O vorbă înţeleaptă din trecut spune „Măsoară de două ori şi aranjează o dată”. Distanța și plasarea diferitelor piese de mobilier este esențială în orice spațiu de locuit. Păstrarea în minte a unor orientări atunci când ne planificăm modul în care aranjăm mobilierul este un aspect care va asigura întotdeauna un spațiu de locuit bine proporţionat şi comod.
Nu uitaţi, totuși, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Pictorul spaniol Pablo Picasso spunea “ Învață regulile ca un profesionist, astfel încât să le poţi încălca asemeni unui artist ”. Este foarte important să vă încredeţi în primul rând în propriile gusturi şi în simţul practic şi artistic. Până la urmă, rezultatul final trebuie să fie ceva ce vă place, vă face să vă simţiţi confortabil şi vă defineşte.
Dacă toate piesele masive de mobilier, precum canapeaua, dulapul, comoda TV, biblioteca ar fi amplasate într-o singură parte a încăperii, senzaţia pe care o creează este aceea a unui vas care se scufundă. Iar dacă amplasaţi piesele de mobilier la întâmplare, camera poate părea îngrămădită, chiar dacă este relativ goală. Atunci când nu e respectată o scară – de exemplu un covor prea mic pentru spaţiul în care este aşezat, o piesă de mobilier prea mare care nu se încadrează sau o măsuţă de cafea aşezată prea departe de canapea – veţi observa că în acea încăpere nimic nu e pratic.
În primul rând gândiţi-vă la dimensiunea camerei în relaţie cu cantitatea de mobilier de care dispuneţi. Trasaţi o linie imaginară de-a lungul spaţiului respectiv şi echilibraţi mintal mobilierul amplasând piesele de o parte şi de alta ale acestuia. Puteţi face acest lucru chiar desenând o schemă pe o foaie . Cu alte cuvinte alcătuiţi un plan al aşezării mobilei, pentru a nu fi nevoiţi apoi să tot mutaţi mobila prin casă. În al doilea rând trebuie să ţineţi seama de numărul de oameni care vor folosi acea cameră, dacă este o cameră prin care se circulă des sau în ce scopuri este utilizată. Localizaţi un punct de interes, iar restul de mobilă se va modela după acesta, pentru că scopul este să evidenţiaţi un centru pe care să cadă accentul.
Dar să nu mai lungim vorba şi să trasăm nişte măsuri exacte.
1. Distanța între măsuța de cafea și canapea
Prima oară se introduc piesele de mobilier cele mai voluminoase şi principale, în sufragerie aşezaţi mai întâi canapeaua, în dormitor patul etc.
Regula generală a distanţei dintre măsuţa de cafea şi canapea este că aceasta nu ar trebui să depăşească 35 – 45 de cm. Aşa, ar fi destul de aproape pentru a ajunge la o revistă sau pentru a avea suficient spaţiu pentru picioare.
Înălțimea măsuţei de cafea poate varia foarte mult, însă ideal ar fi să nu treacă peste limita şezutului canapelei. Diferenţa de înălţimi nu trebuie să fie mai mare de 10 cm pentru un acces uşor.
Ca lungime , aceasta ar trebui să fie aproximativ ½ – ⅔ din dimensiunea canapelei, cel puțin vizual.
2. Amplasarea canapelei
Canapeaua trebuie amplasată faţă în faţă cu televizorul, care de cele mai multe ori constituie elementul central al camerei de zi. Câte un scaun sau fotoliu amplasat de o parte şi de alta a canapelei oferă o imagine echilibrată. Puteţi să faceţi din canapea punctul de atracţie al încăperii. O soluţie potrivită ar fi totuşi să despărţiţi elementele care o compun. Amplasaţi-o pe peretele cel mai lung .
O alternativă foarte interesantă pentru amplasarea canapelei lângă perete este scoaterea ei în faţă . Dacă preferaţi o asemenea imagine trebuie să lăsaţi între perete şi canapea o distanţă de cel puţin 80 cm – 1 m, pentru a putea circula liber. Într-o cameră de zi, înălţimea şi masa mobilierului nu ar trebui să fie prea contrastante. Imaginea unei mese joase ce se află lângă un scaun cu spătar înalt poate fi echilibrată prin amplasarea unui obiect decorativ înalt pe măsuţă.
3. Dimensiunile locului de relaxare
Toate încăperile au o anumită structură. Spaţiile mari dreptunghiulare pot fi împărţite în două, amenajând zone pentru diferite activităţi. De exemplu, puteţi fragmenta un spaţiu dreptunghiular în două sectoare pătrate, unul rezervat conversaţiei şi relaxării, iar celălalt, locului pentru luat masa sau pentru studiu.
În ceea ce priveşte zona de conversaţie , aveţi grijă la distanţa dintre piesele de mobilier, astfel încât oamenii să nu se simtă incomodaţi şi înghesuiţi de acestea. Important de reţinut este să aşezaţi mobila faţă în faţă. În mod normal, între canapea şi scaune sau fotolii, ar trebuie să fie o distanţă de 1,2 – 4 m, pentru ca persoanele aflate în încăpere să poată comunica uşor. O distanţă mai mică de 1,2 m va face încăperea să pară înghesuită, în timp ce o distanţă mai mare de 4 m va face conversaţia dificilă.
Se impun aproximativ 70 – 90 cm de trecere între părţile componente ale mobilierului, pentru a evita sentimentul că sunteţi într-o sală de cinema aglomerată. Dacă vreţi să vă menţineţi o vedere sănătoasă, păstraţi o distanţă corespunzătoare între pat, canapea, fotoliu şi televizor. În jur de 2 metri şi jumătate ar trebui să fie suficienţi. Nu lipiţi patul de perete, pentru că în cazul în care vă veţi dori o schimbare, este posibil ca acesta să rămână zgâriat.
4. Distanţe optime ale accesoriilor
În general vorbind, covorul ar trebui să fie la o distanţă de minim 20 cm de perete sau mobilă, pe toate laturile. Ideal ar fi să se găsească la 60 de cm de perete în camerele mari, şi la 30 – 40 cm, în cele mai puţin spaţioase. În fiecare cameră, covorul ar trebui să fie suficient de mare pentru ca cel puţin două picioare ale canapelei sau ale scaunelor să îl atingă. În încăperile mari puteţi chiar folosi mai multe covoare de dimensiuni reduse, în funcţie de spaţiu, dar cu băgare de seamă pentru a nu supraîncărca decorul.
Perdelele şi draperiile nu există doar pentru a oferi intimitate şi pentru a ţine lumina departe, ci oferă şi oportunitatea de a colora camera, de a o revitaliza şi de a-i adăuga un strop de delicateţe. 5 cm este distanţa minimă dintre partea de sus a geamului şi galerie. Pentru a crea senzaţia de fereastră mai înaltă, montaţi galeria cât mai aproape de tavan. 10-25 cm ar trebui lăsaţi între marginea laterală a geamului şi capătul galeriei, de fiecare parte a geamului. Cu cât distanţa este mai mare, cu atât fereastra va părea mai mare. Draperiile şi perdelele trebuie să fie de cel puţin 2 ori mai late decât lungimea fereastrei. Întotdeauna asiguraţi-vă că perdeaua va atârna pe podea, dar nu mai mult de 5 cm.
– În ceea ce priveşte tablourile , 150 cm este înălţimea la care ar trebui expusă o operă de artă, mai exact la nivelul ochilor. Spaţiul ideal între mai multe tablouri este de 5 cm, iar între partea de sus a spătarului canapelei şi marginea de jos a unui tablou nu trebuie să existe mai mult de 30 cm.
Când vine vorba de imprimeuri şi culori , 60% este totalitatea spaţiului pe care ar trebui să o acopere culoarea principală (de obicei pereţii). Pentru restul folosiţi 2 culori în proporţii egale de 15% şi o culoare mai puternică în proporţie de 10%.
Oglinda în care ne putem admira complet, trebuie să aibă 40 cm lăţime şi 120 înălţime.
Cabina de duş ar trebui să aibă 90 cm lăţime şi 90 cm lungime, iar vasul de toal etă trebuie poziţionat la o înălţime de 50cm şi are nevoie de un spaţiu de 100 cm adâncime şi 90 cm lăţime.
În ceea ce priveşte sistemele de iluminat, 150 cm este înălţimea minimă la care puteţi monta aplice pe peretele lateral (atenţie, nu tavan), 90 cm este distanţa la care un întrerupător ar trebui să fie poziţionat de la nivelul podelei şi 2.5-5 cm ar trebui să fie distanţa dintre tocul uşii şi întrerupător.
5. Distanţa ideală dintre TV şi canapea
O problemă poate fi şi amplasarea televizorului. O formulă ideală în acest sens este să înmulţiţi diagonala TV-ului cu 1,5 (de exemplu dacă aveţi un televizor cu diagonala de 101 cm atunci distanţa optimă faţă de televizor va fi: 101 x 1,5 = 151.5 cm). Pentru a asigura o poziție confortabilă de vizionare, acesta ar trebui privit uşor în jos. Evitaţi poziţionarea televizorului în faţa unei surse de lumină puternică. Distanţa dintre TV şi canapea poate varia foarte mult în funcție de mărimea și calitatea televizorului, ca să nu mai vorbim de gustul personal.
Ergonomia în amenajările interioare are ca efect asigurarea confortului, siguranţei şi eficacităţii. Este destul de ciudat să crezi că simetria dintre nişte lucruri neînsufleţite poate crea un spaţiu primitor şi reconfortant, însă acest lucru chiar este adevărat.
Leave a Reply