Viața în autorulotă: au strâns bani doi ani și-apoi au fugit în lume

În iunie 2019, Bogdan și Adelina Vlădescu au plecat din România pentru a face turul Europei cu autorulota . Au revenit în țară un an mai târziu, în august, după ce au vizitat 20 de țări, au petrecut trei luni într-un sat din Spania din cauza restricțiilor impuse de pandemie și, cel mai important, și-au dat seama încă o dată că nu se mai regăsesc într-un stil de viață cu doar trei coordonate: casă, serviciu și câte un concediu pe an.

Sunt amândoi psihologi de meserie. Iar dacă i-aș fi întrebat acum cinci ani cum și-ar dori să trăiască, ar fi răspuns că strâng bani ca să locuiască măcar un an în Slovenia, țară de care s-au îndrăgostit iremediabi. Doar că între timp planurile lor financiare s-au schimbat, iar în loc să economisească pentru traiul în altă țară, au investit într-o autorulotă care-i poartă peste tot.

Așa cum ne-au obișnuit deja ceilalți oameni cu care am vorbit pentru seria „Viața în autorulotă” , și Adelina și Bogdan și-au botezat casa pe patru roți. O cheamă Marcela, e un Hymer din 1992 și a costat 7000 de euro. „Am botezat-o Marcela pentru că așa mi-a venit. La fel s-a întâmplat și cu cățelușa noastră, pe care o strigăm Ancuța”, povestește Bogdan.

Au pus bani la pușculiță doi ani pentru marea aventură

După ce au cumpărat autorulota, Bogdan și Adelina și-au reorganizat planurile. „Dacă tot strângem bani să trăim un an într-o țară, de ce să nu vizităm mai multe locuri? Cam așa am pus problema”, își amintește Bogdan. În următorii doi ani s-au plimbat cu autorulota doar prin România și au strâns bani pentru un tur al Europei.

S-au întors în țară în august pentru că expira ITP-ul mașinii. Când ne-am auzit la telefon, încă mai colindau prin România, într-un fel de prelungire a celei mai frumoase aventuri din viața lor. Au chiar și un canal de YouTube unde își documentează peripețiile. Un top al celor mai spectaculoase locuri în care au ajuns arată cam așa: pe locul unu insulele Lofoten, din Norvegia; pe locurile doi și trei, cumva la egalitate pentru că Bogdan și Adelina nu se pot decide, nordul Spaniei, respectiv nordul Italiei.

O autorulotă bătrânică, dar impecabilă

Cam așa descrie Bogdan autorulota în care el și Adelina locuiesc de mai bine de un an. Plus funcțională. Soții Vlădescu au luat o autorulotă gata echipată din fabrică. Nu au amenajat-o pe cont propriu pentru că au fost mulțumiți de dotările cu care a venit. Are panouri solare, frigider, aragaz, chiuvetă, sobă, boiler, toaletă și duș. „Noi am mai adus un frigider ca să avem mai mult spațiu pentru alimente”, spune Bogdan.

Hymer-ul este proiectat pentru patru persoane și are o lungime de cinci metri și jumătate. Bogdan spune că au suficient spațiu de mișcare înăuntru, având în vedere că Ancuța le este tovarăș de drum. Interiorul înseamnă un pat dublu deasupra cabinei, o canapea tip lounge pe care te poți întinde după-amiaza, o masă cu două canapele de-o parte și de alta, dulapuri de depozitare, inclusiv cu bară pentru umerașe.

Costuri mai mici, libertate mai mare

La prima vedere, să faci turul unui continent pare un plan foarte scump. Dar nu și la bordul unei autorulote, unde multe dintre cheltuielile de zi cu zi dispar sau se micșorează. „De exemplu, în autorulotă nu dai banii pe apă sau pe curent, ca acasă. Apa o găsim pe drum, la câte o cișmea, că doar nu suntem în deșert, iar panourile solare rezolvă problema curentului”, spune Bogdan.

Atunci când călătorești cu autorulota, cei mai mulți bani se duc pe motorină. Într-o lună în care nu stau locului și merg de colo-colo, Bogdan și Adelina cheltuie aproximativ 800-900 de euro. Cât timp au fost restricții de circulație și au stat campați în satul Buera, din Spania, nu au avut nevoie de mai mult de 250 de euro pe lună.

Dincolo de bani și de munca pe care o pot face de la distanță (Adelina a mai avut ședințe de terapie online, iar Bogdan a obținut ceva „bacșiș”, după cum spune, din vânzarea de fotografii pe internet), libertatea și independența de care se bucură având-o pe Marcela drept casă nu se compară cu nimic. „Mergem unde vrem, ne așezăm în mijlocul naturii pentru că noi practicăm varianta wild-camping și stăm acolo cât ne dorim”, povestește Bogdan.

Viața în autorulotă, o experiență revelatoare

Iar după un an de umblat teleleu , timp în care casa ta e într-o autorulotă, ți se cam schimbă stilul de viață. „Cu siguranță viața noastră arată altfel acum. Nu doar muncă-casă, muncă-casă și ocazional în câte un concediu”, spune Bogdan .

După cele trei luni petrecute în Spania, în satul de la poalele munților Pirinei, Bogdan și Adelina au rămas fascinați de modul în care localnicii trăiesc și privesc viața. Plus că s-au împrietenit cu mulți dintre ei, chiar și-au promis că se vor vizita reciproc. Nu se vor opri din călătorit, dar deocamdată Bogdan și Adelina vor să-și aranjeze programul și prioritățile astfel încât să se poată muta, pentru o perioadă, mai lungă sau mai scurtă, în satul Buera.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol