„Creșteau copacii la propriu în ea”, așa descrie Daniela Gligor casa pe care în ianuarie 2016 și-a asumat să o cumpere și să o transforme în acasă pentru ea și pentru familia ei cu doi copii.
Avea 48 metri pătrați și era abandonată de mai bine de 10 ani. Pentru că Daniela și soțul ei, Vasile, lucrează în domeniul construcțiilor, au văzut imediat potențial într-un bungalou pe care l-au găsit la 20 kilometri de Dublin, Irlanda, pe când căutau să-și cumpere o locuință a lor.
From zero to hero, într-un an
„Ideea de a cumpăra o casă a venit după nașterea fetiței. Doi copii într-un apartament mic nu mai era posibil și am decis să cumpărăm aici sau să plecăm acasă în România”, povestește Daniela. După renovare, ea și soțul ei au mai adăugat aproape 50 de metri pătrați la suprafața ei și au transformat-o complet, iar lucrările au durat un an.
„Ideea renovării a pornit de la un lucru pe cât de banal, pe atât de important: lumina naturală”, explică Daniela, care spune că, în Dublin, e un lux să ai parte de lumină naturală de la răsărit, până la apus. Și ca să profite la maximum de spațiu, a adăugat ferestre în plafon și velux-uri, care deși au cântărit greu la bugetul final, au avut efectul dorit.
Baia veche a fost desființată și transformată în bucătărie
Bucătăria a fost mutată în locul vechii băi din bungalou și făcută open space cu un dining și zona de living. „Din casa veche au rămas doar pereții laterali și acoperișul”, spune Daniela, care a modificat complet compartimentarea.
Pentru amenajare, a optat pentru materiale naturale, piatră, lemn și sticlă. Tot în bucătărie, a adus mobilă făcută la comandă care, împreună cu electrocasnicele necesare, a ajuns să depășească bugetul inițial.
Totuși, pentru economie și ca să nu facă risipă, Daniela a folosit restul de blat de bucătărie pentru una dintre băi, unde l-a folosit ca blat pentru lavoar. În spațiul extins, ea și soțul ei au mai amenajat încă o baie.
Livingul e locul în care își savurează cafeaua dimineața și a primit un tavan mai înalt decât inițial și ferestre către cer. Canapeaua și fotoliul sunt cumpărate de pe adeom .
Mansarda, acum loc de joacă pentru copii, nu exista în planul inițial al casei
În procesul de înălțare a tavanului, Daniela a descoperit că ar putea construi și un fel de mansardă, un spațiu în care cei mici să se joace sau să citească. „Cea mai mare provocare a fost loftul, pentru care am luptat, pentru că nimeni nu credea că acolo poți avea un spațiu de joacă sau de citit”, povestește Daniela.
În dormitoare, a adus paturi de la Ikea și noptiere de la Jysk. Depozitările au fost și ele cumpărate de la Ikea.
Bugetul total a ajuns undeva la 140.000 euro, costuri care nu au inclus doar mobila și electrocasnicele, ci și lucrările de extindere a casei. Actele în sine au costat aproximativ 12.000 euro, a fost necesar un nou plan de casă și instalații de apă și curent noi. Acum, fostul bungalou are trei dormitoare, un living cu dining și bucătărie open space și două băi, și aproximativ 92 metri pătrați.
În materie de amenajare, cel mai mulți bani au fost investiți în pardoseală, care a costat 3.500 euro, în cada din baie, care a costat 1.500 euro.
Leave a Reply