Before&after dintr-un balcon scos din cărțile lui Jules Verne: au făcut totul singuri, inclusiv tăierea lambriurilor

Cum e să aduci la viața cărțile copilăriei? Magic, nu-i așa? Un cuplu din Cluj-Napoca s-a inspirat din scrierile pline de aventuri ale lui Jules Verne când a început procesul de amenajare din balcon.

Ionuț și Andreea Ileșoi s-au trezit în fața unei dileme de proaspăt părinți: cum folosești spațiul cât mai eficient după extinderea familiei? Soluția găsită de cei doi clujeni a fost amenajarea balconului.

Absolvenți de fizică-astronomie și respectiv arhitectură, amândoi au fost pasionați în copilărie de universul creat de Jules Verne în cărțile sale, apoi de aventurile subacvatice ale lui Jacques Yves Cousteau. „Așadar, multe dintre ideile din designul actual al apartamentului în care stăm sunt profund influențate de aceste repere. De curând am devenit părinți și am fost nevoiți să eficientizăm spațiul cât mai bine posibil, în același timp păstrând elementele de decor existente”, spun Ionuț și Andreea, care au refăcut balconul deschis pentru a se asorta cu restul locuinței.

Ei au folosit dintotdeauna balconul ca spațiu de relaxare și au găzduit acolo inclusiv întâlnirile cu prietenii, precum și sesiunile lor de citit și de admirat natura. „Vara era plin de flori și de lume, iar iarna era gol și utilizabil doar pentru depozitarea echipamentului sportiv”, povestesc Ionuț și Andreea. Ca mobilier, aveau o măsuță de cafea pe mijloc, o băncuță și trei scaune. Cât despre finisaje, au folosit grilaje de dușumea pe podea, iar geamurile opace „securizate” cu sârmă erau acoperite cu perdele roșii. Spațiul era decorat cu multe printuri înrămate ale unor paleoartiști de renume.

Spațiul avea geamuri vechi și inestetice, iar destinația acestuia nu era prea bine definită, cei doi s-au apucat de amenajare în balcon. O idee a generat alte idei, așa că au ajuns să-l transforme într-o versiune proprie a unei cabine de marinar de pe un velier vechi. Ei spun că stilul de amenajare al balconului e eclectic, dar predomină tematica maritimă, cea de cabinet de curiozități și galeria de pictură.

Proiectul este aproape în totalitate DIY. Au făcut pe comandă ușa și ferestrele, în rest au lucrat singuri în garajul lor transformat în atelier de tâmplărie, fiind ajutați la niște treburi de o rudă. Totul a durat cinci săptămâni și a costat 2.000 de euro.

Provocările au fost multe dar au găsit soluții la fiecare. Cel mai greu li s-a părut să înlocuiască geamurile opace cu cele normale și să le chituiască cu multă migală, Andreea fiind responsabilă de asta, în timp ce Ionuț a tăiat la dimensiune zeci sau poate sute de lambriuri.

Cel mai drag element e colacul de salvare real ce aparținea pompierilor din Berlin. L-au revopsit și au scris pe el numele vasului „Endurance” care a făcut o expediție polară.

Apartamentul lor cu două camere trece cel puțin o dată la patru luni prin redecorări stilistice importante. Însă anul ăsta au dus lucrurile la un cu totul alt nivel și s-au hotărât să renoveze aproape tot. „Momentan, am trecut la perioada barocă și neoclasică, documentându-ne mult despre designul interior, ancadramente și decorațiuni. Putem spune ca suntem foarte departe de minimalismul rece al interioarelor albe, ba chiar la polul opus. Adorăm conceptul de cabinet de curiozități și elemente muzeale, cu predilecție cele de istorie naturală”, mai spune Andreea.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol