Cum să mascați televizorul apelând la decorațiuni și trucuri de design

Televizorul poate fi sursa multor dileme de uz casnic. Acestea apar atât în momentul în care când doi oameni nu pot cădea de acord asupra programului pe care doresc să-l vizioneze, cât și atunci atunci când o anumită persoană nu vrea sub nicio formă să se uite la televizor. Unii specialiști sunt de părere chiar că televizorul nu are ce căuta în dormitor, întrucât poate dăuna odihnei și somnului, perturbându-le. Dulapurile special create pentru televizoarele mari și voluminoase au fost binevenite la vremea lor, dar odată cu apariția ecranelor plate, piesele greoaie de mobilier nu prea își mai au rostul.

Dacă doriți să evitați ca ecranul plasmei nou achiziționate să fie perceput drept punctul maxim de atracție al camerei de zi, dar și să aduceți întrucâtva aspectul sufrageriei în actualitate, iată câteva sfaturi practice pentru a vă reorienta toată atenția către decor, fără a ascunde televizorul în spatele unui dulap inestetic. Minimizați, astfel, impactul micului ecran negru, îmbinându-l armonios în designul încăperii!

Camuflaj ul

Televizoarele sunt ca niște găuri negre în decor: când sunt stinse, suprafețele lor mari și negre parcă absorb toată lumina, atrăgând prea mult atenția spre niște piese complet lipsite de armonie. Unul dintre cele mai simple moduri de a le ascunde este de a lupta cu foc contra focului. Plasați, așadar, televizorul în fața (sau chiar în interiorul) unui perete foarte închis la culoare. Acest lucru va camufla literalmente ecranul până la punctul în care abia dacă va fi observat. Desăvârșiți metoda prin placarea cu piese metalizate sau cu vopsea neagră (fie ca perete de accent plin, fie doar zona din jurul televizorului). Pentru un efect extrem, un finisaj lucios din lemn negru va imita strălucirea ecranului în sine, iar finalul va fi de-a dreptul cameleonic.

Desăvârșiți metoda prin placarea cu piese metalizate sau cu vopsea neagră (fie ca perete de accent plin, fie doar zona din jurul televizorului). Pentru un efect extrem, un finisaj lucios din lemn negru va imita strălucirea ecranului în sine, iar finalul va fi de-a dreptul cameleonic.

Pereții media

Mult mai eficiente decât dulapurile până în tavan care includeau și televizorul, ”centrele” media moderne adesea, pur și simplu, înconjoară aparatul cu un perete de rafturi plutitoare pentru a ajuta vizual la distragerea atenției de la ecran, oferind în același timp noi spații de stocare utile. Până nu de mult, aceste spații ar fi fost înțesate cu DVD-uri, CD-uri și casete video, însă astăzi, datorită noilor tehnologii, au doar un rol decorativ. Poziționarea televizorului într-un perete media asimetric ajută la ne-accentuarea lui, fără să-l evidențieze sau să-l pună în relief. Acest lucru face peretele să fie perceput ca o compoziție din care nu lipsesc alte elemente fascinante (cum ar fi flori, vaze, suveniruri, decorațiuni), în loc să permită ecranului să fie partea centrală a ”spectacolului” vizual.

Poziționarea televizorului într-un perete media asimetric ajută la ne-accentuarea lui, fără să-l evidențieze sau să-l pună în relief. Acest lucru face peretele să fie perceput ca o compoziție din care nu lipsesc alte elemente fascinante (cum ar fi flori, vaze, suveniruri, decorațiuni), în loc să permită ecranului să fie partea centrală a ”spectacolului” vizual.

Menținerea unui profil

De multe ori televizoarele sunt instalate mult prea sus, întrucât oamenii au tendința de a le plasa într-un loc în care acestea arată cel mai bine. Uităm că, de fapt, în momentul montării aparatului poziția noastră este de stat în picioare, iar când ne vom uita propriu-zis la televizor o vom face stând jos. Plasarea televizorului la un unghi adecvat, ne va ajuta să ne mai și luăm ochii de la el din când în când, mai ales dacă îl așezăm sub niște rafturi vopsite într-o nuanță distractivă. Podelele închise la culoare sau un covor în nuanțe întunecate va îngădui televizorului practic să se scufunde vizual în pardoseală, de unde nu va mai putea ieși decât când va fi aprins.

Biblioteci le

Pentru o abordare mai puțin modernă, plasați televizorul într-un sistem de rafturi pline (mai degrabă decât într-unul de rafturi minimaliste sau liber-plutitoare) pentru a crea un aspect mai de tranziție. ”Înrămarea” televizorului într-un ansamblu personalizat îi va permite acestuia să se amestece și mai profund în cazuistică, astfel încât ecranul să nu mai fie atât de vizibil (și nici chiar numele lucioase ale mărcilor). Și aici, asimetria ne poate fi cea mai bună prietenă, întrucât plasarea televizorului într-o parte a unei biblioteci încăpătoare sau a unui corp de bibliotecă ceva mai lat, va anula sentimentul de punct focal vizual. În funcție de aranjamentul mobilei, acest lucru poate permite, de asemenea, unui televizor bine poziționat să fie privit atât de pe canapea cât și de pe scaunul sau din fotoliul preferat, chiar dacă nu se află în centrul acestora.

Punctele focale c oncurente

Indiferent dacă un televizor este plasat în centrul unui perete sau nu, acesta tot va fi o mare pată neagră în schema de culori. Puteți încerca să o ignorați (ceea ce însă nu o va face să dispară), sau puteți să o ”îmbrățișați”, adăugând negru sau alte culori închise prin celelalte elemente, pentru a ajuta la echilibrarea aspectului. Puteți utiliza unele lucrări de artă negre de mărimi considerabile, un dulap negru format numai din sertare sau un șemineu de culoare închisă, care vor servi la menținerea televizorului oarecum în umbră. Uneori, cel mai bun mod de a armoniza televizorul cu celelalte elemente, este de a folosi o piesă sau un ansamblu de piese cu o greutate vizuală similară pe partea opusă a încăperii, cum ar fi, de exemplu, un raft închis la culoare cu cărți în același ton.

Blocarea priveliștii

Chiar dacă plasarea unor obiecte în fața televizorului cu scopul de a-l bloca sau izola, nu pare o idee foarte practică, țineți cont de faptul că aparatul în sine nu trebuie neapărat ascuns din toate unghiurile. Un scaun plasat în dreptul televizorului îl va ascunde, cel puțin parțial, de privirea celor care traversează holul sau intră pe ușă, astfel încât ecranul va fi, într-o oarecare măsură, ferit de examinările indiscrete. Îl puteți repune oricând în drepturi și îl puteți revalorifica atunci când vă trântiți pe canapea pentru a urmări emisiunea preferată. Rețineți că, împingând televizorul până în spatele unui raft ceva mai adânc, îl veți minimiza în mod similar din mai multe unghiuri, ceea ce face această tehnică de două ori mai eficientă.

Pierderea în mulțime

Pereții tip galerie (adică acei pereți cu foarte multe obiecte pe metru pătrat, de la tablouri, poze de familie și până la diferite decorațiuni) sunt o tendință de durată, așa că de ce să nu profitați de acest stil și să ascundeți televizorul chiar în văzul tuturor, printre mulțimea de picturi sau fotografii înrămate. Folosiți opere de artă cu rame negre, și chiar luați în considerare amestecarea unor elemente (cum ar fi plăci sau busturi), pentru a crea un aspect media complet și mixt. Acest lucru funcționează excelent, în special, în cazul în care unele dintre piese sunt la fel de mari sau chiar mai mari decât televizorul.

O piesă pătrată neobișnuită plasată în partea din stânga sus nu va mai atrage atenția asupra televizorului, iar celelalte piese mai mici vor conduce privirile de jur împrejur. Și iată cum dintr-odată televizorul nu va mai fi punctul de atracție. De asemenea, puteți pur și simplu așeza câteva obiecte de dimensiuni mici deasupra televizorului, pe unul din rafturile superioare, o modalitate foarte bună ce poartă un farmec aparte, care funcționează atât în spații moderne cât și în cele tradiționale.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol