Tencuiala decorativă – cel mai rapid mod de a înfrumuseţa o suprafaţă construită

Posted by : Piper Ionescu /

A trecut ceva mai mult timp de când ai zugrăvit ultima oară şi te-ai plictisit de aspectul clasic al pereţilor locuinţei tale? Vrei să-i oferi acesteia un aspect mai modern dar nu prea ai idei? E foarte simplu. Nu trebuie decât să te inspiri din numeroasele modele de tencuială decorativă existente pe piaţă şi să alegi combinaţiile dorite. Tencuiala decorativă poate fi realizată atât pentru interior, cât şi la exterior, având un spectru larg de utilizare: pentru suprafeţele expuse la abraziune (care se murdăresc repede) sau pentru acoperirea spaţiilor de beton, tencuielilor tradiţionale, suprafeţelor din gipscarton, plăcilor aglomerate, etc.

Ce este tencuiala decorativă?

Tencuiala decorativă reprezintă ultimul strat de finisaj aplicat pe pereţii din interior sau pe faţada casei, cu un rol important atât în estetica construcţiei cât şi în protecţia acesteia faţă de factorii de mediu. O tencuială decorativă de calitate trebuie sa fie o barieră pentru factorii externi ce pot afecta structura unei clădiri, permiţând însă pereţilor să respire prin migrarea vaporilor de apă dinspre interior către exterior. Tencuiala decorativă poate fi aplicată peste tencuieli normale sau tencuieli termoizolante finisate cu tinci, dar cel mai adesea este asociată sistemelor termoizolante.

Tipuri

Tencuiala decorativă este un amestec de ciment alb, var, pigmenţi, adaosuri minerale şi răşini sintetice (răşini vinilice, răşini acrilice etc.).

Tencuiala decorativă siliconică are la bază răşini siliconice, combinate cu diverse ingrediente minerale, pigmenţi, etc.

Sunt foarte rezistente la apă, alge, ciuperci, cu o foarte buna permeabilitate la vaporii de apă, fiind potrivite pentru zonele umede.

Structura flexibilă le recomandă pentru construcţiile noi.

Tencuiala decorativă silicatică obţinută din silicat de potasiu în amestec cu pigmenţi anorganici, ingrediente minerale etc. Utilizabilă pe suprafeţe neelastice, oferă o bună protecţie antimucegai.

Tencuiala decorativă acrilică obţinută din răşini acrilice in combinatie cu pigmenti si ingrediente minerale. Are o foarte bună aderenţă la stratul suport.

Tencuiala decorativă mozaicată conţine granule minerale colorate şi răşini sintetice. Este deosebit de rezistentă la acţiuni mecanice şi la intemperii, fiind destinată zonelor celor mai expuse, precum soclurile şi gardurile.

Granulaţii si finisaje

În funcţie de granulaţia materialului, tencuiala decorativă permite obţinerea unor suprafeţe finisate cât mai divers:

Tencuiala fină, obţinută la granulaţii mici (0,5-1,5 mm);

Tencuiala drişcuită, sau „bob de orez”, obţinută la granulaţii medii (1,5-2 mm);

Tencuiala zgâriată, sau „scoarţă de copac”, obţinută la granulaţii mari (peste 2 mm).

Tencuiala decorativă cu granulaţii medii sau mari poate fi structurată astfel:

De reţinut:

Cu cât granulaţia este mai mare, cu atât consumul de material este mai mare.

Un strat prea subţire de tencuială reduce gradul de protecţie oferit de aceasta, în schimb un strat prea gros face imposibilă structurarea materialului. Grosimea tencuielii trebuie să fie identică cu granulaţia aleasa. Granulaţia şi modul de structurare ales trebuie să ţină cont de condiţiile de mediu. Într-o zonă foarte poluată, cu mult praf, trebuie evitate structurările care favorizeaza depunerea prafului.

Ai decis, în sfârşit, ce tip de tencuială decorativă şi ce mod de finisare al acesteia vei folosi? Acum, trebuie să alegi şi culoarea potrivită!

Utilizează numeroasele aplicaţii puse la dispoziţie de producătorii de tencuieli decorative, care te vor ajuta să asociezi armonios culoarea suprafeţei tencuite cu cea a suprafeţelor din proximitate.

Să ştii că există diferenţe de redare a culorilor de la un monitor la altul, aşa că înainte de a lua decizia finală, este indicat să consulţi şi un paletar real de culori al producătorului respectiv.

Alte informaţii

Culorile deschise, luminoase, amplifică dimensiunile unei clădiri. Pe o tencuială deschisă la culoare, depunerile de praf vor fi mult mai vizibile în timp.

La exterior, evidenţiaţi anumite detalii arhitectonice folosind două sau chiar mai multe culori pentru faţada casei. Atenţie însă cum combinaţi culorile! Se recomandă să alegeţi nuanţe ale aceleiaşi culori de bază.

Ţineţi cont de stilul casei şi de peisajul din jurul acesteia. O casă roz, cu linii arhitectonice clasice, într-o zonă înverzită, va fi o apariţie cel puţin hilară, în schimb, pentru o vilă modernă dintr-un cartier nou pot fi folosite şi culori mai stridente.

Tencuielile în culori foarte intense sunt mult mai sensibile la acţiunea razelor solare. Vor avea de suferit atât estetic, devenind cu timpul tot mai şterse, dar, absorbind foarte multă căldură, pun în pericol chiar integritatea sistemelor termoizolante pe care sunt aplicate. Producătorii de sisteme termoizolante nici nu recomandă folosirea tencuielilor decorative cu un grad de reflexie a luminii mai mic de 25%.

Folosiţi stratul de grund recomandat de către producătorul tencuielii decorative alese. Altfel, pe lângă incompatibilităţi datorate compoziţiei celor două materiale, pot să apară şi diferenţe de culoare care să fie vizibile în urma structurării tencuielii.

Tencuielile decorative pentru exterior şi interior se pot utiliza într-o gamă variată de combinaţii. Datorită aspectului deosebit şi al preţului scăzut, tencuiala decorativă este una dintre cele mai utilizate soluţii moderne.

Beneficii

Primul avantaj al tencuielii decorative este că poţi oferi aproape instant un alt aspect locuinţei tale.

Având la dispoziţie o paletă largă de modele şi culori, poţi alege tema, dimensiunea, culorile şi modelul, astfel încât să obţii acea locuinţă de vis la care, probabil, te gândeşti de multă vreme.

Pentru interior, nu este nevoie să faci modificări în întreaga cameră, ci poţi să alegi un spaţiu pe care să îl înnobilezi cu o idee de tencuială decorativă nonconformistă.

Tencuielile decorative de interior şi exterior se aplică foarte uşor, au rezistenţă foarte bună în timp, la intemperii, dar şi la praf şi pete.

Se aplică pe aproape orice fel de suport, aderă bine la orice suprafaţă netedă, rezistentă şi uscată.

Permite trecerea aerului, lăsând peretele să respire.

Pentru a aplica tencuiala decorativă, poţi apela la un specialist în domeniu sau poţi face echipă cu cei dragi, realizând singuri întreg procedeul, având în vedere că nu este unul complicat. Totuşi, anterior începerii lucrului, trebuie să vă informaţi temeinic şi să aveţi grijă şi răbdare atunci când aplicaţi materialul. Potrivit specialiştilor, orice suprafaţă începută a fi tencuită cu o astfel de tencuială trebuie terminată în totalitate. În caz contrar, în locul unde s-a oprit tencuirea şi s-a reluat, de exemplu a doua zi, va rămâne semn vizibil între cele două tencuieli.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol