Iluminatul reprezintă elementul cel mai important în procesul de decorare, îmbunătățind aspectul dramatic din fiecare cameră. Dar, cu toate opțiunile care există, s-a constatat că găsirea unor surse perfecte de iluminare poate fi mai ușor de spus decât de făcut.
V-aţi întrebat probabil de nenumărate ori care sunt dimensiunile corecte ale unei surse de lumină artificală, cum să o instalaţi, cât de jos poate sau trebuie să atârne şi dacă va fi prea intensă pentru o anumită porţiune a camerei. Şi este adevărat, achiziţionarea unor corpuri de iluminat adecvate poate fi o experiență copleșitoare și frustrantă, și dacă mai şi începeți această etapă înainte de a vă face temele, vă veţi cufunda şi mai abitir în întuneric.
O lumină prea puternică sau prea slabă vă poate chiar crea probleme de sănătate, de la dureri de cap la afecţiuni oculare, aşadar alegeţi cu atenţie iluminatul potrivit. Vestea bună este că, dacă daţi unui spațiu vechi o nouă înfăţişare sau faceţi ultimele retușuri în cazul unuia nou, există câteva trucuri simple, care pot face ca şi cel mai trist şi sumbru interior să strălucească. Înainte de a trece pragul unui magazin de specialitate, va trebui să vă stabiliţi în primul rând bugetul, să veniţi pregătiți cu o serie de informații despre stilul pe care doriţi să-l abordaţi şi, nu în ultimul rând, să faceţi câteva măsurători rapide înainte de a ieşi pe uşă. Noi vă arătăm cum!
1. Cum puteţi obține iluminarea corectă într-o cameră?
N-o să vă vină să credeţi dar există o formulă şi pentru calcularea intensităţii luminii într-un spaţiu determinat. Şi chiar nu este grea deloc. Singurul incovenient este că va trebui să traduceţi metri în picioare, având în vedere că este o formulă cu origini americane. În metri noştri europeni nu se poate aplica pur şi simplu. Aşadar dacă aveţi o încăpere de, să presupunem, 3.5 m lăţime şi 5 m lungime formula ar fi: 11.4ft x 16.4 ft x 1.5 = 280.44W (cu toate că lumina produsă de un bec se măsoară, de fapt, în lumeni). Prin urmare, o lustră cu cinci becuri de 60W va asigura suficientă lumină pentru camera respectivă. Pentru o mai mare “cantitate” de lumină concentrată pe o suprafaţă de lucru, cum ar fi bucătăria, pur și simplu multiplicaţi dimensiunile încăperii cu 2,5 .
Converteste aici metri in picioare
2. Care este mărimea optimă a unei lustre sau a unui candelabru ?
Ar fi bine să aveţi întotdeauna în vedere faptul că între partea de jos a candelabrului sau lustrei şi podea ar trebui să fie cel puțin 2 m . Într-o încăpere foarte mare puteţi adăuga fără reţineri şi alte corpuri de iluminat. Pentru a determina lățimea candelabrului (lustrei), pur și simplu adunaţi dimensiunile camerei, de această dată. (O să păstrăm aceleaşi dimensiuni pentru a nu ne pierde undeva între picioare şi metri). Deci, aceeaşi cameră de 11,4ft + 16,4ft = 27,8 ( inch , atenţie!). Prin urmare, diametrul candelabrului ar trebui să fie undeva pe la 70 de cm (după ce am transformat inch în cm). Poate fi dificil, recunosc, să tot transformaţi feet în m sau inch în cm, dar eu zic că merită efortul.
3. Care este cel mai bun mod de a lumina un hol?
Ar trebui să existe o sursă de lumină la fiecare 2.5 – 3 m. Folosiţi corpuri încastrate sau semi-încastrate în funcție de înălțimea tavanului.
4. Ce dimensiune ar trebui să aibă candelabrul care atârnă peste masa de sufragerie?
Este cel mai bine să alegeţi unul cu un diametru egal cu o jumătate din lățimea mesei. De asemenea, rețineți că partea de jos a candelabrului ar trebui să fie cu cel puțin 75 cm deasupra mesei.
5. Cum puteţi lumina zona pentru servit masa?
În mod normal, o lustră suspendată sau o pendulă decorativă, cu lumină orientată în jos, va fi numai bună. Folosiți un variator (dimmer) pentru a atenua lumina atunci când zona respectivă serveşte activităţilor de divertisment sau de practicare a vreunui hobby. Din nou, partea de jos a pendulei ar trebui să fie de cel puțin 75 cm deasupra mesei. În mod normal, 100 W sunt suficienţi pentru aceste zone.
6. Care este cel mai bun mod de a ilumina o baie?
Cele mai multe băi au doar un corp de iluminat deasupra oglinzii. Problema este că astfel montată sursa de lumină aruncă umbre în jos pe faţă, accentuând grav unele defecte. Dacă doriți să vă vedeți adevărata faţă, atunci aveţi nevoie şi de câte o sursă pentru fiecare parte a feței. Păstraţi dispozitivul de iluminat de deasupra oglinzii, dar adăugaţi mici luminiţe, ca spoturile sau aplicele speciale de baie, de exemplu, pe fiecare parte a oglinzii.
7. Când aveţi nevoie de surse de iluminat portabile?
Pe lângă faptul că vă puteţi folosi de veioze, lămpi sau lampadare, căci despre ele vorbim, pentru a ilumina un punct de interes, luminile portabile pot oferi lumină suplimentară pentru activităţi ca citit, teme și hobby-uri sau în orice altă situaţie când este nevoie de un dispozitiv în plus. Dacă utilizați o lampă de podea, marginea de jos a abajurului ar trebui să fie la o distanţă de aproximativ 1m față de podea. Lămpile de birou ar trebui să fie la o înălţime de 40 cm deasupra zonei de lucru.
Vă simţiţi un pic mai puşi în temă? Staţi că nu am terminat!
În mod normal, în fiecare cameră ar trebui să existe o combinație între surse de lumină , la diferite niveluri, pentru a crea o ambianță măgulitoare, și o sursă potrivită fiecărei activităţi desfăşurate în acel spaţiu.
Camera de zi
Livingul are nevoie de o lumină agreabilă, care să corespundă mai multor tipuri de activităţi:
Iluminatul general asigurat de o plafonieră sau de diverse scafe de lumină din plafon, care creează impresia de spaţiu mult mai înalt, sau de o lustră;
Spoturi direcţionate spre canapea sau spre fotolii pentru a asigura un iluminat adecvat pentru lectură (lumina poate proveni şi de la nişte lampadare cu picior);
Lumina plasată în spatele televizorului , prin care se diminuează considerabil contrastul;
Diverse surse de lumină colorată care să scoată în evidenţă obiectele pe care doriţi să puneţi accentul.
Pentru spaţiul de servit masa folosiți un candelabru sau o pendulă deasupra mesei, limitând puterea totală la 100 W. În alte părţi ale camerei, puteţi face uz de o iluminare indirectă, relaxantă şi flatantă. Daţi spațiului o strălucire subtilă cu două lămpi mici aşezate pe o comodă sau cu spoturi potrivite pe unul dintre pereţi.
Bucătăria
Concentrați-vă pe corpuri de iluminat cu variatoare pentru atunci când gătiţi, și adăugaţi surse mai mici pentru a ilumina suprafeţele de lucru. Folosiţi lustre suspendate, lumini sub partea de sus a dulapului, sau o lampă de birou mai mare (pe care o țineţi departe de chiuvetă, bineînţeles). Bucătăria are nevoie, mai mult decât toate celelalte încăperi, de un iluminat funcţional care să poată fi modificat în funcţie de nevoi.
Iluminatul general va veni din plafon;
Tuburile fluorescente amplasate sub dulapurile suspendate asigură un iluminat omogen pe o suprafaţă mare;
Lumina spoturilor amplasate deasupra uşilor dulapurilor suspendate pune în valoare mobilierul;
Lumina din interiorul vitrinelor (când dulapurile suspendate au şi sticlă) completează decorul.
Luaţi în calcul dimensiunile acesteia. Dacă sunteţi norocoşii stăpâni ai unei bucătării spaţioase, puteţi încastra în tavan mai multe corpuri de iluminat pentru a obţine o distribuţie uniformă a luminii pentru blat, montând în dulapurile suspendate spoturi cu halogen, tuburi cu neon sau leduri. O altă variantă o reprezintă spoturile, care trebuie însă montate des, pentru ca lumina rezultată să fie uniformă. Avantajul principal al iluminării blatului de lucru este acela că sunt eliminate umbrele, din cauza cărora se pot produce multe accidente.
Dar bucătăria este şi locul unde se întâlnesc toţi membrii familiei. Astfel că zona are nevoie de un iluminat care să poată fi modificat în funcţie de nevoi. O idee în acest sens este crearea senzaţiei de straturi de lumină, care să permită desfăşurarea mai multor tipuri de activităţi sau pentru ambianţă. Nu ar fi rău să alegeţi un dispozitiv pentru reglarea luminozităţii, creând astfel o atmosferă romantică sau una veselă.
Dormitorul
Aici obiectivul principal este de a crea o atmosferă intimă şi confortabilă şi acest lucru se obţine prin veioze, spoturi şi lămpi mici de noptiere. Lumina de la sporturi nu ar trebui să cadă direct pe pat ci mai degrabă spre zona de dressing, iar pentru veioze sau lămpi puteţi folosi becuri colorate de putere mică, asemănătoare lumânărilor. La rândul lor, lămpile de noptieră, dacă sunt folosite şi la citit, trebuie să fie la circa 50 cm deasupra nivelului patului. Dacă noptiera este foarte joasă sau înaltă, atunci ar fi bine să alegeţi nişte veioze care să compenseze.
Iluminatul general poate fi obţinut cu ajutorul spoturilor încastrate în plafon
Sursele de lumină orientabile – o veioză pe noptieră asigură lumina necesară lecturii sau un spot fixat pe peretele din spatele patului
Iluminatul tablourilor, al obiectelor decorative, reduce contrastul dintre umbră şi lumină.
Camera copiilor
Pentru camera copiiilor, siguranţa trebuie să fie cuvântul de bază. Lampa de perete este mult mai indicată decât o lampă aşezată pe o masă, care ar putea să cadă şi să se spargă. Ar fi bine să alegeţi lămpi cu componente ce conţin marca CE pentru siguranţă, robuste şi pe cât posibil incasabile. Totodată, sunt nerecomandate abajururile din materiale plastice care pot provoca inhalaţii nocive odată cu creşterea temperaturii becului. În schimb, prezenţa lămpilor crepusculare mereu aprinse este atât sigură cât şi o încântare pentru copii.
Baia
Cea mai bună modalitate pentru aplicarea machiajului este ca lumina să vină din lateral, o pereche de aplice moderne care să flancheze laturile oglinzii fiind ideală. O lumină deasupra capului vă ajută să completați umbrele de pe faţă şi să luminaţi complet camera. Într-un spațiu mai mare, ar putea fi nevoie şi de o lumină direcţionată spre duș. În sala de baie, schema de iluminare trebuie de asemenea planificată în funcţie de locul în care amplasaţi obiectele sanitare. Includeţi aici cel puţin două surse de lumină pe circuite separate: iluminat punctual deasupra şi în jurul oglinzii, având în vedere că utilizaţi cel mai frecvent această zonă, şi iluminat ambiental pentru restul spaţiului.
Iluminatul suplimentar (deasupra căzii de baie, în dulapurile încastrate sau chiar în pardoseală) are rolul de a crea o atmosferă misterioasă sau romantică. Cele mai recomandate corpuri de iluminat sunt spoturile speciale, rezistente la umiditate. Pentru machiaj veți avea nevoie de 60 – 80W de lumină. Deci, un bec de 40W în fiecare din spoturi sau trei – patru becuri de 25W funcționează tocmai bine.
Holul de acces
Fiind mai mult un spaţiu de circulaţie, puteţi folosi o aplică cu mai multe becuri, care să asigure un iluminat adecvat, sau spoturi orientabile montate în plafon, care să “curgă” pe un perete, putând pune în valoare tablouri, obiecte sau poliţe.
Biroul
Aici iluminatul general poate fi completat cu ajutorul unui lampadar, care poate fi poziţionat în apropierea mesei sau a fotoliului. Desigur, din birou nu ar trebui să lipsească nici lampa de birou. Este bine ca acesta să beneficieze de un iluminat general nu foarte puternic , pentru a nu fi supărător, dar suficient, difuzat de o plafonieră. Lumina de lucru direcţionată trebuie să cadă adecvat pe birou sau tastatura calculatorului . Lămpile de lucru trebuie să fie coborâte până la 40 cm deasupra acestuia. Pentru lectură utilizați un bec de 40 – 60W. Pentru a preveni umbrele, lampa trebuie să fie îndreptată direct spre paginile cărţii. O lampă cu o nuanţă opacă taie din umbre.
În ceea ce priveşte utilizarea calculatorului, pentru a preveni oboseala ochilor, păstrați o lumină nu mai puternică decât cea a ecranului. Cei 60W ai lămpii de birou, completaţi de o lumină moale, ambientală (de plafon sau de perete) va face minuni.
Nu este lipsită de importanţă nici iluminarea corectă a unei debarale sau a spaţiilor de depozitare . O lumină generală bună poate fi de mare ajutor atunci când căutăm ceva în compartimentele din planul secundar. Puteţi folosi însă şi tuburi fluorescente sau spoturi, cu condiţia ca acestea să fie amplasate sub dulapurile suspendate sau sub fiecare grup de poliţe.
În ceea ce priveşte tipurile de surse de iluminat, puteţi opta pentru:
Plafoniere – Aceste dispozitive parcă îmbrățișează tavanul unei încăperi. În baie sau bucătărie iluminarea generală este esenţială, în celelate zone din casă pot lumina însă prea dur.
Pendule sau lustre suspendate – Aceste lumini atârnate pot da culori fermecătoare, desfătătoare unei încăperi, dar sunt insuficiente în cele mai multe spații. Termenul se aplică oricărui dispozitiv suspendat de un lanț sau un cablu, inclusiv candelabrelor. Cel mai indicat este să fie folosite deasupra meselor sau în camere cu tavane înalte.
Spoturi – Încorporate sau încastrate în tavan, sunt surse elegante, discrete și ideale pentru tavane joase. Când vine vorba de dimensiune, cele mici, de aproximativ 3 cm în diametru, sunt mai chic. Luminile încastrate direcţionale pot fi orientate spre un anumit loc.
Lumini reglabile – Acestea pot fi prinse oriunde doriți şi apoi dirijate spre o zonă specifică (de accentuare a unui obiect de artă, de exemplu).
Dimensiunea și plasarea
Veiozele de pe noptiere – Având în vedere că sunt ideale mai ales pentru lectură, lumina difuzată va trebui să cadă un pic sub linia ochilor, sau la aproximativ 40 – 45 cm mai sus de pat. O lampă de masă funcţionează cel mai bine la 65 – 70 cm de bază.
Pendulele de bucătărie – Acestea ar trebui clar să nu atingă capul celui mai înalt membru al familiei și să nu obstrucționeze vederea.
Candelabrul de sufragerie – Optaţi pentru un dispozitiv de o jumătate până la trei sferturi din lățimea mesei.
Neonul din baie – Spoturile sau aplicele montate pe fiecare parte a oglinzii (între 80 şi 90 cm sau un pic mai jos de nivelul ochilor este ideal) pentru a arunca o iluminare adecvată peste față.
Ce becuri trebuie să utilizaţi?
Argintii – un bec metalic înmoaie lumina generală, acestea fiind o soluție excelentă mai ales în cazul în care nu există un variator.
Roz deschis – emit o strălucire superbă, roz. Perfecte pentru iluminatul ambiental în camera de zi, sala de mese sau în dormitor. În privinţa candelabrelor, pentru un plus de farmec, schimbaţi becurile obişnuite cu unele în formă de flacără.
Becuri Edison – inspirate de design original creat de Thomas Edison, acestea au un filament vizibil și o strălucire rustică. Scumpe și de putere mică, sunt utile mai ales când becul lămpii este expus.
Care-i treaba cu variatoarele (dimmere) ?
Vă pot deveni cele mai bune prietene când vine vorba de iluminare, pentru că acestea vă permit să reglați cu un efort minim starea de spirit a unei camere. Schimbarea întrerupătoarelor clasice cu dimmere este una destul de uşoară şi necostisitoare. Un sfat: Variatoarele nu sunt numai pentru sursa generală de lumină ci şi pentru lămpi sau pendule. Şi veţi face şi economie.
Aşa cum vă amenajaţi casa din punct de vedere decorativ într-un stil distinct, ar fi bine să priviţi şi corpurile de iluminat din aceeaşi perspectivă. Aceasta nu înseamnă că toate corpurile de iluminat din casă trebuie să fie în acelaşi stil, dar nici nu ar fi recomandat să se respingă. Armonizaţi stilul lămpilor şi al veiozelor cu cel al abajururilor suspendate şi al lustrelor. Ţineţi cont de destinaţia şi de culoarea predominantă a încăperilor. Şi ca un ultim sfat, puteţi chiar transforma un corp de iluminat într-un obiect de decor de maxim interes.
Leave a Reply