Sfaturi pentru utilizarea corectă a culorilor în amenajările interioare (I)

Este un adevăr de netăgăduit: oamenii petrec o mare parte din timpul lor acasă. Călătoresc, se plimbă, muncesc câte 8 ore pe zi (sau poate chiar mai mult), ies în oraş, dar tot acasă se întorc, în oaza lor de linişte, departe de vacarmul zilnic. Aşadar, acest loc de destindere şi relaxare trebuie să corespundă unor exigenţe, unor nevoi sau necesităţi, pentru ca noi, oamenii, să fim pe deplin satisfăcuţi şi să ne întoarcem de fiecare dată cu drag acasă.

Una din exigenţe ţine şi de culorile în care hotărâm să “îmbrăcăm” o casă. Obiectivul este ca schema de culori pe care o folosiţi pentru podele, mobilier, pereţi, plafoane, gresie, faianţă sau chiar ferestre să nu vă facă mai mult rău decât bine. Nu trebuie să obosească, nu trebuie să fie prea încărcată dar nici prea simplă, nu trebuie să bată la ochi dar nici să plictisească, nu trebuie să fie nici prea fadă dar nici prea complexă.

Dacă vă simţiţi mai degrabă frustraţi decât entuziasmaţi atunci când încercaţi să selectaţi o gamă de culori pentru casă sau pentru o anumită cameră, sfatul nostru ar fi să începeţi prin a vă inspira din orice material imprimat, un element decorativ, un set de cearceafuri, o cuvertură, un tapet, un covor, o eşarfă sau chiar un tablou (dacă le-aţi cumpărat înseamnă că v-a plăcut îmbinarea culorilor, nu?). Puteţi păstra 2, 3 sau 4 culori din schema respectivă cu care să vă decoraţi pardoseala, pereţii, sau mobilierul. Nu contează dacă veţi utiliza schema de culori de pe materialul real sau nu, important este să extrageţi câteva nuanţe care v-au atras atenţia pornind de la un produs creat de un designer profesionist. Aceasta este de departe cea mai de încredere metodă pentru a avea un set de culori precise și de referință într-un finisaj.

Multe culori pe care le găsiţi în imprimeuri, ţesături, tablouri vă pot părea greu de descris sau de definit. Puteţi găsi un roşu combinat cu maron, adică un cupru, un verde complicat, în loc de un bronz să fie de fapt un bronz auriu cel care să descrie într-adevăr umbra, sau în loc de roşu să fie mai mult un corai. Uneori este greu să știi de unde să începi atunci când vine vorba de decorarea unei camere , dar cel mai simplu mod de a începe este nu de a studia gama cromatică, ci pur și simplu de a deschide larg ochii. Uitaţi-vă după combinaţii de cel puţin 3 culori în țesături, covoare, eșarfe, tapete sau, de ce nu, în grădini. Nu trebuie să utilizați chiar elementul real pe care îl descoperiţi, dar vă oferă un punct de pornire. Aceste minime 3 culori pot fi complet diferite sau pot fi diferite nuanţe ale aceleiaşi culori. Singurul lucru care contează în acest moment este să vă placă modul în care culorile se completează reciproc.

Imprimeurile sunt punctul de referință pentru toate selecțiile de decorare. Puteţi folosi o culoare ca fundal pentru o imagine. Dacă folosiţi un tapet cu mai multe culori și doriți să vă asigurați că asortaţi accesoriile cu schema de culori, alegeţi un ton sau o nuanţă dintr-una din culorile de pe tapet şi achiziţionaţi o cuvertură, draperii, o veioză cu abajur, perne sau chiar o canapea în acea culoare. Cele mai de succes scheme de culori sunt cele de 3-4 culori, plus una neutră pe care o puteți utiliza în oricare din finisajele ulterioare. Cele mai utilizate finisaje, cele în culori neutre, sunt atemporale şi întotdeauna la modă. Prin urmare, înțelept ar fi să selectaţi o culoare neutră pentru covor, plăcile ceramice, sau blaturi și de a salva celelalte culori pentru elementele pe care le puteți înnoi cu ușurință pentru un aspect diferit în viitor.

Într-un plan de decorare cu o podea de culoare deschisă, de exemplu, nu trebuie să utilizaţi aceeași culoare şi pe pereţi, la piesele de mobilier sau în elementele decorative. Doar selectați un imprimeu cu mai multe culori în el și vopsiţi sau acoperiţi fiecare perete într-o culoare diferită.

Nu vopsiţi o cameră în culoarea piersicii şi o alta în verde aprins. Fiţi consecvenţi şi utilizaţi imprimeul ca punct central, astfel încât să atragă toate culorile împreună. O culoare mai complexă poate fi uneori liantul cu alte culori complementare, îndrăzneţe, dar lipsite de mari riscuri. De obicei, cu cât o culoare este mai surdă, mai slab reprezentată, mai înăbuşită, cu atât mai sofisticată va părea. Culorile clare, vii vor fi utilizate mai puțin în decorul unei case, fiind înlocuite cu cele neutre şi mai puţin intense. Un neutru nu înseamnă neapărat maron, negru, alb, gri sau bej. Orice culoare poate fi neutră dacă este amestecată cu suficient alb, negru, gri (un derivat din nonculorile alb şi negru, considerat neutru la rândul lui). Toate aceste neutre pot fi folosite pentru a tempera o culoare pură, pentru a despărţi culori ce nu crează armonie sau când se doreşte obţinerea contrastului simultan.

Primordială este uniformitatea, prin care permiteţi fiecărei camere să aibă propria sa personalitate unică. Nu trebuie să utilizați aceeași culoare peste tot. Alegeţi o schemă de culori care să vă încânte privirile și utilizați-o în întreaga zonă, dar alternaţi şi culori secundare pentru a da distincţie spaţiului. Schimbarea trebuie să predomine. De exemplu, bucătăria ar putea fi de o culoare bej deschis, livingul un bronz bogat, iar camera de zi o nuanţă între cele două. Găsiţi un punct de trecere naturală, cum ar fi un colț, pentru a varia culoarea pereţilor. Un zid lung și drept, fără o tranziție naturală, se va vede ciudat în două culori sau texturi diferite și cel mai bine ar fi să păstraţi o singură culoare. Există câteva detalii cărora va fi necesar să le acordaţi o atenţie sporită în scopul de a menține un echilibru în năvala de culori.

Podele şi culori

Podeaua este fundamentul și baza pentru întreaga cameră. Este întotdeauna recomandat să utilizaţi un parchet de culoare neutră pentru simplul motiv că aceasta creează un fundament pentru orice altceva. Amintiți-vă, şi verdele şi albastrul pot juca rolul de culori neutre dacă le “dezactivaţi” suficient. Dacă vă decideți să schimbați schema de culori în câțiva ani, va fi mai ușor să lucraţi în jurul unei podele de culoare neutră.

Pentru a face casa să pară mai spațioasă și mai puțin instabilă, selectați o culoare de covor sau de parchet pe care să o menţineţi peste tot. Plăcile ceramice vor dura timp de câţiva ani buni, așa că este, de obicei, mai sigur să mergeţi pe o culoare neutră sau clasică, care vă permite să schimbați cu ușurință, mai devreme sau mai târziu, schema de culori a încăperii.

Pereți și culori

Pereţii sunt o parte extrem de importantă a unei camere. Culoarea şi/sau modelul pe care le utilizați pe pereți poate deveni cu ușurință o parte dominantă a unei camere, din cauza cantității mari de spațiu acoperit. Decideţi-vă asupra utilizării unui model pe pereţi, mobilier, un covor, sau o draperie, pentru că în general, două modele foarte îndrăznețe într-un spațiu relativ îngust vor lupta între ele și nu veţi avea o cameră armonioasă.

Când vă hotărâţi asupra culorii de pe pereți, nu excludeţi celelalte posibilități de decorare: un obiect de interes arhitectural într-o cameră simplă, adăugarea unei picturi murale, sau acoperirea unuia din pereţi cu piatră falsă. Defectele unui perete pot fi ascunse (sau, din păcate, amplificate), în funcție de luciul finisajului. Cu cât acesta va fi mai plat sau mai mat, cu atât mai puţine imperfecţiuni din tencuială sau gips carton veţi scoate la iveală.

Intrările, holurile şi băile secundare sunt părți tranzitorii ale unei case, iar pereţii acestor încăperi pot avea un colorit un pic mai îndrăzneț sau mai închis decât cei din zonele în care petreceţi mai mult timp. O culoare mai închisă sau mai îndrăzneață va ajuta, de asemenea, un spaţiu mic de a avea un impact vizual mai intens. Dacă aveți o cameră întunecată, care nu primește prea multă lumină naturală, vopsiţi pereţii într-o culoare deschisă sau satinată, semi-lucioasă. Suprafața reflectorizantă, împreună cu o culoare mai deschisă, va aduce mai multă lumină în cameră.

Plafoane şi culori

Există multe modalități de a modifica percepția înălţimii unei camere. Nu multe persoane se gândesc la vopsirea plafoanelor în altă culoare decât alb şi asta tocmai pentru a da iluzia de mai înalt. Cu toate acestea, dacă nu ţineţi neapărat să “ridicaţi” vizibil spaţiul, luaţi în considerare acoperirea plafonului cu o culoare mai închisă. Vopsiţi  întotdeauna plafonul înainte de a trece la pereți. Dacă veţi vopsi prima dată pereţii, vă va fi extrem de greu să nu stropiţi apoi suprafața tavanului.

În camera copilului, chiar ar fi frumos să pictaţi tavanul într-o culoare mai profundă. Acest lucru va face plafonul să pară mai mic, dar camera va fi un spaţiu mult mai intim pentru cel mic. Puteţi picta stele, nori sau orice altceva cu efect fals. Aceeaşi tehnică este deosebit de frumoasă şi în cazul băilor. Dacă aveți o cameră mai joasă şi doriți un “lift up”, vopsiţi pereţii de la podea la tavan într-o singură culoare, de obicei mai deschisă.

Ferestre și culori

Ferestrele sunt un punct focal natural într-o cameră și o parte importantă în decorul casei. Nu ignoraţi rolul lor, lumina şi culorile din natură nu intră în casă decât prin ferestre şi lucarne. Aceste caracteristici magnifice pe care geamurile le oferă într-o cameră nu ar trebui să afecteze, ba din contră să secondeze, culoarea interiorului. Dacă aveți mai multe straturi de ferestre acoperite cu storuri, draperii şi jaluzele, le puteți minimaliza proporțiile și semnificația, folosind o singură culoare pentru toate straturile. Dacă, în schimb, doriţi ca fereastra să devină un punct focal, trebuie doar să recurgeţi la culori contrastante pentru fiecare strat.

Dacă alegeți ca accesoriile ferestrei să se amestece în decorul camerei, culoarea ţesăturii ar trebui să fie aproape de aceeași culoare ca și peretele înconjurător. Acest lucru vă ajută, de asemenea, să măriţi vizual spaţiul, pentru că zidul va fi de o culoare neîntreruptă, continuă, cu o fereastră în aceeaşi nuanţă. Indiferent de culoarea ţesăturii, folosiți întotdeauna o draperie-căptușeală de culoare albă sau alb-ivoire. Acest lucru asigură un aspect unitar al ferestrelor chiar şi din exterior. Jaluzelele colorate pot da casei un aspect inconsecvent la exterior.

Consistența în stilul și înălțimea tuturor accesoriilor de ferestre este foarte importantă. Puteți varia, desigur, dar în general, ar trebui ca draperiile să se flateze reciproc, în lungime și stil. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să se potrivească exact, dar asigurați-vă că totuşi se completează. Culoarea draperiilor va arăta un pic diferit în unele zone, în funcție de iluminat. Lumina adaugă interes schemei de culori și ajută fiecare cameră să devină unică. Un perete vopsit în culoarea piersicii într-o cameră care primește lumină naturală toată ziua va arăta total diferit de culoarea unui perete piersică dintr-o cameră din partea de nord a casei.

Mobilier şi culori

Nu vă fie teamă să amestecaţi stiluri de mobilier şi finisaje într-o încăpere. Cele mai multe case, care sunt decorate scump, nu au piese de mobilier potrivite, dar au piese unicat care se completează reciproc. Un stil de design eclectic poate părea unora ca cel mai simplu stil de a ieşi din încurcătură, pentru că este un amestec de bun gust. Pentru alții, o cameră tradițională este cea mai simplă, pentru că există reguli și linii directoare de urmat.

Pentru relaxare, o tapiserie texturată sau cu model este cel mai bun de a completa schema de culori. O culoare solidă sau mici tapiserii imprimate vor face camera să arate mai lată. Modelele mici și culorile discrete pe mobilier vor crea un mediu mai odihnitor, în timp ce modelele îndrăznețe și culorile vii vor crea o cameră plină de energie. Mobila în culori închise, țesăturile grele, texturate vor părea masive putând încărca inutil un interior de dimensiuni reduse. Mobilierul în culori deschise şi texturile netede tind să dea, chiar și unei camere mici, lumină şi un aspect aerisit.

Dacă v-ar plăcea o canapea albă, dar vă împiedică năzbâtiile făcute de cei mici sau de animalele de companie, folosiți perne albe de accent sau aruncaţi peste ea o cuvertură în bej neutru. Lemnul pieselor de mobilier dintr-o cameră nu trebuie să se potrivească exact, de fapt, chiar pare mai interesant să aveţi un amestec de lemn și pete de culoare. Doar asigurați-vă că subtonurile pieselor se completează reciproc. Subtonurile stejarului, de exemplu, nu au ce căuta lângă cele ale mahonului vişiniu. Evitați folosirea unor stiluri conflictuale sau culori într-o zonă deschisă.

Dacă aveți o bucătărie amenajată în stil country, va arăta un pic dubios să aveţi un living în stil modern, contemporan. Utilizați culoarea în accesorii (perne, covoare și opere de artă) pentru a aduce diferite spații împreună dacă principalele scheme de culori sunt diferite. Instalați variatoare de lumină pentru bucătărie pentru a crea o ambianță mai soft, atunci când nu sunteți băgaţi în treburi casnice, desigur. Acest lucru permite unei bucătării, adică unui spaţiu deschis, să se întrepătrundă cu zona de living, în special atunci când doriți să creați o stare elegantă şi sofisticată. Dacă bucătăria este o zonă deschisă chiar în living, asigurați-vă că dulapurile de bucătărie completează culorile și stilul din camerele adiacente.

În cazul în care dulapul este din lemn, stabiliţi dacă este mai degrabă o pată rece sau una caldă și apoi selectați culori calde sau reci pentru întreaga schemă de culori. De exemplu, dacă aveți un ivoire în schema de culori din zona de living, nu veți dori probabil ca dulapurile din bucătărie să fie de un alb strălucitor, pentru că se vor respinge. Ar fi mai bine să fie tot în culoarea fildeșului. Dacă frigiderul este vizibil din zona de living, acoperiţi-i uşa sau uşile cu nişte panouri frontale pentru a se potrivi și asorta cu dulapurile de bucătărie.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol