Scările interioare sunt o parte importantă în procesul de amenajare sau renovare. Acestea constituie un subiect care apare pe mai toate proiectele de locuințe – cel puțin pe cele cu mai multe etaje.
1. Nu înlocuiți, retușați
Una dintre modalitățile cele mai rentabile de a actualiza o scară veche este să o refinisați. Este uimitor cum puteți transforma scările prin simpla vopsire a contratreptelor (porțiunea verticală a scării) și prin refinisarea treptelor (porțiunea orizontală a scării). Nu uitați să actualizați, în același timp, și balustrada prin vopsirea baluștrilor (stâlpilor de balustradă) și refinisarea barei propriu-zise. Acesta este un aspect mai tradițional care presupune un efort în plus, dar vă puteți ușura înzecit munca prin simpla alegere a unui covor lung și îngust care să acopere toate treptele scării sau a unor covorașe mai mici pentru fiecare treaptă. Pentru un aspect zvăpăiat optați pentru modele sau culori diferite de covorașe.
2. Nu fiți prea îndrăzneți cu bugetul
Cel mai ieftin mod de a actualiza scările interioare, indiferent dacă sunt noi sau mai vechi, este de a vopsi toate suprafețele (balustrade, trepte și contratrepte) în culori contrastante, cum ar fi negru și alb, pentru a crea un aspect dramatic instantaneu.
3. Placări cu costuri eficiente
O altă abordare bugetară demnă de luat în seamă este de a placa sau dubla scările cu trepte noi. Este o modalitate relativ ieftină, având în vedere că nu presupune o reconstrucție propriu-zisă a acestora. Reprezintă o oportunitate ideală de a schimba aspectul tradițional într-unul mai modern, dacă doriți.
4. Materialele contează
Un alt mod de fantastic de a schimba aspectul unei scări tradiționale sau al uneia prea moderne este prin folosirea unui nou material pentru baluștrii. Adăugarea unor elemente din fier sau din oțel poate schimba întregul look al scării, dar și caracterul acesteia.
5. Un picuț de sticlă
Personal, sunt un fan al balustradelor din sticlă, dar există câteva lucruri de luat în considerare atunci când mergeți pe această variantă. În primul rând, geamul va fi plin de amprente digitale, așa că dacă sunteți obsedați de curățenie, va trebui să curățați geamul în mod regulat. De asemenea, nu este suficient să aveți doar o balustradă de sticlă. Veți avea nevoie de o bară în partea de sus a acesteia, așa că luați în considerare toate opțiunile de realizare și modul în care va arăta la final.
6. Balustradă orizontală
Acesta este un aspect popular pentru spațiile moderne. Dar, dacă veți copii mici și neastâmpărați, nu este cea mai bună opțiune, întrucât va trebui să-i păziți să nu se cațere pe ea, pentru a evita astfel accidentările nedorite.
7. O variantă ”pe orizontală” mai sigură
Dacă doriți cu tot dinadinsul să vă actualizați scările cu balustrade orizontale, aflați că există totuși o modalitate de a împiedica apariția pericolelor prezentate mai sus – o balustradă care ocupă tot spațiul până la tavan, astfel încât nimeni să nu poată urca pe ea. Peretele – balustradă creează și un decor frumos și dramatic în spațiul pe care îl acompaniază.
8. Adăugați farmec cu trepte deschise
Acest aspect uimitor vine cu un preț. O scară deschisă, plutitoare are nevoie de o structură de oțel care să o sprijine, iar oțelul este scump. De asemenea, în cazul în care aveți copii, asigurați-vă că spațiul dintre trepte este mai mic 10 cm, astfel încât să nu le vină ideea de a se strecura printre ele.
9. Fiți creativi
Dacă sunteți constrânși, din diverse motive, să utilizați un anumit tip de trepte sau de balustradă, va trebui să născociți modalități ingenioase pentru a realiza o scară cu aspect original. Puteți combina diferitele tipuri de trepte sau balustrade până când aspectul este cel care vă convine cel mai mult. Dacă nu vă descurcați, apelați la un specialist căruia să-i dați toate detaliile despre cum doriți să arate, dar și despre inconveniente. Cu toate că va fi ceva mai costisitor, vă va scuti de timp pierdut și alergătură.
10. Personalizați
Există multe moduri, toate uimitoare, de a evita să ”înlemnim” în fața unei balustrade convenționale. Balustradele din lemn sau cele personalizate imprimă un interes incredibil oricărui tip de casă.
11. Folosiți gips-carton
A existat o vreme când gips-cartonul era utilizat pentru construirea stâlpilor de balustradă (trist și plictisitor, ar zice unii!). Astăzi, însă, puteți realiza un efect de panglică pentru scara dvs. în spirală, care nu ar fi posibil cu alte materiale.
12. Soluții de stocare
Cu toate că depozitarea nu are nimic de-a face cu balustradele, treptele și contratreptele, pur și simplu nu am putut lăsa subiectul scărilor să treacă fără a menționa și acest aspect. Nici chiar în cazul unei scări plutitoare, nu trebuie să renunțați la beneficiul depozitării sub scări, dacă sunteți creativi cu privire la modul în care sunt proiectate treptele.
13. Distrați-vă
Scările cele mai interesante sunt cele care conțin elemente artistice și capricioase. Fie că este vorba de o scară în spirală, o scară iluminată altfel sau, pur și simplu, de o ghidușie realizată pe o caracteristică arhitecturală tradițională, nu vă fie frică să faceți ceva cu totul diferit și captivant.
Leave a Reply