Armonizarea accesoriilor
Covorul şi tapetul
Ar fi imposibil să descoperiţi toate culorile dintr-un covor sau din modelul complicat al unui tapet și nici nu trebuie să o faceţi. Cu toate acestea, culorile pe care doriți să le extrageţi pentru a le utiliza în restul camerei ar trebui să fie adaptate la o culoare simplă a vopselei. Prin această metodă, puteţi compara mai multe eşantioane de vopsea cu covorul sau tapetul, până când găsiți cea mai apropiată culoare. Când vă duceţi la cumpărături pentru decorarea casei, puteți lua cu voi eşantionul ales.
Instalaţiile din baie
Cu excepția cazului în care toaleta, chiuveta, dușul sau cada sunt albe sau negre, va trebui să încercați să aveți o copie exactă a culorii acestor obiecte atunci când achiziționaţi prosoapele sau perdelele de duş. Metoda cu eşantionul de vopsea (descrisă mai sus) este de obicei de foarte mare succes în potrivirea culorilor accesoriilor decorative din baie.
Marmura sau granitul
La finisajele naturale din piatră nu se va putea aplica metoda cu eşantionul pentru că în cazul în care proba este de la un alt tip de piatră, chiar dacă este de aceeaşi culoare, probabil nu va corespunde exact. Pentru a avea o evidență a culorilor, în general, o idee bună ar fi să potriviţi culoarea principalelor tonurile din marmură sau granit cu probe din vopsea.
Tapiserii şi ţesături
În cazul în care elementul este un scaun tapisat, pe care, de cele mai multe ori, există o mică pernă, aceasta poate fi folosită ca mostră atunci când doriţi să îi asortaţi culorile cu celeltalte accesorii. Dacă materialul este o draperie, aceasta poate fi prevăzută cu un cordon, o panglică sau o ambrasă (cum spunea bunica) în aceeași culoare, care poate fi utilizată pentru a potrivi culorile. Dacă nu puteţi obţine o probă reală a materialului, utilizaţi tot eşantioane de vopsea pentru culorile esențiale sau predominante dintr-o țesătură.
Piese de mobilier sau tablouri
Puteți scoate oricând un sertar de la o piesă de mobilier pentru a merge cu el la magazin. Acest lucru va permite o potrivire exactă a vopselei cu nuanţa piesei respective. O altă soluție ar fi să vă uitaţi pe spatele piesei unde s-ar putea să fie inscripţionată culoarea, pe unele obiecte mai noi producătorii aleg să treacă şi acest detaliu.
Scheme de culori
Când selectați o schemă de culori ar trebui să începeţi cu propriile preferințe. Combinaţiile de culori cele mai frecvent utilizate sunt:
Scheme de culori complementare
Acestea sunt schemele construite în jurul a două culori care sunt pe laturile opuse ale paletei. Culorile se vor intensifica reciproc și vor face dintr-o cameră anostă, una interesantă și stimulatoare. Aceste scheme de culori funcţionează foarte bine când se cer compoziţii de contrast foarte mare. Exemple: roșu și verde sau galben și violet (mov)
Scheme – triadă
Schemele-triadă definesc atunci când se utilizează trei culori din paleta de culori, care sunt situate la distanțe egale una de alta. Exemplu: roșu, galben și albastru
Scheme de culori similare
Este o schemă de culori care utilizează două sau trei nuanţe adiacente pe “roata” culorilor. Acesta este un sistem foarte armonios și blând. Exemplu: galben, galben-verde și verde
Scheme de culori monocromatice
Schema monocromatică este atunci când o singură familie de culori este utilizată într-o cameră, în diferite nuanţe tonuri sau subtonuri. Exemplu: toate nuanţele de verde sau gri
Scheme de culori monotone
O cameră care are o schemă de culori monotonă folosește o singură nuanță.
Glosar de termeni
Acest glosar de termeni vă poate ajuta să înțelegi terminologia diferitelor culori folosite în decorare:
Culoare accent – culoarea care este utilizată cu moderație într-o cameră sau spațiu pentru a adăuga viață unei scheme de culori. De obicei, este o culoare mai luminoasă și mai vie, dar o culoare de accent poate fi şi neutră.
Analog – o schemă de culoare care folosește două sau trei nuanţe adiacente de pe roata culorilor.
Familie de culori – diferite nuanţe ale aceleiaşi culori
Gamă sau paletă de culori – un grup de culori care sunt utilizate împreună într-un spațiu pentru a crea armonie. De asemenea, cunoscut ca un sistem de culori.
Redarea culorilor – felul în care este reflectată lumina, fie ea naturală sau artificială, afectează nuanța culorii
Contrast – opoziţie puternică între două sau mai multe culori. Contrastul poate fi şi un stil de decorare sau un plan de finisaj în lipsa unei alte inspiraţii.
Personalizat – un element care se realizează după specificațiile clienților, în ceea ce privește finisajul, dimensiunea, culoarea sau funcția.
Culoare dominantă – o culoare care este utilizată în cea mai mare parte a unei scheme de culori. Culoarea pereţilor sau a podelei este de obicei culoarea dominantă, din cauza cantității de culoare aduse în cameră.
Obiect existent – un element arhitectural, o piesă de mobilier sau un accesoriu care se află deja într-un spațiu, atunci când se demarează proiectul decorării.
Iluzie optică – când ceva apare diferit de ceea ce este în realitate. Exemplu: Picturi murale în ulei care „înşeală ochiul” făcându-l să creadă că sunt tridimensionale, sau un plafon care pare mai mare decât este datorită culorilor utilizate
Mostre sau eşatioane de vopsea – pasionaţii de decorări şi redecorări ştiu despre ce vorbim; sunt de fapt nişte cartonaşe colorate pe care marii producători le folosesc pentru a-şi expune culorile şi nuanţele de culori disponibile în linia lor de vopseluri. Sunt, de asemenea, disponibile ca probe individuale de vopsea la magazinele de specialitate. Reprezintă o soluţie ideală pentru potrivirea sau asortarea cât mai exactă a culorii unui element care nu poate fi transportat.
Spectrul de frecvențe – benzile de culoare în lumină. Roşu are cea mai mare lungime de undă și violetul cea mai scurtă. Spectrul este vizibil atunci când lumina trece printr-o prismă
Surdină – influența pigmentului de bază sau a altei culori într-o nuanţă. Un gri şobolan are o nuanţă caldă (de galben) iar un gri oțel are o nuanță rece (de albastru).
Aspect vizual – impresiile şi sentimentele pe care le lasă un decor la vederea acestuia.
Tendințe în culorile decorării de interior
Verdele pal va fi una dintre cele mai populare nuanţe de verde, și bogatul maron va lua locul de top de care grejul s-a bucurat atâția ani. Vom vedea mai des şi un portocaliu cu nuanțe exotice de teracotă. Bronz, prună și nuanțele liniștitoare de albastru vor fi toate folosite pentru a face casele mai sigure și mai confortabile în aceste vremuri tulburi. Caldul gri şobolan va fi mai popular decât recele gri oțel. Lemnul de culoare închisă bogată, cum ar fi mahon şi cireş, va deveni mai popular decât nuanţele mai deschise de arţar şi stejar. Lemnul mai întunecat oferă senzaţia de mai multă căldură.
Tendințele în culori sunt extrem de interesante și, cu siguranță, le vom găsi şi în țesături sau tapete. Oamenii caută în general culori calde, prietenoase, stinse, odihnitoare. Indiferent de tendinţe, există o singură regulă, şi anume aceea de a ne decide asupra unor culori care ne plac şi de a ne construi căminul în jurul lor. Dacă aveţi noroc şi inspiraţie puteţi achiziţiona accesorii precum covoare, draperii sau piese de mobilier care nu se vor demoda niciodată, care nu vor ieşi din tendinţe. Ceea ce mai putem face pentru a “actualiza” un interior este de a schimba ocazional tapiseria canapelei, a fotoliilor sau a scaunelor, sau de a le înlocui cu perne și accente în diferite culori şi nuanțe de culori. Tot ce trebuie să faceți este să vă fixaţi nişte preferinţe în ceea ce priveşte culorile de la care să porniţi decorarea.
Şi nu o să vă lăsăm să vă alegeţi culorile preferate oricum, ci pe baza unor exerciţii prin care, sperăm noi, să vă fie mult mai uşor să le descoperiţi:
1. Deschideţi dulapul. Care este culoarea predominantă a hainelor si accesoriilor?
Dacă aveți tendinţa de a purta destul de mult roşu, albastru sau portocaliu pentru că vă vin bine, sau vă scot în evidenţă trăsăturile, atunci de ce să nu folosiţi nuanţele derivate de piersică, teracotă, corai, sienna arsă, somon, bleu, turcoaz, cobalt, ametist, şi pentru a vă decora camera. Aşa veţi fi mereu înconjuraţi de o culoare care vă complimentează neîntrerupt. Acum, plimbaţi-vă prin casă, alegeţi camera favorită, şi uitaţi-vă în jur. Are culorile voastre preferate? Şi dacă nu, prin ce culori o puteţi descrie?
Următorul pas este de a merge la un magazin de specialitate, de a lua câteva eşantioane şi de a compara culorile cu cele din dulapul vostru. Vedeți vreo culoare care se repetă? Dacă da, atunci cred că aţi găsit una din culorile voastre preferate! Motivul pentru care hainele şi/sau accesoriile sunt o cheie minunată de a vă descoperi culorile reale se datorează faptului că suntem mult mai îndrăzneți în ceea ce priveşte garderoba decât în alegerea culorii unei camere, a mobilierului sau a finisajelor.
Când dăm 1.000-2.000 de lei pe o canapea suntem tentaţi să facem acest lucru “în condiţii de siguranţă” și mergem pe o culoare familiară. Cu un tricou, care este o investiție mult mai mică, aceasta este o clipă de „Îmi place la nebunie culoarea!” şi nu ezităm să-l cumpărăm. Cu mobilierul sau covorul ne este frică să avem încredere în vocea noastră interioară pentru că știm că este o investiție considerabil mai mare și de durată. Toată lumea procedează astfel, este natura umană. Cu toate acestea, dacă exercițiul propus vă ajută să vă determinaţi culorile absolut preferate, poate veţi fi mai încrezători să le achiziționaţi sau să le utilizaţi şi în jurul vostru.
2. Luaţi un carneţel și începeţi de la ușa de la intrare, asemeni unui musafir, să vă uitaţi de jur împrejur.
Vă place cum se amestecă culorile între ele? Notaţi-vă gândurile cu privire la impresia lăsată și scrieţi toate culorile care par a nu se potrivi. Faceţi aşa cu fiecare cameră. Nu uitaţi să scrieţi la începutul descrierii în ce cameră vă aflaţi. Acum, pe baza informaţiilor obţinute, v-aţi alcătuit un ghid. Când staţi în centrul fiecărei camere, scrieţi culoarea sau culorile predominante. De exemplu, culoarea pereţilor. Dacă există o culoare sau culori care nu apar în cantitate la fel de mare, acestea vor cădea pe locul al doilea, adică încadrate în culori secundare.
Culorile accent (de obicei doar una, dar este posibil să aveți şi 2) vor fi utilizate cu moderație. Acum, că aveți aceste culori, găsiți-le neutrul. Aceasta va fi culoarea definitivă. În acest moment, ar trebui să aveți o scurtă analiză scrisă a fiecărei scheme de culori (sau lipsa schemei de culori) din casa voastră. Încercuiţi camerele de care nu sunteţi mulţumiţi. Dacă ați bifat mai mult de o cameră, alegeți una pe care ați dori să vă concentraţi şi gândiți-vă la modificările pe care le-aţi putea face pentru a-i îmbunătăți aspectul.
Nu vă îngrijoraţi dacă una dintre camere este greu de descris, în privinţa culorilor dominante, secundare și de accent. Unele dintre cele mai izbitoare case au fost proiectate în nuanțe de alb și fildeș în întregime, sfidând logica. Acest exercițiu este în principiu o listă de referință și un fel de „ridicare a ceţii de pe ochi” pentru ca voi să vedeţi cu adevărat culorile din casă și modul în care acestea sunt utilizate în decorarea ei.
Sfaturi de final
Culoarea pereţilor şi a podelei sunt de obicei predominante, datorită cantităţii de spațiu implicat. Cu mobila este mai complicat, dacă este vorba de o piesă mare de mobilier, cum ar fi o bibliotecă sau o canapea cu fotolii. Acestea vor fi categorisite fie în culoarea predominantă fie secundară, în funcție de cât de intens sunt folosite în economia spaţiului. În cazul în care este o parte mică de mobilier tapisat şi culoarea nu apare nicăieri altundeva în cameră, aceasta va fi o culoare de accent. Principala culoare de pe un covor sau o mochetă va fi, în general, considerată culoarea stăpână, iar celelalte culori mai rar reprezentate pot fi culori secundare sau de accent, din nou, în funcție de cât de mult sunt utilizate în întreaga încăpere.
Cu ajutorul culorii maron puteţi induce casei dvs. o senzaţie de naturaleţe, stabilitate şi confort. Este de obicei compus din negru, galben, gri, verde, roşu sau portocaliu şi chiar şi mov. Din cauză că este obţinut dintr-un amestec de multe culori, maronul nu se găseşte nicăieri în diagrama culorilor şi de multe ori este considerată o culoare neutră. Poate fi o culoare foarte plăcută având în vedere că ne duce cu gândul la ciocolată, cafea sau prăjituri. La aranjamentele interioare, culoarea maron poate adăuga profunzime şi căldură. Culoarea albă este folosită să creeze un aspect aerisit, liniştit şi pur, de o prospeţime înviorătoare. Culorile negru, maron sau gri se potrivesc foarte bine cu alb.
Culoarea gri dă amenajărilor interioare o formalitate elegantă, subtilă dar nu foarte conservatoare. Efectul culorii gri depinde foarte mult de nuanţa culorii pe care o veţi folosi. Culoarea gri pe prea multe suprafeţe o să creeze un ambient plictisitor. Dacă îl folosiţi într-un mod isteţ, negrul va da amenajării un aer elegant şi sofisticat, fiind culoarea ideală pentru a scoate în evidenţă anumite lucruri într-o cameră. Un galben deschis, pal, aplicat pe pereţii sau pe tavan poate aduce puţin soare în casa voastră, pe când un galben mai închis ar putea să vă indispună văzându-l zilnic. Portocaliul este o culoare senzuală, care este percepută a fi stimulatoare din punct de vedere emoţional, o culoare energetică, rezonantă şi distractivă. Este foarte folosită mai ales în bucătării. O cameră cu mult roşu poate creşte ritmul cardiac şi tensiunea, dar cu o nuanţă mai caldă vă veţi simţi foarte bine.
În general, folosite în amenajări interioare, efectele psihologice ale culorii roz sunt liniştitoare si confortabile. Movul poate avea o nuanţă mai albăstruie şi poate fi senină şi calmantă dar şi o nuanţă mai roşiatică, care atrage mai mult atenţia şi domină camera. Puteţi folosi culoarea albastră să creaţi o atmosferă de lucru şi meditaţie sau pentru a răcori o cameră cu mult soare şi căldură. Culoarea verde este foarte liniştitoare pentru ochi, iar natura ne oferă o mulţime de nuanţe. Cea mai bună modalitate de a folosi culoarea verde în amenajările interioare este să combinaţi mai multe nuanţe, sau să combinaţi culoarea verde cu alte culori.
Leave a Reply