Pereții unei case au marele avantaj că li se poate modifica oricând aspectul, prilej de transformare şi punere în valoare a întregului spațiu. O cameră dramatică poate fi schimbată instantaneu într-una aerisită, proaspătă, dulce şi moale, prin aplicarea unei vopsele de culoare palidă, în vreme ce o cameră prea mare, rece şi distantă se poate transforma cât ai clipi într-una mai confortabilă prin aplicarea unui tapet în nuanţe închise cu un model izbitor.
Există o mulţime de argumente pro și contra folosirii vopselei sau tapetului, dar factorii cei mai importanţi sunt uşurinţa aplicării, costul și versatilitatea fiecăreia dintre cele două opţiuni.
Sunteţi decişi să redefiniţi pereţii casei voastre, dar nu sunteţi siguri dacă să-i vopsiţi sau să-i tapetaţi? Este în primul rând important să rețineți că nu trebuie să alegeți doar una dintre variante. Multe spaţii ideal concepute includ atât vopsea cât şi tapet în designul lor interior. După examinarea tuturor factorilor, voi sunteţi cei care decideţi dacă tapetul adaugă culoare, viaţă şi substanţă unei camere, în care vopseaua, pur și simplu, nu poate face acest lucru, și dacă poate fi o opțiune rentabilă pe termen lung.
Dacă sunteți în căutarea unei culori foarte specifice, sau doriţi să aveţi posibilitatea de a schimba culorile din când în când, puteţi lua în considerare o combinaţie între cele două tehnici, şi anume, tapetul vopsit. Suprafaţa acestor tapete poate fi vopsită de mai multe ori, ele fiind vândute sub formă de suluri albe. Vopseaua aderă uşor şi repede, fără a se produce multă murdărie în jur, graţie texturii speciale şi a designului unic la nivel de imprimeu. Redecorarea camerelor devine astfel o joacă, nefiind nevoie ca fâşiile de tapet existent să fie îndepărtate. Cu surprinzătoare detalii tactile și o multitudine de efecte texturate, desene și modele din care puteţi alege, tapetul vopsit reprezintă tot ceea ce este mai bun din ambele “lumi”.
Avantajele şi dezavantajele vopselei
Un strat de vopsea proaspătă poate transforma aspectul unei camere, prin adăugarea unei note decorative stabilind tonul pentru proiectarea de ansamblu. Puteți face un spaţiu mic să fie perceput mai mare prin alegerea unei culori deschise sau puteți face un spaţiu mare să se simtă mai intim dacă optaţi pentru o culoare mai închisă. Posibilităţile de design sunt limitate doar de imaginaţia voastră.
Vopseaua este de foarte mulţi ani cel mai popular “tratament” pentru pereţi, dat fiind preţul redus şi tehnica facilă de a da camerei o nouă înfăţişare instantanee. Aceasta poate fi folosită pentru a atrage atenția de la o caracteristică, sau pentru a ascunde un neajuns. Aveţi nevoie de mult mai puțin timp de pregătire pentru zugrăvit decât pentru tapetat, cu mult mai puţin tam-tam. Aceasta poate ascunde micile imperfecţiuni ale pereţilor (mai ales dacă folosiţi una non-reflectorizantă), în timp ce tapetul le poate exagera.
Mascarea defectelor depinde foarte mult şi de tipul de luciu pe care îl utilizaţi. Amintiți-vă mereu de această regulă: cu cât există mai puțin luciu în vopsea, cu atât vor fi mai puţine defecte de suprafață. Vopseaua este şi mai versatilă decât tapetul, întrucât oferă luminozitate, prospeţime şi amploare unui spaţiu. De asemenea, vă va fi mult mai ușor să aplicaţi un nou strat de vopsea decât un nou strat de tapet. Este adevărat că, aşa cum vă precizam şi mai sus, există posibilitatea de a revopsi inclusiv tapetul, dar gândiţi-vă că straturile repetate vor arăta total inestetic, tapetul acoperit cu vopsea fiind şi foarte dificil de îndepărtat.
Există două tipuri pe bază de vopsea: pe bază de apă și pe bază de ulei. În timp ce vopselele pe bază de apă sunt lavabile și se usucă rapid, cele pe bază de ulei se usucă mai greu şi nu sunt rezistente la căldură, dar abundă de culoare și sunt foarte durabile. Ambele tipuri sunt, însă, disponibile într-o gamă de finisaje, de la mată la foarte lucioasă. Desigur, există şi produse rezistente la căldură, dar însăși existența lor dovedește faptul că lacurile nu sunt foarte durabile când vine vorba de temperaturi ridicate. Să nu uităm de numărul nelimitat de combinații pe care îl oferă aplicarea vopselei. În afară de opțiunile găsite la primă mână într-un magazin de specialitate, puteți combina diferite culori de vopsea pentru a produce mai multe transformări. În mod evident, nu puteți combina fâşiile de tapet.
Cu toate acestea, există şi dezavantaje ale zugrăvitului. Vopseaua pe baza de ulei special are nevoie de un timp mai mare de uscare între aplicarea straturilor suplimentare. Este recomandat să fie aplicată de un profesionist, deoarece are tendința de a curge. Cu cât este mai mare conținutul de ulei în vopsea, cu atât este mai puțin rezistentă. Una dintre alegerile cele mai dificile cu care se confruntă orice decorator, fie el amator sau profesionist, este de a se decide între vopsea şi tapet. Ceea ce face procesul dificil este că nu există “cea mai bună” alegere pentru că fiecare are propriul set de argumente pro și contra.
Chiar dacă lacul este mai ușor de aplicat, acesta totuşi nu poate fi folosit pe o suprafaţă deteriorată sau murdară. Aveţi nevoie de o cantitate considerabilă de muncă pregătitoare, inclusiv să amestecaţi, sablaţi, spălaţi pereți și, în unele cazuri, să aplicaţi un strat de grund. Vopseaua poate oferi doar o culoare într-un spectru foarte limitat de finisaje de la mat la lucios. Tapetul, pe de altă parte, vine într-o gamă uimitoare de modele cu o selecție incredibilă de efecte frumoase, cum ar fi perlă și sclipici, cerneluri superioare, piele de căprioară, geluri, mărgele, folii, texturi mătăsoase în relief, și imitaţii naturale (lemn, cărămidă)… pentru a enumera doar câteva.
Vopseaua poate crăpa și poate căpăta fisuri în timp, astfel încât va trebui să o aplicați din nou şi din nou. De asemenea, se va face destul de multă murdărie, putând păta foarte ușor tavanul, mobilierul sau electrocasnicele. Vopseaua poate elibera, de asemenea, compuși organici volatili (COV), care sunt nocivi pentru organismul uman. Vopselele pe bază de ulei conţin substanţe chimice cum ar fi rășini, metale, pigmenți și solvenți care sunt şi ele dăunătoare atât oamenilor cât și mediului. Chiar dacă are o rată de rezistenţă de la 5 la 10 ani, există totuşi “şansa” de a vă dori o primenire a spaţiului mult mai mai frecventă.
Avantajele şi dezavantajele tapetului
Tapetul a fost dintotdeauna atemporal , dar acum mai mult ca oricând revine în forţă. În primul rând, tapetul, din hârtie sau vinil, poate dura până la 15 de ani sau chiar mai mult, ceea ce îl face rentabil pe termen lung. Este general acceptat faptul că aplicat în mod corespunzător tapetul va dura 3 ori mai mult decât vopseaua. Aderă ușor și lin, dar dacă pereţii au mici scobituri sau bobiţe nu o să prindă decât după o “şlefuire” serioasă a suprafeţei.
Uitaţi de “fundalul” lipicios din anii ’70 – ’80. Tapetul modern, elegant și stilat, poate adăuga căldură, profunzime, efect, frumuseţe și stil unei încăperi, ceea ce monotona vopsea nu prea poate crea. Modelele şic, texturile interesante și imprimeurile frumoase au un efect de impact asupra decorului general. Tapetul poate fi aplicat fie şi numai pe un singur perete ca o caracteristică sau ca accent. Poate fi, ce-i drept, mai greu de realizat decât zugrăvitul, dar se va dovedi o investiţie mult mai bună pentru că va dura mai mult timp. Acesta este de neegalat în valoarea estetică pe care o aduce într-o cameră.
Dar… există şi dezavantaje . În condiții de umiditate, lipiciul poate slăbi și poate provoca o imagine de fundal cojită. Pentru a evita acest lucru, utilizați-l cu măsură în zonele predispuse la umezeală, cum ar fi băi, spălătorii și subsoluri. De asemenea, se poate murdări și deteriora cu ușurință. De-a lungul timpului poate fi aproape imposibil să potriviţi culoarea sau modelul tapetului cu restul decorului şi veţi nevoiţi să-l înlocuiţi sau veţi fi îngrădiţi de el.
O să spuneţi că întotdeauna veţi păstra 2 sau 3 role de tapet prin casă şi că puteţi înlocui doar fâşiile deteriorate. Da, dar trebuie să fiţi conștienți de faptul că tapetul deja existent pe pereţi va arăta mai stins şi mai şters în comparație cu rolele noi datorită decolorării de la soare sau uzurii. Este, fără îndoială, mult mai costisitor de înlocuit.
Scoaterea “fundalului” existent poate fi o sarcină plictisitoare, care necesită răbdare și instrumentele potrivite pentru a fi eficientă. Desprinderea tapetului se poate face cu substanțe chimice sau instrumente de decapare, dar trebuie să aveţi grijă pentru că acestea pot afecta peretele. Nu este deloc uşor de aplicat. Trebuie să măsurați zona care urmează să fie acoperită, să taiaţi bucata de tapet, să pregătiţi adezivul, să lipiţi perfect de perete, și apoi să verificați toate colțurile pentru eventualele cute. Şi asta doar la prima mână. O “instalare” profesională va crește şi mai mult costurile totale (care vor varia şi în funcţie de numărul şi dimensiunea camerelor), dar, poate crește mult şi şansele ca tapetul să arate foarte bine.
Minunata lume a finisajelor de perete este vastă și “personalizabilă” iar, indiferent de ce alegeți, atât tapetul cât şi vopseaua (sau poate chiar pe amândouă) vor da casei voastre culoare și un efect original.
Leave a Reply