Nume : Ioana (33), redact or de carte și farfurieră la Fandosica , și Adi (34), consultant fiscal Oraș : București, zona Apărătorii Patriei Tip de locuință : apartament cu trei camere Suprafață : 66 metri pătrați Stau aici : din 2017, proprietari
Acest apartament cu trei camere din Capitală este plin de culoare. Tinerii proprietari l-au umplut cu vioiciune și a devenit locul în care aceștia își lasă creativitatea să zburde. O bună parte din mobilier a fost realizată chiar de ei, din mobilă second hand recondiționată, iar mixul dintre elemente vintage, piese industriale și proiecte DIY creează un spațiu foarte personal.
Livingul e dominat de o bibliotecă deschisă, plină de cărţi şi plante, în timp ce dormitorul este amenajat foarte simplu. Bucătăria păstrează și ea elemente naturale prin paleta cromatică, iar baia, deşi mică, are multă personalitate.
În plus, proiectul de renovare include şi câteva obiecte cărora proprietarii le-au găsit altă funcţionalitate decât cea originală:
Mobilier personalizat chiar de proprietari
Cuplul din Bucureşti a început renovarea de la finisaje, iar singura încăpere care a ieşit din lista lor este baia, care fusese renovată cu un an înainte ca ei să se mute în acest apartament eclectic. Conceptul aplicat în restul casei: culoare şi veselie. Iar pentru a accentua obiectele colorate, au ales să lase pereţii albi.
Majoritatea mobilierului este realizat de Adi şi de tatăl său, pricepuți și pasionați de proiecte DIY. Ei au făcut dulapurile din holuri, biroul, comoda din sufragerie şi au recondiționat comoda din dormitor. În plus, au transformat o mașină de cusut veche în suport pentru lavoar în baia mică.
Cei doi proprietari sunt pasionați de escaladă, aşa că au inclus obiecte tematice în amenajare: coarda elastică de la comoda din sufragerie (seamănă cu o coardă de cățărat) și butonii de la dulapul din hol (par niște prize de cățărat în miniatură).
Obiecte cărora li s-a dat a doua şansă în acest apartament eclectic
Chiar dacă la începutul proiectului plănuiau să creeze un apartament eclectic, dar minimalist, Ioana se autointitulează un “hoarder” și îi place să recupereze lucruri frumoase din second hand-uri, aşa că încet-încet a personalizat spaţiul cu obiecte inedite, precum comoda din dormitor sau măsuţa din sufragerie.
“Îmi plac mult lucrurile vechi, care au o poveste, care se vede că au fost cândva iubite și cărora le dau o nouă viață în apartamentul nostru. Plantele sunt noua mea obsesie. Adi zice că nu mai avem loc în casă, eu zic că mai putem strecura câte un ghivece pe ici, pe colo”, explică Ioana.
Numitorul comun al casei: culoarea verde
Fie că se regăseşte în plantele prezente peste tot, în culoarea dulapurilor din bucătărie sau puţin şi-n lenjeria de pat, culoarea verde dă acel fir roșu ( n termen folosit în limbajul designului interior, referitor la unitate) obiectelor, care se îmbină boem în apartamentul.
Amenajarea a costat 10 000 euro , iar pe lângă obiectele handmade, se numără şi câteva piese Ikea, Jysk şi Pepco.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei : Nu știu dacă apartamentul se încadrează într-un stil anume, ci mai degrabă e așa, mix & match, apartament eclectic, un amestec de lucruri noi, moderne și lucruri vintage (recondiționate sau nu), cu multe culori și plante. Ne plac multe stiluri, multe lucruri și avem câte ceva din fiecare.
Inspirație : Instagram și Pinterest sunt niște aplicații grozave ca să vezi ce au alții prin casă și cred că fără să-ți dai seama îți rămân în minte anumite elemente: o bibliotecă cu plante agățătoare, o ilustrație modernă într-o ramă veche, opulentă, un coș de ratan pus lângă canapea în care să ții păturicile. Și apoi te trezești într-un magazin de mobilă sau într-un depozit second că te duci țintă la anumite lucruri pentru că deja știi că o să arate super bine în casa ta.
Elementul preferat: Cel mai mult și mai mult îmi plac comoda galbenă și lustra din sufragerie, ambele făcute de Adi. Comoda e fix cât trebuie de lungă și de încăpătoare și am vopsit-o amândoi într-o seară, după serviciu, când încă nu ne mutaserăm aici. Are și coarda aia elastică, aproape ca o coardă de cățărat, și mi se pare că e o combinație reușită între util și frumos. Iar lustra a făcut-o Adi după ce i-am arătat una asemănătoare, de pe un site cu lustre. Mi-o doream foarte mult pe ce de acolo, dar costa enorm, aproape 2000 de lei, iar Adi a zis că dacă îmi place așa mult îmi face el una. I-a luat câteva săptămâni până a găsit abajururile pe care le dorea, apoi a comandat cablurile colorate, iar în cele din urmă a ieșit nebunia aia pe care o avem acum și care a costat vreo 600 de lei.
Cea mai mare provocare : Apartamentul e foarte generos pentru două persoane, dar tot ni se pare că nu avem destule spații de depozitare. Am construit dulapul acela în hol ca să avem unde să ascundem echipamentul de cățărat și trekking și toate celelalte lucruri mărunte, care nu pot fi lăsate la vedere. Iar de când mă ocup de Fandosica, am umplut biroul cu fel de fel de lucruri de ceramică și porțelan. Ne-ar prinde bine încă un dulap mare undeva în casă, dar încă nu i-a venit vremea.
Cel mai bun lucru vara : Pentru că acest apartament eclectic e orientat spre sud, avem lumină din belșug, ceea ce înseamnă că plantele sunt foarte fericite la noi. Iar vara avem parte de cele mai spectaculoase apusuri.
Cel mai costisitor obiect: Când am renovat apartamentul, am zis de la început că vrem să facem noi o parte din mobilă, și pentru că lui Adi îi place să lucreze cu lemn, dar și pentru că nu voiam să avem niște cheltuieli fabuloase. Singurul lucru pe care nu ar fi putut nicium să-l facă e mobila din bucătărie. Am găsit modelul pe Pinterest și ne-a plăcut la nebunie combinația de lemn și culoare bloc, așa că am apelat la o firmă specializată, firește. A fost în jur de 1700 de euro și este de departe cel mai costisitor lucru pe care-l avem în casă.
Include vreun obiect DIY : Pentru că Adi se pricepe să meșterească fel și fel de chestii, împreună cu tatăl lui au construit cele două dulapuri din hol, comoda din sufragerie și biroul la care lucrăm amândoi de acasă și au recondiționat comoda din dormitor și lada în care țin așternuturile. Iar în sufragerie mai avem vreo 3 lămpi făcut de Adi, una dintr-un aparat foto vechi.
Acasă înseamnă acasă: Mai mult ca oricând, în perioada asta de izolare ne-am dat seama că ‘acasă’ trebuie să fie un loc în care să-ți placă să stai zile în șir, care să îți dea un sentiment de siguranță, unde să ai loc să faci și niște exerciții, să ai și un colț de citit și, când te uiți în jur, să vezi că obiectele de care te-ai înconjurat au o poveste, înseamnă ceva pentru tine.
Foto: Ioana și Adi
Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedecoo și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.
Leave a Reply