Nume : Dinu Drog, avocat, co-fondator Cooperativa de Energie și membru Incotroceni Oraș: București, Cotroceni Tip de locuință: apartament cu 4 camere Suprafață: 80 mp Stă aici: din 2013, proprietar Împarte casa cu: Maria, prietena lui
Amenajarea casei în care locuiesc Dinu, fondatorul Cooperativei de Energie, și prietena lui, Maria, a început de la o chiuvetă. Model marocan, chiuveta Leila a fost primul obiect pe care Dinu l-a cumpărat și principala inspirație pentru locuința sa.
Apartamentul are patru camere și se află într-o casă în stil Art Deco, construită în 1940. Pe dinafară, clădirea este îmbrăcată în iederă și se integrează perfect în arhitectura peisageră a cartierului Cotroceni. În interior, elementele în stil boho chic, proiectele DIY, decorațiunile și suvenirurile pe care Dinu le-a adunat de-a lungul anilor alcătuiesc un tablou eclectic și cozy numit acasă .
Pentru că a fost în permanență locuită, casa se afla într-o stare relativ bună atunci când au început lucrările de amenajare. Procesul renovării a durat în jur de șase luni și a pornit cu demolarea unor sobe vechi. Acum, în locul uneia dintre sobe stă pianul lui Dinu din copilărie și este primul lucru care îți atrage atenția atunci când intri în apartament.
Deși nu a apelat la serviciile vreunui specialist, Dinu a primit sfaturi de amenajare și ajutor din partea prietenilor săi, iar decorul casei în care locuiește astăzi este rezultatul unei munci în echipă.
Rafturile – obiecte de mobilier care se regăsesc în fiecare cameră – au fost realizate de niște meșteri tâmplari recomandați de o cunoștință. Un alt amic, arhitect, l-a pus în legătură cu echipa cu care a făcut partea de pardoseală, mozaicul din baie și bucătărie. Lămpile de deasupra mesei de dining sunt realizate de o prietenă designer din foițe de țigară și filtre de cafea.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Casa în sine, pe afară, ar fi un fel de stil modernist, Art Deco, un stil care e foarte comun în zonă, sunt foarte multe case construite așa. Era o modă în anii ‘30, ‘40. Iar înăuntru e o casă care mă reprezintă, e așa un amalgam, o chestie mai eclectică de stiluri. Nu cred că se poate încadra într-un stil anume, dar mulți mi-au spus că e mai mult spre boho adaptat. Sunt foarte multe obiecte pe care le-am colecționat de-a lungul timpului, le-am plimbat prin tot felul de alte case unde stăteam în chirie și aici toate s-au integrat fericit.
Inspirație: Am pornit de la câteva obiecte care mă reprezentau, am niște elemente din Maroc și povestea de acolo a început. Am tot strâns de-a lungul timpului din toate călătoriile prin care am fost foarte multe obiecte de decor și de multe ori renunțam chiar să le mai instalez, pentru că se adunau destul de multe și mi-era greu să le tot schimb de pe un perete pe altul, mai ales că trebuia să găuresc pereții și era complicat. De multe ori proprietarilor de apartamente nu le convine chestia asta.
Elementul preferat: Primul obiect cumpărat nou din casă a fost, culmea, chiuveta din baie, Leila. Așa se cheamă modelul. Am vrut să fac o baie în stil marocan, iar de la asta a pornit întregul plan al amenajării.
Situații neprevăzute: A fost un șantier foarte easy, nu am întâmpinat probleme. Au fost niște mici nereguli care s-au rezolvat. Țin minte că echipa în loc să cumpere vopsea mată a luat una strălucitoare. A mers surprinzător de bine și asta mi-a dat o energie foarte, foarte bună.
Ce nu-ți place: Singurul dezavantaj, dar asta e o chestie structurală, nu ține neapărat de apartamentul în sine, e faptul că fiind la parter e un pic prea umbros față de cum mă așteptam să fie. Am luat apartamentul când nu era vegetația foarte crescută. Iarna, într-adevăr este luminos, nu excesiv, dar oricum luminos.
Ce zic prietenii: Le place. E o casă primitoare și se uită ciudat la multe dintre chestiile pe care le-am mai pus pe pereți, sunt curioși, mă întreabă de unde-i aia, de unde-i cealaltă.
Acasă înseamnă: E un cumul de chestii, nu poți să pui degetul pe un singur element. E și o cheștie olfactivă, și de vizual. E ceva ce te face să te simți comod, să-ți facă placere să vii acasă. E ceea ce mi-am dorit dintotdeauna și cumva asta am reușit să fac indiferent că am stat în chirie: mi-am făcut eu colțul meu și atunci am fost foarte ok cu el.
Sfaturi pentru cei care vor să-și cumpere sau renoveze casa: Să nu primească de-a gata tot felul de soluții, să-și dea seama ce le place și-n același timp ce le este și util. Lăsând la o parte partea estetică, să-ți ușureze viețuirea, să ai spații de depozitare, să ai o bucătărie funcțională în care să te poți mișca în ea, mai ales dacă vrei să stai într-o casă pe termen lung. Nu e așa simplu.Trebuie să te asculți pe tine în primul rând, dar să ai și niște sfătuitori de calitate care să te ajute. Eu, din fericire, am avut parte de niște oameni foarte mișto.
Leave a Reply