Teama de cheltuieli majore și de timp consumat vă ține pe loc în proiectul de reamenajare a locuinței? Nu mai e cazul. Înhămarea la un plan de redecorare a spațiului de locuit nu e o joacă de copii, într-adevăr. Și asta o știe toată lumea. Însă există o sumedenie de trucuri pe care le puteți încerca pentru a vă dichisi și reînnoi casa, fie chiar și pentru o transformare minimă, fără a cheltui o avere. Costul real și amortizarea investiției pentru fiecare proiect în parte poate varia în funcție de starea generală a casei, dar, grație modalităților necostisitoare pe care vi le vom propune, puteți crea un mediu nou, mai plăcut și mai confortabil.
1. Faceți din bucătăria dvs. un loc cu adevărat pentru gătit
Bucătăria este considerată încă inima casei. Pentru câteva sute de lei, puteți înlocui bateria de chiuvetă, adăuga noi mânere ușilor de la dulapuri sau puteți schimba corpurile de iluminat cu unele mult mai eficiente din punct de vedere energetic și mai luminoase. Dacă aveți un buget ceva mai permisiv, le puteți da dulapurilor un makeover în sine. Decât să vă uitați după un întreg set de dulapuri noi, care poate fi costisitor, uitați-vă după modalități de transformare a celor pe care le aveți. Multe firme se ocupă cu înlocuirea ușilor și sertarelor de dulapuri la un preț considerabil mai mic decât niște seturi noi de mobilă de bucătărie.
Dacă vă simțiți în stare, puteți chiar voi înșivă să vă puneți în aplicare metodele inedite de bricolaj și să confecționați uși și sertare noi pentru vechile dulapuri. Și un simplu strat proaspăt de vopsea poate face ca mobila (nu numai cea de bucătărie) să arate ca nouă. Instalați-vă un filtru de apă. Este într-adevăr ceva mai scump, dar merită. Gândiți-vă numai la câtă apă plată cumpărați și faceți o socoteală. Plictisiți de o bucătărie anostă? Transformați aspectul și starea bucătăriei cu un nou model de backsplash din ceramică sau sticlă. Asigurați-vă doar că peretele suportă un astfel de tratament.
2. Curățați baia și dați-i strălucire
Pe lângă bucătărie, baia este și ea adesea una dintre cele mai importante încăperi ”demne” de luat în calcul când vine vorba de redecorare și reactualizare. Și ea pot fi îmbunătățită fără să cheltuiți o grămadă de bani. Lucruri simple, cum ar fi un nou bideu și un nou piedestal pentru chiuvetă, poate chiar în contrast cu restul decorului, sunt destul de ușor de achiziționat și instalat, și vor face o mare diferență. Puteți înlocui o podea de baie veche și decolorată, cu gresie ușor de aplicat, de vinil sau o mică bucată de foaie de vinil – aplicată de multe ori chiar deasupra podelei vechi.
În cazul în care frontul sau masca din dreptul căzii sau dușul au bucăți de faianță ciobite sau chiar lipsă, înlocuiți-le fără a mai sta pe gânduri. Chiar dacă nu veți găsi plăci în aceeași culoare, puteți face un joc de modele și nuanțe, gen tablă de șah. Schimbați para dușului veche și spartă, pentru o economisire substanțială a apei.
3. Vopsiți, vopsiți și … primeniți
Noul strat de vopsea va face ca totul să arate curat și luminos din nou. Și nu uitați tavanul. Vopsiți-l într-o culoare contrastantă. O altă opțiune ar fi să vopsiți un perete în trei nuanțe diferite ale aceleiași culori (vertical sau orizontal). Se măsoară secțiuni egale și se folosesc benzi pentru marcarea fiecărei zone. Mai întâi, faceți partea de jos (sau partea stângă, în funcție de direcția propusă) a peretelui cu cea mai întunecată nuanță. După ce se usucă, faceți secțiunea de mijloc cu următoarea nuanță ușor mai deschisă … și așa mai departe.
Optați pentru culori naturale, neutre pentru a încălzi atmosfera. Dacă lemnul mobilierului este unul deosebit, nu are rost să-l vopsiți, ci doar să-l dați cu lac pentru protecție și strălucire. Înviorați totul prin culori. Faceți acest lucru cu ajutorul unui covor, al tacâmurilor sau al unor vaze de flori. Și de ce nu, cu al unui tapet înflorat?
4. Intensificați spațiile de stocare
Casele vechi, în special, sunt cunoscute pentru lipsa lor de spațiu. Dacă aveți zone de depozitare înguste, adăugați bufete şi mese consolă, achiziționați un pat cu ladă, noptiere și corpuri cu sertare, corpuri de bibliotecă, vitrine, sisteme de depozitare pentru haine, măsuţe de toaletă, tăblii, etajere, rafturi de perete și dulapuri de haine. Aveți de unde alege!
5. Atenție la instalațiile electrice, sanitare și de gaze
De multe ori este foarte util să angajați un electrician sau un instalator pentru câteva ore ca să verifice sistemele primordiale dintr-o casă. El este cel care vă poate înveli și astfel proteja, firele electrice, care poate să descopere și să rezolve orice punct cu defecte și care poate verifica și repara eventualele scurgeri de apă, de gaze, etc. Aceste detalii pot spune că proprietarii respectivi au cu adevărat grijă de siguranța lor și a celor din jur.
6. Acordați atenție și accesoriilor pe care călcați
Covoarele reprezintă un alt detaliu care poate actualiza rapid o casă făcând-o să arate mai curată. Curățarea profesională a unui covor este o investiție cât se poate de ieftină, mai ales în cazul în care țesătura este într-o formă bună și mai are și culori neutre. În cazul în care covorul dă dovadă de uzură serioasă, îl puteți acoperi cu mici carpete în culori și cu modele haioase, contrastante sau dimpotrivă în culorile și modelele covorului de dedesubt. Sunt o modalitate foarte convenabilă de transfomare a unui interior, prin plasarea lor strategică chiar peste zonele cu probleme.
7. Să fie lumină
Dacă aveți lumini încastrate în camera de zi, luați în considerare înlocuirea uneia dintre luminile din cameră cu un candelabru deosebit. Magazinele de specialitate oferă o gamă largă de astfel de sisteme de tavan ieftine, dar cu aspect frumos. Adăugați o lumină de accent în loc de două lămpi obișnuite care flanchează ambele capete ale canapelei. ”Proiectoarele” care se conectează la priză pot direcționa lumina pentru obiectele pe care doriți să le subliniați, cum ar fi opere de artă sau plante.
Dacă aveți un ventilator de tavan puteți cumpăra un set nou de palete pentru a actualiza, fără mari eforturi financiare, aspectul dispozitivului, și implicit al decorului. Pentru o seară romantică, și nu numai, așezați pe o măsuță lumânări aprinse, puse în suporturi de sticlă. Această priveliște vă va relaxa imediat și vă va face să uitați de ziua grea care tocmai s-a încheiat. Instalați un ”potențiator” de lumină (sau un dimmer) pentru o atmosferă intimă și retrasă.
8. Dați o nouă față ușii de la intrare
Este primul lucru care atrage atenția la o casă. Transformați-vă ușa de la intrare prin vopsire, prin schimbarea sistemului de închidere (clanță, broască) sau redecorare (poate chiar inspirați fiind de articolele noastre anterioare). De asemenea, dacă sunteți ”blocat” cu o ușă frontală din oțel, o puteți vopsi sau finisa pentru un aspect special. Tendința actuală este de a folosi uși din lemn inclusiv pentru cele de la intrare. Adăugați deasupra ușii o aplică sau un felinar rustic (dacă locuiți la curte) și chiar o decorațiune în centrul acesteia – o coroniță de flori, sau orice altceva de sezon.
9. Asigurați umbră și adăugați intimitate cu ajutorul jaluzelelor de interior
Lumina soarelui care pătrunde prin ferestre poate fi o distragere a atenției destul de enervantă. Ca să nu mai vorbim de vecinii care petrec mai multe ore seara uitându-se în camera dvs. puternic luminată. Puteți monta storuri romane pentru ochii indiscreți, sau obloane batante din lemn, unele dintre cele mai originale tratamente pentru ferestre, utilizate în mod obișnuit în casele urbane, o modalitate foarte bună de a adăuga detalii arhitecturale și istorice unei case. De asemenea, ele ajută la menținerea căldurii în zilele reci de iarnă sau a răcorii în sezonul apăsător de vară. Sunt ușor de instalat pe orice fereastră, deoarece acestea se atașează unui cadru subțire.
10. Adăugați muluri regești
Elementele arhitecturale decorative, adică mulurile, adăugate în partea de sus a pereților la întretăierea cu tavanul, adaugă farmec și valoare unei case. Din fericire, există o modalitate foarte simplă de a le obține și monta. Le comandați fie pe cele din spumă de polistiren, fie pe cele din poliuretan. Deci, în doar un week-end, aveți posibilitatea să faceți un upgrade simplu dar elegaant, unei camere de zi, unui dining sau living. Până la urmă orice zonă comună va arăta extraordinar cu aceste finisaje deosebite, în formă de coroană. De aceea le-am și numit regești. Sau pentru că aduc aminte de castele, palate și vile impunătoare? Se poate și asta.
11. Schimbați locul mobilei sau cumpărați piese noi
În loc de măsuța laterală de lângă canapeaua din sufragerie, puteți folosi un dulăpior (asemeni unei noptiere) pe care să așezați o lampă sau să puneți în el câteva cărți și obiecte de suflet, pe care simțiți nevoia să le răsfoiți din când în când. Rolul dulăpiorului cu sertar (neapărat) este acela de a menține ordinea și curățenia. Acesta este și util și frumos. Împrospătați și luminați o cameră cu niște scaune ușoare de răchită, împodobite cu perne pufoase și vesele. Dacă patul nu are tăblie, dar vi se pare că ar arăta mai bine așa, puteți vopsi în culoarea patului un dreptunghi, care să vină în completare. Faceți o galerie cu pozele preferate și găsiți un perete pe care să le atârnați. Folosiți mobila și în alte scopuri decât cele pentru care a fost creată inițial.
Leave a Reply