Cu cât aglomerările urbane sunt mai dense, cu atât majoritatea locuinţelor sunt mai mici. În astfel de condiţii, tot mai frecvent suntem obligaţi să ne adaptăm la spaţii în care unele elemente pur şi simplu nu se potrivesc. Aceste restricţii oferă de fapt oportunităţi designerilor şi le reamintesc faptul că scopul lor în acest domeniu este de a oferi soluţii precise la probleme specifice. Proiectarea unor decoruri ce au o suprafaţă infinită de metri pătraţi sau dispun de un buget nelimitat sunt, practic, nişte utopii.
Care este cheia pentru a rezolva problemele lipsei de spaţiu? Să revizuiţi unele soluţii eficiente de stocare, destinate în special spaţiilor minime, extrem de înguste.
Combinarea spaţiului de stocare cu mobilierul indispensabil
O metodă excelentă poate fi aceea de a fuziona spaţiul de depozitare cu piesele de mobilier care sunt indispensabile pentru fiecare cameră şi adaptarea acestora pentru a îndeplini mai multe funcţii în acelaşi timp.
Crearea unui dulap sub pat
Patul este piesa de mobilier esenţială într-un dormitor şi nu putem (şi, probabil, nu ar trebui) reduce dimensiunile sale standard. Într-o cameră mică, fără comode încorporate sau fără dulap, spaţiul liber de sub pat – în general, puţin utilizat şi dificil de curăţat – ne poate ajuta să evităm adăugarea de mobilier suplimentar care poate obstrucţiona calea de trecere sau poate consuma spaţiu valoros din cameră.
Dacă aveţi o înălţime a plafonului generoasă, patul poate fi ridicat suficient pentru a încorpora un dulap pentru umeraşe de haine, în plus faţă de sertare şi rafturi cu o capacitate mare de stocare. Dacă doriţi ceva discret, sertarele pot fi mai mici şi astfel vor trece complet neobservate sau pot fi acoperite cu materiale atractive care se asortează cu stilul de design al camerei.
Pentru un stil mai informal, există posibilitatea să se proiecteze baza patului ca o serie de sertare deschise, lăsând obiectele expuse să se integreze pe cât posibil în imaginea generală a spaţiului. Sertarele pot fi chiar mobile, folosindu-se sisteme de deschidere glisante, pliante, detaşabile sau prevăzute cu balamale. Aceleaşi operaţiuni pot fi repetate în camera de zi, proiectând structuri de şedere care pot oferi şi spaţiu de stocare dedesubt.
Utilizarea spaţiilor reziduale neaşteptate
Cu câţiva metri pătraţi suplimentari, tot spaţiul trebuie pus în valoare şi utilizat, fie că este vorba de un colţ incomod între două dulapuri de bucătărie, de spaţiul liber rămas în interiorul unor sertare, de lăţimea pereţilor sau de structura unei scări. Cu destulă creativitate, fiecare dintre aceste exemple poate deveni un spaţiu util pentru depozitare.
Eficientizarea capacităţii sertarelor
De cele mai multe ori, spaţiul interior al sertarelor nu este utilizat la potenţialul lor maxim. Dacă proiectăm fiecare sertar cu precizie şi în funcţie de măsurătorile exacte ale obiectelor şi ustensilelor care vor fi depozitate în interiorul acestuia, putem găzdui totul într-un mod mult mai eficient.
În plus, există un număr de sertare ascunse, organizatoare, subdivizoare de spaţiu şi alte tehnologii de pe piaţă ce permit o mai inteligentă utilizare a spaţiilor libere ignorate, cum ar fi zonele greu accesibile din dulapurile de bucătărie sau excesul de spaţiu de sub o maşină de spălat vase. De exemplu, înclinarea sau rotaţia tăvilor vă permit să profitaţi de colţurile mobilierului.
Crearea scărilor multifuncţionale
Scările sunt perfecte pentru a fi utilizate în aceste scopuri, devenind biblioteci atractive sau depozite de mici obiecte utile. Poziţia lor (de obicei centrală) le face locuri bune pentru a stoca obiecte de uz casnic voluminoase, de utilizare periodică. În acest fel, treptele sale pot funcţiona ca sertare, sau spaţiul din partea inferioară poate fi adaptat pentru crearea unor rafturi cu acces lateral.
Utilizarea grosimii pereţilor
Dacă adăugăm câţiva centimetri în plus la grosimea pereţilor proiectelor noastre, putem câştiga spaţii de depozitare valoroase şi vom permite structurii unei clădiri să servească unei funcţii secundare. Adâncimea va determina tipul de obiect care poate fi stocat, iar spaţiile pot fi ascunse sau lăsate complet expuse. Materialul folosit poate facilita acest obiectiv, de exemplu, prin extragerea sau adăugarea unor cărămizi, sau prin organizarea creativă a diferitelor straturi din lemn laminat.
În unele proiecte de renovare, pereţii sunt demolaţi pentru a extinde spaţiul şi pentru a permite trecerea luminii naturale. În astfel de cazuri, elementele expuse (grinzi sau piloni) pot fi, de asemenea, refolosite pentru a funcţiona ca rafturi.
Utilizarea în mod creativ a înălţimii spaţiului
Întotdeauna plafoanele înalte adăuga valoare încăperilor, iar în casele de mici dimensiuni sau în apartamente îl puteţi simţi chiar mai mult. Aceste zone de stocare la nivel înalt pot fi foarte eficiente în a ne ajuta pentru a elibera spaţiul de locuit de dedesubt, iar designul lor poate contribui la imaginea de ansamblu a locuinţei, oferindu-i un sentiment de spaţiu mai amplu.
Atunci când sunt aranjate la un nivel diferit de restul elementelor, rafturile de la această înălţime ar putea acoperi chiar o mare parte a spaţiului fără a afecta utilizarea acestuia, adaptarea şi aspectul acestora fiind făcute în funcţie de stilul şi funcţia camerei.
Leave a Reply