Montarea dalelor din PVC autoadezive

Dalele din PVC (policlorură de vinil) autoadezive pot fi o soluţie ieftină pentru decorarea unei pardoseli, atu-ul esenţial al acestora fiind uşurinţa cu care o dală din PVC deteriorată se poate schimba cu alta nouă. Acestea se montează  foarte simplu, operaţiunea fiind extrem de facilă chiar şi pentru cei neexperimentaţi, necesitând doar puţină răbdare şi atenţie la detalii. Rezultatul va fi o îmbunătăţire semnificativă a aspectului încăperii ce doriţi să o reamenajaţi. Mai ales acum, odată cu apariţia modelelor 3D, dalele din PVC au revoluţionat tot ceea ce ţinea de imaginea unei pardoseli.

Pregătirea suportului

Dalele din PVC autoadezive sunt recomandate pentru orice suprafaţă interioară a cărei pardoseală îndeplineşte câteva condiţii esenţiale. În principal, pentru suportul dalelor este de ajuns placa de beton plană, uscată, fără neregularităţi, fără urme de praf, uleiuri sau grăsimi, vopsea, chit, var, sau alte impurităţi. În cazul în care pardoseala prezintă neregularităţi, acestea trebuiesc îndepărtate, găurile şi crăpăturile trebuiesc reparate, în caz contrar pot apărea defecte în timp.

Dacă pardoseala nu este curată, aceasta se va spăla cu o soluţie de apă şi detergent. Nu se utilizează soluţii de tip benzină sau diluant pentru curăţirea acesteia deoarece se poate deteriora adezivul de pe spatele dalelor din PVC. Înlăturaţi toate urmele de praf cu ajutorul unui aspirator. Dacă pardoseala este umeda, aceasta trebuie lăsată să se usuce, altminteri gradul de lipire al plăcilor poate fi nul.

Un eventual covor de linoleum preexistent într-o cameră (de tip linoleum val) trebuie înlăturat, neputându-se folosi ca suport de montare deoarece acesta are un coeficient de dilatare mai mare decât dalele din PVC autoadezive, existând astfel pericolul ca prin forţele de dilatare apărute vara (la temperaturi ridicate), dalele să fie deteriorate.

Pregătirea dalelor PVC

Înainte de achiziţionarea acestui produs, trebuie să cunoaşteţi numărul dalelor din PVC necesare acoperirii suprafeţei dorite. Dimensiunile dalelor din PVC standard sunt: 305 x 305 x 1.2mm (12’x12’x1.2mm). Pentru un metru pătrat de suprafaţă de acoperit fiind necesare 10,75 plăci. Calculăm numărul de dale necesar, înmulţind lungimea cu lăţimea camerei, aflând astfel suprafaţa camerei. Suprafaţa calculată se înmulţeşte cu 10,75 şi se rotunjesc zecimalele în plus, până la următorul număr întreg.

Spre exemplu, dacă aveţi o cameră de lungime 3 m şi lăţime 3 m, atunci suprafaţa camerei este 3×3 = 9 metri pătraţi. Numărul de dale din PVC necesar este 9×10,75 = 96,75 plăci, deci aveţi nevoie de 97 dale din PVC. Recomandăm să ţineţi cont de eventualele pierderi de material şi rezerva necesară înlocuirii dalelor din PVC deteriorate (10%), deci ar trebui cumpărate aproximativ 107 dale din PVC.

Dalele din PVC autoadezive au în compoziţie vinil pur care, odată cu schimbările de temperatură a mediului ambiant, se dilată sau se contractă. În consecinţă, este foarte important ca, înainte de a se monta, acest produs să fie lăsat la temperatura camerei cel puţin 24 de ore. Altfel, vor apărea probleme imediat după finalizarea operaţiunii de aplicare a dalelor din PVC.

Materiale şi unelte necesare

Pentru operaţiunea de montare a dalelor din PVC, în afara acestora mai avem nevoie de un creion, sfoară, o ruletă, un rulou (sau ciocan) din cauciuc, un cutter, foarfece, o riglă şi un aspirator.

Aplicarea dalelor din PVC autoadezive

Pregătiţi suprafaţa, absorbind praful cu ajutorul aspiratorului.

Măsuraţi cu ruleta şi trasaţi axul uşii.

Trasaţi apoi al doilea punct al axei de amplasare cu ajutorul creionului şi al sforii.

Trasaţi primul ax de plasare cu o riglă şi cu un creion.

Trasaţi al doilea ax de plasare, perpendicular pe primul.

Îndepărtaţi hârtia de protecţie de pe spatele dalei.

Aşezaţi prima dală la intersecţia celor două axe de plasare.

Lipiţi cu fermitate, folosind un rulou din cauciuc.

Aşezaţi următoarele dale ”în trepte”, strângând dalele între ele.

Continuaţi lipirea pe direcţia către marginea camerei.

Pentru tăierea la margine, plasaţi o dală exact peste cea deja lipită.

Folosiţi o altă dală, aşezată lângă perete, ca ghid pentru efectuarea tăieturii.

Detaşaţi partea tăiată şi îndepărtaţi hârtia de protecţie.

Poziţionaţi dala decupată la locul ei.

Pentru tăieturi complexe (ţevi de calorifer, pereţi strâmbi, tocuri pentru uşi, etc.), realizaţi un tipar precis înaintea decupării.

Recomandări

Pentru estetică, se obişnuieşte ca dalele din PVC să se plaseze de o parte şi de alta a axului uşii (porţii) principale de acces în incintă, pentru a vedea la intrare numai dale din PVC întregi.

Lipirea propriu zisă poate fi făcută pornind de la axul uşii, din centrul incintei sau prin aplicarea unui şir de dale din PVC de-a lungul unui întreg perete.

Eliminarea dalelor din PVC deteriorate accidental

Aşa cum menţionam mai sus, unul dintre avantajele utilizării dalelor din PVC este acela că atunci când sunt deteriorate, ele pot fi înlocuite fără a afecta celelalte dale din jurul lor.

Dala din PVC deteriorată se încălzeşte cu o sursă de căldură (uscător de păr; fier de călcat, dar nu direct pe placă, ci eventual prin intermediul unei cârpe) pentru a înmuia adezivul de pe spatele dalei din PVC. Puneţi lama unui cuţit obişnuit sub dala deteriorată ce a fost încalzită în prealabil şi începeţi să o ridicaţi cu atenţie.

Îndepărtaţi porţiunile din dala deteriorată lucrând din centru spre margine. Eliminând dala în acest fel, veţi preveni deteriorarea marginilor dalelor înconjurătoare. Luaţi o dală din PVC nouă şi o potriviţi cu atenţie exact în acelaşi loc.

Întreţinerea dalelor din PVC autoadezive

Suprafaţa dalelor se poate menţine strălucitoare, spălând-o întotdeauna cu apă sau cu o soluţie de apă şi detergent.

Se interzice folosirea altor substanţe chimice de curăţare care ar putea afecta suprafaţa dalelor din PVC (ex: diluant, benzină, gaz, etc.). Dalele deteriorate în urma nerespectării indicaţiei de mai sus, vor trebui îndepărtate în timp util.

Greşeli frecvente de aplicare a dalelor din PVC

cea mai frecventă greşeală întâlnită este aplicarea dalei din PVC pe o pardoseală care nu a fost corespunzător pregătită;

lipirea dalelor din PVC peste un alt tip de linoleum, lucru care este contraindicat din start;

neglijarea montării dalelor în direcţia indicată de săgeata de pe spatele acestora;

de a evita cumpărarea procentului de 5-10% mai multe dale, fără a fi luate în calcul inevitabilele pierderi marginale.

Tehnica montării dalelor din PVC prezentată mai sus poate fi aplicată tuturor materialelor de placare pentru sol în formă de dale.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol