Tot ceea ce trebuie să știți despre scările spiralate

Încă din timpuri medievale, scările în spirală (sau scări-melc, cum mai sunt alintate) au fost folosite, în diferite forme și modele, care mai de care mai armonioase,  în structura unor importante edificii din întreaga lume, cum ar fi biserici, mănăstiri și castele, reprezentând până în zilele noastre adevărate capodopere. Adoptate ulterior și în locuințele obișnuite, acestea dau un aer aparte interiorului, mai ales în cazul în care acesta suferă din pricina lipsei de spațiu. Acesta este și unul din principalele motive pentru care scările în spirală sunt incluse în mod regulat în proiectele moderne ale arhitecților, întrucât oferă o soluție frumoasă și ușoară la întrebuințarea fiecărui colțișor din casă. În comparație cu un sistem convențional de scări, care are nevoie de mult mai mult spațiu și care poate tăia fluxul de lumină, scările bazate pe un design în spirală ocupă mai puțin loc și poate fi relativ deschise.

În ciuda istoriei lor lungi, scările în spirală se potrivesc de minune amenajărilor contemporane, cu o vădită ambiție de a supraviețui oricăror tendințe în designul interior.

Nu mai este un secret faptul că suprafețele limitate ale locuințelor de astăzi, pot fi o reală problemă, mai ales atunci când trebuie incluse într-o zonă de dimensiuni reduse mai multe caracteristici și elemente. Este momentul în care intră în acțiune scările spiralate. O scară în spirală oferă funcționalitate și eficacitate într-o formă compactă putând, de asemenea, să servească drept un element de decor elegant și grațios. Scările în spirală au un design gingaș și plin de farmec, lucru care le face potrivite oricărui stil de decor. În funcție de formă și mărime, acestea sunt adecvate atât rusticului, vintage-ului, industrialului modern, cât și clasicului, contemporanului sau scandinavului.

Puteți economisi o bună parte din spațiu prin plasarea unei scări spiralate în colțul unei camere. Aceasta poate deveni punctul focal al interiorului, potrivindu-se ca o mănușă mansardelor, studiourilor, holurilor sau camerelor mai mici. Este o strategie care adaugă rafinament și distincție, fiind opțiuni excelente chiar și pentru delimitarea unei bucătării de restul spațiului deschis.

Un pic de inițiere nu strică

O scară în curbă este cea care are o îndoire blândă peste nivelul podelei. Curbura totală sau schimbarea direcției de la un nivel la altul poate fi doar 90 de grade sau mai puțin. Aceste dominante dar delicate curbe alcătuiesc niște scări dramatice. O scară curbată ocupă o cantitate generoasă de spațiu. Scările în spirală și scările circulare sunt doi termeni diferiți, dar care descriu în general același produs. Aceste scări seamănă cu un tirbușon și se pot răsuci de la 270 la 360 de grade, pe o rază destul de îngustă. Scările în spirală, care conectează niveluri de podea de 3-4 m sau mai mult, pot avea uneori mai multe rotații complete de 360 de grade. Aceste scări sunt adesea folosite atunci când spațiul este drept, întrucât cele în formă de L sau cele curbate nu vor funcționa la fel de bine.

Cele mai ieftine scări în spirală au de obicei o coloană de sprijin în centru la care este conectată fiecare treaptă. Puteți achiziționa scări în spirală elicoidale, care nu au coloană de sprijin. Suportul pentru spirală provine de la cele două plăci de lonjeron, care se conectează la fiecare treaptă. Aceste plăci sunt răsucite fiecare având o rază diferită. Aceste scări în spirală sunt extrem de dramatice și par a pluti în aer, sfidând gravitația.

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre scările-melc este: cu cât sunt mai mari cu atât mai bine. Diametrul total al scării este critic, mai ales în cazul în care există posibilitatea să fie folosită de mai multe persoane în același timp. Dacă acest lucru este evident, atunci luați în considerare mai degrabă o scară în spirală, cu un diametru total de 1,8-2 m sau chiar mai mare.

Este extrem de important să discutați cu un arhitect sau cu un specialist în domeniul construcțiilor și să dezvoltați un plan precis al modului în care scara va fi folosită și amplasată. Balustradele, zona treptelor, spațierea baluștrilor, înălțimea ascendentă și distanța de deasupra capului sunt toate considerații importante cu privire la modul de construcție. Nu comandați o scară în spirală până când nu aveți o aprobare scrisă de la un specialist. Apoi, asigurați-vă că scara este construită exact așa cum este în schiță.

Scările în spirală pot fi foarte grele. Dacă aveți de gând să achiziționați un model cu coloană de sprijin în centru, acesta trebuie să fie suportat de o podea solidă. Dacă scara este extrem de grea, un structurist vă poate proiecta o soluție specială, astfel încât scara să nu devieze sau să provoace daune unei podele de lemn. O scară în spirală care se sprijină pe o placă de beton nu este de obicei o problemă atâta timp cât dala este din umplutură compactată. Nu subestimați greutatea unei scări în spirală, mai ales atunci când patru sau mai multe persoane pot urca și coborî, în același timp.

Varietatea de modele de scări spiralate pare să nu se mai sfârșească. Ele pot fi ultra-moderne, Victoriene, clasice, simple, cu ornamentații, etc. În cazul în care vă decideți să aveți o scară în spirală construită într-o singură bucată, nu uitați să planificați locul și modul în care va fi instalată.

Dacă este posibil, programați o vizită a unui reprezentant al firmei producătoare pentru a vă asigura că scara se va potrivi spațiului de care dispuneți.

Soluții pentru planuri deschise

Designerii contemporani, care preferă și pledează pentru casele cu plan deschis, au o problemă cu spațiul atunci când acesta are nevoie de o scară. Dacă adăugați trepte drepte oricărei camere, o parte din suprafața podelei este automat tăiată, retezată, scurtată (spuneți-i cum doriți), cu nelipsitul „spațiu mort” care se ivește dedesubt. Linia continuă a unei camere poate fi, astfel, pierdută. Cel mai mare dezavantaj dintre toate, este că scara dreaptă poate ține umbră, amănunt care va compromite fără doar și poate un aspectul oricărui design interior. Dimpotrivă, o scară în spirală, cu trepte deschise și o balustradă transparentă, ocupă mai puțin spațiu și permite luminii să treacă. Orice pată de umbră aruncată de o scară în spirală deschisă va fi, așadar, mult mai neînsemnată decât cea a unui sistem regulat de scări.

Exterioarele și siguranța la incendii

Scările în spirală sunt adesea folosite în exterior din motive similare, specifice amenajărilor interioare în plan deschis. O scară în spirală poate fi mult mai puțin deranjantă decât o scară regulată. Uneori, designerii preferă să nu adauge deloc o scară la exterior, dar reglementările de siguranță la incendii stipulează necesitatea unei ieșiri secundare. În astfel de cazuri, o scară în spirală poate fi rezoluția cea mai atractivă, combinând funcționalitatea cu estetica. În cazul în care trebuie să instalați o ieșire de incendiu, optați, vă rugăm, pentru o scară în spirală. Nu veți regreta!

Minunatul lemn

Cele mai multe sisteme de scări în spirală sunt adesea fabricate din metale turnate. Cu toate acestea, ele nu se potrivesc tuturor interioarelor. În cazul în care bugetul vă pemite, o scară la comandă, construită din lemn, va deveni o adevărată caracteristică a stilului dvs. de design interior. Un dulgher sau un tâmplar îndemânatic, cu puțină imaginație și inspirație, va fi capabil să lucreze chiar și în cele mai înguste spații pentru a crea o scară spiralată de bun gust și funcțională.

Mezanine neprevăzute

În cazul în care doriți să creați mai mult spațiu, fără a vă extinde proprietatea, adăugarea unui planșeu de tip mezanin poate fi cea mai bună variantă. În astfel de situații, posibilitatea de a accesa zona nou creată vă poate provoca o gravă durere de cap. O scară în spirală este evident calea de urmat, având în vedere că ocupă un spațiu minim atât la nivelul mezaninului, cât și al solului.

Pivnițe cu design modern

În zilele noastre, casele cu pivnițe sunt mai populare decât oricând. Chiar dacă nu dețineți o vastă colecție de vinuri, o pivniță, care pot fi accesată cu ușurință din bucătărie, este foarte recomandată și de ce nu, râvnită de mulți. Cu toate acestea, un sistem de scări abrupte, care se ”alunecă” în jos din bucătărie în beci, nu este cea mai indicată soluție. Designerii moderni au tendința de a opta pentru amenajări cu scări în spirală pentru a oferi acces la un spațiu de stocare subteran. Prin folosirea unui capac transparent, a unei trape, scara rămâne o parte integrantă a designului bucătăriei, fără a sta în drum.

Elementul central

Economia de spațiu este cel mai important aspect pe care trebuie să-l aveți în vedere la instalarea unei scări în spirală. Chiar și dacă aveți o grămadă de spațiu, scările în spirală sunt de preferat. Faceți din ”spirala” dvs. o caracteristică a spațiului respectiv prin extinderea razei de acțiune, optând pentru o scară cu întorsături mai largi decât pentru una cu ”viraje” strâmte. Puteți crește valoarea designului făcând niște curbe neregulate, o altă idee bună. Deoarece cele mai multe scări în spirală vor urma un design personalizat, și dacă mai sunt utilizate și ca elemente centrale, puteți experimenta cu diferite curbe. De ce să nu luați în considerare chiar o formă de S? O cameră mai mare vă permite să proiectați o scară mai puțin abruptă, ceea ce o va face mai ușor de utilizat și mai ușor de urcat.

Colțuri de vis

O scară în spirală se poate potrivi cu succes în spații cum ar fi o cameră de zi. Aspectul sculptural și designul plus faptul că ocupă extrem de puțin spațiu și se încolăcește în jurul unui pol subțire, nu-i nimic în comparație cu funcționalitatea pe care o oferă. O casă cu tavane înalte poate fi restructurată, prin adăugarea unui pod deasupra bucătăriei, de exemplu. O scară în spirală poate oferi acces la această porțiune superioară și poate deveni, de asemenea, o parte frumoasă a designului de ansamblu al camerei.

Aspect elegant, indiferent de design

Scările în spirală nu au nevoie de combinații neobișnuite de materiale sau de culori îndrăznețe pentru a ieși în evidență. De fapt, când sunt simple arată cel mai bine. Desigur, culoarea poate fi și ea o parte a designului. Interiorul poate fi alb, în timp ce exteriorul scării poate fi de culoare roșie, caz în care efectul va fi de ”luat ochii”, iar contrastul va fi unul clasic și elegant. În funcție de designul zonei în care se află scară, precum și de stilul ales pentru restul decorului, acest element poate lua o varietate de look-uri. Scara din lemn are un design tradițional care face o treabă excelentă într-o cameră cu bibliotecă impunătoare sau într-un decor mai sobru.

Eleganță non-intruzivă

Datorită faptului că metalul este un material dur și durabil, acest lucru permite crearea unor amenajări mai puțin robuste. O scară de metal, va părea probabil mai puțin robustă decât una din lemn, având în vedere că acest material este mai trainic și mai puternic și că este nevoie de o cantitate mică pentru un design stabil și sigur. O scară în spirală foarte elegantă nu este deloc vizual intruzivă. Scările în spirală cu o structură metalică sunt ideale pentru casele mici. Ele nu sunt deloc deranjante vizual, astfel că uneori pot trece chiar neobservate (cu greu, am zice noi!). Cu toate acestea, vor fi întotdeauna punctele focale ale spațiului respectiv, indiferent de cât de simplu este designul.

Design minimalist-modern

Scara spiralată de metal și zidăria expusă dau unei camere un simț industrial. Profitați de aspectul și structura sculpturală a scării și jucați-vă cu designul său. Includeți o scară elegantă într-o casă industrial-modernă cu elemnte în contrast, cum ar fi cărămidă și grinzi expuse, unde se va potrivi ca o mănușă. Liniile curate ale scării în spirală se vor potrivi de minune cu designul minimalist.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol