Iluminatul exterior al locuinței este un capitol care necesită o atenție aparte când vine vorba de amenajarea locuinței noastre și a spațiilor adiacente. Și nu trebuie sa fiţi un expert ca să vă daţi seama cât de mult vă ajută să iluminaţi grădina și spațiile exterioare pentru a vă bucura de o atmosferă relaxantă în nopțile de vară, înconjuraţi de frumusețea naturii și a luminilor fermecătoare. Iarna, nopțile lungi și geroase vor fi mai prietenoase cu ajutorul iluminatului exterior, iar locuința se va bucura de protecție crescută în fața intrușilor și de o înfrumusețare considerabilă a aspectului său exterior.
Vom prezenta în cele ce urmează cele mai bune metode și sfaturi pentru ca voi, împreună cu familia, să luaţi deciziile corecte pentru montarea, combinarea și amenajarea luminilor potrivite pentru exteriorul casei voastre.
Care este rolul iluminatului exterior?
Iluminatul exterior are atât funcție practică cât și estetică pentru orice locuință, fiind o investiție care merită făcută. Printr-o îmbinare atentă a luminilor și o instalație care să respecte arhitectura exterioară a spațiilor de amenajat, iluminatul exterior va înfrumuseța în mod semnificativ locuința, crescând în felul acesta numărul orelor petrecute afară. Crearea unei senzații de spațiu primitor și călduros vă va îmbunătăți starea de spirit, grădina devenind astfel un loc atractiv de relaxare.
În ceea ce privește aspectele practice, iluminatul exterior ajută la identificarea vizitatorilor. Prin montarea luminilor lor în zonele umbroase ale casei arhitectura acesteia poate fi definită mult mai bine, creând impresia unei case populate chiar și atunci când nu sunteți acasă. Luminile căilor de acces sau felinarele de stâlp vă pot ajuta să iluminaţi mai bine aleile amenajate dar și vegetația din jur, reducând riscul de accidentare pe timp de noapte sau vreme neprielnică.
Țineţi cont de climă în amenajarea iluminatului exterior
Înainte de achiziționarea luminilor pentru exterior este bine să aveți în vedere tipul de climă din regiunea geografică în care vă situați şi să ţineţi cont de valorile medii de temperatură şi umiditate pentru întregul an. Există instalații special concepute pentru mediu uscat sau umed. Cele pentru mediu umed sunt confecționate din materiale care rezistă condensului, ceții, ploii sau zăpezii dar și în fața vântului puternic prin elemente de fixare dure.
Ce tip de bec să alegem pentru iluminatul exterior?
În funcție de mărimea și locul în care vor fi montate corpurile de iluminat, foarte răspândite au devenit cele cu LED-uri alimentate de la rețeaua electrică sau pe bază de energie solară. Şi lămpile cu lumină compact fluorescentă și becuri incandescente sunt o alegere bună, însă iluminarea cu LED-uri este mai practică și eficientă datorită consumului redus de energie. Lămpile solare sau spoturile care nu necesită cablare sunt cel mai ușor de montat şi utilizat, lumina acestora fiind discretă la lăsarea serii.
Ce corpuri de iluminat să utilizăm în fiecare de locație?
Pentru amenajarea aleilor, luminile pot fi dispuse de-a lungul acestora, de o parte și de alta, la intervale regulate.
În cazul teraselor vă sfătuim să folosiți lumina ambientală oferită de lampadare sau aplice pentru exterior, care să pună în evidență decorul și să îl integreze în stilul deja existent al casei. Pentru un confort vizual ridicat, optați pentru corpuri de iluminat care direcționează lumina în jos. Acestea pot fi plasate fără a ține cont de aliniere, dar aveți în vedere acoperirea cât mai bună a spațiilor ce vreți să le luminați.
Iluminatul direcționat, de această dată orientat în sus, poate fi folosit și pentru copacii cu frunze bogate sau conifere, fiind indicat ca montarea surselor de lumină să se facă la baza acestora, foarte aproape de trunchi.
Piscinele sau fântânile decorative pot fi iluminate ușor si ingenios cu corpuri de iluminat subacvatice.
Ce stil și design să alegem pentru iluminatul exterior?
Corpurile de iluminat, amplasarea și designul acestora trebuie să țină cont de arhitectura și stilul locuinței, de suprafața și configurația aleilor și a teraselor din exteriorul casei. Alegerea unui stil care să completeze fațada casei și modelul ușilor de la intrare este recomandată pentru a menține o imagine unitară, coerentă a întregii locuințe, însă această regulă nu este obligatorie.
În funcție de bugetul disponibil, fiți atenți mereu la culorile alese și îmbinați-le cu designul corpurilor montate deasupra ușilor sau a geamurilor deoarece acestea sunt printre primele care ies in evidență. Dacă mobilierul din grădină este modern, din aluminiu sau PVC, în culori simple, neutre sau clasice, alegeți corpuri de iluminat în culori pastelate sau cu becuri colorate. Încercați să alegeți stiluri diferite pentru zone diferite ale grădinii pentru a evita monotonia. Variați pe alocuri culorile și modul în care sunt amplasate spoturile, lămpile, aplicile sau lampadarele.
Folosiți sisteme inovatoare în alegerea corpurilor de iluminat.
Uneori, datorită funcționării îndelungate sau expunerii prelungite la condițiile atmosferice variate, lumina furnizată lămpile exterioare poate fi mai estompată. Alteori, acestea se pot supraîncălzi sau pot genera căldură. Pentru a eficientiza funcționarea lor și pentru a reduce consumul de electricitate vă sfătuim să montați senzori de mișcare care vor ține în funcțiune luminile atât timp cât este necesar.
În afara clasicelor corpuri de iluminat, fie ele cu becuri incandescente sau LED-uri, puteţi folosi lămpi sau lampadere pe bază de gaz sau alţi combustibili, cu flacără sau torţe şi candele. Acestea vor crea un mediu călduros și confortabil pentru primirea oaspeţilor.
Posibilitățile de iluminare a grădinii sunt nenumărate iar oferta de soluţii diverse este foarte generoasă. Dorinţele noastre se pot transforma în realitate, dar pentru aceasta avem nevoie de imaginaţie , creativitate şi, bineînţeles, un buget pe măsură. Putem astfel transforma grădina în oaza noastră de relaxare!
Leave a Reply