Tot ceea ce presupune restaurarea unei suprafeţe acoperite cu o vopsea deteriorată de trecerea timpului, pare a fi o încercare extrem de dificilă pentru cei mai mulţi. Evident, nu se pune problema vopselei lavabile, atât de facil răzuibilă. Vorbim despre vopseaua învechită, cea pe bază de ulei sau răşini, precum şi despre lacurile utilizate îndeosebi pentru suprafeţele din lemn. Dacă vă confruntaţi cu o vopsea de acest fel şi doriţi să refaceţi zona cu pricina, cel mai indicat este să decapaţi vopseaua veche în totalitate, înainte de aplicarea unui strat nou de vopsea. Astfel, şansele de a da suprafeţei respective un aspect nou sunt garantate.
Există şi varianta în care puteţi şlefui superficial zonele exfoliate, puteţi umple cu chit eventualele găuri şi puteţi revopsi cu alt strat de vopsea proaspătă. Sincer, nu vă recomand această variantă deoarece nu este durabilă, în scurt timp vopseaua veche, recent acoperită, umflându-se din nou. Vopseaua veche poate fi eliminată în totalitate folosind trei metode eficiente de decapare. Fiecare dintre acestea vă poate ajuta să vă îndepliniţi sarcina cu efort minim şi într-un timp relativ scurt.
Decaparea mecanică
Cea mai veche metodă de decapare a vopselei sau lacului este cea prin şlefuire. Pentru suprafeţe mari va trebui să utilizaţi un aparat special destinat acestei activităţi, însă pentru zonele mici se poate face manual. Chiar dacă decaparea vopselei prin şlefuire se face rapid şi facil, aceasta are un dezavantaj major: veţi sfârşi prin a înlătura inclusiv o parte din suprafaţa suport.
Atenţie! Indiferent de suprafaţa decapată, folosiţi întotdeauna şmirghel aspru deoarece în astfel de situaţii cel fin se toceşte imediat, fiind total ineficient. Folosiţi mască specială antipraf (nu permite inhalarea prafului rezultat) şi mănuşi de protecţie! De regulă, efectuarea acestei operaţiuni cu şmirghel sau cu peria de şlefuit cu tijă este recomandată numai în cazul suprafeţelor foarte dure, în restul cazurilor fiind recomandat decapantul.
Decaparea termică
Un alt mod eficient de a decapa orice fel de vopsea învechită se poate efectua prin încălzire. Temperatura ridicată înmoaie stratul de vopsea. Cele mai eficiente sunt arzătoarele obişnuite sau pistoalele cu aer cald. Folosiţi un şpaclu pentru a îndepărta vopseaua încălzită imediat ce aţi înmuiat-o cu arzătorul.
Atenţie! Nu menţineţi pistolul cu aer cald sau arzătorul mai mult timp în acelaşi loc deoarece riscaţi să ardeţi suprafaţa. Pentru a evita formarea petelor maronii sau chiar negre, mişcaţi permanent sursa de căldură pe suprafaţa de lucru.
Decaparea chimică
Fără îndoială, cea mai simplă modalitate de îndepărtare a vopselei este metoda chimică, realizată cu ajutorul unei substanţe speciale, denumite decapant. Odată intrat în contact cu vopseaua, decapantul o înmoaie astfel încât să poată fi curăţată în totalitate. Există mai multe tipuri de decapant:
Decapantul lichid (solvent) este folosit pentru straturi subţiri şi curate. Această formulă se usucă rapid şi de aceea este ineficientă în cazul în care stratul de vopsea veche este gros. De asemenea, este potrivit pentru suprafeţele neregulate;
Pasta decapantă conţine o formulă vâscoasă creată pentru a îndăpărta până la zece straturi. Permite aplicarea în cantitate mare, astfel încât să rămână umed o perioadă de timp îndelungată. În unele cazuri, pasta decapantă poate conţine în formula sa o substanţă care permite amestecul cu apa, ceea ce indică faptul că odată înmuiată, vopseaua va putea fi îndepărtată cu ajutorul unui furtun cu presiune medie.
Aveţi grijă când folosiţi acest tip de vopsea chimică pentru obiectele din lemn. Prea multă apă poate crea probleme iremediabile. Cu o pensulă deasă aplicaţi substanţa într-un strat gros şi uniform, într-o singură direcţie;
Decapantul tip spraу se prezintă de obicei sub forma unui recipient cu pulverizator. Majoritatea decapanţilor sub formă de spray pot fi îndepărtaţi cu tot cu vopsea, cu ajutorul jetului de apă. Atunci când este pulverizat, decapantul se transformă într-o spumă groasă care poate îndepărta mai multe straturi de vopsea. Folosirea decapantului spay este recomandată pentru suprafeţele mici sau pentru lucrări minuţioase, unde nu este posibilă utilizarea pastei decapante.
Ultima generaţie de decapant pentru lac sau vopsea apărută pe piaţă conţine substanţe cu un grad de toxicitate redus, considerate a fi eco-friendlу (prietenoase cu mediul), adică impactul nociv asupra mediului înconjurător este minim. Acestea acţionează mai greoi decât restul solvenţilor dar permit utilizarea în spaţii închise (dacă acestea sunt prevăzute cu o ventilaţie adecvată), fără a necesita deschiderea uşilor şi ferestrelor. Chiar dacă preţul acestora este mai piperat, pentru persoanele mai sensibile acestea pot fi alegerea perfectă.
Dacă vă confruntaţi cu pete de vopsea mai greu de îndepărtat puteţi folosi şmirghelul, dar aveţi grijă să nu zgâriaţi suprafaţa pe care doriţi să o curăţaţi. Ulterior, aplicaţi decapantul şi acoperiţi-l cu o folie de plastic pentru a-l menţine ud. Durata de acţionare este înscrisă obligatoriu pe ambalajul acestuia. Pentru a testa eficacitatea produsului încercaţi să scrijeliţi vopseaua cu un şpaclu. Dacă puteţi ajunge la suprafaţa lemnului sau a peretelui înseamnă că v-aţi atins scopul şi puteţi înlătura întreaga pată. Atenţie! La efectuarea acestei operaţii, purtaţi întotdeauna mănuşi rezistente la substanţe chimice (din cauciuc) şi aerisiţi bine încăperea.
Întindeţi decapantul în straturi groase, astfel încât să vă permită să îl îndepărtaţi înainte ca acesta să se usuce. Încercaţi să îl menţineţi să acţioneze atâta timp cât este indicat pe ambalaj, fără să intraţi în contact direct cu acesta. Pentru a păstra zona de lucru curată, utilizaţi o cutie mare de carton cu un strat considerabil de ziare pentru a strânge vopseaua decapată. Când decapantul şi-a făcut treaba şi vopseaua este înmuiată, folosiţi un şpaclu pentru a îndeparta totul.
Este bine să curaţăţi atât diluantul cât şi vopseaua în acelaşi timp, apoi utilizaţi un burete de sârmă de duritate medie şi unul abraziv pentru curăţarea finală. Anumite puncte ce nu vor să fie răzuite vor necesita aplicarea solventului pentru a doua oară. După ce aţi îndepărtat toată vopseaua, clătiţi suprafaţa cu apă curată şi lăsaţi să se usuce. În final, verificaţi dacă vopseaua a fost îndepărtată în întregime iar pentru finisaj folosiţi perii din sârmă sau şmirghel.
Reţineţi faptul că straturile groase de vopsea, aplicate consecutiv de mai multe ori, necesită timp şi efort sporit, precum şi mai mult decapant. Acesta va trebui aplicat de două sau de trei ori, până veţi obţine rezultatul dorit. După cum vedeţi, alegând decapantul potrivit şi sculele necesare, decaparea vopselei învechite nu mai pare atât de dificilă. Pot spune că e la îndemâna oricui. Spor la treabă!
Leave a Reply