Tehnologii recente pentru băi inteligente

Posted by : Piper Ionescu /

Tehnologia se află în fruntea listei atunci când vine vorba de achiziții casnice, dar știți cine sunt adepții acestei noi tendințe? ”Milenarii”, cunoscuți de asemenea sub numele de ”Generația Y” sau ”GenerațiaNET”, descendenții demografici direcți ai Generației X. Mai exact, termenul de ”Milenari” este folosit cu preponderență pentru a-i desemna pe indivizii care au ajuns la maturitate în preajma secolului al XXI-lea, adică cei născuți, după unele păreri, între anii 1982 – 2004.  Aceste făpturi cu vădite cunoștințe high-tech încă din fragedă pruncie par să se fi născut cu smartphone-ul în mână.

Un recent studiu imobiliar a arătat că 77% dintre acești tineri sunt în căutarea unei case „inteligente”. Cele mai multe dintre gadget-uri gravitează acum în jurul unor sisteme de automatizare pentru astfel de case inteligente, acestea permițând controlul iluminatului, al securității, temperaturii și chiar al jaluzelelor printr-o simplă apăsare a unui buton de pe orice smartphone, de la distanțe considerabile, uneori chiar și din alte țări. Având în vedere faptul că reprezentanții ”Generației Y” vor fi de acum încolo cumpărătorii de bază în domeniul imobiliar, nu este nicio surpriză că tendința este una de tehnologizare și modernizare continuă.

Cu toate acestea, există o parte a casei pe care mulți dintre noi uităm să o automatizăm – și este o cameră pe care o folosim în fiecare zi. Dintre toate încăperile, baia probabil că nu se va afla niciodată în capul listei de priorități când vine vorba de golirea contului pe gadget-uri, având în vedere că cea mai mare parte din cheltuieli se va îndrepta spre alte spații mai importante, cum ar fi livingul, dormitorul sau bucătăria. Dar asta nu înseamnă că baia nu are segmentul său de dispozitive interesante și mecanisme ingenioase. De fapt, are tot atât potențial de a fi la fel de ”inteligentă” ca și restul casei. În prezent, există disponibile pe piață o multitudine de sisteme și ansambluri tehnice care pot transforma baia într-un spațiu desprins parcă din Star Trek.

1. Toaleta High-Tech

E timpul să obținem înalta tehnologie inclusiv în materie de toalete. Cele mai multe tipuri de modele noi revoluționează modul folosirii toaletei tradiționale. Caracteristicile acestora vă vor lăsa cu gura căscată: nu necesită atingere sau folosirea hârtiei, au apă cu temperatură controlată, stropitoare și uscătoare automate (deja în uz și foarte comune în Asia), scaun WC cu încălzire și luminițe LED, auto – curățare și scaune antimicrobiene (un vis devenit realitate pentru microbofobi sau misofobi) și senzori de mișcare pentru capacele de toaletă. Așadar, zilele în care utilizarea hârtiei igienice era o necesitate, iar pierderea unei cantități considerabile de apă o adevărată risipă, ar putea fi în curând date uitării.

În prezent, există toalete care nu necesită utilizarea mâinilor și nici chiar a apei. O nouă generație de toalete își face apariția, transformând radical nu numai modul în care funcționează dar și confortul. Și în ceea ce privește curățenia, industria toaletelor face istorie. Toaletele cu auto-curățare pentru uz casnic sunt pe cale să ajungă în cele mai multe case. Bănuim că, în cele din urmă, prețurile vor scădea atât de mult încât toată lumea le va putea achiziționa. O altă tehnologie interesantă sunt senzorii de mișcare care deschid și închid capacele de toaletă. Este doar o chestiune de timp până să utilizăm smartphone-ul pentru a deschide capacul de la toaletă.

2. Baterii digitale

Nu numai că aspirăm la inteligența high-tech dar și la dorința de a fi eco-prietenoși, o combinație a celor două fiind ideală. Robinetele digitale sunt o modalitate foarte bună de a economisi apă și energie. Iată câteva dintre caracteristicile pe care le puteți aștepta de la un robinet digital: debitul redus și setările digitale pentru controlul temperaturii și conservarea apei, tehnologia ”fără mâini” (touchless), tehnologia infraroșu (care „citește” utilizatorul și se oprește atunci când simte că mâinile nu sunt sub robinet) și caracteristici programabile, cum ar fi setări temporizate sau opțiuni de spălat pe dinți, care rulează pentru un interval de timp alocat.

Uscătoarele sunt instalate în cele mai multe toalete publice pentru uscarea rapidă a mâinilor. Cu toate acestea, după spălarea mâinilor, trebuie să vă deplasați de la chiuvetă spre uscător, lăsând picături de apă pe podea. Aceste mici băltoace pot provoca alunecări, accidente nedorite, și o foarte neplăcută priveliște a unei podele pline de noroi pe care cu siguranță nu ne va fi prea drag să pășim. De-acum înainte toate acestea se vor schimba. Grație unui nou progres tehnologic ale cărui baze au fost puse de inventatorul britanic James Dyson, robinetul poate servi acum și ca uscător de mâini. El a inclus un uscător de mare viteză în robinet, ceea ce ajută la uscarea mâinilor în cel mult 12 secunde folosind o ”explozie” de aer de 420 mph (mile pe oră). Aceasta este un timp de uscare de aproape trei ori mai rapid comparativ cu uscătoarele convenționale, cărora le ia aproximativ 43 de secunde pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea.

Robinetul este echipat cu senzori infraroșii, care determină pozițiile mâinii înainte ca apa și aerul să fie distribuite. Nu mai trebuie să vă faceți griji nici în privința bacteriilor, deoarece inventatorul asigură că filtrul HEPA (particule de aer de înaltă eficiență) al dispozitivului de fixare omoară 99,9% din bacteriile și virușii care ”plutesc” în interiorul unei băi. Acesta susține că aerul suflat prin dispozitivul de fixare este 100% curat.

3. Căzile de baie

Ne-am petrecut anii ’80 îmbăindu-ne în căzile noastre jacuzzi mamut, dar timpurile (și căzile) se schimbă. Designerii văd o tendință puternică spre o nouă versiune a cuvei de înmuiere. Iată la ce vă puteți aștepta de la noile produse: căzi autonome fără duș, căzi mici în stil japonez, căzi moderne cu robinete aerodinamice și cu mai multe conducte care vin dinspre podea și se varsă direct în cadă, băi cu bule de aer, o variantă modernă a jeturilor de masaj – canalele de aer generează un flux constant de bule cu masaj cald (cam ca la izvoarele termale) -, cromoterapie și iluminat – care sporesc starea de spirit -, materiale și forme noi – dreptunghiulare, elegante și moderne, din piatră sculptată și cupru. În acest an, vom vedea căzi de baie care se concentrează pe intensificarea experienței de relaxare în propria noastră casă.

Caracteristicile spa sunt omniprezente în băile de astăzi venind ca răspuns la nevoia celor mai mulți oameni de a se relaxa fără a fi nevoiți să conducă minute în șir și de a plăti sute de lei la un centru spa pentru o singură sesiune de relaxare. Kohler, Tetsu, Hytec și American Standard sunt doar câțiva dintre cei mai cunoscuți producători de căzi cu hidromasaj și cromoterapie.

Aceste băi cu bule și luminițe nu sunt unele de duzină și banale, ci sunt menite să impresioneze. Echipate cu hidrojeturi reglabile care masează punctele vitale ale corpului și prevăzute cu cotiere lombare, pentru cap, și brațe, aceste căzi sunt făcute pentru a oferi confort și sprijin conturului natural al corpului și posturii fără efort sau dificultate. În plus, acestor căzi le-au fost de-asemenea integrate lumini colorate pentru o ambianță terapeutică care să se potrivească perfect stării de spirit a utilizatorului. Ele vin într-o gamă foarte largă de culori pentru o experiență revigorantă.

Cine mai are nevoie de ”excursii” spre centrele spa, când poate avea aceeași experiență la domiciliu?! Ce ziceți de o cadă ”dublată” de un sistem de sunet? Fabulos, nu?! Cada de baie VibrAcoustic Hydrotherapy de la Koehler vă permite să vă conectați la dispozitive compatibile Bluetooth și să ascultați melodiile preferate sau podcast-uri, să fiți în permanență conectați la știri, și să ascultați tutoriale prin difuzoarele din cadă. Când este goală, cada ”cântă” în mod automat oricare din cele patru compoziții originale pre-programate în configurare. Atunci când este plină, cântece precum „Solitude” și „Transcendence” vibrează prin apă, ceea ce vă oferă infinit mai mult relaxare și bună dispoziție.

4. Tehnologia dușului

Dușurile au devenit atât de sofisticate încât au ajuns să aibă panouri LCD care vă permit reglarea electronică a temperaturii, debitului de apă, aburului, muzicii și cromoterapiei. Știați că se fac și capete de duș cu Bluetooth? Nu, nu glumim. Sistemul de boxe wireless Moxie Showerhead cu Bluetooth vă permite să ascultați până la 7 ore de muzică, știri sau podcast – uri în timpul dușului. În loc să manevrați radioul astfel încât să îl puteți auzi de sub apă, puteți asculta acum prin apă.

Imaginați-vă că aveți propriul spa digital unde sunt încorporate dușuri cu comenzi digitale pe care fiecare membru al familiei le poate personaliza în funcție de preferințele sale. De la un jet lent cu  debit constant și până la jeturi pulsatoare, pentru cei care doresc o intensă ”frecție” hidro, utilizatorii pot pre-seta și controla intensitatea de pulverizare și temperatura de la un buton rezistent la apă al panoului de control montat pe perete. Și asta nu e tot, aceste dușuri sunt de asemenea echipate cu componente  audio și de iluminat pentru a completa atmosfera de spa. Nu ne oprim aici cu minunile, pentru că în timp ce toate acestea respiră a lux, sunt și instrumente prietenoase cu mediul, având în vedere că pot urmări consumul de apă și  pot preveni risipa.

5. Dulapuri răcoroase

Dulapurile de baie vin acum ”congelate”, în așa fel încât să poată păstra medicamentele într-un loc cu adevărat răcoros. Imaginați – vă că de acum înainte veți merge în baie nu numai pentru a vă face un scrub facial dar și pentru a lua un suculeț răcoritor din dulap.

6. Cântare Wi-Fi

Dacă faceți eforturi pentru a pierde în greutate, fiecare mică schimbare face o mare diferență. Cântarele wireless vă ajută să vă atingeți obiectivele folosing un ghid simplu și vă oferă o măsurare de înaltă precizie de fiecare dată. Oricine poate avea propriul profil de utilizator și poate accesa cu ușurință datele online cu telefonul mobil. Pentru ceilalți (care nu vor să slăbească), acestea fac parte din categoria „Chiar am nevoie de așa ceva?”.

Nu este nimic în neregulă să luați în serios mișcarea și menținerea greutății, dar ceva ne spune că nu trebuia inclusă tehnologia Fitbit și în privința cântarelor. Nu de alta, dar devenim obsedați. Și așa mulți dintre noi suntem. Nu ne înțelegeți greșit, nu avem nimic împotriva mișcării sau a dietelor, atâta timp cât sunt făcute și ținute cu măsură. Până la urmă viața e mult mai importantă, dar și felul în care o trăiești. Cu toate acestea, cântarul inteligent Fitbit Aria WiFi utilizează o tehnologie avansată care vă poate urmări greutatea, masa musculară, procentul de grăsime, și multe, multe altele.

7. Sertare încălzite cu prosoape încălzite

Cum ar fi să ieșiți din duș într – un prosop cald, moale și pufos, mirosind a primăvară? Vă spunem noi, minunat! Parcă nici nu-ți mai dorești altceva.

8. Televizoare rezistente la apă

Ce-ar fi un spectacol fără un televizor rezistent la apă? Aparatele de radio sunt deja depășite! Tendința actuală este de a vă lua iPad-ul sub duș, dar de cele mai multe ori aceste obiecte parcă ne scapă printre degete. Iată că am trăit s-o vedem și pe-asta! Și cine știe câte vor mai urma! Dacă aveați nevoie de un alt motiv pentru a sta mai mult timp în duș, acum există… televizorul waterproof. Waterproof Hydra Television este un televizor care poate fi instalat în interiorul cabinei de duș.

Dacă nu sunteți ahtiați după muzică, puteți viziona întotdeauna știrile și emisiunile preferate cu săpunul în mână. Totuși aveți grijă să nu aveți clăbuc în ochii! Aceste dispozitive impermeabile vin într-o gamă variată de culori și materiale – oțel inoxidabil, negru onix, alb perlat, sau chiar culori personalizate. Cu o astfel de ”jucărie” de lux instalată, nu cred că veți mai dori să părăsiți baia. Cred că în curând nici nu o să mai știm în ce încăpere ne aflăm. Baia va lua locul livingului, dormitorul locul bucătăriei și așa mai departe.

9. Apă cu închidere programată

Temperatura ideală a apei, iluminatul propice și muzica relaxantă vă fac să vă îmbăiați la nesfârșit? Acesta poate fi momentul în care spa-ul perfect vine cu adevărat la voi acasă. Ca să nu suferiți un atac de cord atunci când vă vin facturile la apă și lumină, s-au inventat niște ”drăcii” (că altfel nu știu cum să le numesc) care vă reamintesc că e timpul să ieșiți din duș. S-o creadă ele, acum când avem și TV?! Vă ajută să conservați apa și să faceți economie la energia electrică, urmărindu-vă fiecare mișcare. Sunt construite cu senzori care vă spun când să vă opriți cu risipa de apă.

10. Oglinda cu senzori

Oglinda cu senzori utilizează un sistem de iluminat pentru a stimula lumina naturală a soarelui, astfel încât utilizatorii să își poată vedea toate variațiile de culoare. Oglinda se aprinde automat atunci când utilizatorul se apropie de ea, și, pentru că această oglindă fără fir are un sistem LED de lungă durată, care poate dura și până la 100 de ani, viața bateriei nu ar trebui să fie o problemă. În plus, nu veți mai merge la baie pe întuneric. Doar apropiați-vă un pic și puf, s-a făcut lumină!

Ce să mai, băile sunt pe cale să devină noua încăpere a viitorului. Și rețineți, acestea sunt doar câteva dintre avantajele noilor băi, care, între noi fie vorba, par foarte distractive.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol