O nestemată între pietrele naturale, marmura a fost întotdeauna apreciată pentru luxul şi frumuseţea sa exuberante, iar trecerea timpului nu face decât să îi confirme unicitatea. Combinaţii surprinzătoare de tonuri şi venaturi ţâşnesc parcă pe fundalul bogat al plăcilor de marmură polisate până la perfecţiune, mate sau antichizate, care acoperă suprafeţe dintre cele mai variate. Disponibilă într-o multitudine de culori care o fac potrivită oricărui stil – clasic, modern, auster sau primitor – , marmura oglindeşte adevărata personalitate a căminului dumneavoastră.
Când vine vorba de selectarea blaturilor de bucătărie, marmura albă clasică rămâne alegerea de top printre proprietarii de locuinţe . Nu e de mirare că această suprafaţă minune este din cele mai vechi timpuri alegerea celor care îşi doresc un lucru de calitate pentru că este un material natural, cu o mare varietate, extrem de rezistentă (la apă sau zgârieturi) şi durabilă, care oferă în acelaşi timp un plus de design.
Marmura are o deosebită frumuseţe naturală, motiv pentru care a şi fost folosită de-a lungul timpului pentru decorări interioare şi exterioare, pentru placarea numeroaselor suprafeţe atât verticale cât şi orizontale, pardoseli, trepte, pereţi decorativi, pentru opere de artă (sculptură) şi multe altele. Ca şi piatra naturală, marmura este alegerea ideală pentru blatul din bucătărie, una care evocă clasă, delicateţe şi lux.
Dar nu este un produs perfect. Chiar şi marmura de renume mondial, cum ar fi cea de Carrara (Italia), care este densă şi relativ neporoasă, lucru care o face durabilă şi rezistentă la pete, are şi ea punctele ei slabe . Rocă metamorfică cu structură nefoliată, marmura este, în general, compus din carbonat de calciu sau carbonat de magneziu, care reacţionează la acizi. Un lichid acid folosit des în bucătărie, cum ar fi sucul de lămâie sau oţetul, va degrada marmura. Dar, atâta timp cât veţi alege cu atenţie, veţi ştii la ce să vă aşteptaţi şi veţi acorda un plus de îngrijire blaturilor de marmură, ele pot fi o alegere frumoasă, funcţională, care durează chiar şi o viaţă întreagă.
Varietăţi
Deşi mulţi oameni când se gândesc la marmură cred în mod automat că nu poate fi decât albă sau cel mult crem, există sute de feluri , inclusiv tipuri de culoare gri, verde, aurie, roşie, mov şi neagră. Pentru blaturile de bucătărie, în general, se recomandă cea albă. Întrucât deteriorarea de la acizi lasă o urmă albicioasă, mult mai vizibilă pe marmura colorată, iar zgârieturile ce pot apărea nu se văd atât de bine pe marmura deschisă la culoare, utilizarea blaturilor într-o altă culoare decât cea albă este pur şi simplu o chestiune de gust personal. În timp ce marmura albă clasică, cum ar fi cea Calacatta şi Statuario sunt, în general de o calitate excelentă, specialiştii recomandă la fel de bine şi marmura de înaltă calitate autohotnă. În România, cea mai importantă sursă de marmură este zăcământul de la Ruşchiţa (Marmura de Ruşchiţa), în nordul judeţului Caraş-Severin.
Selectarea plăcilor
Fiecare placă de marmură este uşor diferită, deci procesul de selectare a piesei exacte care va fi folosită pentru blatul bucătăriei dumneavoastră nu ar trebui să constituie o problemă. Blatul de marmură din bucătărie poate fi ca un tablou, artistic şi pătrunzator, din această cauză e important să alegeţi plăcile nu doar după grosime sau nervuri, dar şi în funcţie de aspect sau modul în care se întrepătrund prin modelul pe care îl au. Cu cât obţineţi un aspect mai neted, mai unitar, fără “cusături”, cu atât mai bine. Dacă totuşi nu reuşiţi acest lucru, este recomandat să îmbinaţi plăcile de marmură astfel încât, alăturate, să dea un aspect de oglindă.
Nervurile marmurei
Modelul fiecărei plăci este dat de venele sale, de firişoarele subtile pe care le are şi care creează o imagine particulară pentru fiecare placă de marmură în parte. În modul în care plasaţi fiecare blat de marmură trebuie să ţineţi seama şi felul în care striaţiile plăcii se leagă între ele. Puteţi obţine un aspect dezordonat, simetric sau linear, rectiliniu. Prin potrivirea acestor aspecte unice ale fiecărui blat de marmură puteţi crea imagini uimitoare în bucătărie. Blatul, nu trebuie să uitaţi, este şi estetic nu doar practic.
Finisajul plăcilor
Întreaga industrie a marmurei trece printr-un val masiv de transformare a produsului, în prezent existând mai multe moduri pentru finisarea marmurei, inclusiv prin diferite tehnici de periaj şi de lustruire. Dar alegerile cele mai populare rămân cele lustruite, care au un aspect lucios, sau cele rectificate, cu aspect mat, opac. Unii experţi în domeniu recomandă marmura cu finisaj rectificat, pentru că pe un finisaj lustruit, deterioarea va fi mai vizibilă.
Detalii
Există nenumărate profile de margini pentru plăcile de marmură, dar este de preferat o margine simplă, cu un unghi de 90 de grade. Profilul unui semicerc, cu o formă curbată, este, de asemenea, favorit şi chiar câştigător în funcţionalitate, întrucât, dacă loviţi un colţ de 90 de grade cu ceva tare, acesta se va ciobi sau crăpa, în timp ce un profil fin arcuit va trece cu bine acest test. Puteţi chiar grava marginea unui blat de marmură, cu un model la alegerea dvs.
Întreţinere
Deşi pare o piatră dură, marmura este foarte vulnerabilă, petele şi crestăturile uşoare care apar pe suprafeţele din marmură urmând să fie îndepărtate cu foarte multă grijă. De aceea, marmura are nevoie de o reală atenţie. Produse precum sucul, cafeaua şi vinul pot păta blatul de marmură din bucătărie, iar picăturile de apa formate pe marmura din baie pot duce şi ele la apariţia unor pete foarte inestetice. În mod normal, marmura trebuie ştearsă frecvent cu o cârpă udă după care cu una uscată pentru a evita apariţia urmelor lăsate de dârele şi picăturile de apă. În bucătărie par să se petreacă cele mai multe accidente atunci când vine vorba de pătarea suprafeţelor.
Dacă pe blatul din marmura vărsaţi diverse produse nu ezitaţi să îl curăţaţi imediat ce accidentul s-a petrecut pentru a evita ca lichidul respectiv să lase o pată destul de pretenţioasă. Acordaţi o mare atenţie substanţelor acide cum ar fi sucurile sau oţetul care pot duce în timp la pierderea strălucirii. Chiar dacă oţetul este un adevărat ajutor în curăţenia din întreaga locuinţa, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre curăţarea cu oţet a suprafeţelor din marmură, aceasta soluţie fiind pe deplin contraindicată. Totuşi, dacă petele sunt foarte dificile şi par să nu poată fi înlăturate cu apă simplă, acestea pot fi îndepărtate cu o pastă realizată din bicarbonat de sodiu şi puţină apă. Această pastă va fi lăsată să acţioneze aproximativ 3 ore, după care se va îndepărta cu o cârpă moale din bumbac înmuiată în apă călduţă şi se va şterge totul cu o cârpă uscată.
Apa oxigenată poate fi o altă soluţie practică în cazul marmurei de culoare alba, nefiind tocmai indicată şi pentru cea închisă la culoare. În baie, principala problemă a marmurei este calcarul, petele cauzate de depunerile de calcar fiind destul de greu de îndepărtat. Este important ca suprafeţele din marmură să nu fie lăsate să se usuce singure pentru că petele nu vor întârzia să apară iar marmura îşi va pierde din strălucirea caracteristică. Un avantaj al blaturilor de marmură este că pot fi curăţate cu glaspapir şi lustruite din nou, ceea ce cu o mulţime de alte suprafeţe, odată deteriorate, nu puteţi face.
De-a lungul istoriei, întrebuinţarea marmurei în scopuri decorative a fost mereu preluată în locuinţele persoanelor înstărite, ea fiind aproape întotdeauna considerată o piatră specifică celor bogaţi. Convingerea, chiar şi în zilele noastre, că este prea scumpă provine de fapt din costurile suplimentare care pot fi adăugate, în funcţie de spaţiul unde este folosită, la montarea şi întreţinerea ei. Însă credeţi-ne că este o investiţie care merită fiecare bănuţ întrucât este foarte durabilă, potrivită atât în spaţii cu amenajări clasice cât şi interioare moderne, este elegantă (puteţi decora practic orice cu această rocă), şi poate fi inclusă chiar şi în spaţii naturale sau tradiţionale.
Leave a Reply