, de exemplu trei zile, după care o mutăm sau o desfacem și începem una nouă.”
Deși le place casa așa cum este acum, proiectul de amenajare al garsonierei nu este încă încheiat. Ani are o adevărată pasiune pentru obiectele decorative vintage pe care le cumpără în mod frecvent de la magazinele second hand și pe care le integrează în amenajare. De exemplu, peretele din spatele canapelei este decorat cu obiecte vintage, în stil boho.
Pentru mobilier a apelat la Ikea și Jysk, pentru prețurile rezonabile, dar și pentru stilul simplu și eficient. Pentru momentul în care se va muta într-un apartament în toată regula, visează la un stil de amenajare scandinav.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Eclectic, un amestec de boho cu accente naturale.
Inspirație: Un acasă cât mai personalizat care să ne reflecte personalitatea.
Cel mai recent lucru cumpărat pentru casa ta: Un set de pahare roz de la second hand.
Elementul preferat: Tardisul, dulapul albastru. Tardisul este un element (o mașină a timpului) din serialul Dr. Who , care înseamnă foarte mult pentru mine. E serialul la care mă întorc de fiecare dată când am nevoie de confort emoțional. Tardisul meu este făcut de tatăl lui Lucas în urmă cu câțiva ani, cadou de ziua mea. Are înăuntru luminițe și o setare specială care le face să pâlpâie în ritmul bătăilor de inimă, întocmai cum făcea tardisul din serial când se activa. Nu se potrivește ca decor cu restul casei, dar e singurul la care nu renunț.
Cel mai mare răsfăț: Vaza cu capul lui David, pe care am cumpărat-o de la H&M Home și pe care am dat o sută de lei. În condițiile în care majoritatea decorațiunilor mele sunt luate de la second hand, să dau o sută de lei pe o vază a fost mult.
Casa ta în cinci cuvinte: Cuib, împăcare, liniște, păsările pe care le aud dimineața din pat, mirosul casei.
Proiectul DIY pe care l-ai făcut pentru casa ta: Aranjamentul cu crengi pentru lustră. Nu am putut să o schimb și mi se părea că nu se potrivește cu restul amenajării, așa că am adus crengi, inclusiv de la mare, ca să le agăț de lustră.
Leave a Reply