Încă de luna trecută ne-am bucurat de zile însorite, iar noi vom dori să petrecem tot mai mult timp afară din casă. Jocurile cu copiii ori un grătar cu familia sau prietenii sunt doar câteva moduri de a ne relaxa în aer liber. Bucătăria de vară modernă nu este altceva decât o prelungire a spaţiului de locuit care invită întreaga familie să iasă afară, la aer curat. În principiu, aspectul şi echipamentele acesteia reprezintă o replică exterioară a bucătăriei din interiorul locuinţei. Cel mai adesea, bucătăria de vară va conţine un grătar, o chiuvetă, un frigider şi un spaţiu de depozitare.
Gătitul în timpul verii într-o bucătărie caldă şi strâmtă poate fi o adevărată tortură. În timp ce rezidenţii unui apartament de oraş nu au de ales, proprietarii unei case cu grădină pot scoate gătitul în aer liber. În ceea ce priveşte confortul şi funcţionalitatea, bucătăriile moderne de vară nu lasă nimic de dorit faţă de cele obişnuite. În plus, luarea mesei în aer curat este una dintre cele mai preţioase plăceri de vară.
O bucătărie de vară este o zonă ataşată la casa principală sau o construcţie separată destinată gătitului, relaxării şi divertismentului, fiind locul perfect pentru reuniunile de seară sau întâlnirile cu prietenii. În funcţie de alegerea materialelor şi de metoda de izolare, o bucătărie de vară poate fi folosită atât în timpul sezonului cald, cât şi când vremea devine mai rece. Am selectat unele dintre cele mai interesante decoruri ale bucătăriei de vară, care vă vor oferi câteva idei despre finisaje, mobilier şi umplerea spaţiului dedicat acesteia.
Mai întâi de toate, aveţi nevoie să decideţi ce funcţii va efectua bucătăria de vară. Dacă este doar un loc unde să vă relaxaţi cu familia în aer liber, atunci o opţiune convenabilă este o insulă compactă de bucătărie, care include un grătar şi un loc de luat masa. În cazul în care o bucătărie de vară se doreşte a fi şi pentru petreceri, aveţi nevoie de un spaţiu suplimentar, suficient de mare pentru a găzdui oaspeţii dumneavoastră.
Canapelele şi colţarele pot fi un mare atu în ansamblul unei astfel de bucătării de vară. Diverse accesorii vor adăuga un plus de eleganţă şi confort, cum ar fi un minibar, un cuptor de pizza, un frigider spaţios, un hamac sau altele.
Clasificarea bucătăriilor de vară
Bucătărie de vară deschisă – aceasta va fi deschisă într-una sau mai multe părţi. Într-o astfel de bucătărie puteţi petrece întregul sezon de vară, de la sfârşitul primăverii până la începutul toamnei, bucurându-vă de vremea plăcută.
Bucătărie de vară închisă – aceasta va fi amenajată într-o cameră din grădină sau într-o construcţie separată ce poate oferi protecţie împotriva fenomenelor meteorologice neplăcute, chiar dacă aceasta va pierde o parte substanţială a farmecului unic al bucătăriei de vară. Pentru a oferi o vedere neobstrucţionată a peisajului şi a naturii, uşile glisante din sticlă sunt soluţia perfectă. Avantajul principal al unor astfel de bucătării constă în faptul că puteţi folosi această cameră în orice moment al anului, indiferent de vreme. Ele pot fi construcţii de sine stătătoare sau ataşate de casa propriu-zisă.
Locul potrivit pentru bucătăria de vară
Alegerea locului potrivit pentru a construi o bucătărie de vară joacă un rol crucial. Trebuie să luaţi în considerare o mulţime de detalii, de la proiectul în sine, până la echipamentele planificate în ea. Cât de departe de casă va fi amplasată? Va fi ataşată la casa principală sau va fi o clădire separată în grădină? Acest lucru depinde de dimensiunea de construcţie, dar trebuie să luaţi în considerare faptul că bucătăria nu ar trebui să fie prea departe de casa propriu-zisă. Evident, atunci când bucătăria în aer liber este proiectată în apropierea clădirii principale, va fi mai uşor şi mai ieftin pentru proprietar să o amenajeze aşa cum îşi doreşte.
Din păcate, nu toate parcelele de teren sunt destul de mari pentru construcţia unei bucătării de vară şi este posibil să aveţi nevoie să sacrificaţi o parte din gradină. Cu toate acestea, chiar şi cel mai mic model de bucătărie de vară poate avea un aspect exclusiv şi se încadrează perfect în proiectarea peisajului general. Mulţi oameni îşi aranjează bucătăria de vară pe veranda casei lor. Această opţiune este destul de prietenoasă din punct de vedere al bugetului alocat şi nu necesită lucrări de construcţie speciale.
Când planificaţi proiectarea unei bucătării de vară, aveţi nevoie să luaţi în considerare mai mulţi factori:
accesibilitatea şi disponibilitatea conexiunilor (dacă există legăturile de aprovizionare necesare, de exemplu apă şi electricitate, sau dacă este posibil să se înlăture apa reziduală;
distanţa de la clădirea principală – construcţia unei bucătării de vară care are un perete comun cu o casă (sub forma unei terase acoperite) va reduce semnificativ costul proiectului. În schimb, fumul de la grătar poate intra în casă. Ideea de bază a bucătăriei de vară este de a salva casa de la mirosul emanat în timpul gătitului. Luaţi în considerare chiar şi direcţia vântului predominant care este caracteristic regiunii respective, încercând să localizaţi grătarul astfel încât fumul să nu ajungă în zona de servit masa sau în cea de relaxare;
distanţa de la stradă – fumul, praful şi zgomotul produs de traficul auto nu sunt cele mai bune elemente de fundal, atunci când doriţi să vă relaxaţi cu prietenii sau familia;
distanţa faţă de toalete exterioare , rezervoare septice, instalatii de compostare, căsuţe sau cuşti cu animale, puţuri de canalizare sau alte locuri cu un miros caracteristic neplăcut
protecţia împotriva incendiilor – acest lucru este esenţial atunci când doriţi un decor al bucatariei de vară cu un foc deschis (grătar, şemineu). Dacă intenţionaţi să construiţi un cuptor sau un grătar în care ardeţi lemne sau cărbuni, trebuie să vă asiguraţi că nu există clădiri sau dependinţe inflamabile în apropiere. Trebuie să vă familiarizaţi cu regulile locale de prevenţie a incendiilor;
prezenţa arborilor va oferi o atmosferă placută şi răcoroasă în timpul zilelor toride de vară. Gătitul în faţa unui grătar încins, sub soarele fierbinte de vară, nu este atât de plăcut;
în cazul în care bucătăria de vară nu are un acoperiş , aceasta va fi adesea expusă atât la razele soarelui, cât şi şi ploaie. Deci, trebuie să acordaţi o atenţie specială la alegerea calitativă a mobilierului şi echipamentelor de exterior.
Stiluri, materiale şi echipamente
Bucătăriile de vară diferă de la una la alta dar regula principală este că acestea trebuie să se asorteze cu designul general şi stilul clădirii principale şi peisajului înconjurător. Fie că optaţi pentru un design contemporan, tradiţional, rustic, mediteranean sau alt stil, decorul şi aspectul zonei în aer liber ar trebui să creeze o impresie de armonie şi linişte. Alegerea materialelor şi finisajelor va depinde de gustul personal al proprietarilor, precum şi bugetul lor.
Lemnul este cel mai popular material pentru construcţia unor clădiri uşoare sau construcţii precum pergole sau umbrare. Piatra este un alt material natural care poate asigura răcoarea, chiar şi în cele mai fierbinţi zile. Aveţi nevoie să vă decideţi: lemn, piatră sau oţel inoxidabil , ce va predomina în decorul bucătăriei d-voastră de vară? Găsiţi-vă timp şi verificaţi dacă materialul pe care intenţionaţi să îl utilizaţi va fi capabil să reziste la vreme rea. Dacă vreţi o bucătărie deschisă, materialul ideal ar fi cărămida şi piatra, care vă vor servi fără probleme o lungă perioadă de timp. Lemnul şi metalul, expuse regulat la soare şi ploaie vor necesita o întreţinere periodică.
Sfaturi utile pentru decorul şi echipamentele unei bucătării de vară
Nu uitaţi scopul principal al bucătăriei de vară. Un cuptor de pizza sau un grătar sunt, desigur, perfecte pentru o bucătărie de vară, dar nevoile cotidiene nu se pot face fără o sobă pe gaz sau un cuptor electric. De asemenea, aveţi nevoie de un blat de lucru adecvat şi o chiuvetă.
Iluminat. La fel ca pentru orice fel de bucătărie, iluminatul corect este esenţial, dar dacă doriţi să vă bucuraţi de seri de vară plăcute, trebuie să combinaţi iluminarea funcţională din zona de gătit cu lumini de grădină ambientală, acestea fiind necesare creării atmosferei şi stării de spirit. Din motive de siguranţă, iluminarea bucătăriilor deschise trebuie asigurată cu protecţie suplimentară împotriva pătrunderii apei.
Mobilier. Zona de relaxare este un element care va completa, fără îndoială, spaţiul în aer liber al bucătăriei de vară. Zona de luat masa este foarte practică, dacă este amplasată lângă bucătărie. Astfel, atunci când aţi terminat pregătirea alimentelor, veţi servi imediat pe masă. Mobilierul tapiţat nu este recomandat pentru bucătăriile de vară. O alternativă bună este mobilierul uşor şi practic din lemn, cu capace sau perne moi pe scaune. Mobilierele din ratan, răchită, fier forjat, lemn de teak sau metal sunt cele mai potrivite.
Protecţia solară. Pentru o umbrire adecvată, va trebui să luaţi în considerare instalarea unor pergole din lemn sau a unor umbrare artificiale. Nu uitaţi să decoraţi cu plante zona de luat masa!
Mare sau mică, rustică sau modernă, deschisă sau închisă, având grătar pe lemn, pe gaz sau electric, indiferent cum, o bucătărie de vară este un „must-have” al oricărei locuinţe ce dispune de o porţiune de teren în jurul său. Sper că imaginile noastre v-au convins, inspirându-vă pentru propriul proiect!
Leave a Reply