Nume: Anamaria Căpățineanu Oraș: București, zona Iancului Tip de locuință : apartament cu două camere Suprafață: 75 metri pătrați Stă aici: din 2014, proprietar Împarte casa cu : Rareș, soțul, Ștefan, copilul lor de doi ani, și motanul Puka
Anamaria, designer de interior, și Rareș, economist, sunt doi tineri îndrăgostiți de natură, cai, muzică și New York. Au integrat aceste pasiuni și în amenajarea apartamentului lor, situat la etajul 13 al unui bloc de lângă Piața Iancului, din Capitală. Cum? Au adus mesteceni în casă – nu în ghiveci, nu de plastic, ci trunchiuri adevărate de mesteacăn – și au pus harta lumii pe un întreg perete.
Zona de zi este împărțită în dining și living.
„Mulți evită etajele foarte înalte, dar noi am cumpărat acest apartament tocmai pentru că se află la etajul 13. Am regăsit aici sentimentul de libertate redat de înălțimile covârșitoare ale clădirilor din New York. Am ignorat starea deplorabilă în care se afla apartamentul și ne-am lăsat cuceriți de senzația de libertate pe care o ai privind dincolo de ferestre”, povestește Anamaria.
Mesteceni în casă, la capul patului
Dragostea pentru natură a cuplului a luat forma unei „mini-păduri de mesteceni” ce stă la loc de cinste: la capul patului cu baldachin vaporos din dormitor.
Deși e puțin atipic să vezi trunchiuri de mesteceni în casă, designerul a reușit să îi integreze natural în cameră. „Datorită culorii lor albicioase, trunchiurile de mesteceni se potrivesc de minune într-o amenajare interioară. Le-am folosit în dormitor pe un fundal gri, pentru a le pune în valoare cât mai bine. Pentru că decorul mi se părea incomplet, am creat un baldachin, iar pe tavan am desenat steluțe”, explică Anamaria.
În ciuda suprafeței nu tocmai generoase – 23 metri pătrați -, zona de zi a fost împărțită „frățește” între living și dining. Elementul comun care unește cele două zone este peretele negru, finisat cu vopsea tip tablă de scris . Anamaria este responsabilă de personalizarea lui: pune acolo de la desene și schițe, la versuri și motto-uri care o inspiră și pe care le schimbă cât de des poate.
Pentru a câștiga spațiu, balconul a fost inclus în living și transformat în loc de relaxare, delimitat în două zone: de citit și de socializare.
La intrarea în bucătărie au montat o ușă din lemn de brad, lucrată pe comandă. În mod obișnuit, ar fi mai potrivită unei cabane de la munte, dar a fost integrată atât de firesc în decorul apartamentului încât nu face discrepanță. Dacă există o pădure cu mesteceni în dormitor, de ce n-ar fi și o ușă rustică în bucătărie?
Harta lumii, realizată cu vopsea magnetică , acoperă peretele din hol. Aici își expun Anamaria și Rareș magneții pe care îi cumpără din vacanțe sau pe care îi primesc de la prieteni. Colecția e atât de bogată, încât era musai să le găsească un loc dedicat, care să îi pună în valoare.
„Din fiecare vacanță venim cu câte un mic suvenir magnetic, care să ne amintească de locurile vizitate. Cum nu am vrut să umplem ușa frigiderului cu magneți, am găsit această soluție mai creativă”, spune Anamaria.
Pentru amenajare, Anamaria a lucrat împreună cu Alina Duculescu, alături de care formează echipa Gavia Concept . Bugetul investit a fost de 25.000 de euro și a depășit puțin estimările inițiale.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Scandinav cu accente industriale.
Inspirați e : Teatru, poezie, New York, natura.
Colțul preferat: Sub „cerul plin de stele”, la marginea pădurii de mesteceni, din dormitor. Alegerea trunchiurilor de copac este în strânsă legătură cu pasiunea mea pentru tot ce înseamnă mediul înconjurător.
Elementul preferat: Chiuveta din bucătărie, cu aspect de cupru. Are un look interesant și se potrivește perfect în contextul cu aer de Provence.
Care e ultimul lucru pe care l-ai cumpărat pentru casa ta: Covorul de la ușă, sub formă de mustață. Este o piesă tare haioasă, care îl distrează mult pe Ștefan, piticul meu.
Cea mai mare provocare: Obținerea autorizațiilor de construcție pentru reamenajarea apartamentului. Am simțit nevoia de mai mult spațiu în zona de zi, așa că am renunțat la niște pereți pentru a include balconul și holul de la intrare în living.
Cel mai bun lucru iarna: Am prevăzut multe surse de iluminat în amenajare, iar unele dintre ele creează acea atmosferă liniștitoare și caldă de care am nevoie atunci când afară este frig și întunecat.
Cel mai bun lucru vara: Îmi place să stau pe banca improvizată din zona fostului balcon și să privesc apusul. De la etajul 13 se vede în toată splendoarea lui.
Cel mai mare răsfăț: Fotoliul din living este o piesă veche, recondiționată, pe care mi-am dorit-o din toată inima. Am descoperit-o într-un magazin de antichități din București și m-am îndrăgostit pe loc. A costat 600 lei, iar pentru recondiționare am mai dat 1.400 lei. Pentru retapițare, am folosit piei de vacă, iar găsirea lor a fost o adevărată provocare: ne trebuia partea de blăniță fără vârtej, cu părul orientat într-o anumită direcție.
Proiectul DIY pe care l-ai făcut pt casa ta: Sunt foarte încântată de băncuța din zona fostului balcon. Am făcut-o în vreo trei ore, din paleți, și am tapițat-o cu denim.
Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta, care ar fi acest lucru: Suprafața mică a băii este singurul lucru pe care l-aș schimba. Resimt acest dezavantaj mai ales de când am devenit părinte și prioritățile s-au mai schimbat.
Ce înseamnă acasă pentru tine: Acasă înseamnă armonie și echilibru, poate din cauză că sunt Balanță. Este locul unde îmi încarc bateriile, unde petrec clipe minunate, unde mă simt excelent.
Dacă ar fi să-ți descrii casa în cinci cuvinte, acestea ar fi: În primul rând putere. Apartamentul este la mare înălțime și îmi dă un sentiment aparte de putere, pe care l-am simțit la New York. Apoi ar fi libertate, armonie, creativitate și familie.
Cum îți faci o casă în care să te simți bine: Este important să te lași inspirat de tot ceea ce îți place să faci și să iei din fiecare lucru câte ceva: cromatică, liniatură, elemente în starea lor naturală (de exemplu, trunchiuri de copac). Folosind elemente ce te definesc, ce îți redau trăirile și stilul de viață, casa devine acasă.
Resurse: Mobilierul este cumpărat de la Mob&Deco, Kare, Insignis, The Home, Decora House, Ioooi. Unele piese sunt făcute pe comandă la abio .
Corpurile de iluminat sunt de la www.lighting-boutiqueo .
Obiectele sanitare și finisajele sunt de la Roca și Delta Studio.
Foto: Gavia Concept
Leave a Reply