Nume: Irina Moroșanu, owner Les Vacances d’Irina Oraș: București, Piața Romană Tip de locuință: apartament cu două camere Suprafață: 210 metri pătrați Sta aici: din 2017, chiriașă
Într-un apartament din Piața Romană în care lumina naturală te urmărește la tot pasul, Irina Moroșanu , fondatoarea Les Vacances d’Irina, un brand de modă sustenabilă, a creat un spațiu intim și romantic, pe care l-a împărțit în două. Într-o cameră are showroomul, iar în cealaltă dormitorul – locul în care obișnuiește să petreacă cel mai mult timp.
În cei zece ani de când s-a mutat în București, a schimbat tot atâtea chirii. Motiv pentru care a ales de fiecare dată mobilier ușor de creat și simplu de reintegrat într-o altă casă. Întreg decorul din locuința sa este unul în linii simple, ‘’studențesc’’ îl numește Irina. În dormitor a improvizat un pat pe europaleți și un dressing DIY, realizat din bârne de lemn și sfoară, mascat de niște perdele albe din bumbac. Micile detalii, atent integrate, precum rochia neagră din plasă, prinsă de abajur sau printurile cu schițele pictorului francez Henri Matisse, fac din acest cămin unul atât de neașteptat, calm și fresh.
Showroomul este un spațiu aerisit, în care Irina a integrat subtil două scaune vintage, găsite de fostul chiriaș în Târgul de la Valea Cascadelor, un cufăr și câteva decorațiuni. Focusul în această cameră este pe articolele și accesoriile vestimentare, nu pe mobilier. Hainele pe care Irina le creează împreună cu artizani români, dar și cele pe care le găsește prin târguri sau magazine vintage sunt expuse pe un sistem DIY la fel ca cel din dormitor, realizat din bare de lemn.
Acest apartament din Piața Romană e ca o poezie. Ilustrațiile lui Constantin Piliuță lipite pe un perete din bucătărie, bustul lui David, plantele și colecția de printuri Matisse, acoperite de razele soarelui care intră prin geamurile mari din toate încăperile, dau locului un feeling de poveste. Cu-n aer de altădată care te îmbie la vin și la dans. Un loc care te-ncarcă cu energie bună și-n același timp te face să-ți dorești să lenevești și să te întinzi în pat ca o pisică, într-o dimineață târzie de duminică.
Tot așa e și Irina, un pic veselă, un pic boemă, un pic melancolică și mai mult decât un pic relaxată.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: E un stil foarte studențesc. Nu știu dacă ăsta e neapărat un stil, dar eu tot timpul spun și mă repet, deși încerc să evit să spun cuvântul ăla: eclectic. Și eu sunt destul de eclectică, combin stilurile și nu pot să mă definesc ca aparținând unui singur stil. Așa e și apartamentul, cuprinde elemente din mai multe stiluri, dar urmează o direcție foarte autentică, foarte simplă, la îndemână. Adică nu e ceva fancy, totul e foarte natural și real. Am și lucruri de la Ikea, am și lucruri din Târgul de la Valea Cascadelor sau din alte târguri.
Inspirație: Recunosc c-am văzut câteva imagini pe Instagram sau pe Pinterest care m-au inspirat când mi-am amenajat apartamentul, dar și eu sunt un stil relaxat și îmi place să nu forțez nota mai mult decât e cazul. De aceea am vrut să fie ceva foarte easy going și n-am vrut să-mi iau piese mari de mobilier, pentru că stau în chirie.
Unde petreci cel mai mult timp: În dormitor, pentru că nu am un spațiu de living, căci acolo e showroomul. În timpul zilei mai stau și în bucătărie, e o încăpere destul de folosită. Vin din oraș și mai stau acolo pe scaun, acolo mănânc, tot de acolo trimit e-mailuri. În showroom încerc să stau cât mai puțin, pentru că este o experiență cu clientele care vin și e un spațiu destul de steril petru mine.
Elementul preferat: Nu am multe piese de mobilier în casă, nu pot să mă laud cu asta. Însă pot să mă laud cu niște piese foarte frumoase, am un cufăr de la Muzeul Țăranului, îmi place foarte mult că e simplu. De fapt, mie îmi plac lucrurile făcute de mână, care sunt valoroase prin povestea și prin munca care s-a depus la vreme lor. Îmi plac foarte mult coșurile din răchită sau din paie.
Ce ai schimba: Dacă aș avea o baghetă magică și aș putea schimba ceva la apartamentul ăsta, nu știu dacă aș face ceva. Sincer îmi place foarte mult așa cum e.
Cea mai mare provocare: Mi-am dorit să controlez cheltuielile cât de mult pot, pentru că nu sunt tot timpul acasă, așa că i-am cerut proprietarului centrală proprie. A fost o lună și jumătate de spart pereți, spart țevi, spart totul. Nici nu puteam să intru în casă, mă durea sufletul.
Cel mai mare răsfăț: Eu sunt foarte emoțională când cumpăr, nu emoțională compulsiv, dar cumpăr foarte mult ghidată de emoție. Încerc să nu cumpăr chestii ridicol de scumpe pentru nu sunt la casa mea încă stabilită. Cea mai scumpă piesă pe care o am în casă e un cufăr românesc vechi și frumos, pe care l-am cumpărat acum opt ani, cred că a costat 700-800 de lei. E piesa care m-a însoțit peste tot și de care n-o să mă despart vreodată.
Ce spun prietenii: Prima reacție a oamenilor când vin e că ‘’wow, e super mare! Doamne, câte uși, câte încăperi. E mare, e înalt, e frumos, e luminos, pentru că e un spațiu luminos și cred că prima reacție a celor care vin pe timp de zi sunt ferestrele, îi cuceresc ferestrele. Și view-ul, faptul că e la etajul șase și are are o priveliște peste partea asta frumoasă a Bucureștiului. De când m-am mutat aici mă exprim altfel vizual, mă exprim altfel prin ceea ce fac pentru că am un spațiu mare, am lumina soarelui, iar asta mă inspiră.
Ce înseamna acasă: Am două percepții despre ce înseamna acasă. E casa din copilărie și mirosul rufelor întinse iarna în curte, pe sârmă, care se scorojau la ger, adică se făceau băț lipindu-se etanș, după care le desprindeam cu greu și le întindeam în casă, pe sobă. Și acasă de acum, care e lumină, spațiu curat, clean, luminos. Acum, acasă e confortul de a fi eu cu mine.
Fotografii de Teo Ungureanu
Leave a Reply