Nume: Ramona Hațegan Oraș: Brașov Tip de locuință: Tiny house Suprafață: aproximativ 30-35 metri pătrați Stă aici: din 2019 Împarte casa cu: partenerul ei, Sorin, și cățelul lor
După aproximativ zece ani petrecuți în Danemarca, Ramona Hațegan și partenerul ei, Sorin Vasilache , au revenit în România determinați să-și construiască un stil de viață așa cum i-au obișnuit nordicii: minimalist , dar cu o dulceață aparte, o tihnă pe care numai ei știu să o valorifice cu adevărat.
Pe un teren de 100 metri pătrați pe care Sorin îl primise moștenire de la tatăl lui, au ridicat un tiny house (o casă mică, n ) în trei luni, cu un buget de 15.000 euro, în regie proprie. Au terminat construcția în 2019, și tot atunci s-au și mutat în ea. Și nici după un an de locuit într-un spațiu atât de mic, nu pare să le fi devenit neîncăpător. Ba chiar au decis, recent, că au loc și pentru un al treilea membru în familie – un cățel.
Tiny house construit pe locul unui garaj
Termenul de tiny house poate însemna orice casă cu o suprafață de până în 37 metri pătrați în care se poate locui. Cea în care trăiesc Ramona și Sorin este din lemn, construită pe o șapă de ciment, în stilul caselor de vacanță daneze.
„Proiectul a fost făcut și implementat în proporție de 80% – 90% de partenerul meu împreună cu mine, din materiale second hand, recuperate, reciclate, în afară de acoperiș și scândurile cu care a fost acoperită casa”, explică Ramona.
„Pe locul unde acum se află căsuța era un garaj cu aproximativ aceleași dimensiuni”, povestește ea. Mai exact, nici 35 metri pătrați. Ramona și Sorin l-au dărâmat pentru a putea construi peste el, dar au decis să păstreze o parte din lemn. L-au folosit apoi în zonele unde și-au dorit să păstreze patina timpului neatinsă și astfel, au salvat și niște bani.
Construcția e izolată cu vată bazaltică, exteriorul e din lemn, pereții de la interior sunt din rigips și casa are încălzire prin pardoseală, deci e un deliciu pe timp de iarnă. Ramona și Sorin s-au ocupat inclusiv de cumpărarea materialelor. „Costurile le-am estimat undeva la 15.000 euro, socotind și ferestrele, ușile, pe care le-am adus din Danemarca, de unde le-am luat second hand, pentru că ne doream un anume stil și calitate”, detaliază Ramona. Chiar și o parte din materialele de construcție și din mobilier provine din aceleași surse: sunt cumpărate la mâna a doua din Danemarca.
Minimalism, hygge și un dormitor suspendat
La interior, casa are o singură cameră open space în care și-au găsit loc și o bucătărie completă, cu design scandinav și influențe Wabi-Sabi , și o zonă de dining, și un living, dar și o zonă de dormitor suspendată deasupra livingului. „Baia și holul sunt separate, iar holul are un mic pod deasupra”, spune Ramona.
„Pentru că am fost expusă o perioadă atât de îndelungată la o estetică minimalistă, această caracteristică mi s-a imprimat în natura mea și în felul în care îmi doresc și în viitor, și eventual să le fiu alături celor care își doresc același lucru”, adaugă ea. Acum, Ramona urmează un curs de design de interior care își dorește să se concretizeze cu proiecte la fel de provocatoare precum locuința ei și a lui Sorin, pe care ne-a arătat-o în cadrul unui e-mail de înscriere la concursul Lovedeco x Delta Studio.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Minimalist, nordic, scandinav, Wabi-Sabi.
Inspirație: Am avut în primii ani în Danemarca o vecină daneză, designer de interior, care a trezit în mine pasiunea pentru spațiul în care ne ducem viața. Discuțiile cu ea, cărțile și revistele împrumutate de la ea mi-au fost sursă de inspirație atunci și mulți ani după.
Elementul preferat: Zidul de cărămidă.
Cea mai mare provocare: Zidul de cărămidă
Leave a Reply