Umiditatea ridicată – o problemă reală a locuinței. Cum o prevenim și o rezolvăm

Odată cu instalarea sezonului rece şi a temperaturilor scăzute din timpul nopţii, ne vom confrunta din nou cu o problemă foarte neplăcută, aburirea geamurilor de la ferestre. Indiferent dacă sunt geamuri din sticlă obişnuită sau din termopan, acestea se vor aburi datorită vaporilor calzi din încăpere. Datorită umidităţii excesive (în special în baie sau bucătărie) şi a unei ventilaţii defectuoase, aburii se vor condensa instantaneu la contactul cu geamul rece, apa rezultată prelingându-se în partea inferioară a ferestrei. Dacă nu va fi absorbită imediat cu ajutorul unei cârpe, burete sau a unui dezumidificator, apa va afecta neîndoielnic structura peretelui de sub fereastră, conducând la fenomenul de igrasie.

Mai mult decât atât, nivelul de umiditate ridicat din încăpere va duce la:

Mai mult decât atât, nivelul de umiditate ridicat din încăpere va duce la:

apariţia mucegaiului;

deformarea mobilei;

degradarea aerului, ce va deveni irespirabil;

oboseală şi insomnie;

diverse alergii şi boli respiratorii (astm).

Principalele cauze ce pot ridica umiditatea dintr-o încăpere sunt: utilizarea duşului, prepararea hranei la bucătărie, spălarea şi uscarea rufelor, proiectarea incorectă a sistemului de încălzire, ventilarea naturală inexistentă sau insuficientă, geamurile ermetice din termopan şi chiar respiraţia locatarilor.

De asemenea, alte surse de umiditate pot fi:

De asemenea, alte surse de umiditate pot fi:

Infiltrarea apei de ploaie: faţadele expuse la ploi puternice vor fi afectate de pete umede, dacă nu sunt protejate de un strat etanş. Apa se poate infiltra printr-un horn defectuos, printr-o ţiglă spartă, printr-o fisură sau poate proveni de la un burlan deteriorat sau de la racorduri de canalizare uzate.

Infiltrări capilare: umiditatea provenită din sol poate urca în zidărie prin capilaritate, asemenea apei într-un burete, putând afecta în primul rând fundaţia. Infiltrarea capilară poate fi provocată de pânza freatică, solul argilos, scurgerile de canalizare sau de acumularea apelor de ploaie la baza fundaţiei.

Condensul: acest fenomen este provocat de contactul dintre o suprafaţă rece (de obicei pereţii incorect izolaţi) şi aerul supraîncărcat cu abur. În mare parte, condensul este provocat de insuficienta încălzire şi ventilaţie.

În continuare, vă vom arăta cum putem elimina umiditatea.

Materiale necesare:

Unelte necesare:

Prevenirea infiltrării, stagnării sau scurgerii apei:

Construirea unor pante pentru direcţionarea apei;

Montarea de socluri;

Poziţionarea chiuvetelor şi a căzilor la o distanţă corectă de perete.

Etanşare:

Etanşarea ţevilor de canalizare se poate realiza cu manşon de spumă;

Instalarea corectă a racordurilor şi masticurilor de etanşare la aparatele sanitare sau menajere (sa nu prezinte nici o discontinuitate);

Protejarea îmbinărilor dintre cadă şi pardoseală folosind mastic siliconic fungicid;

Refacerea rapidă a îmbinărilor degradate dintre plăcile de pardoseală.

Limitarea condensului prin ventilaţie, izolare şi încălzire corespunzătoare:

montarea de grile de aerisire;

instalarea de sisteme mecanice de ventilaţie;

completarea cu guri de aerisire si suflante hidroreglabile;

izolarea termică cât mai bună;

încălzirea corectă a spaţiilor.

Cum verificăm dacă umiditatea este cauzată de condens?

Cu ajutorul unei benzi adezive, fixaţi pe perete o folie de aluminiu. Dacă după o zi, pe faţa exterioară a foliei a apărut umezeală, atunci condensul provine din interior; daca nu, înseamnă că umezeala are o sursă exterioară.

1. Tratarea unui perete interior

Îndepărtarea părţilor distruse: folosiţi un şpaclu cu lamă metalică pentru a îndepărta părţile deteriorate.

Răzuiţi apoi cu o perie de sârmă, pentru a îndepărta bine toate resturile. Se poate finisa cu bandă abrazivă (şmirghel).

Petele de mucegai se spală cu soluţie de hipoclorit pâna dispar de tot. După curăţare se recomandă pulverizarea soluţiei pentru o mai bună impregnare în zid.

2. Tratarea suprafeţei

Aplicaţi pe întreaga suprafaţă a peretelui afectat un strat de grund folosind o rolă, o bidinea sau o pensulă pentru locurile greu accesibile.

3. Finisare

După uscarea suprafeţei tratate, aceasta se finisează cu glet sau chit (recomandăm ajutorul unui specialist pentru realizarea acestor finisaje).

4. Vopsirea

Aplicaţi două straturi de vopsea cu proprietaţi anti-mucegai, aceasta având şi rolul de a preveni apariţia mucegaiului.

Ventilaţia casei

Ventilaţia statică

Amplasaţi grile de aerisire în fiecare cameră (într-un apartament mic sau garsonieră).

Gândiţi-vă la un plan de ventilaţie.

Camerele de intrare sunt încăperile uscate: dormitoare, sufragerie, camerele de zi.

Camerele de ieşire sunt cele mai umede: baie, WC de serviciu, bucătărie.

Grilele de intrare se plasează în părţile de sus ale ferestrelor, iar cele de ieşire sunt situate în plafon, cu un debuşeu în acoperiş. Transferul de aer de la o cameră la alta se realizează prin decuparea a minim 1,5 cm din partea inferioară a uşii.

Ventilaţia mecanică

Extragerea aerului umed se face cu un ventilator electric. Astfe,l se creează o presiune mai scazută în interiorul locuinţei, uşurând pătrunderea aerului prin grilele de aerisire ce se montează în camerele uscate.

Trebuie să se realizeze o reglare a debitului de aer dintre aeratoare (gurile de intrare) şi gurile de extragere plasate în camerele umede (baie, bucătărie).

Este esenţial să nu omiteţi nici o încăpere pentru montarea dispozitivelor de intrare sau ieşire a aerului, astfel veţi putea controla şi regla mai uşor debitele de intrare si ieşire.

Întreţinerea reţelei ce realizează ventilaţia se rezumă la o curăţare de praf anuală.

Izolarea pereţilor

Izolare pentru interior:

Panouri din polistiren expandat, spumă poliuretanică sau din fibre metalice. Se aplică direct pe zid dacă este curat şi drept, sau pe suporţi fixaţi pe perete.

Panouri compozite din polistiren, poliuretan sau vată minerală. Se fixează pe zid cu mortar sau pot fi prinse în şuruburi pe suporţi.

Izolare pentru exterior:

învelişul exterior este format din: strat izolator şi îmbrăcăminte exterioară de protecţie.

aplicaţi stratul izolator continuu, fără a lăsa spaţii goale.

folosiţi plase de armare înainte de a aplica stratul exterior de protecţie.

Cum putem echilibra nivelul umidităţii şi îmbunătăţi confortul climateric?

Relativ de puţin timp au apărut pe piaţă sistemele inteligente de ventilaţie cu recuperarea căldurii, cu ajutorul acestora fiind posibilă optimizarea confortului climateric, precum şi eliminarea tuturor problemelor datorate umidităţii excesive. Ventilaţia inteligentă realizată cu ajutorul sistemelor de ventilare cu recuperare de căldură este efectuată prin tăvi semirigide, antibacteriale, care nu produc zgomot şi sunt uşor de montat. Canalele de ventilaţie pot fi trasate pe tavan sub rigips, pe podea sub şapă, prin peretele din rigips, facilitând implementarea corectă a întregului sistem de ventilaţie inteligentă.

Numai cu un asemenea sistem, ce poate fi montat atât în casele care sunt în faza de construcţie cât şi în casele deja locuite, veţi reutiliza până la 95% din căldura aerului evacuat, spunând adio umidităţii, prafului, mucegaiului, mirosurilor neplăcute, dar şi zgomotelor traficului rutier ce vor rămâne în afara fereastrelor închise.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol