O casă în stil neoromânesc de lângă Autostrada Soarelui, cu vedere spre pădure și un lac cu lebede

Casele alea cochete, boierești, cu fațade vechi, dar mult mai elegante decât ce s-a construit după Revoluție, răspund curentului neoromânesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Un arhitect de la noi vrea să construiască în stilul ăsta, în plin secol XXI. Norocul lui că există cereri.

Eliza, de 52 de ani, economistă de profesie, și soțul ei, patronul unei firme de construcții, au început proiectul casei în stil vechi românesc în 2018 și au terminat-o în vara anului trecut. Într-o comună surprinzător de dezvoltată, aflată la 23 de kilometri de București și în apropierea Autostrăzii Soarelui.

Casa are 360 de metri pătrați construiți, cu tot cu cele două terase generoase ale locuinței, cu vedere spre pădure și lacul cu lebede de peste drum.

Eliza lucrează de acasă, deci n-o deranjează amplasarea locuinței sale, departe de punctele de interes din Capitală.

„Datorită înfățișării ei, casa este remarcată de pe autostradă, de oamenii din mașini, mai ales dacă aceștia trec seara, când ea este luminată de șapte proiectoare puternice. Sunt atât de curioși, încât vin s-o vadă mai de-aproape“, spune gazda noastră.

„Exteriorul este în stil neoromânesc, stilul de arhitectură propriu poporului nostru, apărut la sfârșitul secolul XIX. Este o combinație între stilul brâncovenesc și stilul tradițional românesc. Stilul brâncovenesc îl găsim în zidărie, și anume arcade și coloane, iar stilul tradițional îl regăsim în elementele de lemn, precum stâlpii, grinzile, parapeții. Avem și o bucătărie de vară, anexă, care mai are și rol de depozit de lemne pe partea de nord, o baie de exterior, iar sub ea există un beci“, spune arhitectul Adrian Păun, cel care a proiectat această casă cu personalitate.

Vedetele casei: terasele cu arcade și stâlpii și grinzile din lemn

Proprietara este născută în Călărași și spune i-au plăcut dintotdeauna casele vechi din această zonă, cu elemente arhitectonice românești. Bunicii acesteia au avut casă cu verandă și pridvor și Eliza a vrut ca locuința ei să respecte specificul zonei, în loc să aibă elemente împrumutate. Cum este compartimentat interiorul acestei case cu spațiu generos? În living se desfășoară întreaga activitate a casei. Aici este dormitorul matrimonial (încă neamenajat), completat de un dressing și o baie, care comunică cu dormitorul, și un birou cu ieșire la terasa dinspre răsărit. La mansardă, acolo unde se ajunge pe scara interioară, mai sunt doar două dormitoare, un dressing, o baie pentru oaspeți și un foișor.

Mare parte din mobilier este adus din Germania, în timp ce decorațiunile sunt comandate din România, de pe Internet. Gândirea interioarelor îi aparține în totalitate Elizei. Șemineul masiv care tronează în mjlocul livingului, vedeta casei în sezonul rece, este printre cele mai bune șeminee care există pe piață în acest moment, din punct de vedere al eficienței (înmagazinează azi căldura degajată de lemnele arse cu o seară înainte).

„Prima dată, eu și soțul meu am decis să facem o sobă tradițională, din teracotă. Apoi, am optat pentru șemineu, pentru că este mai eficient energetic. Dar soțul meu și-a dorit foarte tare o bancă lângă sobă și așa a apărut această canapea din lemn, lipită de șemineu“, spune Eliza.

O locuință cu suflet românesc și mobilier superior din Germania

Majoritatea decorațiunilor interioare sunt aduse din Germania, restul fiind cumpărate de Eliza din călătoriile ei în afara țării, de la târgurile de profil. De ce Germania?

„Firma noastră are lucrări în această țară, iar soțul meu stă trei sferturi din timp acolo. Și, de câte ori vine acasă cu duba noastră Mercedes destul de mare, aduce câte ceva. Pentru partea de bucătărie de vară, decorată în stil tradițional, am colindat toate târgurile de vechituri din Germania. Am luat o grămadă de mărunțișuri drăgălașe.“ Așa a fost adusă și masa din lemn masiv de la parter, al cărei cost era de 900 de euro, dar soțul Elizei a luat-o la reducere, la doar 400 de euro. Scaunele tapițate sunt tot din Germania și au costat 120 de euro bucata.

Centrala termică este așezată în beci, existând un canal termic între el și casă, tocmai pentru a scăpa de tot ce ține de sistemul de încălzire din locuința propriu-zisă. „Centrala este destul de mare, i-am făcut o încăpere separată în beci. Sistemul integrat este achiziționat bucată cu bucată, o parte din Germania, o parte de la Romstal. Am și șase panouri solare pe bucătăria de vară, fiind o zonă destul de însorită aici, pentru încălzirea apei. Asta mă ajută să nu consum prea mult gaz. Eu am și gaze, și șemineu , și panouri solare. Am clasa A de eficiență energetică“, spune Eliza.

În această eficiență energetică au avut un rol important și cărămizile groase de 38, terasele care nu umbresc în zilele cu soare și geamurile generoase, care lasă să intre lumina naturală în casă.

Chestionar cu idei bune

Stilul: I-aș spune modern cu accente clasice tradiționale. Prin prezența lemnului, se aduce foarte mult din căldura unui element natural, iar multe din piesele decorative ne duc către ideea de clasic. Ușile cu ochiuri de cristal sunt un exemplu în acest fel.

Cea mai mare provocare: Timpul, noi fiind destul de ocupați. Am început costrucția prin ianuarie-februarie și am terminat-o prin august. Meșterii au fost, iarăși, o problemă. Faptul că noi lucrăm în domeniu a ajutat, pentru că am știut cum să-i supraveghem.

Costurile: La un moment dat, m-am oprit din a mai calcula. La gata, fără mobilier, m-a costat cam 360 de mii de euro, cam 1 000 de euro pe mp. Am mai salvat bani pentru că am lucrat cu meșterii mei. Dar n-am făcut rabat de la nimic, finisajele sunt de clasă superioară. Pervazele sunt din marmură, pavajul din curte este cel mai scump de pe piață. Numai bucătăria a costat 14 000 de euro. Dar o astfel de casă se poate face și cu finisaje mai accesibile, care să arate totuși bine, și care să ducă prețul unei case la gata la circa 750 euro/mp.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol