Beneficiile iluminatului cu lămpi LED

Lămpile şi echipamentele cu LED-uri sunt atât de economice, încât popularitatea lor a crescut rapid în ultimii ani. Totuşi, înainte de a le cumpăra, apar câteva întrebări: sunt ele sigure pentru sănătate şi unde pot fi folosite?

LED-urile nu afectează organismul

Orice designer ştie că iluminatul este unul dintre cele mai importante elemente ale interiorului. Că acesta poate face locuinţa mult mai confortabilă, spaţioasă şi cu un microclimat favorabil. Lipsa de lumină duce la consecinţe nedorite legate de sănătatea dvs.

În acelaşi timp, ideea de economisire a energiei electrice ne-a învăţat, timp de câteva decenii, să nu aprindem becul suplimentar fără nevoi speciale. De ce să luminăm întreaga cameră dacă este suficientă o lampă de masă deasupra unei cărţi sau a unui desen?

Între timp, calitatea luminii afectează direct sănătatea şi starea de spirit a unei persoane. Există puţine lucruri care pot concura cu lumina naturală a soarelui, care este ideală pentru ochiul uman. Prin urmare, ori de câte ori este posibil, este mai bine să utilizaţi lumina naturală: nu abuzaţi de perdele groase şi nu neglijaţi un lucru atât de simplu ca spălarea obişnuită a ferestrelor. Geamul murdar poate reduce până la 50% din fluxul luminos al razelor soarelui.

Iar lumina artificială greşit distribuită are un impact negativ puternic asupra sănătăţii:

Micşorează acuitatea vizuală;

Măreşte oboseala;

Degradează starea de spirit;

Sporeşte iritabilitatea;

Provoacă dureri de cap;

Tulbură bioritmul şi producţia de hormoni;

Duce la insomnie.

Există studii care au dovedit că producţia de hormoni responsabili de somn şi veghe se găsesc inclusiv în spectrul luminii. Albastrul ajută la producerea hidrocortizonului necesar activităţii, iar pentru producerea de melatonină – hormonul aferent somnului – aveţi nevoie de un spectru de lumină roşie. De mulţi ani, iluminatul electric a încălcat ciclul natural şi acum oamenii de ştiinţă se bazează pe LED-uri, deoarece spectrul lor este cel mai apropiat de cel solar.

Ce sunt LED-urile

Acesta este cel mai modern echipament de iluminat inventat până acum, care are o serie de avantaje faţă de principalii săi predecesori: lămpile convenţionale cu filament şi lămpile fluorescente.

Avantajele LED-urilor

Unul dintre cele mai importante avantaje constă în faptul că LED-urile au cea mai lungă durată de viaţă – până la 50 mii ore (aproximativ zece ani), fără nicio reducere a calităţii luminii emanate. O astfel de durabilitate este de asemenea convenabilă atunci când se utilizează corpuri de iluminat în locuri unde schimbarea becului este mai dificilă;

LED-urile nu conţin substanţe nocive, cum ar fi mercurul (Hg) conţinut în lămpile fluorescente, astfel încât acestea sunt ecologice şi nu implică costuri suplimentare de reciclare;

În plus, se consumă cea mai puţină energie electrică, în unele cazuri economiile realizate la utilizarea lămpilor cu LED-uri pot fi de până la 70% faţă de becurile convenţionale;

Ele dau o lumină strălucitoare şi uniformă, fără să clipească, ca în cazul lămpilor fluorescente, care este mult mai favorabilă pentru ochiul uman;

Sunt simplu de instalat şi de utilizat;

Se pot folosi în camerele umede, cum ar fi baia sau bucătăria;

Spectrul lor de lumină îmbunătăţeşte contrastul şi profunzimea percepţiei spaţiului;

Acestea nu se încălzesc, deci sunt ideale pentru instalarea în structuri inflamabile – tavane false, panouri din plastic, trepte de scări din lemn etc.;

Nu creează tensiune înaltă, prin urmare nu atrag praful, ele păstrează transparenţa şi puritatea lentilei;

Vă permit să ajustaţi luminozitatea şi culoarea luminii respective.

Unde putem folosi LED-urile

Primele corpuri de iluminat cu LED utilizate în locuințe au fost spoturile încastrate. Cu ajutorul fasciculului de lumină direcţional, designerii au învăţat cum să creeze cele mai complexe compoziţii de lumină şi să facă accente interioare atractive. Acest fascicul poate fi folosit în orice cameră, în cantitatea dorită.

În stilurile moderne de interior: high-tech sau loft, iluminatul nu poate fi conceput fără LED-uri. Designul lor vă permite să îndreptaţi lumina către punctul dorit şi să schimbaţi aceste puncte după cum este necesar. Ca sursă principală de lumină într-o cameră, câte o lampă LED în patru puncte ale tavanului nu va fi suficientă, dar pentru iluminarea zonei de lucru, a unui obiect de artă sau a unui element de decor interior, acestea se vor descurca perfect.

O mare varietate de lămpi permite utilizarea lor în numeroase alte stiluri de design, chiar şi pentru cele interioarele romantice.

Candelabrele prevăzute cu lămpi cu LED pentru living sau dormitor sunt, de asemenea, suficiente. Desigur, la cel mai obişnuit candelabru puteţi înlocui becul vechi cu unul tip LED şi puteţi beneficia de toate avantajele acestui tip de iluminat. Dar există modele speciale de candelabre în care LED-urile sunt încastrate din fabrică.

Dezavantajul lor semnificativ este că întregul candelabru va trebui să fie schimbat la defecţiunea LED-urilor, însă, având în vedere durabilitatea şi stabilitatea lămpilor cu LED-uri la sursele convenţionale de energie, costul lămpii şi economiile facturilor la electricitate, dezavantajul nu este deloc atât de mare. Cel mai probabil, după 10 ani, dvs. înşivă veţi dori, probabil, să schimbaţi acel candelabru.

Majoritatea acestor dispozitive sunt echipate cu un panou de control de la distanţă şi vă permit să ajustaţi cantitatea şi culoarea luminii.

Este dificil să vă imaginaţi locuinţe confortabile şi moderne fără surse de lumină suplimentare. Lămpile moderne cu LED-uri sunt multifuncţionale. Există dispozitive care pot fi direct montate pe perete, dar cele mai multe sunt universale şi pot fi montate atât pe tavan, cât şi pe perete. Ele se deosebesc de candelabrele obişnuite prin dimensiunile lor mai mici şi, prin urmare, au o zonă mai mică de iluminare.

Chiar dacă luminile de perete şi plafon nu au funcţii de telecomandă, modurile pot fi comutate cu ajutorul unui dimmer.

De asemenea, puteţi utiliza în mod activ capacităţile acestor dispozitive în iluminatul exterior, deoarece LED-urile nu se tem de scăderile de temperatură, iar calitatea luminii este mult mai bună decât în cazul celor tradiţionale.

Alegerea lămpilor LED

Desigur, consultanţii oricărui magazin de electrice vă vor ajuta să alegeţi cea mai potrivită versiune a lămpii LED, dar cunoaşterea măcar a parametrilor de bază a acesteia nu va inutilă. Iată principalele caracteristici:

Putere

În funcţie de tipul, suprafaţa şi volumul camerei respective vor fi necesare lămpi de putere diferite. Sunt fabricate în intervalul de la 3 până la 280 de waţi. De exemplu, lampa cu LED-uri de 5 W poate lumina satisfăcător interiorul unui lift sau o toaletă mică,

Fluxul luminos

Cu cât este mai mare valoarea în lumeni (Lm), cu atât lumina va fi mai puternică.

Temperatura de culoare

Indicatorii sunt scrişi în Kelvin (K). Luminile în raza de acţiune de până la 3500 K aparţin domeniului cald, până la 4500 K oferă lumină albă naturală, peste 4500 – alb rece;

Durata de viaţă

Producătorul indică numărul de întreruperi la care dispozitivul poate rezista şi timpul minim de funcţionare;

Unghiul de iluminare

În funcţie de amplasarea lămpii, acest factor devine foarte important. De exemplu, pentru candelabre este nevoie de un unghi de 180 de grade.

În ceea ce priveşte LED-urile cu lumină rece, datorită luminozităţii lor mari, acestea sunt potrivite pentru încăperile în care rezultatul activităţii depinde de lumină, de exemplu un atelier. Această gamă  de LED-uri cu lumină rece este, de asemenea, optimă pentru iluminatul stradal. Dar cu ajutorul unor corpuri de iluminat reglabile, pot fi folosite şi acasă. Indicatori de peste 5000 K în natură se găsesc într-o dimineaţă clară, când totul este plin de energie şi vigoare.

În plus, designerii recomandă combinarea luminii cu temperaturi şi puteri diferite într-o singură cameră şi plasarea lămpilor la înălțimi diferite. Dar pentru ca efectul să nu fie dezamăgitor, este mai bine să apelaţi la un profesionist.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol