Tiny house lângă Vidraru: cu 10.000 euro și-au construit și amenajat o casă de vacanță eco

Nume: Iulia Văculişteanu, designer de interior şi marketing manager Localitate: sat Mușătești, judeţul Argeș Tip de locuință: un mix de casă între tiny home & A-frame Suprafață: 35 metri pătrați utili Stă aici: periodic, din decembrie 2016, proprietară, împreună cu soţul şi cele două fetiţe

Iulia Văculişteanu, designer de interior la Designful , este pasionată de drumeţii, grădinărit, natură şi călătorii. Aşa că atunci când ea și soțul ei au decis să-și facă o casă de vacanţă unde să petreacă timpul împreună cu cele două fete ale lor, au ținut cont de două criterii: să fie aproape de natură (se află la șase kilometri de drum forestier de barajul Vidraru) şi să aibă o amprentă de carbon cât mai mică (are 35 metri pătraţi pe un teren de 2300 metri pătraţi).

Căsuţa are două niveluri şi trei camere multifuncţionale, iar bugetul pentru construcția și amenajarea ei a depăşit puţin peste 10.000 euro. Ar fi costat mai mult dacă proiectul n-ar fi fost realizat treptat, în regim propriu . Iulia a beneficiat de ajutorul unui constructor care-i este şi vecin, iar finisajele le-a aplicat împreună cu soţul ei, lucruri ce au ajutat semnificativ la a economisi buget. În plus, când au început construcţia, în 2014, preţul lemnului era mult mai mic.

Proiectul de arhitectură, structura şi dosarul pentru construcţie, cu tot cu avizele de mediu, au costat 300 euro. Din fericire, primăria nu cere bani pentru a elibera certificatul de urbanism. Nu e nevoie decât să depui dosarul ce include antecontract, contract de vânzare-cumpărare, plan de amplasament, certificat de urbanism, chitanţa acestuia, chitanţa acordului de mediu (100 lei), chitanţa cadastrului (120 lei), factura şi chitanţa pentru aviz de amplasament şi impozit teren (13 lei).

Pasul următor a fost să ridice construcţia la gri, o etapă realizată cu aproximativ 6000 euro: 4000 pentru fundaţie şi ridicare, 1000 pentru tigla de acoperiş şi 1000 euro pentru tâmplărie PVC. Pentru că nu aveau apă, canalizare şi curent, au mai adăugat aproape 2000 euro pentru instalație (puţul şi tot procesul de instalare a ajuns la 800 de euro, iar fosa septică a mai adăugat încă 300 euro, plus plata muncitorului), iar în jur de 2000 euro au fost cheltuiţi exclusiv pentru amenajare.  Nu are sobă pe lemne, a preferat un şemineu pe care a dat mai puțin de 600 euro la vremea respectivă. Au construit casa treptat, cu ajutor de la vecinul de peste drum, care e constructor. Au început proiectul în 2014 și l-au terminat la începutul anului 2017.

În cei 35 metri pătrați încap un living-bucătărie (care are şi holul înglobat), un dormitor, o baie, iar la mansardă este un al doilea dormitor (cu o înălţime foarte redusă). Fiind o casă așa micuță, Iulia spune că nu are un loc preferat, ci că-i place absolut tot: „Locul preferat? Totul. Oriunde ai sta, te bucuri de priveliştea munţilor, dar şi de întreaga amenajare.”

O casă sustenabilă construită cu materiale locale

Iulia şi-a dorit o casă care să ţină cont de mediul înconjurător. În spatele curţii curge râul Vâlsan, care este încadrat în ariile protejate UNESCO. În apele acestui râu înoată Aspretele, un peşte care este practic o fosilă vie, cu o vechime de peste 65 de milioane de ani, contemporan cu ultimii dinozauri, povestește designerul.

„Construcţia este din materiale locale, cu forţă de muncă locală, respectând mediul.  De aceea nici nu are fundaţie. Este pe piloni de beton, cu structură uşoară din lemn. Terenul din păcate nu a avut copaci, aşa că este în plin proces de împădurire cu copaci decorativi, fructiferi arbuşti şi flori”, explică ea.

Următorul pas va fi montarea unor panouri voltaice pentru a susţine electricitatea casei. Acoperişul de tip A-frame orientat înspre Est-Vest asigură luminozitatea continuă pe una dintre pante. Însă pentru amplasarea acestor panouri este necesară o cameră tehnică pentru acumulatori şi alte elemente tehnice. Iulia plănuiește să adauge o extensie casei, așa că proiectul căsuței de vacanță este încă în desfășurare. Momentan este în lucru bucătăria de vară, care va conţine: cuptor de pizza şi pâine, grătar, plită rustică. Iar zona de luat masa va fi îmbogăţită de şase glicine (salcâmi japonezi). Toate au finalizat procesul de aclimatizare.

Conceptul de design interior e unul simplu, vedeta fiind peisajul

Iulia a dorit să respecte câteva linii clare: o cromatică veselă, însă cu multă lumină şi zone multifuncţionale. Aşa că livingul are rol de hol, living, dining şi bucătărie (totul în 18 metri pătraţi). Baia este spaţiul de spălat, de depozitat, dar şi camera tehnică unde se află maşina de spălat şi boilerul (6 metri pătraţi). Iar dormitorul serveşte pentru depozitare, odihnă şi linişte (11 metri pătraţi). Mansarda de deasupra băii şi a dormitorului ascunde un al doilea dormitor în care abundă lumina naturală datorită  geamului de mansardă.

Majoritatea obiectelor sunt de la Hornbach şi IKEA . „Hornbach are o gamă foarte frumoasă şi deosebită de finisaje pentru case şi, nu în ultimul rând, sunt accesibile. Apreciez IKEA pentru mobilierul minimalist, funcţional, care se potriveşte foarte bine în amenajările eclectice, în cadrul cărora mai apar obiecte ieşite parcă un pic din context. De asemenea, am luat în calcul costul mai mic”, completează ea. Pieselor noi li se alătură şi  obiecte care au trecut prin toate chiriile familiei şi acum au ajuns aici.

Chestionar cu idei bune

Stilul casei: Minimalist modern, eclectic (am folosit elemente de tip retro: şemineul, lemnul).

Inspirație: Trendul internaţional de tip tiny houses intercalat cu cel de A-frame cabins.

Elementul preferat: Suprafaţa vitrată din living.

Cea mai mare provocare: Să iau în calcul toate nevoile şi funcţiunile, fără a încărca spaţiul. A doua prioritate a fost să am o circulaţie cât mai firească şi plăcută în interiorul căsuţei.

Cel mai bun lucru iarna: Şemineul, o cană de cafea şi natura atât de aproape. Suprafaţa vitrată care mă face să mă simt în mijlocul zăpezii, fără să îmi fie frig.

Cel mai bun lucru vara: Deschiderea casei către exterior. Interiorul şi exteriorul ce par un singur spaţiu (tot datorită suprafei vitrate).

Cel mai costisitor obiect: Şemineul retro din fontă.

Proiecte DIY: Toate finisajele au fost montate de către noi. Un proiect 100% DIY va fi cuptorul de pizza, practic întreaga bucătărie de vară. Grădina de vară poate fi şi ea băgată la capitolul DIY: în fiecare vară cultivam legume, pe care le lăsăm să crească liber și de care ne bucurăm de fiecare dată când ajungem.

Elemente eco: Consider că marea majoritate a elementelor sunt pe cât posibil eco. Spre exemplu, lemnul este reutilizat, local.

Cum te-ai simțit după ce ai terminat procesul de construcție și amenajare: A fost împlinirea unui mare vis, a fost un sentiment absolut minunat. În continuare, avem acelaşi sentiment de fiecare dată când mergem acolo.

Un personaj de ficțiune care s-ar simți cel mai bine în căsuța de vacanță: Cred că Iron Man.

Sfaturi pentru cei care vor să înceapă un astfel de proiect: Less is more, recondiţionare, reconversie funcţională. Sfatul cel mai de preţ este să ştie ce vor să obţină, să cunoască stilul. Să răspundă la întrebarea „ce vreau eu de la această amenjare”, atât din punct de vedere funcţional, cât şi decorativ. Dacă îşi răspund la această întrebare şi se ţin de ea, atunci sunt pe drumul cel bun. Este foarte uşor să scapi din vedere şi să alegi obiecte frumoase, pe care le vezi în magazin, iar în final să ajungi acasă, cu muuulte obiecte, foarte frumoase, dar care nu au niciun sens împreună şi nici nu prea te ajută.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol