Designul interioarelor cu pereţi din piatră

Posted by : Piper Ionescu /

Pereţii interiori de piatră nu sunt doar un finisaj de perete atractiv. Piatra este un material folosit de om din vremuri străvechi pentru diferite construcţii – de la case mici la palate majestuoase sau temple impunătoare. Popularitatea uriaşă a pietrei a constat în accesibilitatea sa şi, în ciuda faptului că în prezent o considerăm un lux, piatra oferă multe proprietăţi unice.

Din fericire, tehnologia modernă a dezvoltat alternative la piatra naturală şi vom analiza atât piatra naturală, cât şi cea artificială. Majoritatea persoanelor interesate se întreabă dacă merită să investească în piatră naturală sau să aleagă o variantă făcută de om. Să vedem diferenţele, argumentele pro şi contra dintre piatra naturală şi aceste alternative.

Piatră naturală sau piatră falsă?

Prima decizie pe care trebuie să o luaţi, atunci când vine vorba de idei privind pereţii interiori de piatră, este alegerea tipului de piatră. Dacă nu aveţi deja un perete autentic de piatră naturală pe care doriţi să îl păstraţi, puteţi alege panouri de piatră falsă sau puteţi investi în piatră naturală.

Prima şi probabil cea mai importantă diferenţă dintre cele două tipuri de piatră este originea. Piatra naturală este strânsă şi prelucrată în carierele de piatră. Unele feluri de piatră naturală sunt prelucrate în fabrici şi formatate în plăci mari.

Tehnica de modelare poate include un ferăstrău cu diamant sau alte unelte de tăiere, dar unele pietre precum pietricele de râu, care sunt mai populare pentru amenajarea peisajului, pot fi folosite în designul interior fără a fi formatate în mod suplimentar. De exemplu, le puteţi vedea ca fundal de bucătărie sau baie.

Piatra falsă este un material de construcţie creat din ciment care este turnat în matriţe. Amestecul se transformă într-o formă de piatră şi imită aspectul pietrei naturale. Piatra de producţie vine în diferite modele, iar unele sunt finalizate în panouri, pentru o instalare mai uşoară.

Piatra decorativă are proprietăţi unice

Ideile pereţilor interiori din piatră, care includ piatră naturală sau falsă, adaugă un caracter unic în orice cameră. Există multe modalităţi de a folosi piatra naturală şi artificială în interior.

De asemenea, piatra funcţionează armonios cu diferite stiluri de design. Este o alegere excelentă pentru interiorul în stil rustic, cottage sau contemporan, iar un perete de piatră accentuează conceptul designului respectiv.

În interiorul rustic sau cottage, combinaţia dintre un perete de piatră, mobilier, ţesături şi accesorii creează un spaţiu confortabil şi ospitalier, în interiorul contemporan, piatra îmbunătăţeşte liniile curate ale designului. Deseori, pereţii de piatră din interior sunt punctul focal al camerei şi în imaginile de mai jos veţi admira câţiva pereţi de piatră uimitori ca şi accent.

Pereţii interiori de piatră au textură unică, sunt incredibil de durabili şi cu proprietăţi izolatoare considerabile. Piatra este rezistentă la schimbările de temperatură şi este alegerea perfectă pentru „locuri fierbinţi” precum şemineele sau cuptoarele de pizza de interior. Pereţii interiori din piatră sunt ecologici şi fiabili, rezistenţi la umiditate ridicată, la uzură, sunt ignifugi şi rezistenţi la mucegai sau ciuperci.

Piatra folosită pentru decorarea interioară este uşoară, astfel încât finisajul sau peretele însuşi nu se vor prăbuşi sau se vor deforma. Piatra nu putrezeşte, nu păstrează mirosurile şi are cea mai lungă durată de viaţă faţă de la orice alt material de finisare.

În plus, puteţi alege dintr-o varietate de culori pentru a crea un perete accent de piatră cu un model şi o formă unică. Calcar, travertin, gresie, ardezie şi piatră de corali sunt cele mai populare alegeri.

În cele din urmă, întreţinerea pereţilor interiori de piatră este relativ uşoară. Este suficient să ştergeţi ocazional zidul folosind detergenţi uşori sau doar o cârpă umedă. Pentru a evita deteriorarea şi distrugerea frumuseţii finisajului, nu curăţaţi pereţii de piatră cu perii metalice sau abrazive.

În funcţie de concepţia de design a casei sau a camerei, puteţi utiliza peretele de piatră ca perete de accent. Trebuie să selectaţi tipul potrivit de piatră care va adăuga textură şi adâncime interioară. Pietrele cu culori mai întunecate se pot simţi reci, astfel încât ar trebui să le combinaţi cu materiale care au un aspect mai moale – cherestea, covoare, perne etc.

Iluminatul este esenţial deoarece scoate în evidenţă texturile naturale ale pietrei. Dacă nu este iluminată corect, chiar şi piatra de culoare deschisă poate crea o impresie mai puţin atractivă.

Sfaturi practice

În consecinţă, atunci când doriţi să dezvăluiţi frumuseţea naturală a pietrei, trebuie să acordaţi o atenţie specială câtorva reguli simple. Indiferent dacă alegeţi piatră naturală sau piatră falsă, veţi avea un element decorativ captivant în cameră.

Încercaţi să creaţi iluminatul potrivit care va accentua textura peretelui de piatră. Acesta poate fi încorporat în interiorul oricărui stil, dar este important să alegeţi tipul potrivit de piatră. Limestone-ul, de exemplu, este o piatră relativ moale, foarte frumoasă şi atractivă din punct de vedere vizual, care a fost utilizată cu succes pentru decorare atât interior cât şi exterior. Este o alegere excelentă pentru decorurile interioare în stil modern.

Combinaţi pietre naturale cu materiale mai calde, cum ar fi piele, blană, caşmir, covor şi perne pufoase. În acest fel, veţi putea echilibra răceala pe care o induce imaginea pietrei.

Adăugaţi accente de culoare strălucitoare în nuanţele culorilor galben, portocaliu şi roşu. Ele vor face ca peretele de piatră să se evidenţieze într-un mod foarte spectaculos.

Nu vă fie teamă să folosiţi pietre de dimensiuni diferite. Diferenţa de dimensiune va aduce un aspect dinamic, iar peretele de piatră va avea un aspect mult mai natural.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol