Cada de baie şi lavoarul – alegere şi montare

Îmi aduc aminte cu nostalgie cum, în urmă cu vreo două decenii exista un singur model, şablon, al căzilor de baie: cel dreptunghiular. Diferenţele, minore pe atunci, erau exclusiv de natură dimensională. Astăzi, multitudinea de concepte, forme şi dimensiuni ale căzilor de baie disponibile pe piaţă îţi oferă numeroase opţiuni, astfel încât să îţi amenajezi baia exact aşa cum ţi-ai imaginat. De obicei, când ai un spectru larg de produse din care să alegi, luarea unei decizii poate deveni o sarcină dificilă. Tocmai de aceea, ne permitem să îţi oferim câteva sfaturi ce te pot ajuta să alegi cada de baie potrivită.

Cum să alegi cada ideală?

Înainte de orice, trebuie să ţii cont de spaţiul disponibil oferit de propria ta cameră de baie. Căzile de colţ sau cu laturi asimetrice pot fi o metodă eficientă de economisire a spaţiului atunci când ai o baie mică, aşa cum sunt majoritatea băilor de apartament. Aceste căzi sunt o alternativă la varianta cabinei de duş. Sunt de preferat în cazul în care îţi place să te relaxezi mai mult timp în spuma parfumată a unei căzi, decât să faci un duş rapid într-o cabină de duş, aceasta având avantajul unei suprafeţe mai mici ce ocupă incinta băii.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci când ai la dispoziţie o baie cu o suprafaţă generoasă. În acest caz, poţi opta pentru orice formă şi dimensiune de cadă. Astfel, alegerea ta va fi mai degrabă legată de gradul de confort dorit, precum şi de preferinţele tale în materie de decor. Poţi opta pentru o cadă de baie dreptunghiulară, o cadă cu laturi asimetrice, o cadă de baie rotundă, ovală sau alte forme geometrice şi o cadă cu picioare de tip stativ sau insulă. De asemenea, poţi opta pentru o cadă îngropată sau poţi poziţiona cada chiar în centrul băii.

Din ce material vrei să fie cada ta?

La alegerea unei căzi mai trebuie să ai în vedere calitatea şi rezistenţa materialului din care este confecţionată cada, precum şi detaliile interioare: unele au spaţiu de tip fotoliu, tetiere, suporturi antiderapante, sisteme de hidro şi aeromasaj. În funcţie de gradul de confort dorit, dar şi de bugetul de care dispui, poţi transforma baia într-o adevarată oază de relaxare. Materialul din care este confecţionată cada are, la rândul său, o mare importanţă. În general, căzile pot fi confecţionate din acril, fontă, oţel emailat, fibră de sticlă, marmură, piatră naturală, lemn sau cupru.

Cel mai des folosit material la această oră, şi cel mai accesibil ca preţ este acrilul. Rezistent, plăcut la atingere (dacă este bine finisat), acrilul se întreţine foarte uşor. Atenţie! Grosimea acestuia nu trebuie să fie mai mică de 4 mm şi cada din acril nu se curăţă cu substanţe şi materiale abrazive sau care să conţină acetat. Materialul fiind foarte neted şi alunecos (când e umed), e necesar ca fundul căzii să fie prevăzut cu un sistem antiderapant. Oţelul emailat şi fonta sunt materiale mult mai rezistente decât acrilul dar căzile confecţionate din aceste materiale sunt mai scumpe, mult mai grele şi mai rare pe piaţa de obiecte sanitare. Întreţinerea lor nu este deloc facilă dar au avantajul că, în caz de accidente, se pot recondiţiona.

Fibra de sticlă este mai ieftină decât acrilul dar şi mai puţin rezistentă, aceasta se poate fisura destul de uşor. Mai nou, a apărut o variantă îmbunătăţită: căzile de baie din fibră de sticlă combinată cu acril. Marmura, piatra naturală, lemnul sau cuprul sunt materiale mai rar folosite. Cu toate că sunt foarte rezistente şi extrem de elegante, preţurile acestora sunt mai mult decât consistente.

Cum se montează cada de baie şi lavoarul

În continuare, vă prezentăm operaţiunile de montare a bateriei pe un lavoar obişnuit,  montarea unei căzi obişnuite şi a bateriei aferente şi montarea unui lavoar obişnuit. Pentru aceste operaţiuni avem nevoie de următoarele materiale:

De asemenea, vom avea nevoie de următoarele unelte:

Montarea bateriei pe lavoar obişnuit

Începeţi operaţiunea de montare a bateriei prin înşurubarea furtunelor de alimentare pe care le găsiţi în cutia bateriei. Fixarea acestor furtune se face fără a folosi câlţi sau alte produse pentru impermeabilizarea îmbinărilor.

După ce aţi fixat şuruburile, introduceţi bateria în orificiul lavoarului apoi prindeţi pe dedesubt flanşa de fixare şi strângeţi cu piuliţa.

Prindeţi furtunele de alimentare la robineţii corespunzători. Verificaţi cu atenţie ca fiecare furtun să fie conectat la robinetul corespunzător.

Porniţi bateria folosind apa caldă şi rece, pentru a vă asigura că nu există scurgeri.

Montarea unei căzi obişnuite şi a bateriei aferente

Prindeţi picioarele de cadă folosind şuruburile de prindere. Este recomandat să folosiţi un strat de silicon sanitar pe toată zona unde se prind picioarele, pentru o fixare mai bună de cadă. Reglaţi orizontalitatea căzii din şuruburile picioarelor.

>Montaţi sistemul de scurgere format din preaplin, ventil şi sifonul de scurgere.

Vă recomandăm să întrebaţi un specialist (sau persoanele din magazin care vă dau garanţia produselor) dacă sistemul de scurgere se potriveşte cu modelul de cadă ales.

Scurtaţi ţeava de scurgere astfel încât îmbinarea să se realizeze uşor şi sistemul să nu stea tensionat. Lubrifiaţi cu un produs special pentru îmbinările de scurgere (produsul de lubrifiere vă permite să demontaţi de mai multe ori îmbinările în cazul în care greşiţi ceva).

După montaj verificaţi dacă toate îmbinările sunt strânse bine. Dacă nu aţi montat bateria în prealabil, puteţi face un test folosind o găleată cu apă pe care o turnaţi în cadă şi aşteptaţi câteva minute pentru a observa dacă există scurgeri.

Montaţi bateria aleasă prin înşurubare în alimentările prinse pe perete. Prindeţi apoi şi duşul şi testaţi întregul ansamblu pentru a vă asigura că funcţionează corect şi îmbinările nu au defecţiuni.

În final montaţi lateralele folosind clipsurile speciale care se prind de sistemul de picioare şi de lateralele căzii. Tot la final prindeţi şi colţarele pentru perete folosind silicon sanitar transparent.

Montarea unui lavoar obişnuit

Poziţionaţi lavoarul pe piciorul ceramic, reglaţi poziţia orizontală şi însemnaţi găurile de prindere în perete.

Faceţi găurile în zid folosind o bormaşină cu o dimensiune de spiral corespunzătoare. Introduceţi diblurile în găuri şi apoi strângeţi bine şuruburile folosind o cheie potrivită.

Apropiaţi lavoarul de şuruburile fixate în prealabil pentru a fi siguri că se potrivesc găurile. Lăsaţi-l jos apoi şi montaţi bateria conform instrucţiunilor din pliant.

Prindeţi sistemul de scurgere pe lavoar. Fixaţi apoi furtunul flexibil pe sistemul de scurgere. Prindeţi şi tija care acţionează ventilul sistemului de scurgere.

Introduceţi furtunul flexibil în ţeava de scurgere astfel încât să rămână sub formă de U, funcţionând astfel şi ca gardă de apă.

După ce aţi verificat dacă bateria funcţionează corect şi sistemul de scurgere nu are scăpări, puteţi aşeza definitiv piciorul ceramic, pentru a masca toate elementele.

În final, indiferent de modelul de cadă ales, vă recomandăm să anexaţi acestui obiect sanitar atât de necesar cât mai multe bare de sprijin şi covoraşe antiderapante. Membrii familiei au vârste, gabarite şi obiceiuri diferite. Copiii sau persoanele în vârstă, ca şi cele supraponderale au nevoie de sprijin şi protecţie suplimentare.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol