Oglinda și utilizarea ei în amenajările interioare

Ceea ce nu multă lume cunoaște este că, etimologic, cuvântul ”oglinda” provine din grecescul „speculum”, sugerând capacitatea acestor obiecte comune, dar valoroase, de a specula avantajele spațiului interior. Ceea ce, însă, aproape toată lumea știe este că ”magia” oglinzilor constă în mărirea, din punct de vedere vizual, a oricărei camere. La fel ca și ferestrele, oglinzile adaugă lumină și profunzime camerelor, așa că nu ezitați să le utilizați ca ferestre decorative, care pot fi instalate în orice loc doriți. Țineți minte că oglinzile au o abilitate unică atât de a reflecta cât și de a accentua nuanțele și ”priveliștile” de pe pereții învecinați și, astfel, sunt capabile să creeze un efect frapant.

Oglinzile sunt cele mai bune elemente de care pot profita decoratorii, și pe bună dreptate, întrucât o oglindă bine plasată reflectă lumina naturală, îmbunătățind aspectul încăperii, deschizând spațiile mici și adăugând vioiciune decorului. Cheia constă în asocierea unei oglinzi potrivite cu locul respectiv pentru a maximiza potențialul său înălțător de decor. Oglinda reprezintă o parte esențială în ambientarea spațiului interior.

Camerele vor părea mai mari și spațiul va fi amplificat, mai ales în cazul în care oglinda este mare și neînrămată. Aceasta poate, de asemenea, să reflecte un obiect favorit dintr-o cameră, subliniindu-i prezența. Iluminatul poate fi și el îmbunătățit prin utilizarea oglinzilor. Ele creează o imagine în continuă schimbare și un interesant punct de atracție, indiferent dacă sunt înrămate sau nu, prin reflectarea luminii naturale și a celei artificiale. Înrămată sau simplă, decorată cu diverse elemente pe suprafața ei sau dispuse pe ramă, pătrată, rotundă, ovală sau hexagonală, cu marginile ondulate sau ciobite, oglinda poate fi amplasată în orice colț al casei dvs. potrivindu-se oricărui stil decorativ, de la cel romantic la cel high-tech.

Ce este oglinda?

Oglinda este de fapt o bucată de sticla transparentă, vopsită pe o parte mai întâi cu un strat de argint – aceasta fiindu-i partea cea mai sensibilă. După acest strat urmează altul, mai gros, de cupru. La final, suprafața se acoperă cu vopsea pentru a o proteja. Marginile sunt de cele mai multe ori rotunjite și protejate cu ajutorul unor rame.

Tipuri de oglinzi

Oglinzi înrămate – sunt disponibile în orice magazin de amenajări interioare sau pentru mobilier de baie, în forme și dimensiuni variate. Fie că au sau nu rame din lemn sau alt material, ele sunt gata de amplasat pe orice perete (agățate sau doar spijinite), oferta existentă pe piață la ora actuală – în privința modelelor, formelor și mărimilor – fiind extrem de diversificată.

Oglinzi la comandă – se pot cumpăra de la orice atelier în care se taie sticla, pe baza unor dimesiuni date în prealabil meșterilor.

Placări cu dale de oglindă – este un mod simplu de a acoperi o suprafață mai mare cu oglinzi, fără să vă complicați cu o singură oglindă de proporții imense.

Sfaturi de utilizare

Ținând cont de culorile introduse în cameră, puteți crea accente cu ajutorul oglinzii. Încadrați oglinda într-o ramă sau într-o margine pictată, asigurându-vă că nuanțele acestui cadru se armonizează cu cele ale pereților și/sau ale mobilierului. Folosiți tema decorativă a camerei ca punct de plecare în stilul de decorare al oglinzii. Puteti, de asemenea, să evidențiați oglinda prin gravare.

Oglinzile sunt elemente multifuncționale, însă pot fi utilizate și numai ca decorațiuni. Atunci când sunt amplasate deasupra șemineului, atrag întotdeauna privirea. Șemineul constituie punctul focal al unei camere, perfect pentru a fi asociat, în mod strategic, cu oglinda.

Agățarea oglinzii pe perete reprezintă o combinație comună de stil. O idee mai bună pentru amenajarea interiorului este aceea de a pune o oglindă fălțuită într-un colț al camerei. Puteți, de asemena, amplasa o oglindă pe doi pereți alăturați astfel încât o parte a oglinzii să se afle pe un perete, iar cealaltă parte, să continue pe peretele vecin. O oglindă de perete gigant este funcțională, dar nu va face decât ca locul respectiv să arate mai mult ca o sală de gimnastică publică. Mențineți un sentiment de confort cu una sau mai multe oglinzi mai lungi atârnate sau rezemate de perete.

Evitați să agățați două oglinzi una direct în fața celeilalte. Așezați oglinzile decorative într-o poziție din care să reflecte obiecte sau scene decorative interesante. Asigurați-vă că oglinzile reflectă numai împrejurimile plăcute privirii și poziționați-le astfel încât să surprindă cât mai multe peisaje naturale din exterior. Analizați cu atenție încăperea, astfel încât să amplificați elementele care vă plac și să evitați colțurile, pe care nu doriți să le vedeți în ”dubluri”.

Oglinzile ne pot ajuta să creăm scenografii deosebite. În designul interior oglinda creează imagini surprinzătoare, greu de realizat cu alte mijloace. Partea cea mai plăcută este că impresia pe care o lasă reflexia imaginii este chiar reală. Dacă, din pricina unor modificări de compartimentare, v-ați ”pricopsit” cu un element arhitectural amplasat chiar în mijlocul unei camere, încercați să îl acoperiți cu bucăți de oglindă pentru a-i diminua prezența stânjenitoare în acel ambient.

Un aspect important este legat de poziționarea oglinzilor. Conform specialiștilor plasarea oglinzii pe peretele perpendicular cu fereastră este cea mai indicată variantă. Oglinda va reflecta lumina naturală, făcând ca spațiul să pară mult mai generos și mai luminos. Este recomandat, de asemenea, să plasați oglinda deasupra unui mobilier frumos lustruit sau eventual să așezați lumânări înalte în fața acesteia. O altă abordare este aceea de a aduce exteriorul în interior prin amplasarea oglinzii lângă fereastră. Pentru a produce un efect de prospețime și vitalitate, plasați oglinzile lângă plantele ornamentale.

Amplasarea oglinzii în holul de la intrare reprezintă cea mai întâlnită metodă de valorificare a efectelor acesteia. Fie că optați pentru o oglindă de dimensiuni mari, care să se întindă pe tot cuprinsul holului, fie că alegeți varianta mai multor oglinzi micuțe, decorative, așezate unele lângă altele, holul va deveni mai generos și spațiul mai primitor.

În baie este indicat să folosiți oglinzile ovale, pe care să le poziționați una în fața celeilalte, astfel încât să obțineți iluzia unui spațiu mărit; ori deasupra căzii pentru ca undele apei să se reflecte în mod seducător de-a lungul întregii încăperi.

Pentru un impact vizual și mai intens încercați să agățați pe un perete două oglinzi identice sau un grup format din mai multe oglinzi de forme diferite. Efectul va fi mult mai izbitor decât în cazul folosirii unei singure oglinzi. Ca alternativă, dacă preferați totuși simplitatea și nu doriți ca peretele să fie prea încărcat, alegeți o oglindă remarcabilă, cu o formă îndrăzneață sau un model deosebit, antichizat.

Accesoriile cu suprafețe oglindite sunt foarte la modă, începând cu micile casete de bijuterii și până la dulapuri și sertare care au finisajele complet oglindite. Dacă sunt corect amplasate și combinate cu gust, acestea pot conferi locuinței un aspect izbitor.

Oglinda poate deveni un punct focal perfect în orice cameră. Nu trebuie să fie neapărat o oglindă mare de perete, ci doar o oglindă cu rame sau forme îndrăznețe.

Veți fi surprinși să aflați că oglinzile pot servi ca obiecte de artă cu drepturi depline. Pur și simplu jucați-vă cu ele și încercați să amplasați un grup de oglinzi pe un anumit perete. Asigurați-vă că oglinzile retrovizoare sunt proporționale între ele și cu peretele: nu încercați să așezați o multitudine de oglinzi mici pe un perete prea mare. Atunci când sunt completate cu lumânări, obiecte de artă și de iluminat originale, ele permit crearea unui ambient unic.

Oglinzile cu rame din lemn amplasate în bucătărie creează instantaneu o vibrație mai intimă. Mari sau mici, sprijinite pe un raft sau atârnate pe perete, acestea funcționează la fel de bine în orice condiții. Cheia este de a alege o oglindă care arată ca și cum ar aparține spațiului respectiv – fie că este vorba de camera zi, dormitor, hol, bucătărie sau baie – ceva care să-i imprime un pic mai multă căldură.

Puteți utiliza o oglindă mai îngustă flancată de opere de artă. Fie că o plasați pe o masă consolă în holul de la intrare sau deasupra unui bufet în sala de mese, această combinație nu va eșua. Începeți cu o oglindă îngustă, dreptunghiulară sau cu fațete, pe care să o încadrați cu două perechi de opere de artă mai mici. Cheia constă în simetria aranjamentului – alegeți patru cadre de dimensiuni egale și măsurați-le cu precizie.

Oglinzilor le șade foarte bine deasupra patului. Există foarte puține dileme de decorare pe care să nu le puteți ”acoperi” cu oglinzi. Un exemplu este acel spațiu mare și gol de deasupra tăbliei patului. Vă întrebați ce să puneți acolo? Nu vă mai întrebați atât, ci apelați cu încredere la o oglindă securizată care va face toți banii.

Plasarea unor oglinzi în spatele lămpilor de pe noptiere este o modalitate foarte bună de a potența strălucirea luminii becului. Nu vă veți putea admira în ele, dar clar vor da un aspect extrem de frumos.

”Deschideți” o bucătărie minusculă prin utilizarea oglinzilor în loc de plăci ceramice pentru backsplash-ul din spatele chiuvetei. Doar să fiți conștienți de faptul că o oglindă antichizată va ascunde petele mai bine decât o versiune mai clară.

Iată un sfat bonus de la decoratori: o oglindă rotundă îndesată în centrul unui perete de rafturi deschise, pline cu cărți, aduce un sentiment de profunzime camerei.

Nu ezitați să cumpărați mobilier cu oglinzi deja încorporate, cum ar fi șifoniere, dulapuri (de baie sau bucătărie), comode, etc.

Un grup de trei oglinzi mici proptite pe un raft, asociate cu obiecte de artă (la fel de mici – nu uitați de proporții) sau pe cont propriu, va arăta fermecător și vă vă permite să schimbați aranjamentul cu ușurință în funcție de starea de spirit. Încercați acest lucru în baie sau în dormitor.

Sfaturi pentru întreținerea oglinzilor:

E bine ca oglinda să nu se ude, așa că așezați-o, mai ales în baie, cât mai departe de sursa de apă.

Agățarea oglinzii pe perete, la câțiva centimetri deasupra unui corp de mobilier de baie va crea un aspect stilat și elegant.

Pentru a arăta mereu la fel de strălucitoare, oglinzile trebuie șterse de praf și spălate la intervale regulate de timp. Cea mai bună este apa curată, caldă, însă cel mai des sunt folosite produse speciale de curățat, oțetul sau alcoolul. Produsele de curățat pe bază de acizi, alcaline și amoniac nu sunt recomandate pentru că vor provoca daune marginilor oglinzii și suprafeței din spate (cea acoperită cu stratul de argint și cupru). În loc să împrăștiați substanța de curățat direct pe suprafața oglinzii, mai bine turnați-o pe o cârpă moale, curată, cu care să ștergeți apoi oglinda.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol