Nume: Adelina Negoescu, fotografă Oraș: Ploiești Tip de locuință: apartament cu 3 camere Suprafață: 104 metri pătrați Stă aici: din 2015, chiriașă Împarte casa cu: Teodor, soțul ei
Chiar dacă locuiești într-o casă care nu e a ta, asta nu înseamnă că nu poți scoate ce-i mai bun din ea. Deși cei mai mulți oameni nu sunt dispuși să investească sume prea mari în spațiile închiriate, Adelina și Teo, doi fotografi din Ploiești, au cheltuit în jur de 5500 de euro pentru redecorarea apartamentul în care stau de câțiva ani.
Însă schimbările nu s-au petrecut toate peste noapte și nici n-au cheltuit suma asta deodată. Cei doi stau aici de mai bine de șase ani, iar atunci când au decis să închirieze apartamentul au știut că vor petrece în el o bună perioadă. Așa că au transformat complet spațiul – cu un buget relativ mic – și îl îmbunătățesc constant. Chiar dacă în acte apartamentul nu e al lor, ei simt că e casa lor, pentru că au investit atâta energie în ea și le oglindește perfect personalitatea.
Așa că după niște ani buni și multă muncă – de la schimbat aproape toată mobila, la recondiționarea pereților, care erau îmbrăcați într-un tapet foarte vechi -, apartamentul este astăzi un acasă eclectic, călduros și intim, decorat cu finețe și cu atenție la detalii.
Adelina Negoescu este fotograf de evenimente & lifestyle și locuiește împreună cu soțul ei, Teodor, fotograf și el de meserie, într-un apartament cu trei camere din centrul Ploieștiului. Ei își petrec o bună parte din timp acasă, selectând și editând fotografii, așa că și-au dorit ca spațiul să fie unul care să îi inspire și să îi bucure în fiecare zi. De aceea și-au amenajat cuibul într-un stil eclectic, dar aerisit și plin de elemente naturale, care să îi relaxeze.
Atunci când își căutau apartamentul în care să se mute împreună, prin 2015, cei doi au pornit la drum cu trei lucruri în minte: își doreau un spațiu luminos și spațios într-un buget rezonabil, ținând cont că urmau să închirieze pe termen lung.
„Am restrâns destul de mult lista dorințelor și am rămas doar la aceste trei criterii, conștienți fiind de faptul că este destul de greu să găsești un apartament de închiriat care să îți ofere marea cu sarea și, eventual, la un cost decent”, povestește Adelina.
Apartamentul nu mai fusese locuit de niște ani buni
Cuplul a avut noroc că mama Adelinei avea o agenție de imobiliare în oraș și a reușit destul de repede să găsească apartamentul care să bifeze cele trei criterii. Când au avut vizionarea, apartamentul nu se afla într-o stare foarte bună, căci nu mai fusese locuit de niște ani buni. Mobila era multă și veche, iar toți pereții, inclusiv șemineul, erau îmbrăcați în tapet.
Totuși, pentru că apartamentul era situat în punctul zero al orașului, lumina naturală inunda frumos fiecare încăpere și spațiul era generos, Adelina și Teodor au decis să îl închirieze și să-l transforme în „acasă” al lor. Ei nu au colaborat cu un designer pentru reamenajarea apartamentului, așa că amândoi s-au implicat 100% în crearea unui concept care să le însuflețească casa, dar și în realizarea efectivă a modificărilor. Investiția totală a fost de 5500 euro, sumă care include recondiționarea pereților, mobilierul, toate electrocasnicele și anumite obiecte decorative.
„Încă de la început am știut că ne dorim un spațiu care să inspire calm, armonie și relaxare, să nu încărcăm excesiv camerele cu mobilă și lucruri inutile, iar paleta de culori să fie una neutră, care să nu obosească privirea și să îmi permită să vin cu mici accente de culoare doar atunci când simt nevoia”, spune Adelina.
Amenajare în stil eclectic într-un apartament închiriat
Amenajarea fiecărei încăperi a fost puternic influențată de stilul japonez . Paleta neutră de culori a fost folosită atât pentru obiectele de mobilier, cât și pentru pereți, iar pentru a îndulci puțin locurile au completat cu elemente naturale, precum lemnul, ratanul sau iuta.
Cuplul și-a dorit ca livingul să aibă o notă ușor mai elegantă față de celelalte încăperi, așa că a optat pentru măsuța de cafea de la The Home , cu blat de marmură susținut de un cadru auriu, dar și pentru un pendul negru, cu mici accente aurii cumpărat de pe Decorinoo . Etajera neagră de la IKEA o ajută pe Adelina să lase la vedere mici obiecte care îi aduc bucurii.
În living se află și un șemineu construit de proprietarul apartamentului, ce oferă personalitate locului, dar și acel sentiment de intimitate și hygge . Cu toate astea, elementul i-a cam limitat pe Teodor și Adelina să amenjaze colțul respectiv, însă au reușit să creeze o mică zonă de relaxare, numai bună pentru lectură.
În dormitor se resimte puțin atmosfera de vacanță, asta datorită abajurului lucrat din alge marine, covorului de iută cu inserții alb-crem de la JYSK și genții lucrate manual din fibră de bananier. Palmierul din colțul camerei, Areca, este vedeta încăperii datorită culorii și întregește aerul de vacanță. Și-au dorit mult un dulap generos, cu multe spații de depozitare, dar și pentru senzația de mărire a încăperii pe care o oferă acesta. Pentru un contrast plăcut, lângă dulap au așezat o comodă din lemn, ambele de la IKEA.
Bucătăria apartamentului are 12 metri pătrați, iar cuplul a decis să păstreze mobilierul de aici, deoarece era singurul într-o stare bună și se potrivea cât de cât cu stilul eclectic abordat de cei doi. Au apelat totuși la un mic truc pentru a schimba puțin bucătăria : au înlocuit mânerele dulapurilor cu niște butoni negri. Și în această încăpere Adelina și-a dorit să lase expuse câteva dintre obiectele care o bucură, printre care și câteva tocătoare numai bune pentru platourile de brâzenturi sau pizza pe care le pregătesc cei doi atunci când le vin prietenii în vizită.
În baie au recondiționat doar pereții, iar pentru a însufleți spațiul au ales o bancă din lemn de la Zara Home și un coș din iarbă de mare de la H&M Home. Chiar dacă finisajele încăperii nu i-au ajutat, au reușit să aducă puțin din stilul abordat cu ajutorul micilor decorațiuni.
Chestionar cu idei bune
Stilul casei: Eclectic. Aș spune că este un mix între stilul minimalist, boem și contemporan.
Elementul sau elementele preferate: Tablourile din living cu picturile uneia dintre artistele mele preferate, Sofia Lind , ghiveciul din bucătărie cu mentă plantată de tatăl meu și oglinda cu ramă veche de aproximativ 90 de ani pe care o avem de la bunica lui Teo și pe care am readus-o la viață.
Colțul preferat: Spațiul din living, unde sunt canapeaua și măsuța de cafea care, de cele mai multe ori, se transformă în masă pentru cine și brunch-uri . Un fel de „masă rotundă” mai mică, în jurul căreia ne strângem la povești, stând pe covor.
După ce v-ați ghidat când ați început amenajarea: Am urmărit să rămânem la o paletă neutră de culori , alb, gri, negru, maro, crem sauu bej, care să îmi permită oricând să mă joc cu mici accente de culoare folosindu-mă de diverse obiecte decorative, precum vaze, perne, tablouri, cărți, veselă, dar și flori sau plante. De asemenea, am ales să integrăm materiale și texturi naturale cu ajutorul cărora să aducem natura la noi în casă.
Cea mai mare provocare: Recondiționarea pereților din toată casa, care inițial erau îmbrăcați în tapet. A fost mult de muncă, cu peripeții si pus umărul la treabă, mai ales că cel mai greu ne-a fost să găsim oameni care să se ocupe de recondiționarea pereților. Majoritatea fugeau când vedeau tapetul vechi ce necesita timp și migală pentru a fi îndepărtat. Până la urmă ne-am apucat să-l dăm jos singuri (desigur, greul l-a dus Teo care s-a ocupat mai mult de această parte și a curățat toți pereții). Abia din acest punct ne-a fost mai ușor să găsim pe cineva dispus să vină să gletuiască și să finiseze lucrarea.
O altă provocare pentru noi a fost să ne abținem din a investi prea mult într-o locuință care nu este a noastră. Tendința și dorința de a personaliza cât mai mult spațiul în care locuiești este mare și, de cele mai multe ori, uiți că acel spațiu nu îți aparține. Aici toate meritele sunt ale lui Teo care, mai echilibrat și mai atent la bugetul familiei , a știut exact când să intervină și să mă oprească din a investi.
Cel mai bun lucru vara: Să ne bucurăm de lumina de răsărit din dormitor în diminețile lungi de vară și de lumina de apus de pe balconul din dreptul livingului .
Cel mai bun lucru iarna: Să privim orașul îmbrăcat în zăpadă de la etajul șapte.
Ce spun prietenii când vin în vizită: Că se simt „ca acasă, dar acel acasă dintr-o revistă” (aici am citat-o pe una dintre prietenele mele dragi) și sunt mereu curioși să vadă ce am mai mutat sau schimbat prin casă.
Cel mai mare răsfăț: Masa cu scaunele de dining și scaunul de lounge pe care încă îl așteptăm. Le-am comandat de la The Home și nu cred că este o noutate că unele produse ajung dupa luni de zile de la plasarea comenzii. Totuși așteptăm cuminți, bucuria va fi și mai mare atunci când le vom primi.
Proiectul DIY preferat: Atât eu, cât și Teo ne ocupăm constant timpul cu proiecte DIY , dar un proiect major care ne-a implicat pe amândoi și a avut cel mai mare impact a fost montarea covoruluil PVC din bucătărie.
Cel mai recent lucru făcut pentru casă: Montarea dulapului alb din dormitor.
Ce nu îți lipsește niciodată din casă: Nu trece nicio zi fără să am flori în vază ! Este uimitor ce efecte au florile asupra stării noastre de spirit și cât de mult pot schimba o amenajare. Nici lumânările nu lipsesc, avem câte un stoc în diverse forme și culori în fiecare cameră.
Un personaj de ficțiune care s-ar simți bine la voi: Daenerys din Game of Thrones
Dacă ai putea prin magie să schimbi ceva la casa ta: Mi-aș dori să pătrundă mai multă lumină în living și aș schimba culoarea actuală a parchetului cu o culoare mai stinsă, nu atât de puternică si obositoare.
Ce înseamnă acasă pentru tine: Înseamnă în primul rând spațiul care îmi influențează atât starea de spirit, cât și creativitatea. Acel loc în care mă reconectez cu mine însămi, cu familia și cu prieteni dragi, unde mă simt în siguranță și îmi găsesc liniștea după o zi agitată.
Casa ta în cinci cuvinte: armonie, Teo, căldura, stare de bine, pizza & pasta.
Câteva sfaturi despre cum să amenajezi o casă în care te simți bine:
Ceva important ce am învățat de-a lungul timpului, este faptul că merită să investești în elemente de decor timeless, fie că vorbim despre mobilier sau mici decorațiuni. Chiar dacă uneori pot avea un cost mai ridicat, mai bine mai astepți o perioadă până reușești să le cumperi, decât să faci un compromisuri și să achiziționezi un produs care nu te mulțumește pe deplin și nu îți provoacă emoție.
Alege acele obiecte de bază, care de obicei sunt cele mai costisitoare (canapeaua, dulapul, covorul etc), în culori cât mai neutre și forme cât mai simple. Acest lucru îți va permite să fii cât mai creativ cu alte elemente de decor mai mici, mai puțin costisitoare și ușor de înlocuit.
Caută să investești în lucrurile care sunt practice și frumoase. Dacă un obiect este doar frumos, nu va face altceva decât să încarce inutil spațiul și îți vei pierde interesul față de el destul de repede.
Leave a Reply