Există proprietari de case care au suprafeţe de teren mari, dar există un număr considerabil de cetăţeni ale căror locuinţe au o bucată de teren foarte mică în apropierea casei lor, astfel încât aceştia se confruntă continuu cu provocarea de a găsi un design peisagistic ideal şi de a folosi spaţiul disponibil în cel mai eficient mod posibil.
Cum putem proiecta o curte mică într-un mod cât mai estetic? Înainte de a începe planificarea designului peisagistic, trebuie să stabiliţi ce înseamnă „curte frumoasă” pentru dvs. Care este ideea dvs. generală despre curte şi dacă este important să vă impresionaţi vecinii şi oaspeţii cu splendoarea decorului sau preferaţi ceva practic şi convenabil?
Care este stilul dvs. de viaţă, aveţi copii şi animale de companie, vă distraţi des sau aveţi întâlniri de seară cu prietenii în aer liber? Răspunsurile la aceste întrebări vor afecta imaginea curţii dvs. şi o planificare iniţială corectă va economisi nu numai bani, ci şi timp pentru modificări, reconstrucţii şi corecţii.
Avem câteva idei interesante de frumoase curţi mici şi vă vom oferi sfaturi utile pentru designul peisagistic al spaţiului dvs. în aer liber, astfel încât să puteţi crea cu uşurinţă o zonă minunată de recreere sau distracţie pentru familia şi prietenii dvs. Desigur, în multe feluri, designul peisagistic al curţii dvs. va depinde de dimensiunea sa. Dacă zona este mare, atunci imaginaţia dvs. va fi limitată numai de posibilităţile financiare, dar dacă este o curte mică, atunci este necesar să vă stabiliţi priorităţi clare.
Va fi dificil să amplasaţi un loc de joacă pentru copii, un loc de grătar, o zonă de luat masa şi de salon, o grădină mare de flori şi gazon atunci când aveţi un spaţiu limitat. Cu toate acestea, un plan bun vă permite să obţineţi o mare parte din ceea ce vă doriţi, astfel încât este recomandat să marcaţi locaţia tuturor acestor elemente: pergolă, paturi de flori, grădini rock, iaz şi terasă. Experţii recomandă divizarea întregului teren în pătrate şi fiecare segment va avea o figură cheie – o clădire sau un element decorativ. Astfel, va fi mai uşor să aranjaţi toate elementele dorite ale designului peisagistic dorit şi să creaţi un exterior echilibrat şi armonios.
Tehnici de design peisagistic
Există numeroase curţi de mici dimensiuni care au rezolvat cu succes principala provocare de a extinde spaţiul vizual prin utilizarea unor tehnici de design simple. Iată câteva reguli de bază pe care trebuie să le respectaţi atunci când doriţi să creaţi o zonă exterioară confortabilă şi elegantă într-un spaţiu limitat:
Evitaţi construcţiile întunecoase şi mari. Dacă nu puteţi altfel, faceţi clădirile cât mai compacte şi mai „aerisite”. Plantele căţărătoare sau viţa de vie vor da un aspect nobil şi vor ascunde construcţiile grele. Un gard înalt va crea un efect similar unei cutii închise, deci va fi o idee bună să alegeţi un gard metalic deschis, un gard viu sau un gard împodobit cu plante florifere;
Plantarea arborilor înalţi sau densitatea mare a acestora nu este o idee bună , deoarece ei ocupă o parte semnificativă a terenului. Tufele şi arborii scunzi vă vor oferi dinamica optimă în înălţime, astfel încât este o idee mai bună de a opta pentru aceste soiuri;
Evitaţi formele geometrice clare şi colţurile ascuţite în plan, ceea ce va accentua dimensiunea redusă a terenului;
Planificaţi cu grijă elementele decorative . Păstraţi decoraţiunile simple – ghivece de flori, pietre decorative, lumini;
Creaţi puncte focale. Poate fi un pat de flori, un iaz mic, un copac sau un element decorativ interesant. Acestea vor atrage ochiul şi vor diviza spaţiul în zone;
Utilizaţi efecte multi-strat şi 3D . Redarea pe terenuri neuniforme cu nuanţe diferite de culoare oferă adâncime şi volum curţii dvs. Puteţi crea un mic colţ retras, cu o măsuţă şi scaune sub un copac, oferind umbra mult dorită în timpul verii;
Agăţaţi surse de lumină , lămpi de casă din sticle şi borcane, adăugaţi vase din ceramică originale cu flori care vor adăuga şi mai mult confort locaţiei.
Elemente de design peisagistic creativ
Indiferent dacă este mare sau mic, orice design de peisaj se bazează pe un număr de elemente principale. Vă vom arăta câteva idei minunate de curţi de mici dimensiuni care vă pot inspira diferitele zone funcţionale şi tipul de elemente pe care doriţi să le utilizaţi. Adevărat, este posibil să nu puteţi avea o cascadă spectaculoasă în grădină, dar acest lucru nu înseamnă că nu puteţi avea o caracteristică legată de apă. O fântână de dimensiuni mici sau un design tip cascadă cu economie de spaţiu reprezintă o opţiune excelentă. Să ne uităm la principalele elemente care vor transforma o curte mică într-un spaţiu ospitalier şi confortabil pentru dvs. şi familia dumneavoastră.
Alei de grădină, poteci şi paturi de flori
Potecile de grădină reprezintă o parte integrantă a oricărui design peisagistic. În plus faţă de scopul lor principal – organizarea deplasării în siguranţă în jurul sitului, aleile şi pasarelele îndeplinesc funcţiile de zonare şi decorare a teritoriului. Aveţi posibilitatea să alegeţi dintr-o varietate de materiale – pietre plate, dale de beton, lemn, cărămizi, caldarâm, acoperire cu pietre sau pietricele, combinate câte două sau mai multe, aceste materiale vă permit să adăugaţi o funcţie decorativă la cea practică.
Designul şi geometria peisajului
Pentru unii proprietari, armonia şi echilibrul înseamnă linii curbe, relief rotunjit sau paturi de flori ovale. Alţii au nevoie de stricteţe şi de claritate – căi de grădină drepte, forme stricte şi gazon absolut plat. Doar proprietarii respectivi ştiu ce plante şi copaci sunt plăcute ochiului lor şi îi fac să se simtă mai bine în această locaţie.
Plantarea de plante florifere în paturi de flori sau în ghivece plasate în aer liber vă va încânta cu culori luminoase în timpul sezonului cald. Chiar dacă locaţia curţii este pe un deal, există multe tehnici de design peisagistic în zone cu teren înclinat, care vă vor permite să creaţi puncte focale uimitoare, atrăgând atenţia tuturor.
Facilităţile privind apa
Iazurile de grădină, fântânile şi cascadele adaugă o frumuseţe excepţională şi armonie spaţiului exterior. Poate fi o provocare pentru a crea un iaz artificial într-o grădină mică, astfel încât este mai bine să vă adresaţi specialiştilor care vor studia caracteristicile solului şi peisajului pentru a alege locul potrivit pentru eventuala fântână sau cascadă.
Iluminatul exterior
…este o caracteristică foarte importantă care nu trebuie neglijată. Un sistem de iluminat bine gândit şi armonios vă va permite să vă deplasaţi în siguranţă în întuneric şi să accentuaţi şi elementele de design peisagistic. Iluminatul decorativ în apropierea paturilor de flori, sculpturilor din grădină, sau iazurilor le vor scoate şi mai mult în evidenţă. Lumina ambientală va adăuga, de asemenea, o notă de intimitate stării de spirit, astfel încât să puteţi profita şi să schimbaţi atmosfera din curte. Lămpi solare, iluminat cu LED-uri – există multe opţiuni de acest fel.
Şemineu în aer liber
Unul dintre avantajele deţinerii unei curţi sau a unei curţi mici este că proprietarii de case au posibilitatea de a-şi folosi aptitudinile culinare pe foc deschis. Există numeroase amenajări de şemineu, potrivite pentru o curte mică şi, în plus faţă de bucătăria delicioasă, şemineul poate fi centrul locului de odihnă pentru familia ta. Pur şi simplu adăugaţi mobilier confortabil sau aranjaţi zona de relaxare cu scaune moi şi confortabile şi relaxaţi-vă vizionând dansul flăcărilor.
Zona de luat masa în aer liber
Într-o curte mică trebuie să alegeţi cu atenţie tipul de mobilier de luat masa şi să vă bucuraţi de ocazia de a mânca în aer liber. Evitaţi piesele de mobilier voluminoase şi aglomerate. Alegeţi modele uşoare care sunt funcţionale şi confortabile şi nu vor face spaţiul să arate aglomerat şi mai mic din punct de vedere vizual.
Ideile de umbrare şi baldachine vin în numeroase opţiuni. De la pânzele de umbrire, care sunt o alegere excelentă pentru designul peisagistic în stil modern, la pergole, copertine sau simple umbrele în aer liber, acestea vă vor proteja pe dumneavoastră şi pe oaspeţii dvs. de soare sau de ploaie.
Alegerea stilului şi a materialelor
Indiferent dacă aveţi toate elementele de bază ale designului peisajului sau aţi ales doar câteva dintre ele, este foarte important să creaţi un design peisagistic echilibrat care să funcţioneze armonios cu stilul arhitectural al clădirii principale. Asiguraţi-vă că stilul general de design al curţii interioare completează aspectul casei dumneavoastră.
Tradiţional, rustic, mediteranean, modern, minimalist – fiecare stil are propriile reguli, astfel încât trebuie să alegeţi finisajele şi materialele potrivite. Indiferent dacă optaţi pentru lemn şi piatră naturală, beton amprentat, fier forjat, iluminat cu LED-uri, pavele de beton, pardoseli de gresie, etc. – finisajele şi mobilierul ar trebui să fie adecvate stilului respectiv.
În final, nu trebuie decât să vă bucuraţi de curtea dvs., indiferent cât de mică este şi să vă creaţi propria zonă în aer liber care să fie cât mai elegantă, mai intimă şi mai confortabilă. Inspiraţia şi un plus de imaginaţie vă vor ajuta să aranjaţi un loc minunat pentru relaxarea familiei şi petrecerea timpului liber cu prietenii.
Leave a Reply