După cum știți, în fiecare an apar noi și noi tendințe în amenajările interioare. De la forme, culori, modele și până la materiale, texturi și tehnologii moderne există întotdeauna loc de mai bine. Și asta se întâmplă de fapt an de an – se actualizează vechile tendințe, se emit unele noi și moderne, se mixează cele deja existente cu cele mai recente, se încearcă diferite variante (sau forme ușor modificate ale aceleiași variante) și tot așa până se ajunge la o formulă dorită și acceptată de întreaga comunitate a designerilor. ”Prezicătorii” în tendințe și designerii au luat de mult în discuție evoluția domeniului în anul 2017. Și, fără nicio glumă, dar probabil că tocmai din această cauză au început să se agite din timp, întrucât există multe lucruri de pus la punct până se ajunge la un numitor comun. Așadar, dacă aveți în plan renovarea sau construirea unei case noi, iată care sunt tendințele pe care ar fi bine să le luați în calcul în 2017, dar și câteva pe care ar fi indicat, mai degrabă, să le evitați.
Ce revine
1. Teracota
Materialele calde, cum ar fi gresia teracotă, vor înlocui tonurile reci și albe atât de populare în prezent. Spre deosebire de anii ’80, acestea nu vor fi utilizate ca plăci ”de frontieră”, ci vor avea un finisaj mat natural și vor fi folosite în special pe pereții băilor și șemineelor. Prin evitarea plăcilor de teracotă prea rustice și prin păstrarea, în schimb, a unui finisaj mat, această tendință poate imprima caracter și căldură unui nou interior.
2. Pluta
Pluta va cunoaște anul viitor o revenire în forță. Nu numai că pluta este un material elegant, care adaugă căldură și textură spațiilor, dar este ideală pentru a diminua zgomotul din ce în ce mai prezent în casele noastre, mai ales în cele cu plan deschis. Este folosită ca bază pentru măsuțele de cafea, în combinație cu blaturile de piatră, și ca scaune sau mese laterale. Noi suntem de părere că pluta ar putea fi folosită și pentru placarea pereților din zonele special create pentru relaxare, întrucât acest material are o mare capacitate de a reduce sunetele deranjante.
3. Nuanțele închise
Nuanțele închise de verde, de exemplu, vor deveni noul must-have al designului de interior, care nu va mai beneficia însă de tonurile marine și albastrul nopții. Nuanțele închise ca vopsea pentru pereți, cum ar fi un dormitor, creează un fundal scandinavo-hibernal, perfect pentru afișarea unor piei și blănuri de animale, lămpi de alamă și lenjerii din materiale naturale.Utilizate ca și caracteristici ale unor piese de mobilier, ca de pildă un fotoliu impunător, sau ca pentru perne de accent și elemente de decor, acestea vor adăuga profunzime și vor aduce cât ai clipi natura în interior.
4. Tăbliile capitonate
Paturile se vor schimba în mod dramatic în 2017, cu tăblii de pat tapisate menite să înlocuiască ramele obișnuite din lemn care domină în prezent piața. Tăbliile capitonate reprezintă de mult timp elemente fundamentale cu precădere întâlnite în camerele unor hoteluri de lux și în casele unor celebrități, dar iată că acum suntem toți nevoiți să ne încadrăm în această tendință, cam costisitoare, între noi fie vorba. Fie că optați pentru modelul clasic în culori neutre, cu nasturi, sau unul de pluș sau catifea, tăblia patului va deveni o modalitate ușoară de a actualiza și de a adăuga strălucire instantanee unui dormitor.
5. Escapismul (sau tendința de evadare din realitate)
Casele cu unghere, colțișoare și locuri în care să ne retragem vor deveni extrem de populare, poate și ca o reacție a oamenilor la viața din ce în ce mai „tehnologică”.Cum, pe timpul zilei, suntem asaltați de informații care ne obligă să devenim dependenți de computer, laptop, tablete sau smartphone-uri, va exista o dorință din ce în ce mai înverșunată de a ne crea spații lipsite de distragerea atenției digitale. Acest lucru nu va însemna o refuzare categorică a noilor tehnologii, nu le vom putea nega nicicând rolul și necesitatea, dar vom căuta să ne creăm oaze de calm și liniște, indiferent dacă este vorba de un dormitor sau de un mic ungher retras unde să putem scăpa de vacarmul de peste zi. Mobilierul și materiale relaxante și degajate vor urma acest exemplu, de la canapele adânci și confortabile, loveseats supradimensionate, divane de zi, blănuri de oaie, covoare de lână mici și îndesate, tricoturi și perne de podea.
6. Tonurile strălucitoare
În timp ce nuanțele pastelate de roz și albastru sunt în prezent la mare căutare, acestea vor fi în curând depășite de tonurile strălucitoare ale bijuteriilor inspirate de metale, spațiu, stele, nori și cosmos. Elementele metalice, metalele în sine, cuarțul, plexiglasul și opalul, toate vor aduce un strop de strălucire și de interes. Materialele cu raze X, țesăturile transparente, mătăsurile plutitoare și diafane sau jaluzelele translucide vor da o notă de luminozitate și vor aduce un element de romantism acestei tendințe, care întruchipează cu un optimism debordant originea, călătoria și destinația noastră ca rasă umană.
Ce dispare
1. Cuprul
Experții s-au pus de acord aproape în unanimitate că elementele din cupru și aur roz vor dispărea până în 2017. Ca material, cuprul este extrem de frumos și va fi întotdeauna în tendințe într – un fel sau altul. Asta ca să nu-l supărăm prea tare! Cu toate acestea, suprasaturația de elemente prea ieftine și prea strălucitoare care imită cuprul pur și simplu își va cunoaște acum și aici sfârșitul. În locul său, se anticipează o estetică ceva mai industrială. Metalele calde, cum ar fi cuprul, alama și auriul cu tente roz vor continua să fie în trend în toamna/iarna anului 2016, dar pe măsură ce trecem în vara anului 2017, veți vedea o schimbare departe de acest aspect super-lustruit. Ne așteaptă o epocă a oțelului negru și a metalelor șlefuite.
2. Marmura
Cu toate că marmura este un produs extrem de elegant și cu toată că a fost produsă în masă aproape violent, anul viitor ne putem aștepta la o scădere accentuată a interesului pentru acest material. Marmura a satisfăcut, de ceva timp încoace, multe și pretențioase cereri, dar este timpul pentru o schimbare. Așteptăm cu nerăbdare texturi prime, brute, din natură cum ar fi lemnul, argila și răchita. Suntem curioși dacă vor reuși să ajungă din urmă sau să întreacă regeasca marmură.
3. Arta de perete cu citate
După ani de zile de popularitate, consumatorii se vor îndepărta aproape predictibil de operele de artă cu citate. Sunt niște elemente atât de banale și demodate, că, de la începuturile lor atât de promițătoare, s-au transformat în niște clișee. Am văzut de atâtea ori „Keep calm…” sau ”Welcome”, ”Love is in the air” sau ”Home, Sweet Home”, că deja ne-a cam ajuns. Nu putem încă să vă spunem sigur cu ce anume vor fi înlocuite, sau dacă noile elemente vor avea măcar jumătate din faima predecesoarelor lor, dar cert este că epoca mesajelor inspiraționale a apus.
4. Plantele de apartament demodate
Dusă e și vremea ficusului, a trandafirului japonez și a mușcatelor! Magazinele de specialitate trebuie să se grăbească să scoată la vânzare plante de interior care fac o declarație. Nu numai că sunt consumatori, fără îndoială, plictisiți de aspectul acestor plante, dar ele însele încep să nu mai transmită nimic. Principalele plante de interior trebuie să cunoască o actualizare. Mutați, donați sau vindeți (dacă mai aveți cui) vechile plante și faceți loc măslinului.
5. Spațiile în plan deschis
Spațiile de locuit bine definite se întorc în casele moderne întrucât consumatorii caută aspecte mult mai intime în locuințele lor. Cu toate că oamenii au îmbrățișat și au trăit destul de mult timp cu zonele în plan deschis, care încorporează bucătărie, living, sala de masă și chiar spații de studiu, acum încep să le găsească probleme în ceea ce privește acustica și mirosul de mâncare. Sinceră să fiu, nu am fost niciodată adepta unui astfel de proiect, în care să se vadă și să se simtă absolut tot. Așteptam de mult revenirea intimității și a spațiilor clar determinate. Livingul, bucătăria și zona de servit masa pot fi situate în jurul unei curți exterioare centrale, rupând astfel planul larg deschis.
6. Dalele mici și dese (ca de metrou) sau mozaicul
Băile moderne și bucătăriile așișderea sunt dotate în mod obișnuit cu plăcuțe mici, adunate, înghesuite și umile și asta numai din cauza (sau datorită) prețului accesibil și a aspectului lor versatil.Cu toate acestea, proliferarea acestui aspect va scădea în popularitate. Le vedem la metrou, în cafenele, restaurante, practic peste tot, deci ar fi prea mult să le mai avem și în casă. O opțiune frumoasă pentru o bucătărie este folosirea unor plăci înguste dar mai lungi. Alungite și subțiri, acestea arată foarte bine așezate în rânduri verticale sau orizontale.
Leave a Reply