Cum alegem corect culoarea vopselei pentru pereți

De ce suntem foarte atrași de un anumit loc și neliniștiți în altul? De ce preferăm un anumit produs în defavoarea altuia? Datorită culorilor. Mulți sociologi, și chiar și psihologi, susțin că un produs ne îndeamnă să-l cumpărăm pentru ambalajul colorat care ne îmbie încă de la primul contact – un fel de dragoste la prima vedere. Așa că, zicem noi, mai mult de 70% din înclinația spre un anumit obiect, produs sau loc o reprezintă culoarea, bineînțeles făcând loc și formei și mirosului.

Cea mai importantă chestiune legată de culori este că și ele au o psihologie a lor. Efectele acestora, fizice sau psihice, sunt pe cât de semnificative pe atât de subtile. Utilizarea lor nu are ca rezultat o ecuație bine definită între „culori și stările noastre”, așa cum poate v-ați aștepta. Oriunde ne aflăm răspundem stimulilor de culoare, dar valoarea culorii este adesea subestimată. Însușirea culorilor este unul dintre cele mai însemnate aspecte ale vieții personale și profesionale, astfel că uneori ne este foarte greu să ne decidem asupra unora sau altora.

Da, într-adevăr, la modul general și perfect valabil, verdele este relaxant, albastrul este liniștitor, iar roșul energizant, dar aceste reguli se aplică numai în cazul în care sunt utilizate anumite nuanțe. Verdele electric (sau fosforescent) cu siguranță nu poate fi relaxant, un albastru-vernil profund ar putea fi perceput ca rece în loc de liniștitor, iar roșul greșit utilizat într-o cameră întreagă creează mai degrabă senzația de blocare decât de energie.

După cum v-am dezvăluit și într-un articol anterior, pereții reprezintă 60% din ”prestigiul” unei încăperi, astfel că trebuie să le acordați o atenție specială. Cu gama extrem de variată de culori disponibilă astăzi, poate fi dificil să știți cu exactitate de unde să începeți. Și dacă sunteți ca majoritatea proprietarilor care doresc să se asigure nu doar că aleg culoarea potrivită, ci că schema de culori va pune într-un acord desăvârșit toate camerele, de la interior la exterior, vă înțelegem perfect. Vestea bună este că există mai multe resurse ușor disponibile care să vă ajute să creați cu încredere paleta personală.

Înainte de a planifica adoptarea unei culori în spațiul dvs. personal, răspundeți, alături de ceilalați membri ai familiei, la un mini-chestionar. Răspunsurile reprezintă circa 50% din proiectul de amenajare, întrucât alegerea culorilor depinde de ele pentru a știi ce direcție să urmați. Unii experți oferă clienților lor un chestionar foarte lung, cu sute de întrebări, dar dvs. puteți începe doar cu aceste cinci, care negreșit vor duce la noua schemă de culori:

Odată aflate răspunsurile, puteți trece la următorul nivel, bazându-vă pe alte câteva sfaturi venite de la specialiști pentru alegerea culorii perfecte:

1. Planificați ceea ce vopsiți

Faceți o schiță a tot ceea ce trebuie vopsit înainte de a începe să alegeți schema cromatică -pereți, plinte, uși, cornișe, mobilă. Această listă de elemente va deveni rețeta dvs.

2. Lucrați cu lumina

Din ce direcție provine? La ce oră din zi intenționați să folosiți camera? Felul în care culoarea apare în lumina naturală și cea artificială este foarte diferit.

3. Creați iluzii

Vopseaua poate fi un aliat puternic în a ascunde unele detalii arhitecturale pe care doriți să le mascați. ”Șterge-ți-le” prin vopsirea în aceeași culoare ca și pereții. Pe de altă parte, dacă doriți ca ceva anume să iasă în evidență, faceți-o subtil, prin utilizarea unui ton mai puternic sau mai pronunțat, într-o culoare diferită. Aceeași regulă funcționează și în cazul mobilierului. Aveți posibilitatea să utilizați o culoare pentru a acoperi, dar și pentru a face anumite porțiuni ale camerei efectiv să încânte. Dacă aveți o piesă de artă pe care doriți să o evidențiați, alegeți o culoare dominantă a obiectului respectiv ca fundal al său, în loc de alb; dar dacă aveți un element mare de mobilier, cum ar fi un dulap, reduceți-i dominația vizuală prin vopsirea în aceeași culoare ca și pereții.

4. Începeți cu pași mici

Dacă nu sunteți siguri de unde să începeți cu vopsitul, experimentați într-un spațiu mai mic, ca un holișor, o baie de serviciu sau o debara. Ideea este să alegeți o zonă în care să puteți vedea rezultatele imediat și să puteți îndrepta eventualele nemulțumiri. Faima vopselelor este că sunt atât de versatile. Poate fi foarte ieftin să experimentați cu culori în doze mici. Flash-urile neașteptate de culoare în interiorul unor dulapuri sau pe partea inferioară a unor rafturi pot arăta fermecător. Luați vopsitul casei ca pe o aventură!

5. Alegeți numai culorile care vă plac …

…indiferent de ce se poartă. Există atât de multe persoane care se simt constrânși de necesitatea ca totul să fie de bun gust sau la modă. Nu trebuie să vă simțiți vinovați că într-o casă tradițională sau clasică ați folosit culori ultra-moderne.

6. Gândiți-vă la un covor sau imprimeu favorit

V-am cam plictisit cu această opțiune, dar credeți-ne, chiar este una dintre cele mai recomandate și binevenite metode. Adesea, aceste obiecte sunt preferate deoarece sunt dotate cu toate culorile care vă plac. Utilizați combinațiile respective ca un ghid pentru alegerea culorilor pentru pereți.

7. Pentru inspirație, descărcați aplicația Snap It

…din Google Play-ul telefonului sau tabletei android. Aceasta schimbă instantaneu orice imagine online într-o paletă de culori din cele mai mult de 1.500 de variante de vopsele, propriile imagini desktop putând fi încărcate pentru a vă ajuta să găsiți paleta perfectă.

8. Optați pentru tranziții domoale

Pentru o tranziție lină între spații, încercați să alegeți o culoare pentru o singură cameră și să vopsiți spațiul adiacent într-o nuanță de două ori mai deschisă sau mai închisă, folosind tonuri ale aceleiași culori. Atenție, de foarte multe ori termenii de ”nuanță” și ”ton” sunt utilizați ca și cum ar fi sinonimi. Ei bine, nu sunt! Tonurile unei culori sunt drumul pe care o culoare îl poate parcurge către alb sau negru, iar nuanțele sunt obținute prin virarea unei culori către o altă culoare. Atât tonurile cât și nuanțele unei culori sunt nelimitate ca număr, iar combinațiile sunt de ordinul sutelor de mii. Lucrurile se pot complica și mai mult în momentul în care apar în ecuație și tonurile nuanțelor, pentru că fiecare nuanță rezultată din amestecul a două culori poate vira, la rândul, ei către alb sau negru.

9. Treziți-vă în bej

Acest îndemn poate avea două semnificații: să folosiți mai multe culori neutre în dormitor (fiind singurul loc în care vă puteți trezi) sau să adoptați cât de mult bej doriți, oriunde doriți. Știți foarte bine că prin folosirea neutrelor nu veți da greș niciodată. Adăugarea de nuanțe ale aceleiași culori creează profunzime și interes. Vopsiți în partea de jos cu o nuanță mai profundă a peretelui deja existent și alegeți perdele texturate din aceeași familie de culori.

10. Creați un flux al culorii de-a lungul spațiului .

Utilizați una dintre colecțiile de culori coordonate și inspirate de designeri profesioniști. Fiecare colecție evidențiază culori concepute pentru a lucra frumos împreună, în orice spațiu sau cameră de cameră. Urmăriți trendurile culorilor pentru fiecare an sau sezon.

11. Niciodată nu este prea multă culoare

Creați un perete accent într-o culoare contrastantă sau complementară. Un colțișor, un ungher, o firidă sau peretele din spatele tăbliei patului pot fi potențiali candidați la funcția de ”pereți accent”.

12. Gândiți-vă la starea de spirit

Când selectați o culoare, luați în considerare starea de spirit a unei camere. În general, într-un dormitor doriți să creați sentimentul de odihnă și relaxare, sau chiar de dramatic și intim. Culorile moi, reci și neutre creează, de obicei, o stare de liniște, în timp ce culorile puternice sunt pentru dramatism. Vreți ca o zonă de luat masa să se simtă primitoare și stimulatoare sau să pară formală și calmă? Pentru mai multă căldură, se adaugă nuanțe contrastante ceva mai luminoase, celemai profunde, ca albastrul, verdele și neutrele dând, în schimb un aer mai formal. Doriți pentru copii o cameră plină de energie și interesantă sau, din contră, ordonată și odihnitoare? Aveți grijă să nu suprastimulați copiii cu nuanțe intens luminoase. Este posibil să nu cunoașteți, dar unele culori mai luminoase pot duce la neliniște și iritabilitate.

13. Acordați atenție iluminării

Numai în lumina naturală se poate vedea cea mai adevărată reflexie a unei culori. Lumina incandescentă scoate tonurile calde și de gălbui dintr-o culoare, iar cea fluorescentă aruncă ascuțite tonuri albăstrii. Așadar, o culoare puternică ar putea să fie prea luminoasă și copleșitoare atunci când este utilizată pe toți pereții sau lângă o fereastră de mari dimensiuni, dar ar putea fi eficientă dacă este folosită pe un zid de accent cu lumină indirectă.

14. Aflați mai multe despre termenii cromatici

Acest lucru vă ajută să înțelegeți terminologia utilizată pentru a descrie culoarea. Nuanța este de fapt ceea ce noi numim ”culoare”. Valoarea nuanței reprezintă gradul de luminozitate sau obscuritate al unei culori. Saturația se referă la cât de dominantă este o nuanță. Pe măsură ce trecem de la roșu la roz, nuanța roșie devine mai puțin dominantă.Intensitatea este strălucirea culorii. Culorile pure, cum ar fi roșul, sunt mai intense decât culorile combinate, cum ar fi galben-verde. O culoare mai intensă are, de obicei, o nuanță mai dominantă.

Dacă doriți un spațiu mai activ, țineți seama de introducerea nuanțelor mai puternice și mai intense, iar dacă doriți o cameră colorată dar luminoasă, alegeți culori mai saturate ca alb, și toate nuanțele derivate, sau pastel. Culorile foarte luminoase pot fi percepute astfel atunci când apar pe toate suprafețele unei camere. Cu toate acestea, două sau mai multe culori pastel mediu-luminoase pot crea un efect strălucitor atunci când sunt utilizate în aceeași cameră.

15. Testați alegerea făcută

Sporiți-vă încrederea prin testarea culorilor pe o planșetă sau un carton de dimensiuni mari, sau pe diferite porțiuni ale unui perete. Nu vă fie teamă să mergeți dincolo de zona de confort: adoptați culori vii, puternice sau mai moi, cum ar fi neutrele adânci ca ciocolatiu sau verde-măslin, și tratați-le ca nuanțe principale sau de accent. Adăugați dramatism cu o culoare mai puternică pe tavan. Plafoanele fumurii pot schimba în mod dramatic întregul aspect al camerei.

16. Adăugați adâncime cu finisaje decorative

Transformați-vă pereții plați și plictisitori în zone interesante și personale cu texturi vizuale subtile sau dramatice și cu culori întrerupte. Finisajele lustruite minerale sau metalice și glazurile colorate stratificate completează adâncimea unei încăperi. Câteva exemple de metale ușor reflectorizante sunt cele de mica, cupru, cositor, bronz și, desigur, de argint și de aur antichizat.

17. Mergeți într-o altă cameră

Considerați pereții ca pe niște avioane de culoare și observați modul în care aceștia interacționează atunci când îi vedeți unul lângă altul în camere adiacente. Abordați problema ca pe o compoziție: sunteți într-o anumită cameră dar puteți vedea și o porțiune dintr-altă cameră prin ea. Deci, pe măsură ce alegeți culorile, imaginați-vă cum avioane colorate zboară dintr-o cameră în alta pentru o imagine de ansamblu.

18. Urmați roata culorilor

Roata culorilor este un instrument de mare referință pentru modificarea și intensificarea a două sau mai multe culori. De exemplu, roșu și verde, care sunt complementare (adică opuse), sunt cele mai intense atunci când sunt utilizate împreună. Ați putea fi surprinși în cât de multe combinații funcționează frumos alături. Puteți astfel deveni complet atrași de noi palete de culori. Roata culorilor ilustrează, de asemenea, temperatura vizuală a unei culori. Trageți o linie de marcaj pe roata cromatică de la galben-verde până la roșu-violet; veți vedea că toate culorile de pe partea stânga sunt calde, iar culorile de pe dreapta sunt reci.

19. Reguli de vopsit pentru spații mici

Regula numărul unu când vine vorba de spații mici? Nu există! Amestecurile de culori pot aduce o notă personală spațiului dvs. Credeți că o culoare este plictisitoare? Creați variații mai profunde sau mai subtile, în funcție de grupul de culori, cu finisaje de vopsea contrastante. De exemplu, utilizați culori strâns legate, sau încercați o singură culoare în diferite finisaje, pentru pereți și imprimeuri (sau ornamente) într-un singur spațiu. Pentru o culoare accent, selectați o nuanță mai caldă (mai mult spre roșu) sau una mai rece (mai mult spre albastru) pentru a completa grupul de culori principale. Pentru o ambianță mai liniștită, asigurați-vă că nuanțele nu sunt foarte luminoase. Albul sau o tentă de alb-murdar poate fi un accent frapant dacă este folosit ca ornament alături de un grup de culori monocromatice.

20. Alegeți finisaje diferite de vopsea

O singură culoare folosită pe pereți și ornamente capătă o nouă semnificație atunci când este aplicată în diferite finisaje. De exemplu, culorile pereților și imprimeurilor pot rămâne în aceleași nuanțe, dar utilizați o variantă mată și mai puțin reflectorizantă pe pereți și una satinată sau semilucioasă pe părțile tapițate ale mobilei. Culoarea va apărea ușor diferit pe fiecare dintre aceste suprafețe. Este o modalitate bună de a crea un aspect coerent în camere cu multe ferestre și uși, și cu pereți relativ mici.

Sunteți nefericiți cu un stil de design interior adoptat? Dacă este așa, s-ar putea să fiți victima unei scheme de culori neinspirate. Nu este niciun secret faptul că paleta cromatică poate ”face sau desface” o amenajare interioară, dar, din fericire, nici să aflați cum să alegeți schema perfectă pentru dvs. nu este prea dificil. Atunci când culorile alese sunt cele bune, acestea pot: spori sentimentele de sănătate și bunăstare, modifica temperatura percepută (făcând ca spațiul să se ​​simtă mai cald sau mai rece), transforma spațiul perceput (făcând ca spațiul să se ​​simtă mai mare, sau mai confortabil și intim), ilumina zonele întunecate, crea mister și romantism în zonele plictisitoare și energiza zonele statice.

Mici sfaturi de final…

Un lucru foarte important pe care trebuie să-l luați în considerare este ordinea în care sunt vopsiți pereții unei încăperi. În mod normal se începe cu vopsirea tavanului, apoi se vopsesc pereții, iar în final, dacă este cazul, aplicați un strat de vopsea și pe podea. Tavanul este cel mai dificil de vopsit, întrucât presupune o serie de manevre și poziții destul de inconfortabile. Colorarea tavanului se începe cu vopsirea marginilor cu ajutorul pensulei, după care se realizează procesul propriu-zis folosind un trafalet cu mâner. Așteptați ca vopseaua de pe tavan să se usuce și abia apoi puteți începe și vopsirea pereților.

Ca și în cazul tavanului, începeți lucrul la pereți prin vopsirea marginilor, circa 2-3 cm, a zonei unde aceștia se întâlnesc cu tavanul, precum și a porțiunilor unde se află ușile și ferestrele, folosind și de această dată o pensulă. De preferat ar fi să utilizați bandă adezivă sau folie pentru a acoperi ușile și geamurile astfel încât să nu le stropiți din greșeală. Este bine ca vopseaua să fie aplicată în dungi diagonale sau în zig-zag, iar mai apoi în linii mari de sus în jos pentru uniformizare. Dacă v-ați apucat de un perete este bine să-l și terminați și apoi să treceți la un altul. Puteți evita formarea dungilor între două suprafețe vopsite, prin aplicarea unui strat pe bucăți pătrate de circa 1-1,5 m. În ceea ce privește vopseaua lucioasă este indicată aplicarea ei pe bucăți mici.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol