Un apartament boho chic din Bacău, amenajat de chiriașă cu 5000 de euro

Posted by : Piper Ionescu /

Nume : Iulia Iacob, antreprenoare Oraș : Bacău, cartier Bistrița Lac Tip de locuință : apartament cu două camere Suprafață : 60 de metri pătrați Stă aici : din 2019, chiriaşă Împarte casa cu : cu iubitul ei şi Oslo, motanul

Într-un apartament de două camere de la etajul patru al unui bloc din Bacău, Iulia Iacob, antreprenor creativ, designer și stylist pentru evenimente, şi-a creat o mică oază de linişte şi relaxare, într-un decor de poveste. De poveste de vacanţă.

Amenajarea ei, fotografiată de Oana Gociman , include multe elemente cu aer boem, de la patul cu stinghii subţiri şi rotunjite şi decoraţiunea din macrame de deasupra lui, până la obiectele din lemn sculptat din living, încadrate de o colecţie de plante luxuriante. Vedeta colecţiei? Un portocal adăpostit într-un coş boho chic cu ciucuri jucăuşi.

Iulia este pasionată de design de interior şi călătorii, aşa că multe dintre piesele boho adunate în apartamentul în care stă în chirie sunt amprenta vacanţelor sale, din care s-a întors mereu cu o amintire… decorativă. Ea demonstrează că şi atunci când locuieşti într-o casă care nu-ţi aparţine, o poţi face a ta, prin ambientul pe care-l creezi. Atunci când s-a mutat în acest apartament, aproape întreg spațiul era gol, cu pereții albi. Doar bucătăria și baia erau utilate.

Culori pământii şi stil boho chic

Stilul boho chic este elementul comun care leagă toate încăperile între ele, într-un mod estetic și unitar. Ideea amenajării a fost a Iuliei, pentru că atunci când s-a mutat acolo, nu avea decât bucătăria mobilată şi un dressing generos. Încet-încet a construit un decor eclectic, adunând piese din Maroc, de la Ikea, dar şi lucrări DIY, despre care poate povesti musafirilor. “Cel mai dificil lucru este să te adaptezi unui stil deja existent, fără să investești prea mult sau să alegi piese care știi sigur că-și vor găsi locul indiferent de unde te vei muta”, explică ea. Modul cum şi-a pus amprenta în acest apartament este foarte vizibil.

Culorile pământii din dormitor sunt puse în evidenţă şi de peretele de accent, vopsit într-un maro cald, pe care stă agăţată decoraţiunea boho din macrame de deasupa patului. Patul face parte din acelaşi set cu noptierele şi comoda, un set Ikea în stil boho, cu o ramă slim din lemn, rotunjită, cu nuanţă natur. Decoraţiunile de pe noptiere realizează un joc frumos de forme şi înălţimi, în armonie cu setul de perne decorative care nu se abat de la paleta cromatică a casei. Pe peretele din faţa tăbliei, Iulia a pus o bancă de lemn deasupra căreia a adunat pălăriile de vară, ca să-i amintească de vacanţă.

Livingul se află într-un open space cu bucătăria albă şi se temperează reciproc, pentru ca în zona de zi domină lemnul natur, iar bucătăria albă stinge din “jungla urbană” creată de plantele alăturate măsuţei şi comodei din lemn.

Însă lemnul natur este prezent şi în zona de preparat mâncarea, prin accesorii: mânere geometrice, tocătoare şi ustensile cu uspect nefinisat.

În zona de “tranziţie” dintre cele două spații cu funcționalități diferite, Iulia a integrat niște rafturi deschise, care afişează vesela simplă, dar de efect a chiriașei.

Baia nu se abate de la look-ul boho chic: faianţa Subway este fundalul perfect pentru obiectele decorative aşezate pe rafturile unei etajere din lemn. Combinaţia dintre coşuleţele din ratan, cutiile metalice cu aspect retro şi plante creează o experiență vizuală cozy și plăcută în acest spațiu.

Alegeri inspirate cu un buget de 5000 de euro

Iulia a avut un buget de aproximativ 5000 euro pentru amenajarea apartamentului în care locuieşte. Nu a fost nevoie să schimbe şi finisajele şi a putut investi suma în cele mai potrivite piese de mobilier, electrocasnice şi decoraţiuni.

În dormitor, piesele principale le-a ales de la Ikea, lampa de pe noptieră și vasele de ceramică sunt ZARA HOME şi familia de cuiere The Dots de la Intro. Şi-a dorit foarte mult o mini colecție de pălării, aşa că aceste mini cuiere au venit la fix. Tot acolo se află şi o lumânare The Tallow de la Visuell pe care încă nu se îndură să o aprindă, precum şi minunatul macrame pregătit cu drag de Laura Jugaru. Covoarele și cuvertura sunt aduse din Maroc şi redau ambientul boho, iar lenjeria de pat este de la I’m cotton you .

Bucătăria este open space cu livingul, aici piesa centrală și cea mai iubită este consola – fostul ei birou creat în atelierul tatălui său, la fel și cele două mese tip bar pentru luat masa, precum și toate mânerele de lemn zărite la mobila de bucătărie. Canapeaua este IKEA, măsuța de cafea a fost comandată pe Vivre, iar majoritatea ustensilelor și obiectelor pentru gătit și servit masa sunt ZARA și H&M HOME. Lustra este un proiect DIY.

Baia și zona de hol erau deja utilate cu cele necesare atunci când s-a mutat, așa că pentru baie, Iulia a ales doar câteva obiecte pentru depozitare, un raft JYSK, coșuri pentru rufe, o scăriță ZARA HOME pentru prosoape și mici accesorii, cutii și coșuri boho pentru depozitare.

“De cele mai multe ori aleg obiecte pentru feeling-ul transmis și bineînțeles și pentru utilitate. Însă mereu țin cont și de calitatea obiectului, am ales brand-uri care îmi plac, care transmit încredere și cu care rezonez ca și stil”, povesteşte Iulia.

Chestionar cu idei bune

Stilul casei: Stilul este eclectic-boem, echilibrul întregului spațiu este creat de pereții deschiși la culoare și de inserții ale unor elemente boho chic precum macrameul și covoarele. Stilul dezvăluie o asimetrie armonioasă prin integrarea în amenajare a mixului de țesături (etnice), perne în stil marocan, varietate de lumini și bucuria fiecărei plante.

Inspirație : Mă inspiră colecțiile brand-urilor preferate, câteva conturi de Instagram ale oamenilor pasionați de design de interior și nu numai, practic tot ce reprezintă frumosul în viziunea mea. Iubesc ratanul și cred că atunci când voi avea propria casă, va fi nelipsit. Ca și event stylist sunt atentă ca elementele, obiectele și texturile din încăpere să fie armonie, contează mult să știi când să te oprești și când să elimini lucruri.

Elementul preferat: Consola din living, din lemn de cireș, este creată și construită în atelierul tatei și cred că tocmai acest lucru o face specială, nu mai zic de textura și fibrele lemnului, îmi plac tare cum se văd.

Cea mai mare provocare: Să te abții din a învesti, uiți repede că ești totuși în chirie și că există probabilitatea ca în următoarea locuință să nu se potrivească.

Cel mai costisitor obiect: Scaunele de bar care încă nu au ajuns.

Proiectul DIY de care ești cea mai mândră: Lustra din living și panoul de lemn din spatele canapelei.

Cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de amenajare: Încă aștept scaunele de bar pentru bucătărie, practic nu am terminat, dar da, e un sentiment foarte fain să simți că locul în care petreci cel mai mult timp reflectă personalitatea ta și contribuie la zile mai confortabile acasă.

Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la tine acasă: Este cea mai grea întrebare, dar cred că lui Tinker Bell i-ar plăcea mult.

Câteva sfaturi pentru cei care au în plan o amenajare: Ce e foarte important este să rămâi flexibil, de exemplu, pentru zona de luat masa inițial am avut o masă dreptunghiulară cu patru scaune și mi-am dat seama că ocupă mult spațiu inutil. Așa că am optat pentru încă un blat și un raft pentru depozitare și electrocasnicele ce nu își mai găseau locul în zona de bucătăriei. Inspirată de ultima colecție H&M Home, mi-am dat seama că s-ar potrivi perfect o piesă de mobilier în spatele canapelei pe care să pot așeza paharul de vin, între timp a devenit locul preferat a lui Oslo, și e perfect exact așa cum a ieșit. Cum spunea și Oana Gociman când a povestit despre amenajarea apartamentului ei , contează mult să nu fii constrâns de nimic, să reușești să faci alegeri potrivite pentru tine, nevoile fiecăruia dintre noi sunt diferite și oricât de mult ne-ar plăcea o altă locuință sunt sigură că vom găsi ceva ce am schimba la ea.

Merită să investești în piese timeless, pe care le poți lua cu tine oricând, cred că aici trebuie să lucrez ☺. Casa ta vorbește despre tine. Am uitat să menționez de un trick ce te ajută să schimbi complet direcția unei bucătării și anume mânerele, e suficient să le schimbi și ai complet o altă bucătărie.

Foto: Oana Gociman

Dacă ai și tu o locuință în care te simți bine și care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Completează acest formular simplu și spune povestea casei tale!

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol