VIDEO Casa pasivă din Otopeni: se încălzește cu lumina soarelui și recirculă singură aerul dinăuntru

Nume: Costin și Mihaela Oraș: Otopeni Tip de locuință : casă pasivă pe pământ, cu patru camere și seră Stau aici : din 2018, proprietari Împart casa cu : Porthos, motanul roșcat

Costin și Mihaela locuiesc într-o casă pasivă. Asta înseamnă că nu au un sistem de încălzire cu centrală și calorifere, că nu trebuie să deschidă geamurile ca să aerisească și că plătesc mult mai puțin la gaze și întreținere decât pentru o casă obișnuită. Ca să înțelegem cum adică așa ceva, ne-au explicat cum funcționează o casă pasivă și ce presupune construcția uneia.

„În România, o casă pasivă este un pic avangardist, dar a plecat de la o idee și am tot construit pe ea”, povestește Costin. Înainte să pornească șantierul pentru construcția Casei cu Soare, au făcut cercetări serioase, au discutat cu arhitecți, au pus planuri pe hârtie și le-au schimbat de mai multe ori, au încercat să înțeleagă cât mai bine ce presupune o casă pasivă și cum pot face una care să reziste.

Dar ce este o casă pasivă? O casă construită de așa natură încât se încălzește cu lumina soarelui, are un sistem performant de recirculare a aerului din interior și este etanșeizată atât de bine încât nu pierde căldură prin tâmplărie/găuri pentru hotă și nu are nevoie de aer condiționat.

Casa cu Soare e o casă pe pământ, în care la parter e zona locuită, iar la etaj e un spațiu de 140 metri pătrați care se va transforma în seră. Plus o grădină de aproximativ 220 metri pătrați, în care cultivă legume și plante aromative. Zona locuită are patru camere și o zonă centrală care cuprinde living, dining, bucătărie și zonă de ascultat muzică. Inima casei, practic, care are 13 funcțiuni . „Când am ajuns la arhitect și am zis că vrem o casă cu 13 camere, cred că așa ne-am exprimat inițial, s-a speriat. A crezut că vrem să facem hotel, nu o casă de locuit. După care, înaintând cu discuțiile, am spus că vrem funcțiuni și nu camere”, povestește Costin.

În amenajare s-au concentrat pe minimalism și pragmatism. Și-au dorit o bucătărie deschisă, ca să fie o zonă de adunare și socializare, au făcut majoritatea pieselor de mobilier pe comandă și au păstrat totul cât mai aerisit. Cele mai costisitoare spații au fost bucătăria, unde au investit în aparatură și electrocasnice de calitate, și camera tehnică .

Aceasta din urmă ține toată aparatura care face din Casa cu Soare o casă pasivă: unitatea interioară de la pompa de căldură aer-apă, un boiler pentru apă caldă menajeră, panouri de comandă de la câteva aparate din casă și tuburile recuperatorului de căldură aflat pe tavan.

Tot aici e și „panoul de la microstația de epurare pentru că având casa în Otopeni, nu avem apă curentă și canalizare, drept urmare a trebuit să facem puț și să rezolvăm și problema”, spune Costin.

O casă trebuie să respecte mai multe principii de construire ca să fie numită pasivă. Care sunt câteva dintre ele, la care Costin și Mihaela au fost foarte atenți?

1. Orientarea casei în raport cu soarele. „De obicei, în zona noastră asta înseamnă ca cele mai mari spații vitrate să fie pe zona de sud, astfel încât soarele să poată să încălzească bine casa și cât mai puține spații vitrate în zona de nord”, povestește Costin.

2. Anveloparea temeinică. „Și acuma râd când vin oameni și îi văd așa că se uită un pic la fațada ventilată, la lemnul de pe exterior, și văd că îi macină ceva și îi întreb și câțiva zic „dar e special lemnul ăsta de face izolația casei?”. Nu, este pur și simplu o fațadă ventilată care lasă să circule aerul. Iar casa este izolată cu vată bazaltică de 30”, explică cei doi.

3. Tâmplărie și etanșeitate. În general, casa pierde multă căldură prin zonele de tâmplărie, de aceea e important să folosești un anume tip de tâmplărie și să ai grijă ca montajul să fie etanș. Etanșeitate este un alt principiu al casei pasive: casa trebuie să fie cât mai bine închisă astfel încât să nu ai pierderi de căldură, de exemplu prin zonele de tâmplărie.

Dacă în mod obișnuit meșterii vin, pun geamurile și dacă au mai rămas niște găuri, bagă spumă. Aici, tâmplăria este făcută din lemn și aluminiu. Aluminiu la exterior, lemn la interior, astfel încât punțile termice să fie eliminate. Această formă de geam conține și un burete în structura geamului astfel încât aluminiul să nu dea spre lemn, lemnul să nu dea spre aluminiu. În plus, orice țeavă sau orice comunicare cu exteriorul se face controlat și foarte bine izolat. La sistemul de hotă, de exemplu, scoți o țeavă afară și iarna mai auzi vântul cum intră prin hotă. Dar aici hota este cu recirculare, nu este cu evacuare directă afară.

„Una peste alta și dacă nu faci testul de etanșeitate și dacă nu vrei să certifici casa pasiv, punerea corectă a tâmplăriei înseamnă costuri salvate pentru tine. Altfel, casa va pierde căldură pe acolo și asta se va reflecta în costuri mai mari la încălzire sau respectiv la răcire”, explică Mihaela.

4. Ventilarea controlată. „Se face cu recuperator de căldură, astfel încât să nu introduci aer direct rece în casă sau respectiv să nu scoți aer rece din casă. Este un aparat în sine, montat în camera tehnică, care are două guri de introducere aer proaspăt și de extracție a aerului viciat (așa se numește aerul din locuință)”, povestește Costin. Totul se face prin intermediul aparatului, printr-o rețea de canale în care aerul trece unul pe lângă altul și fac transfer de căldură.

Chestionar cu idei bune

Stilul casei : E unul mai degrabă eclectic, nu este o direcție anume, dar mergem spre o zonă de minimalism astfel încât să nu avem lucruri inutile care să ne aglomereze casa și viața.

Inspirație: Au fost ore întregi de research și foarte multe planșe făcute pe pinterest și pe alte site-uri.

Cel mai mare răsfăț: Cei mai mulți bani i-am dat pe bucătărie pentru că nouă ne place foarte mult să gătim și atunci asta a fost zona în care am dus la maximum bugetul.

Cel mai mare avantaj la casa pasivă pe timp de iarnă: Căldura soarelui. Atunci când soarele bate în geam, dacă rulourile sunt ridicate, căldura soarelui rămâne în casă și în felul ăsta economisim bani pe care i-am da pe încălzire.

Cel mai mare avantaj la casa pasivă pe timp de vară: Casa este construită de așa natură încât soarele când e sus pe cer, pe timp de vară, nu bate la fel de mult în casă cum bate pe timp de iarnă.  Un alt avantaj, vară sau iarnă, este ventilația. Având în permanență aer proaspăt, nu trebuie să deschizi geamurile ca să ventilezi casa.

Tips pentru cei care plănuiesc să își construiască o casă (fie ea pasivă sau nu) din experiența Mihaelei și a lui Costin:

Casa este un proiect care începe cu mult timp înainte de deschiderea șantierului propriu-zis. Atât din punct de vedere financiar, cât estetic, design, funcționalități. Noi ne-am gândit mult înainte și am desenat-o, am redesenat-o, am mutat-o și la un moment dat când am ajuns să vorbim cu arhitecți, peisagiști, aveam în minte ceea ce ne dorim și vrem.

E important să ai răbdare, pentru că dacă vrei să faci toate lucrurile foarte rapid, s-ar putea să îți dai seama că ai ales în pripă și că doi pași mai încolo era o soluție mult mai potrivită pentru tine decât cea pe care ai ales-o.

Pentru cei care nu se pricep, cum suntem și noi, e bine să pui foarte multe întrebări, să ți se explice, să înțelegi ce se întâmplă, ce urmează să se construiască, de ce, cum.

Prezența pe șantier iar e foarte importantă. Am încercat pe cât posibil să fim prezenți în fiecare zi pe șantier. Nu înseamnă să fii prezent zi lumină. Cu toții avem joburi de zi la care mergem, mergeam și înainte, dar seara în drum spre casă ne retrăgeam pe la șantier, să vedem ce au mai făcut, cum evoluează construcția.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol