Idei de decorare a tavanului și a spațiilor cu plafoane joase

Posted by : Piper Ionescu /

Plafoanele nu sunt tocmai principalele detalii cărora să le acordați atenție atunci când amenajați o casă, dar acestea au un impact major în crearea și menținerea unui aspect deosebit, fiind capabile să ureze un călduros bun-venit și celui mai pretențios vizitator.

Plafoanele au fost întotdeauna o provocare pentru designerii profesioniști, dar și pentru amatorii de amenajări interioare. Culoarea, textura și modelul aplicat tavanului poate schimba decisiv întregul look al încăperii. Așadar, dacă doriți să reîmprospătați decorul camerei și nu știți de unde să începeți, aruncați o privire în sus!

Iată câteva idei și sugestii de decorare

1. Înainte de a începe decorarea propriu-zisă, asigurați-vă că suprafața este lipsită de imperfecțiuni, în special de crăpături. În cazul aplicării unui tavan fals sau a unor bârne de lemn, aceste mici defecțiuni pot fi neglijate.

2. În funcție de înălțimea camerei, puteți apela la câteva “artificii” care vor evidenția această importantă zonă a încăperii. Cu ajutorul culorii puteți să micșorați sau să măriți vizual spațiul. O cameră mare, cu tavan înalt poate da senzația de dezechilibru atunci când mobilierul, pardoseala și accesoriile ocupă jumătatea de jos a camerei, lăsând partea de sus goală. În acest caz folosiți pentru plafon o culoare mai profundă. Tavanul vopsit într-o culoare mai închisă decât pereții va duce la micșorarea vizuală a spațiului.

Dacă vă confruntați cu problema tavanelor prea joase folosiți pentru amenajarea acestora culori mai deschise decât cea a pereților. Albul va reflecta lumina și va crea iluzia de tavan mai înalt. Pentru amplificarea spațiului folosiți culori deschise și luminoase și pentru pardoseală. Liniile orizontale sunt potrivite doar în camerele cu plafoane înalte. Vopsiți plafonul în nuanțe mai deschise decât pereții. Plafoanele mai deschise creează un efect impunător și dau iluzia unui spațiu mare și luminos. Și o podea de culoare închisă va realiza același truc!

3. Stilul de design interior ales pentru amenajarea încăperii poate impune folosirea unor culori specifice acestuia. De exemplu, unei case moderne cu tavan înalt, amenajată într-un mix neconvențional de mobilier modern și tradițional, i se poate aplica la nivelul pereților o nuanță de roz, iar pentru tavan se pot folosi culori calde, neutre, precum griul nisipiu, pentru a oferi un fundal neconcurent pentru mobilierul camerei și restul elementelor de design.

4. Lambriurile pentru tavan reprezintă o altă opțiune pentru decorarea acestuia, mai ales dacă tavanul prezintă denivelări inestetice. Cu ajutorul lambriurilor puteți obține un tavan frumos și durabil în timp, fiind potrivite pentru orice stil de amenajare interioară. Odată cu acestea pot fi încorporate și surse de lumină. Stilul rustic este caracterizat de naturalețe și simplitate, astfel, o cameră decorată în acest stil va avea la nivelul tavanului grinzi din lemn.

5. Folosirea tapetului în decorarea tavanului unei încăperi nu este o practică foarte comună însă, prin multitudinea de culori, texturi și modele în care se găsește astăzi pe piață acest element, o astfel de decorare merită adusă în atenție. Dacă doriți să creați impresia de înălțime, nu uitați să folosiți o culoare deschisă de tapet și eventual un model cât mai simplu. Tavanele casetate, mai ales dacă sunt din lemn sau dacă imită lemnul, aduc un aer vintage încăperii.

6. O altă metodă de decorare a plafonului, și cea mai folosită, este tavanul fals. Acesta este ușor de asamblat și oferă un confort termic ridicat.

7. Folosiți vopsea lucioasă. Vopseaua lucioasă este rar folosită pe pereți și tavane, ci mai degrabă pentru a decora diferite piese de mobilier, în special mesele de cafea. Un dezavantaj major ar fi faptul că aceasta trebuie să fie aplicată pe o suprafață în formă perfectă, altfel va evidenția toate imperfecțiunile.

Și câteva idei de amenajare a spațiilor cu plafonul prea jos

8. Încercați iluminarea orientată în sus! Aceasta este una dintre cele mai bune soluții, dacă doriți să faceți tavanul să arate mai mare. Nu vă fie teamă să vă folosiți de pereți! Corpurile de iluminat de perete vor crea o atmosferă caldă și confortabilă, astfel încât vă veți putea bucura de căminul dvs. la maxim.

9. Fiți atenți la tipul de mobilier ales. De obicei, atunci când alegem mobilierul pentru casă, avem tendința de a lua decizii pe baza aspectului, fără a lua în considerare funcționalitatea. Mobila cu profil redus este perfect proiectată pentru case cu tavan jos, deoarece mărește spațiul dintre tavan și podea, ceea ce face ca încăperea să pară mai spațioasă și răcoroasă.

10. Utilizați pereți din sticlă sau ferestre de la podea până în tavan. La fel ca o oglindă, sticla are proprietatea de a reflecta lucrurile din jur. De aceea, un perete de sticlă sau o fereastră mare va crește sentimentul de spațiu și va oferi, de asemenea, multă lumină naturală. Cu cât va fi mai luminos, cu atât mai bine, mai ales în ceea ce privește designul interior.

11. Decorați pereții cu dungi verticale. Nu știm ce părere aveți despre decorarea pereților în dungi, dar uneori aceasta poate fi necesară. Puteți alege între utilizarea tapetului, sau, dacă sunteți suficient de curajoși (și talentați), pur și simplu le puteți picta de unul singur.

12. Ridicați ușile aproape de înălțimea tavanului – Punem pariu că nu v-ați gândit niciodată la asta! În general vorbind, ușile de interior au aproape aceeași dimensiune. O ușă de la podea până în tavan poate părea ciudată la început. Cu toate acestea, trebuie să admitem că aceasta este o idee strălucită pentru a crea iluzia unui spațiu generos.

13. Agățați tablourile mai spre tavan. Pentru un rezultat ieșit din comun folosiți imagini sau picturi înrămate verticale. Zidurile vor arăta mai înalte, astfel încât și distanța dintre tavan și podea va părea mai impresionantă.

14. Agățați perdelele cât mai aproape posibil de tavan. Perdelele lungi vor accentua mereu lungimea. Chiar dacă ferestrele sunt mici, perdelele din podea până în tavan vor dezvălui caracteristici magnifice ale camerei, de care nu erați conștienți.

15. Pictați o diagonală pe perete. Un alt sfat grozav cu privire la modul de a crea iluzia unui tavan înalt este de a picta o diagonală pe unul dintre pereți. Aceasta va deschide spațiul, și va schimba cu totul perspectiva. Pentru cele mai bune rezultate, porniți de la centrul peretelui și terminați pe colțul din stânga sus al camerei (sau colțul din dreapta sus, în funcție de ce perete vă decideți să utilizați).

16. Evitați să folosiți lămpi suspendate. Lămpile suspendate sunt special concepute pentru tavane înalte, în principal, deoarece acestea fac plafonul să pară mai aproape de podea. Dacă aveți tavane joase, vă sfătuim să utilizați corpuri de iluminat montate la același nivel, chiar dacă acestea nu pot avea astfel un design foarte atrăgător.

17. Evitați dezordinea! Dezordinea vizuală va reduce din dimesiunea plafoanelor. Îndepărtați orice detaliu de prisos sau orice piesă de mobilier în plus. Un design interior simplu va permite o vizualizare extinsă, astfel încât veți fi capabili să utilizați și cel mai mic spațiu de stocare de care dispuneți!

18. Folosiți un covor cu caractere îndrăznețe. În cazul în care oamenii nu pot fi impresionați de tavan, atrageți-le atenția printr-un covor cu modele accentuate. De fapt, nici măcar nu trebuie să folosiți un covor, doar încercați să păstreze interesul la nivelul podelei, folosind diferite tipuri de forme și texturi.

19. Păcăliți ochiul prin utilizarea unor rafturi înalte. Nu contează ce vă decideți să păstrați pe ele – cărți, obiecte decorative, poze cu cei dragi –, atâta timp cât le utilizați, peretele va apărea mai înalt, și astfel mai departe de tavan.

20. Accesoriile înalte sunt mai mult decât binevenite. Lumânări, flori, ramuri, orice alte accesorii înalte care le aveți prin casă vor fi utile în acest caz. Amintiți-vă de contraste și utilizați tot ceea ce se poate pentru a le crea. De exemplu, puteți decora masa cu ajutorul unui vas mic rotund, cu ramuri subțiri înalte.

21. Profitați de modelul lustrei sau al aplicei pentru a-l continua și pe tavan. De exemplu, dacă aveți o lustră argintie folosiți câteva ramuri sau frunze de dimensiuni mai mari, în aceeași nuanță, pentru a le lipi pe tavan. La fel procedați și în cazul unei lustre aurii. Dacă aplica respectivă are un model aparte, un peisaj, de exemplu, realizați, în măsura posibilităților, un model care să-l continue, de jur împrejurul obiectului de iluminat.

22. Asortați și coordonați suprafața tavanului cu modelul sau culoarea tratamentelor pentru ferestre.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol