Avantajele amenajărilor realizate cu lambriuri din PVC

Beneficiind de o ofertă coloristică extrem de diversificată şi de alte calităţi remarcabile, lambriurile din PVC (policlorură de vinil) reprezintă o soluţie excelentă pentru amenajarea sau redecorarea atât a spaţiilor interioare, cât şi a suprafeţelor exterioare. Lambriurile din PVC se pot aplica pe pereţii sau tavanul camerelor (dormitor, living, hol, dar mai ales baie şi bucătărie), mansardelor, pivniţelor, balcoanelor, garajelor, sageacurilor sau pereţilor exteriori ai clădirilor. Uşor de montat, lambriurile din PVC se pot aplica pe orice suprafaţă.

Mai mult, înlocuirea lambriurilor din PVC se poate realiza facil, fără praf, mizerie sau zgomot, aşa cum se întâmplă la schimbarea plăcilor ceramice, lambriurile putând fi refolosite după demontare, ceea ce este imposibil în cazul faianţei. Exact ca şi în cazul plăcilor ceramice, lambriurile din PVC sunt uşor de întreţinut. De obicei, ele sunt însoţite de anumite accesorii din PVC, cu ajutorul cărora se pot realiza numeroase variante decorative sau treceri armonioase pe aceeaşi suprafaţă, de la un tip de material decorativ la altul. Lambriurile PVC pentru exterior se pot utiliza în zone geografice unde temperaturile exterioare sunt cuprinse în intervalul de la -40, până la 50 de grade Celsius.

Avantajele lambriurilor din PVC:

se găsesc într-o paletă extrem de variată de culori şi nuanţe, textura panourilor din PVC imitând fidel fibra lemnoasă;

pe lângă calităţile şi avantajele sale estetice, lambriul din PVC constituie şi un bun strat termoizolator al casei, contribuind astfel la micşorarea facturii de încălzire;

se montează uşor şi nu necesită o pregătire în prealabil a suprafeţei pe care se montează, fiind suficientă parcurgerea cu atenţie a manualului cu instrucţiuni de montaj, aflat în orice pachet de lambriu din PVC cumpărat;

sunt uşor de întreţinut, curăţarea făcându-se foarte uşor cu o lavetă uscată sau uşor umezită;

sunt materiale 100% reciclabile, PVC-ul fiind considerat un material ecologic;

nu întreţin arderea, la contactul cu focul acesta nu arde cu flacără ci se topeşte treptat;

au o durabilitate mare în timp;

nu necesită lacuri sau soluţii protectoare, se recomandă, totuşi, pulverizarea din când în când cu un spray anti-static;

nu-şi schimbă culoarea în timp, panourile din care sunt realizate lambriurile din PVC fiind vopsite în masa materialului, de aceea zgârâieturile de pe suprafaţa lor nu vor fi vizibile;

pot fi folosite cu succes în spaţii cu umiditate ridicată.

Lambriurile din PVC au o rezistenţă chimică specială:

materialul PVC-polimer aparţine unei compoziţii ce deţine un grad înalt de rezistenţă împotriva oricărui agent biologic şi chimic;

ca strat de material este foarte rezistent împotriva oricăror tipuri de poluări urbane şi industriale, oxidării, mediului maritim, putrezirii sau coroziunii.

Lambriurile din PVC au o rezistenţă mecanică ridicată:

rezistenţa ridicată a acestora împotriva loviturilor se datorează valorii ridicate a densităţii materialului şi a fagurilor din interiorul structurii;

prezintă o rezistenţă remarcabilă împotriva oricărei îndoiri sau deformări, în timpul întregii perioade de folosire a lambriului;

duritatea lambriului menţine caracteristica de înaltă flexibilitate, astfel încât, deformând placa într-o formă curbă, aceasta revine la forma iniţială foarte uşor.

Lambriurile din PVC au o rezistenţă maximă împotriva umidităţii:

PVC-ul nu are nici o caracteristică de absorbţie a apei sau a vaporilor de apă;

de regulă, lambriurile din PVC sunt folosite în locuri (bucătării, băi, cabine de duş, etc.) unde umiditatea este de aproape 100%.

În continuare, vă prezentăm tehnologia de montare a lambriului din PVC.

Materiale necesare:

Unelte necesare:

Montarea lambriului din PVC

1. Fixarea şipcilor pe perete

Se montează şipcile de lemn (2-3 cm lăţime) paralele cu podeaua, la o distanţă de 50 cm între ele. Folosiţi o nivelă cu bulă de aer pentru a obţine o montare corectă a şipcilor.

2. Prinderea şipcilor în jurul uşilor şi geamurilor

Dacă aveţi geamuri sau uşi pe peretele respectiv, construiţi un chenar în jurul acestora, pentru a putea fixa uşor capetele sau marginile lambriurilor.

3. Aşezarea plăcilor de polistiren

Recomandăm umplerea spaţiilor dintre şipci cu polistiren. Plăcile de polistiren au 50cm lăţime şi se vor potrivi uşor în spaţiile respective. Veţi obţine un plus de izolare fonică şi termică.

4. Montarea lambriurilor

Începeţi montarea primei plăci de lambriu pornind dintr-o margine a peretelui şi verificaţi verticalitatea cu nivela. Măsuraţi şi tăiaţi cu cutterul lambriurile care se monteaza la marginea geamurilor sau a peretelui. Plăcile se fixează cu şuruburi autoforante.

5. Fixarea prizelor şi întrerupătoarelor

Marcaţi pe plăci locul unde se află prize sau întrerupatoare. Găuriţi apoi, folosind o freză rotundă, având dimensiunea potrivită. Introduceţi dozele şi montaţi întrerupătoarele şi prizele.

6. Montarea accesoriilor pentru lambriuri

La îmbinarea lambriurilor pe colţ se folosesc profilele speciale pentru colţuri interioare sau exterioare. Acestea se fixeaza cu adeziv. Se mai pot monta profile PVC tip ’U’ la îmbinarea cu tavanul sau cu podeaua.

În concluzie, lambriurile din PVC reprezintă o variantă modernă şi ieftină de amenajare sau redecorare. Personal, sunt mulţumit de felul cum arată camera ce am decorat-o cu lambriuri din PVC. Cât despre lambriul pentru exterior, căruia i se mai spune şi siding din vinil, sunt de-a dreptul uimit şi puţin invidios. Acum câţiva ani mi-am redecorat exteriorul căsuţei proprii. Am preferat atunci tencuiala decorativă, în timp ce vecinul meu (care a efectuat la rându-i aceeaşi acţiune asupra casei sale) a ales acest siding din vinil.

În timp ce tencuiala de pe casa mea s-a cam decolorat şi a căpătat câteva fisuri de-a lungul celor cinci ani care s-au scurs de atunci (din cauza numeroaselor mici cutremure de pământ resimţite în zona unde locuiesc), casa vecinului meu n-a suferit nici un fel de deteriorare, arătând la fel de bine chiar după trecerea anilor. Motiv pentru care am devenit invidios şi pentru care vă recomand lambriurile din PVC.

Leave a Reply

Articolul preferat

Articole populare

Cel mai popular articol