Cu siguranță și tu te-ai întrebat măcar o dată cum ar fi să trăiești fix după cum îți dictează sufletul. Daria Marinescu și soțul ei, Dragoș Toma, au tot visat la asta de șase ani, să trăiască călătorind și să se trezească în fiecare dimineață cu marea în față. În 2018, au cumpărat o autorulotă pe care au transformat-o, cu propriile mâini, într-o casă pe patru roți. Iar la sfârșitul lui august 2020 au plecat în prima lor călătorie cu autorulota, fără să aibă în minte o destinație finală sau o dată de întoarcere.
Când am vorbit cu Daria, se afla în Atena și trecuse deja o lună de când locuia, împreună cu Dragoș și cei doi câini – Charlie și Freya, la bordul Lolitei. Da, așa au botezat autorulota , un Ford din 1994. Pentru că este destul de bătrână, Daria a vrut să-i pună un nume care să emane tinerețe. O găsești pe Instagram ca Petite Maison Lolita , o pagină-jurnal de călătorie.
Nu au cumpărat o rulotă, ci au construit o casă
Daria și Dragoș au luat autorulota din Germania și au plătit pentru ea 7800 de euro. Dar dacă dai la o parte antena satelit, marchiza și suportul pentru scuter cu care a venit dotată, abia atunci ajungi la prețul real. Daria și soțul ei s-au ocupat exclusiv de amenajare, deși ea recunoaște că nu bătuse nici măcar un cui până atunci. Au investit 13.000 de euro și totul a durat câteva luni. Nu a fost ușor, au avut și momente când au vrut să renunțe, însă dorința de a pleca a fost mai mare ca orice dificultate.
„În afară de motor și tablă, Lolita este nouă. Am schimbat totul, de la structura de rezistență la izolație și instalație electrică, până la pereți și mobilă”, povestește Daria. Au adăugat trei panouri solare, o baterie puternică care le permite să călătorească off-camping, un boiler, un rezervor generos de apă, un frigider de 90 de litri cu congelator și două ventilatoare foarte performante, comandate din America.
Au renunțat la cabina de duș pentru mai mult spațiu
Lolita are aproximativ 2 metri lățime și 7 metri lungime cu tot cu cabina șoferului. Inițial, avea o cabină de duș de sine stătătoare pe care Daria a dat-o la o parte, pentru că se pierdea spațiu și lumină. Acum cada ocupă loc doar când e folosită, iar perdeaua de duș la fel.
La parter, au livingul, bucătăria, cu de toate, mai puțin cuptor, și numeroase spații de depozitare sub canapea. Patul este la etaj, deasupra cabinei de condus, iar dulapurile pentru haine sunt încăpătoare. „Am tot ce-mi trebuie, nu simt că-mi lipsește nimic. Încă mai avem spațiu de depozitare liber”, spune Daria.
Un interior gândit după nevoile fiecăruia
Când au luat decizia de a se muta într-o autorulotă, Daria și Dragoș au pus pe hârtie toate lucrurile de care au nevoie. „Eu sunt o persoană comodă și am nevoie de confort. Confortul cred că e foarte important, altfel nu știu cum ai putea să te bucuri”, spune Daria. Patul din dormitor are două saltele, făcute după nevoile anatomice ale fiecăruia. Au amenajat zone de lucru diferite, iar întreg interiorul emană simplitate și eleganță.
Pentru Daria, designul Lolitei a fost foarte important. De aceea, pe jos au pus parchet din lemn, iar tot mobilierul este făcut din placaj de plop. „Este ușor și arată foarte bine. Are o fibră foarte fină și se continuă pe toate piesele. În plus, ne-am dorit să folosim materiale cât mai naturale”, explică Daria.
Program de la nouă la cinci într-o casă pe patru roti
Dacă trăiești într-o autorulotă, nu înseamnă că nu te poți ocupa de un job cu program normal, de la nouă dimineața, la cinci după-amiaza. Într-o astfel de situație este Dragoș, care este QA manager la o companie de IT. Daria este specializată în domeniul marketing și media și lucrează pe bază de proiecte.
Pentru amândoi munca este importantă, însă modul de trai pe care și l-au ales face totul mult mai plăcut. „Pentru mine asta a fost experiența experiențelor, visul de fapt. Mereu mi-am dorit să trăiesc lângă mare, să deschid geamul să văd marea, să adorm seara ascultând valurile”, povestește Daria.
Lolita e o casă încăpătoare și primitoare
Pentru decembrie 2020, Daria și Dragoș și-au propus să ajungă în Spania, în Gran Canaria. Vor să rămână o perioadă acolo, după ce au luat la rând insulele grecești și străzile Italiei. Nu folosesc rulota ca mijloc de transport principal pentru că nu vor să polueze. Au luat după ei un scuter Vespa cu care au făcut deja vreo 800, 900 de kilometri. Le este de nădejde pentru că se deplasează ușor, rapid și nu consumă nici mult combustibil.
Leave a Reply