Uşile nu mai au demult doar rol funcţional, de separare şi unire a spaţiilor, ci şi un cuvânt greu de spus din punct de vedere estetic. Acest lucru este valabil nu doar în cazul uşilor de interior, ci şi al celor de intrare, care trebuie să fie în ton cu arhitectura casei. Fiind achiziţii care se fac pe termen lung, uşile trebuie alese în aşa fel încât să se ţină cont de o serie de aspecte, cum ar fi: rezistenţa în timp, materialul şi, nu în ultimul rând, designul (un criteriu foarte important).
Ce ne facem, însă când, odată cu trecerea timpului, din pricina uzurii, ușile interioare ”colectează” zgârieturi, mici imperfecțiuni și deteriorări, sau pur și simplu devin plictisitoare, ruinând practic toată frumusețea casei? Cumpărăm altele noi, ar răspunde unii. Da, dar există multe alte metode ieftine și eficiente de actualizare a aspectului lor, transformându-le în câteva minute din niște elemente monotone într-unele de-a dreptul fabuloase.
Luați în considerare stilul de design interior
Modernizarea unei locuințe, în așa fel încât să se potrivească stilului, preferințelor și chiar sensibilităților dvs., poate fi de multe ori o provocare. Suntem cu toții într-o căutare permanentă a acelui stil perfect de amenajare care să nu ne falimenteze. Din fericire, stilurile de astăzi nu trebuie să ne golească buzunarele, întrucât există o multitudine de metode pentru actualizarea spațiului în care locuim. Printre acestea se numără și cea a înfrumusețării ușilor de interior. Unele stiluri de uși de interior sunt clasice, altele par să se strecoare și în afara modei. Înțelegerea tipurilor de uși disponibile și scopul lor vă poate ajuta să vă restrângeți opțiunile și să adoptați un stil care se va potrivi perfect casei dvs.
Tindeți spre o temă industrial-modernă? Preferați rusticul modern sau poate doar liniile curate și aspectul elegant al minimalismului? Stilul industrial este o temă foarte la modă, întrucât oferă o cale de atac robust într-un cadru de altfel moale și confortabil. Adăugarea de ornamente sau accente metalice la o ușă, sau structura fizică clasică regăsită în setările industriale creează un recurs vizual și un contrast ridicat. Liniile curate și netede, asociate cu pete de culoare sau de sticlă mată, creează un interes instantaneu într-o cameră. Dacă sunteți un iubitor al artei vizuale, de ce nu v-ați transforma ușa într-o piesă de artă? Pentru un aer modern, păstrați liniile simple și curate, însă de diferite dimensiuni. Adăugați o pată favorabilă și luminoasă de culoare pentru o declarație majoră. Sau, pentru un sentiment de lux, luați în considerare asocierea liniilor curate cu o ușă neagră îndrăzneață.
Rustic nu înseamnă un aspect ”ca de la țară”.Accentele rustice, inclusiv ușile-hambar și structura rurală, pot transforma o cameră cât ai zice pește, sau, mai exact ”stil”. Folosiți ornamente și decorațiuni rustice pentru uși în culori îndrăznețe pentru un sentiment care urlă de încredere, sau, din contră în culori neutre și pale, pentru un design mai natural.
Indiferent de tema preferată, există câțiva pași simpli prin care să puteți încerca să vă actualizați stilul:
1. Vopsiți ușile în negru
Posibil cel mai simplu mod de a adăuga dramă interioarelor este de a vopsi ușile în negru. Începeți prin a vă da seama ce fel de vopsea este necesară. Ambele vopsele – pe bază de latex și ulei – sunt bune pentru o ușă interioară, dar au beneficii diferite. Suprafețele vopsite cu latex pot fi curățate cu apă și au cantități mici de compuși organici volatili care produc miros. Vopselele pe bază de ulei sunt mai rezistente la deteriorare și sunt, de obicei, de durată mai lungă.
De asemenea, determinați nivelul de luciu optim pentru ușa dvs. Glossy înseamnă o mică parte din „strălucitor”, caz în care vopseaua va fi aplicată doar o dată. Vopselele cu luciu sunt mai rezistente la deteriorare, dar amplifică imperfecțiunile de pe suprafața ușii. Cele mai puțin lucioase sau mate limitează problemele de acest fel, dar spălările repetate pot provoca daune. Înainte să vă apucați de vopsit, scoateți ușa din balamale și întindeți-o pe o masă acoperită până la refuz cu ziare. Astfel nu veți picta și împrejurimile. Atenție, uneori, o curățare mai temeinică este tot ceea ce aveți nevoie pentru a reactualiza o ușă interioară.
2. Folosiți un medalion de tavan
Jucați-vă cu aspectul vechi prin adăugarea unui medalion de plafon în centrul ușii, pe care să-l înrămați.
3. Apelați la detalii
Dacă ușile au deja unele detalii, aveți posibilitatea să le evidențiați și să le personalizați cu vopsea. Atribuiți fiecărui aspect al ușii o culoare diferită, iar produsul final va adăuga profunzime și bogăție oricărui spațiu.
4. Schimbați vechile sisteme
Înlocuiți mânerele și broaștele plictisitoare cu niște elemente mult mai moderne și mai complicate. Primiți puncte bonus dacă decorați și marginea ușii. Nimic nu urlă mai a bogat ca utilizarea cu prisosință a tapetului. Pentru a simplifica instalarea, cumpărați sisteme de închidere pe cât posibil de aceeași mărime ca și originalul, pentru a nu fi nevoiți să dați alte găuri inestetice.
5. Adăugați-i un ciucure
Acest element de decor este cam de modă veche, însă adaugă un pic de distracție frivolă oricărei uși, mai ales într-o cameră cu influențe tradiționale.
6. ”Pompați” glafurile
Alegeți o nuanță contrastantă pentru tocul ușii pentru o doză de glamour.
7. Acoperiți toată ușa cu tapet
Dacă sunteți fericiții posesori ai unei uși cu mai multe panouri, puteți folosi modele de tapet diferite. Dar cu milă, pentru a nu cădea în extrema ”de prea încărcat”.
8. Ferestre de hârtie în loc de geamuri
Ușile franceze vitrate sunt superbe de la natură, dar introducerea unor bucăți de hârtie colorată adaugă interes și oferă intimitate. Hărți de epocă, hârtii cu decupaje decorative, hârtie cu aspect mat sau paginile preferate dintr-o carte veche sunt unele dintre cele mai frumoase elemente pe care le puteți lua în considerare. Pentru cele fără strat adeziv, există benzile dublu-adezive care le vor ține lipite pentru mult timp.
9. Adăugați ornamente unei uși plate
Obțineți aspectul unei uși cu lambriuri costisitoare, fără cheltuieli. Alegeți tapițerie laminată care să se potrivească estetic cu ansamblul, ornată sau simplă. Folosiți un strat de grund și apoi unul de vopsea în culoarea dorită. Puteți opta pentru o nuanță mai deschisă sau mai închisă decât ușa în sine pentru a o face să iasă în evidență. Utilizați un ferăstrău circular pentru a tăia bucățile la mărimea cerută. Aplicați lipici special pentru lemn pe partea din spate a fiecărei piese și apoi lipiți-le pe ușă. Atunci când lipiciul este uscat, bateți cuie în găurile deja date pentru a fixa bucățile respective. Umpleți găurile cu chit de lemn, apoi șlefuiți și vopsiți. Dacă bugetul vă permite, puteți opta pentru cadre lambrisate. Nimic nu dă senzația de lipsit de caracter mai mult decât o ușă simplă, și nimic nu implică o istorie arhitecturală mai bogată decât lambrisarea.
10. Pictați-o
Nu s-o vopsiți, ci s-o ”stropiți” în culori. Nu e nevoie de niște desene elaborate, ci doar luați-vă pensulele de pictat și creați propriul model simplu. Poate chiar cu ajutorul unui burete. E o schimbare!
11. Vopsiți balamalele
Aveți posibilitatea de a vopsi balamalele pentru a se potrivi cu noile mânere.După scoaterea balamalelor și șuruburilor de la ușă, puneți-le pe un ziar și pulverizați-le cu spray pe ambele părți.Când sunt uscate, reglați unghiul fiecărei balamale și vopsiți din nou.Puneți-le la loc și reinstalați ușile.
12. Înlocuiți-o
În cazul în care niciuna din toate soluțiile prezentate mai sus nu vă este la îndemână sau dacă ușa de interior deja existentă este prea grav avariată – unul dintre panouri este scindat sau nu se mai potrivește în cadru – luați serios în considerare înlocuirea acesteia cu o ușă nouă.
Leave a Reply