Noi, locuitorii de apartamente de bloc, nu prea avem multe opțiuni de amenajare a unui spațiu în aer liber. Singura variantă plauzibilă pare să ne rămână balconul – mica noastră oază de relaxare – adesea folosit mai mult ca loc de depozitare. Indiferent de formă, mărime sau chiar de priveliștea pe care o oferă, ideal ar fi să profităm la maxim de această suprafață, care, odată utilizată și organizată corect, ne va asigura clipe de neuitat.
Chiar dacă sunt micuțe, strâmte sau inadecvat împărțite, balcoanele pot fi transformate în niște spații cochete, elegante și strălucitoare, care-i vor lăsa cu gura căscată pe mulți trecători. Punem pariu că multe dintre sfaturile și trucurile pe care vi le vom prezenta nici măcar nu v-au trecut prin minte!
1. În primul rând, va trebui să-i aplicați o curățenie zdravănă, așa că eliberați-l de toate lucrurile care nu vă folosesc.
2. Gândiți-vă la acest spațiu ca la o extensie a camerei de zi și depuneți la fel de mult efort în designul lui.
3. Concentrați-vă pe nuanțe care să se coordoneze cu interiorul casei (mai ales al camerei la care este ”atașat”).
4. Nu vă fie teamă să experimentați cu modele și culori. Spațiile mici, cum sunt balcoanele, vă oferă oportunitatea de a ieși din zona de confort. O paletă predominantă de roz și mentă conferă balconului un aspect proaspăt, în timp ce combinația de modele grafice de pe pernuțe și covor (da, da puteți așterne chiar și un covor) stimulează recursul vizual. Mochetele sau carpetele în culori îndrăznețe, pe lângă faptul că ascund podeaua de beton de dedesubt, dau un aspect extrem de interesant.
5. Maximizați-i funcția prin elaborarea unor zone diferite (cum ar fi o zonă de relaxare și o zonă de bar).
6. Încorporați flori, foarte multe flori și plante, pentru a crea un aspect luxuriant. Ghivecele ostentative ajută la crearea intimității și distrage atenția de la priveliștea clădirilor învecinate.
7. Utilizați lumini înșirate și atârnate de tavan pentru o vibrație intimă, care creează un efect subtil și diafan pe timpul nopții.
8. Balustradele pot servi drept suport pentru jardiniere cu flori de sezon. Dacă vă bucură plantele și florile proaspete pe balcon, dar nu aveți spațiul necesar pentru a le etala pe toate, soluția este simplă – puteți avea o grădină verticală prin atașarea unui palet de lemn, sau spalier. O idee excelentă, prin care puteți împușca doi iepuri odată, este de a planta ierburi cum ar fi cimbru, pătrunjel și altele asemenea pe care le folosiți de obicei în bucătărie. Puteți să lăsați spalierul, suportul sau pergola în culoarea lemnului (sau culoarea inițială) sau le puteți vopsi în niște nuanțe mai vii, pentru un plus de veselie.
9. Cel mai bun loc pentru a închide sau a instala ceva într-un balcon este pe perete, dar nu este întotdeauna un lucru ușor. Adăugați cât mai multe rafturi și polițe pentru a vă permite afișarea sau depozitarea diverselor elemente. Perfectă pentru balcoanele mici, este o masă pliantă care poate fi instalată pe balustradă. Aceasta se deschide numai înspre interiorul balconului (adică exact acolo unde aveți nevoie), poate fi ușor de îndepărtat și montat și oferă un design versatil prin care aveți posibilitatea de a o utiliza într-o varietate de moduri. Nu cred că mai trebuie să vă amintim și de scaunele pliante, care sunt ideale pentru spațiile mici.
10. Balcoanele lungi și înguste sunt destul de incomode, pentru că nu se pot face prea multe cu această formă. Totuși, cu un pic de ingeniozitate vă puteți transforma un astfel de balcon într-o zonă de gătit, o zonă de grătar sau orice altceva doriți.
11. Transformați lăzile în scaune confortabile. Pentru a le face rezistente la ploaie, tratați-le cu o vopsea rezistentă la intemperii, iar dacă sunt instabile, adăugați-le unul sau două șuruburi în colțuri.
12. Folosiți lemn pentru a adăuga rafinament și a spori confortul. Parchetul din lemn masiv este o investiție destul de mare, dar, din fericire, probabil că spațiul pe care trebuie să-l amenajați nu este chiar atât de generos. Dacă vreți să oferiți balconului un aspect de cabană sau unul exotic, aplicați lambriuri sau chiar bețe de bambus.
13. Dacă doriți o senzație de curte în toată regula, așterneți iarbă artificială. Puteți cumpăra de la magazinele de specialitate.
14. Dacă doriți intimitate, adăugați perdele în aer liber. Draperiile sau perdelele în aer liber sunt făcute să reziste tuturor sezoanelor.
15. Pentru un efect major (și cu un buget mic), adăugați o băncuță cu niște perne.
16. De asemenea, puteți renunța la mai multe locuri formale pentru un hamac. Doar asigurați-vă că acesta este atârnat, astfel încât corpul tău să fie sub balustrada balconului. Ultimul lucru pe care doriți să-l faceți este să vă relaxați legănându-vă, și accidental să vă treziți pe lângă balcon. Avantajul acestei idei de amenajare este că hamacul poate fi dat jos după ce îl folosiți, așa că nu vă ocupă spațiul prețios. Acesta poate fi prins de orice, atât timp cât suportul poate să îți susțină greutatea. O altă idee grozavă ar fi amplasarea unui leagăn.
17. Dacă spațiul este prea strâmt, luați în considerare adăugarea celui mai confortabil scaun care a existat vreodată … mai puneți o măsuță mică, și eventual pliantă, luați-vă o limonadă rece și o carte și ați creat locul perfect.
18. Pentru un spațiu super-haios și confortabil, deorați-l cu niște mini beculeţe ieftine.
19. Folosiți scaunele într-un mod creativ! Aveți câteva scaune în plus prin casă și nu știți ce să faceți cu ele? Ați putea să le duceți pe balcon. Împreună cu alte elemente, precum o blăniță, o carpetă sau o vază cu flori, balconul dvs. va arăta complet diferit!
20. În ceea ce privește finisajele, pentru decorarea pereților din balcon puteți alege cea mai simplă, ieftină și comodă variantă – vopseaua lavabilă. Dacă doriți să dați balconului un aspect deosebit, puteți placa unele porțiuni (un perete, de exemplu) cu piatră decorativă, cu lambriuri din lemn sau chiar cu tapet decorativ. Și pentru pardoseală opțiunile sunt multiple, în funcție de destinația pe care i-o veți da balconului, de preferințe și de buget, desigur. Astfel, puteți alege între gresie, marmură, dușumea din lemn, parchet laminat, plută etc.
21. Acordați atenție alegerii culorii pereților. Îndreptați-vă opțiunile spre culori care măresc vizual spațiul. Unii designeri sunt de părere că cele mai potrivite nuanțe ar fi: griurile, bejurile, nuanțe diferite de alb sau lila. Nu același lucru putem spune despre piesele de mobilier, care ideal ar fi să abunde în culori vesele.
Leave a Reply