Un lucru e cert – anul viitor toate culorile vor vorbi despre personalitatea umană. Sau, cel puțin, asta se dorește, ca fiecare culoare în tendințe să exprime măcar un aspect al personalității noastre ca indivizi. Am trecut deja de jumătatea lui 2016, ceea ce înseamnă un singur lucru: a sosit deja timpul să discutăm despre tendințele de design interior care vor defini anul ce vine.
Ce este de fapt ”culoarea anului”?
Nimic altceva decât ”o selecție simbolică de culori, o nuanță instantanee a ceea ce se întâmplă în cultura noastră la un moment dat, care servește ca expresie a stării de spirit și ca atitudine”. Să nu vă închipuiți, însă, că ideea de ”culoarea anului” este de când lumea. Nici vorbă! Această modă, să-i spunem așa, a început undeva în anul 2007 și cu fiecare sezon care a trecut tendința cromatică pentru un anumit an a fost din ce în ce mai serios respectată.
Compania Pantone din Statele Unite a luat ființă în anul 1966, ca tipografie și firmă de design, devenind în prezent punctul de referință al lumii culorilor. Pantone s-a autointitulat ”autoritatea globală a culorii” , care dictează trendul și normele culorilor. Ca dovadă, în câteva luni după alegerea culorii anului, nuanța respectivă se regăsește în tot felul de domenii, de la modă la construcții, elemente decorative, cosmetice sau carcase de smartphone-uri.
Pantone vorbește chiar despre o inteligență a culorii, despre arta de a vedea și a descoperi culori și combinații de culori, despre asocieri senzoriale între culoare și textură. De fapt, vorbește despre a simți și a te bucura pentru că o culoare este, în definitiv, o bucurie – bucuria de a trăi! „Dintre toate, alegem o familie de culoare. Dacă pentru anul ce vine este nevoie de energie, atunci se alege o gamă de roșu și de aici, în ce direcție se va merge, dintr-o paletă de 2100 de tonuri ale familiei respective. Odată ales tonul de culoare, trebuie găsit numele. Este important să nu însemne ceva ciudat, în nicio limbă din lume”, a precizat într-un interviu, Carola Seybold, directorul Pantone Europe. ”Bineînțeles că se au în vedere mai mulți factori: chestiuni sociale, momentul economic, filme, clipuri sau muzica din topuri, ce culori cred anumite firme de prestigiu din domeniu că sunt în top”, a mai explicat Seybold, întrebată de amatorii de curiozități despre modalitatea de selecție a unei singure nuanțe din noianul de culori, varietăți, tonuri și umbre.
Părerile specialiștilor Pantone
După cum bine am văzut, cei care dau tonul în culorile definitorii ale anului sunt specialiștii Institutului Pantone Color. De la jumătatea anului și până la verdictul final spiritele se încing în timpul diverselor analize, comparații, studii, investigații și cercetări. După ce anul 2016 a început cu o premieră, optându-se pentru asocierea a două culori pastelate, respectiv Rose Quartz și Serenity, adică un roz pal și un albastru plăpând, cărora le stătea foarte bine împreună, anul 2017 se anunță colorat în verde și, din nou, în albastru. Pentru anul 2017 se pare că vor fi alese două culori care aparent se asociază relativ rar și care nu sunt în mod obișnuit puse împreună.
Imaginați-vă un verde dulce, cald și viu și un albatru rece și limpede . Ca de fiecare dată cele două culori se pot combina și sunt binevenite toate nuanțele asociate culorii de bază. Există și o paletă de culori secundare, preferate pentru 2017, iar lucrurile se orientează către roz, galben și mov. Pantone definesc exact nuanțele și găsesc, ca de fiecare dată, nume expresive pentru toate aceste culori. În plus, experții Pantone Color inventează câte o poveste despre fiecare culoare, pe care o așează în combinații uluitoare. Anunțul oficial se face undeva în octombrie, dar există dinainte conturată o idee. Așadar, pe lista culorilor preferate se mai poate afla oranjul șofran, galbenul pepenelui (…galben, bineînțeles), alburile luminoase și ușor pigmentate cu roz și mov, dar și toate griurile luminoase. Verdele viu și proaspăt ca cel al pădurii tinere a câştigat anul acesta şi a primit denumirea Greenery.
În viziunea acestor specialiști ai culorii, nuanțele acestui sfârșit de an vor fi griul metalic, albstrul marin și albastrul cerului, maroul nisipiu, maroul – coajă de copac și galbenul frunză de toamnă. În ceea ce privește pattern-urile, desenele sau imaginile imprimate pe diferite materiale se pare că, anul viitor, cele mai uzitate vor fi cele cu unicorni. Da, da ați citit foarte bine, aceste animale fantastice desprinse parcă din paginile unui basm cu zâne și Feți Frumoși, se vor regăsi pe tricouri, lenjerii de pat, și multe alte țesături.
Părerile specialiștilor Behr
Nuanţele sofisticate vor fi în centrul atenţiei, potrivit companiei americane Behr (lider mondial în industria de lacuri și vopsele), care deja a lansat previziunile pentru anul viitor în materie de culori. Compania a mers pe trei palete: ”confort”, ”încredere” şi ”calm”. Pentru cei creativi şi sociabili, experţii Behr au gândit paleta „încredere” ca fiind cea mai potrivită, definită de albastru întunecat, roşu aprins, verde lime, toate imaginate pentru a capta atenţia. Paleta „calm” propune nuanţe de verde pământiu şi pasteluri pale, iar paleta „confort” e caracterizată de tonuri de roz, bleu şi galben, toate deschise, care fac mult mai luminoase şi spaţioase locurile mici. Cea din urmă este pentru introvertiţii care vor să facă primul pas spre culorile accentuate.
Tendințe cromatice 2017:
Albastrul negricios – Sentimentul unui albastru închis nu trebuie să fie un lucru rău. Destinat să ne amintească de multiplele nuanțe ale oceanului, albastrul negricios poate fi folosit, de pildă, pentru a scoate în evidență tavanele înalte.
Albastru-verde – Accentele portocalii se vor potrivi de minune într-un spațiu verde saturat. Este perfect pentru o combinație de culori atunci când doriți să amplificați drama.
Soare galben – Cu siguranță, vopsirea unei camere în galben lămâie este un risc, dar nu vă simțiți mai fericiți doar gândindu-vă la cum ar arăta?!
Gri mineral – Cel mai bun mod de a îmbunătăți stilul tradițional va fi, anul ce urmează, prin vopsirea spațiilor în această culoare bogată de gri închis. Cu toate că este recunoscută a fi favorita oamenilor nehotărâți, această nuanță nu va dispărea din peisaj nici la anul.
Albastru-verzui deschis – Atunci când sunt cuplate cu accesorii alb – negru sau gri pal, robustul azuriu închis sau elegantul albastru acvamarin vor însufleți spațiile minimaliste și nu numai.
Verde-pământiu – Această nuanță creează o atmosferă de calm și relaxare într – o casă de vacanță.
Albastru prăfuit – Sunteți gata să vă asumați un prim mare risc în domeniul culorilor?În mod tradițional, nuanțele văratice, ca și acest aqua, sunt percepute ca sofisticate mai ales dacă sunt asociate cu podele din lemn de culoare închisă și accente din alamă.
Roz pastel – Se pare că Rose Quartz, una din culorile anului 2016, nu pleacă nicăieri. Această nuanță ultra feminină accentuează lumina naturală a spațiilor. Rozul va fi adus la rang de rege. Orice textură va trebui obligatoriu să conțină și un pic de roz, inclusiv materialele pentru haine bărbătești. Vă dați seama ce putere capătă această nuanță?
Galben prăfuit – Piesele de accent luminoase, cum ar fi o masă consolă de un galben pal, vor energiza pereții vopsiți într-un gri dezactivat.
Culoarea curcubeului – S-a vorbit de roz, verde, oranj, galben și albastru (închis și deschis). Oare la ce să ne ducă cu gândul această asociere (deloc întâmplătoare) de culori? La nimic altceva decât la culorile ce alcătuiesc curcubeul. Așadar, nu cred că ne grăbim dacă afirmăm că acest imens arc ceresc multicolor va sta la baza inspirației specialiștilor.
Leave a Reply