O paletă de culori în totalitate albă va face un apartament să pară mai mare. Nimic mai fals! Aceasta este o concepție greșită foarte des întâlnită în proiectarea unei încăperi de mici dimensiuni, ca de altfel și ideea că mai puțin mobilier va face un apartament să pară mai spațios. În schimb, plasat cu atenție și folosită cu moderație, mobilierul și culoarea alese pot crea un spațiu cu stil și primitor, dincolo de mărimea lui minusculă.
Reguli în ceea ce privește culorile pentru un spațiu mic nu prea există cu adevărat. Dar, dacă doriți ca apartamentul dvs. să arate precum culorile combinate pe eșarfa preferată, dați-i bice! Obiectivul trebuie să fie întotdeauna acela de a face spațiul cât mai personal și plin de farmec și ca schema de culori pe care o folosiţi pentru podele, mobilier, pereţi, plafoane, gresie, faianţă sau chiar ferestre să nu vă facă mai mult rău decât bine. Nu trebuie să obosească, nu trebuie să fie prea încărcată dar nici prea simplă, nu trebuie să bată la ochi dar nici să plictisească, nu trebuie să fie nici prea fadă dar nici prea complexă.
Pentru aceasta va fi nevoie să:
Alegeți culori aprinse
Una dintre cele mai bune modalități de a extinde un spațiu este cu culori foarte clare. Alegeți o paletă de culori vizibile, limpezi, luminoase, nu cețoase, fără viață și șterse. Amestecați-le cu materiale textile colorate, de un roșu cald sau albastru electric, galben și verde. Lăsați destul de mult loc între elemente pentru ca acestea să respire, nu să se confunde. Combinațiile de culori cu spațiu negativ între ele vor spori claritatea și gradul de deschidere a spațiului.
Adoptați accente neașteptate de culoare
Aduceți stropi de culoare elementelor mai puțin obișnuite, cum ar fi interiorul unui raft de cărți sau un pervaz, pentru a adăuga entuziasm și profunzime camerei. Dacă sunteți suficient de norocos pentru a avea un foaier sau hol, vopsiți-l într-o culoare închisă, mergând pe nuanțe mai deschise în camera de zi, truc care o va face să pară mai spațioasă prin comparație cu holul.
Creați un perete focal
În timp ce unii designeri se încruntă la ideea de a vopsi un perete într-o culoare diferită sau mai adâncă decât celelalte, acest lucru poate face minuni într-un spațiu mic.Nu vă temeți de culori îndrăznețe.Uneori, o culoare mai închisă poate face un perete să se retragă, să dea înapoi, ceea ce duce la mărirea vizuală a spațiului rămas.
Conectați spațiile cu umbre ale culorilor
La fel cum culorile diferite de pereți pot împărți un apartament în diferite zone de lucru, diferitele nuanțe ale aceleiași culori pot uni toate camerele, întocmai unui model care se tot repetă. Într-un spațiu mic, în special, aceste aparent neînsemnate trucuri – ca de exemplu o pernă care se potrivește cu materialul abajurului, sau stilul oglinzii care se repetă în modelul unei mese laterale – se pot adăuga până când spațiul este perfect coerent.
Să condimentați bucătăria însăși
Bucătăriile sunt niște locuri minunate unde puteți folosi culoarea în voie. Atârnați pe pereți porțelanurile și vesela pe care nu le prea folosiți, astfel economisiți spațiu și adăugați culoare și strălucire bucătăriei. Sau fiți foarte îndrăzneți și vopsiți pereții într-o culoare la modă, cum ar fi roșu.
Fiți îndrăzneți în baie
Desigur că ceva pasteluri din paleta piersicii roz vor arăta foarte bine în baie – mai ales atunci când vă uitați în oglindă și vă admirați tenul roz. Dar pentru o influență majoră, creșteți miza până la modul tupeist – vopsiți-o într-o nuanță de maro (dar nu foarte închis).
Improvizați și încropiți
Frumoasele finisaje false și tehnicile de specialitate pot adăuga și ele mult caracter unui spațiu mic. Vopsiți tavanul într-o culoare mai închisă și coborâți cu aceeași culoare în josul peretelui pentru aproximativ 35 de cm, sau folosiți benzi metalice în același perimetru – arată fabulos și extind aspectul spațiului.
Adăugați culori ”călătoare”
Cel mai bun lucru la culori este că sunt o modalitate foarte ieftină de a decora, dar și că pot fi folosite ca non-vopsele. Adică, proprietarii se pot obține de la a-și vopsi pereții, dar pot colora și picta pânze, țesături pe care apoi să le agațe pe pereți sau pot folosi decalcomanii de perete.
Lungiți spațiul cu ajutorul dungilor
Trageți cu ochiul la niște fotografii cu pereți colorați în dungi verticale, și dacă vă plac, nu ezitați să le adoptați. Sau vopsiți plafonul într-o culoare mai deschisă decât pereții pentru a face spațiul să pară mai aerisit.
Nu uitați de negru
Oricare ar fi culorile pe care le alegeți pentru un spațiu mic, adăugați și un obiect negru. Acesta va ajuta la justificarea spațiului și la clarificarea celorlalte culori. Încercați acest mic truc, chiar funcționează!
Experimentați cu culorile
Înainte de a începe să împrăștiați vopsea peste tot, numai pe pereți nu, luați în considerare mai multe opțiuni de pași mărunți. Faceți rost de mostre ale culorii respective. Multe firme oferă mici recipiente cu câteva grame de vopsea pentru a fi încercate de eventualii cumpărători. Veți avea destulă vopsea să o folosiți pe o arie de dimensiuni reduse pentru a vedea ”cum vine”. Aveți grijă să o admirați atât în lumina naturală cât și în cea artificială.
Leave a Reply