Nume : Mihnea Ghilduș, designer de produs și de interior, fondator Dizainăr și DZNR Design Studio Oraș : București, Piața Romană Tip locuință : apartament, două camere Suprafață : 55 metri pătrați Stă aici : din 1999 Locuiește cu : Stella, iubita lui și Max the awesome Lab , câinele blond care lasă păr peste tot, dar aspiră orice urmă de mâncare
Pentru Mihnea Ghilduș, designul este a doua natură. Locuiește într-un apartament din Piața Romană în care a experimentat cât mai mult și mai liber până a ajuns să îl reprezinte. Stă aici din liceu, însă în 2012 a decis să reamenajeze: a eliminat pereți, a lucrat cu meșteșugari locali și a făcut loc luminii în toate colțurile casei.
Renovările au durat în jur de trei luni și au decurs fără mari provocări, până a ajuns la parchet. Lui Mihnea îi plac materialele naturale, în special lemnul, așa că și-a dorit parchet în toată casă, inclusiv în baie. Echipele de meseriași au zis că nu e posibil, dar s-a încăpățânat să le dovedească că se înșală și a pus. Ca să facă față mediului umed a fost nevoie de trei straturi de ulei, însă rezultatul este unul deosebit. Și acum, ani mai târziu, parchetul de lemn masiv de stejar încă rezistă în acest apartament din Piața Romană.
Lumina a fost foarte importantă în amenajare
Pentru ca lumina să circule cât mai liber și spațiul să pară mai larg și aerisit, Mihnea a eliminat pereții dintre bucătărie, living și hol. Și ca să se trezească dimineața cu soarele în ochi, a scos geamurile și ușa originale ale balconului din dormitor și a montat două uși mari ce se pot deschide complet în zilele calde, astfel încât să aibă senzația că se află și afară, și în casă în același timp.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Eclectic și cu foarte multă lumină. Mi-am dorit să am o locuință prin care să poată circula aerul și lumina libere, încât să nu mă simt constrâns de spațiul nu tocmai generos. De asta am și renunțat la mulți dintre pereții despărțitori și am optat pentru un spațiu deschis.
Inspirație: E peste tot în jur, așa că îmi este greu să numesc doar o sursă. M-am lăsat purtat de natura spațiului atunci când am creat conceptul de amenajare interioară.
Elementul preferat: Masa din dining din lemn masiv de stejar, dintr-un copac tăiat de pe terenul familiei noastre de la țară. Masa a fost desenată de mine și produsă de un meșteșugar.
Cea mai mare provocare: Timpul și bugetul. Nici acum nu am terminat toate detaliile proiectate pentru apartament.
Cel mai recent lucru pe care l-ai făcut în casa ta: Rafturile din zona de living au fost montate în toamna lui 2019, după ce au așteptat cinci ani pe balcon să le vină rândul.
Ce spun prietenii: „Wow ce cozy și frumos e la voi, cum facem și noi așa la noi acasă?”
Cel mai mare răsfăț: Bucătăria este cea mai mare investiție financiară. Restul pieselor din casă au fost în mare parte construite sau restaurate de mine și oamenii cu care am lucrat.
Dacă printr-o magie ai putea schimba ceva la casa ta: Aș ascunde țeava de gaze, dar din păcate acesta este un element ce nu are voie să fie ascuns.
Proiecte DIY făcute pentru casa ta: Blatul pe care stă lavoarul de la baie, masa din dining, rafturile din living, garderoba de la intrare, dulapul din dormitor (doar proiectat, nu și executat), masca de sub cadă, TV-ul montat pe șevalet.
Dacă ar fi să faci un party pentru oamenii pe care îi admiri cel mai mult – dead or alive – pe cine ai chema: Ludwig Mies Van der Rohe, Le Corbusier, Brâncuși, tatăl și mama mea, Victor Papanek, Red Hot Chili Peppers, Coldplay și deja nu mai e loc în casă.
Acasă pentru tine în cinci cuvinte: Liniște, siguranță, familie, lumină, joacă.
Cum să-ți faci o casă în care să te simți bine: Începe mereu cu un plan de lucru și pune pe hârtie ce vrei să faci înainte de a face. S-ar putea ca acel plan să fie doar prima din vreo 20 de variante la care vei ajunge să lucrezi până la final.
Resurse: dizainarom , ikeao
Foto: Mihai Georgiadi
Leave a Reply